مدیرعامل شرکت فولاد غرب آسیا گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت شرایط جدیدی را برای عرضه ورق در بورس کالا اعلام کرده است که نتیجه این موضوع کاهش قدرت خرید شرکتها، گرانی و سوداگری این کالا خواهد بود.
غلامرضا خلیقی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» اظهار داشت: ارزانفروشی کالا در کشور باعث دسترسی برخی افراد و استفاده از رانت آن خواهد شد. از این رو مقوله قیمتگذاری دستوری نیز محل اشکال است.
وی افزود: ممکن است به طور مقطعی برخی نوسانات در قیمتها رخ دهد اما بازار راه خود را پیدا خواهد کرد و آزاد گذاشتن بازار برای تعیین قیمت به سود تولیدکننده و مصرفکننده خواهد بود. چراکه تولیدکننده تمایل بیشتری برای عرضه خواهد داشت و با تقاضا، توازن قیمتی برقرار میشود.
مدیرعامل شرکت فولاد غرب آسیا اضافه کرد: قیمتگذاری دستوری باعث ایجاد وضعیت آشفتهای میشود که هماکنون در بورس کالا به چشم میخورد. از یکسو به تولیدکنندگان فشار وارد میکنند که کالای خود را در بورس ارزان ارائه کنند و از سوی دیگر مشاهده میشود که این کالا بسیار گرانتر از بورس به دست مصرفکننده نهایی میرسد.
خلیقی در خصوص عرضه ورق در بورس کالا اذعان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت سقف خرید ورق گرم از بورس را محدود کرده و دو هزار و ۲۰۰ تن گذاشته است. البته با این محدودیت اتفاقی در مورد قیمت نمیافتد اما خرید به صورت نقدی شده و تحویل آن به صورت سهماهه است. به محض کلید خوردن این شرایط، قیمت ورق در بازار حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش یافت.
وی تصریح کرد: هنگامی که خریدار پول کالایی را که قرار است سه ماه دیگر تحویل دهد، به صورت نقدی میپردازد، بازار به ازای هر ماه، نرخی حدود ۳ درصد اضافه میکند. این یعنی کالای نقدی خریداری شده در بورس کالا، یا از طریق وام تامین میشود که قطعا با نرخ تسهیلات ۲۰ درصدی کنونی بسیار دشوار و حتی غیر ممکن بوده یا اینکه متاقضی ناچار به برداشت هزینه از سپرده خود است که بهره آن نیز ۲۴ درصد محاسبه میشود. احتمال دارد متقاضی ناچار به فروش فوری و ارزان کالای خود در ازای خرید نقدی از بورس کالا باشد و نرخ بهره ماهانه ۳ درصد لحاظ میشود. بنابراین به محض تغییر شرایط خرید ورق از بورس کالا، شاهد رشد ۱۰ درصدی قیمتها در بازار بودیم.
مدیرعامل شرکت فولاد غرب آسیا با بیان اینکه تمام مشکلات با تصمیمگیریهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز مطرح شده است، خاطرنشان کرد: خود وزارتخانه در این تصمیم مستقیمــا نقـــش داشتـــه و ایـــن موضـــوع سیاستگذاری این نهاد در جهت تنظیم بازار ورق است. بورس کالا و شرکت فولاد مبارکه اعلام کردهاند که در این تصمیمگیری و فرآیند جدید خرید ورق از بورس نقشی ندارند و همه این مسائل از وزارت صمت نشات میگیرد.
خلیقی عنوان کرد: سهمیهبندی و پرداخت نقدی برای خرید ورق از بورس هیچ تاثیر مثبتی بر قیمت بازار نگذاشته و تنها به گرانی آن منجر شده است. در مقابل، کد دارندگان سهمیه ارزش یافته است. این یعنی امکان دارد برخی شرکتها اقدام به فروش کد و سهمیه خود به دیگر شرکتها کنند و برخی دیگر مجبور به خرید آن باشند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه همه موارد به وزارت صمت گفته شده، شرکتها هیچ اقدام دیگری نمیتوانند انجام دهند. شرکت فولاد غرب آسیا در ماه حدود ۳۵ هزار تن مواد اولیه لازم دارد و با توجه به دستور وزارتخانه، شرکت فولاد مبارکه دو نوبت در ماه عرضه میکند که تنها میتواند حدود ۸تا ۹ هزار تن ورق در هر نوبت به شرکت ما اختصاص دهد. این امر تنها در صورتی امکانپذیر است که در مزایده قیمتی برای خرید ورق برنده شویم.
