بیش از ۴ ماه است که بازارهای بورس در آسیا با تأثیرپذیری مثبت از روند سازش تجاری بین ایالات متحده آمریکا و چین، در حال رشد بودهاند، سازشی که میتواند به درگیری تجاری حدودا یک ساله بین ۲ ابر قدرت اقتصادی دنیا خاتمه دهد.
به گزارش پایگاه خبری- تحلیلی «فلزات آنلاین»، بزرگترین شاخص بورس در منطقه بازارهای سهام آسیا-اقیانوسیه، یعنی شاخص بازار بورس توکیو(Topix)، روز سهشنبه ۱۲ فوریه بیش از ۰٫۶ درصد رشد کرد تا به بیشترین میزان رشد از زمان اکتبر برسد.
همچنین شاخص میانگین Nikkei نیز از اواخر سال گذشته میلادی به مدت ۸ هفته در حال صعود بوده و هر هفته به طور میانگین ۱٫۳ درصد رشد داشته است. نمودار شماره یک، تغییرات شاخصهای بازارهای بورس توکیو در طول ماههای اخیر را نشان میدهد.
شاخص Nikkei 225 یا به طور اختصار Nikkei نشاندهنده وزن قیمتی بورس توکیو است؛ در واقع عملکرد ۲۲۵ شرکت بزرگ از صنایع مختلف فعال در بورس را ارزیابی میکند. شاخص Topix نیز، یک شاخص قیمتی است که نمایانگر مجموع سرمایههای شرکتهای حاضر در بازار اول بورس توکیو است. این ۲ شاخص، به عنوان مهمترین شاخصهای بارا بورس توکیو مطرح هستند.
در بورس شانگهای نیز، سهام کامپوزیت شانگهای و تراشه آبی CSI 300، هر دو به ۲ درصد رشد طی ماههای اخیر رسیدهاند و این در حالی است که سهام شرکتهای حوزه IT بیشترین میزان ترقی را داشتهاند که خبر از تحقق وعده پکن برای تبدیل شدن به مرکز ایجاد فناوری و نوآوری در این حوزه میدهد.
بازارهای بورس آسیا، هماکنون تحت تاثیر مستقیم وال استریت هستند و شاخص داو جونز و نزدک، هر کدام ۱٫۵ درصد رشد کردند. خوشبینی ایجاد شده از مذاکرات تجاری بین آمریکا و چین و توافق موقت کنگره آمریکا بر سر بودجه برای جلوگیری از تعطیلی موقت دولت فدرال از عوامل رشد شاخصهای بازار در آمریکا بود.
دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا، روز سه شنبه ۱۲ فوریه گفته بود میتواند مهلت ۱ مارس برای رسیدن به یک توافق تجاری با چین را تا مدتی تمدید کند؛ اگر دوطرف تا آن زمان به یک توافق کامل نزدیک شده باشند. مقامات واشنگتن و پکن، ابراز امیدواری کردهاند که دور جدید مذاکره در این هفته، مواضع دو طرف را به یکدیگر نزدیک کرده و ۷ ماه تنش تجاری فروکش کند.
به گفته تحلیلگران، نشانههایی از بروز روند منفی نیز در بازار دیده میشود، چرا که نگرانیهای تجاری و مسائل مالی در آمریکا هنوز حلنشده باقی مانده است. سوچیرو مونجی، اقتصاددان ارشد در موسسه سرمایهگذاری دایوای توکیو معتقد است برای اینکه فضا برای سرمایهگذاری ریسکی مثبت شود، توافق چین- آمریکا باید در ماه مارس به یک جمعبندی نهایی برسد؛ البته رسیدن به یک راهحل دائمی در خصوص جلوگیری از تعطیلی دولت فدرال آمریکا نیز ضروری است.
در حال حاضر دورنمای حل هر دو موضوع دیده میشود ولی هنوز تا رسیدن به این مرحله، فاصله زیادی وجود دارد. لازم به ذکر است به دلیل اختلاف در هزینهها و بودجه در دولت آمریکا، بخش بزرگی از نهادهای دولت فدرال از اواخر سال ۲۰۱۸ تا ابتدای سال ۲۰۱۹ به مدت بیش از ۳۵ روز قادر به فعالیت و ارائه خدمات نبودند که از آن تحت عنوان طولانیترین تعطیلی دولت در تاریخ ایالات متحده یاد میشود.
در حال حاضر بازگشایی دولت فدرال درپی تصمیم دونالد ترامپ به صورت موقت انجام شد و بنا به گفته ترامپ، راهحل دائمی در این خصوص نیازمند رایزنی دولت با کنگره برای دستیابی به توافق جهت تأمین مالی ساخت دیوار در مرز مکزیک است.