مدیرعامل شرکت فولاد غرب آسیا اذعان کرد: ممکن است راههای دیگری همچون تامین از سایر تولیدکنندگان را در دستور کار قرار دهیم. ضمن اینکه میتوانیم به صورت دستمزدی نیز کار کنیم؛ به این صورت که ورق از سوی پیمانکار خریداری شود و شرکت ما تنها به صورت دستمزدی ورق مورد نیاز آن شرکت را تولید کنیم.
خلیقی با اشــاره بـــه کمبــود نقــدینگی شرکتها، بیان کرد: در حال حاضر متوسط قیمت ورق مبارکه حدود ۶ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم است. شرکت ما در هر ماه حدود ۳۵ هزار تن ورق نیاز دارد. این یعنی برای تولید باید حدود ۲۲۰ میلیارد تومان نقدینگی داشته باشیم که متاسفانه این میزان نقدینگی وجود ندارد. حتی اگر بتوانیم با پیشفروش طی یکی دو ماه آینده نقدینگی را تامین کنیم، اما در درازمدت با مشکل مواجه خواهیم شد.
وی در خصوص فروش شرکت فولاد غرب آسیا، اظهار کرد: شرکت ما در زمینه فروش و بازاریابی مشکلی ندارد و قادر به پیشفروش تمام تولیدات خود هستیم زیرا کالای شرکت ما واسطهای است و توسط کارخانههای دیگر خریداری و به محصول تبدیل میشود. در حال حاضر خریداران شرکت ما تولید خود را به صورت منظم انجام میدهند. ازجمله خریداران محصولات ما، تولیدکنندگان ورق گالوانیزه همانند تاراز چهارمحال و بختیاری، ورق خودرو، نورد و لوله سمنان، روی اندود کاوه، شرکت توانآور آسیــــا تولیدکننــده ورق قلعانـــدود، تولیدکنندگان لوازم خانگی، بشکهسازان و… هستند. خوشبختانه مشکلی در ارتباط با فروش محصول خود به این شرکتها نداریم.
مدیرعامل شرکت فولاد غرب آسیا خاطرنشان کــرد: شرکـــت فـــولاد غــرب آسیـــا، دومیـــن توزیعکننده ورق سرد در کشور بوده و تمام تلاش ما این است که تولید خود را به صورت ماهانه در حدود ۳۵ هزار تن انجام دهیم تا پاسخگوی نیاز مشتریان باشیم. به طوری که حدود ۱۵ درصد از سهم بازار ورق سرد به شرکت ما تعلق دارد. تلاش ما این است که سهـــم بازار شرکــت مــا کاهــش نیابــد. البتــه توانستهایم مواد اولیه خود را تا فروردین ماه تامین کنیم اما پس از آن روند تامین مواد اولیه شرکت ما مشخص نیست.
خلیقی در ارتباط با تحریمها اذعان کرد: در شرایط تحریمی تامین قطعات یدکی دشوارتر شده است زیرا نمیتوان از روشهای معمول برای خرید و واردات این کالاها اقدام کرد و باید این امر از طریق چندین واسطه صورت گیرد. از این رو با تشدید تحریمها هزینههای تامین قطعات و به تبع آن، هزینه تولید افزایش مییابد. در این شرایط حتی ممکن است برخی قطعات یدکی دیرتر به دست تولیدکنندگان برسند و یا نامرغوب باشند.
وی در پایان ابراز کرد: برخی سوداگران به دنبال فروش کالاهای تقلبی نیز هستند و تشخیص کالای تقلبی از واقعی تا حدودی دشوار است و تنها زمانی که در خط تولید قرار میگیرند، قابل تشخیص هستند. به طوری که قطعه اصلی باید دو سال کار کند اما قطعه تقلبی تنها دو ماه در خط تولید دوام میآورد. درنتیجه، این موضوع نیز باعث افزایش هزینهها خواهد شد.