دونالد ترامپ در هفتههای اخیر اعضای دو پست کلیدی در دولت خود را مشخص کرد که نشان میدهد قصد وی برای کاهش مقررات زیستمحیطی و تسریع صدور مجوز برای پروژههای نفت، گاز و معدن جدی است. سیاستی که میتواند به کانادا نیز فشار وارد کند تا رویکرد مشابهی توسط این کشور اتخاذ شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، ترامپ که بارها وعده داده است ایالات متحده آمریکا به طور گسترده به استخراج سوختهای فسیلی خواهد پرداخت، لی زلدین، نماینده سابق نیویورک در کنگره را به عنوان رئیس آژانس حفاظت محیط زیست انتخاب کرد.
زلدین وعده داده است که مقررات چپگرایانه را کاهش دهد و در عین حال از محیط زیست محافظت کند. وی از تصمیم ترامپ برای استفاده از آژانس حفاظت محیط زیست به منظور دستیابی به تسلط انرژی و رشد اقتصادی ایالات متحده آمریکا حمایت کرده است.
برای سمت وزیر کشور که مدیریت و حفاظت از اراضی فدرال ایالات متحده آمریکا را بر عهده دارد، آقای رئیس جمهور داگ بورگام، فرماندار ایالت داکوتای شمالی، سومین ایالت تولیدکننده بزرگ نفت در این کشور را انتخاب کرد. بورگام همچنین ریاست شورای ملی انرژی را بر عهده خواهد داشت که هدف آن، افزایش منابع انرژی ایالات متحده آمریکا از طریق افزایش ظرفیت شبکه برق و همچنین ایجاد هماهنگی بین سازمانهای فدرال است.
از سیاستهای اصلی ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری وی میتوان به کاهش مقررات و تسریع فرایند صدور مجوزهای بهرهبرداری اشاره کرد. به گفته فرانک ماریاژ، یکی از مدیران شرکت «Fasken»، انتخابهای جدید ترامپ نشان میدهد که وی همچنان به دنبال پیادهسازی همین سیاستها است.
دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ
وی مطرح کرد: زمانی که ترامپ نخستین بار رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا شد، با صدور چندین دستور اجرایی راهکارهایی را برای سادهسازی فرایند صدور مجوزهای بهرهبرداری ایجاد کرد. بیشتر این دستورها با روی کار آمدن بایدن لغو شدند. بنابراین ترامپ به وضوح قصد دارد این اقدامات را دوباره اجرایی کند و انتخابهای وی نیز نشاندهنده همین موضوع است.
پاتریسیا مور، اقتصاددان و نایب رئیس سابق شرکت «Scotiabank» مطرح کرد: در حالی که سادهسازی مقررات زیستمحیطی بیشتر بر سوختهای فسیلی متمرکز است اما بخش معدن نیز از آن بهرهمند خواهد شد. با وجود اینکه روند صدور مجوزهای بهرهبرداری در کانادا به اندازه ایالات متحده آمریکا کند نیست اما همچنان طاقتفرساست و این موضوع بر کانادا نیز تاثیرگذار خواهد بود.
وی که عضو هیئت مدیره شرکت «Horizon Copper» و سردبیر سابق خبرنامه تخصصی مواد معدنی حیاتی «Capitalight Research» نیز هست، اظهار داشت: اگر این اقدامات باعث تسهیل روند صدور مجوزهای بهرهبرداری ایالات متحده آمریکا در مناطق مرزی کانادا شود، ما در این کشور نیز باید به روند صدور مجوزهای خود سرعت بخشیم؛ در غیر این صورت، از رقابت عقب خواهیم ماند.
مور خاطرنشان کرد: این موضوع فشار زیادی بر ما وارد خواهد کرد زیرا فقط در استان بریتیش کلمبیا «British Columbia»، حداقل ۶ پروژه معدنی وجود دارد که میتوانند تامین مالی شوند و شروع به فعالیت کنند. لازم به ذکر است که اینها معادن مواد صنعتی هستند نه معادن طلا و برای شروع بهرهبرداری نیاز به حمایت دولت دارند.
وی تصریح کرد: قیمت برخی فلزات مانند نیکل آنگونه که انتظار میرفت، افزایش نداشتها اما تقاضا برای مس همچنان پایدار مانده است؛ حتی با وجود رشد اقتصادی ضعیف چین که بیش از نیمی از تقاضای جهانی برای این فلز را تشکیل میدهد.
انجمن کاوشگران و توسعهدهندگان کانادا (PDAC) که از اصلاح چارچوبهای مقرراتی حمایت میکند، بر این باور است که برای بهرهبرداری از پتانسیل معدنی این کشور باید اصلاحات زیادی در قوانین انجام شود.
جف کیلین، مدیر سیاستها و برنامههای (PDAC) بیان کرد: اگرچه نمیتوان از تغییرات قوانین در ایالات متحده آمریکا مطمئن بود اما تسهیل فرایند صدور مجوزهای بهرهبرداری در این کشور میتواند فشار زیادی را از نظر رقابتی بر کانادا وارد کند. ما بر این باوریم که برای اصلاح قوانین باید اقداماتی انجام شود. هماهنگی تاییدیههای استانی و فدرال، تعیین جداول زمانی مشخص برای صدور مجوزها و همچنین اطمینان از این که نهادهای مقرراتی توانایی رسیدگی به حجم زیاد درخواستها را دارند، از جمله این اصلاحات به شمار میآیند.
پذیرش عمومی خودروهای برقی
در حالی که ترامپ نامزدهای خود را برای پستهای کلیدی معرفی کرده، بیشتر توجه رسانهها معطوف به حمایت وی از سوختهای فسیلی بوده است. اقدامات بایدن در مقابله با تغییرات اقلیمی و تسریع در گذار انرژی از طریق قانون کاهش تورم و دیگر قوانین متمرکز بود. با این حال، ترامپ همچنین از تولید داخلی مواد معدنی حیاتی به منظور کاهش وابستگی به چین حمایت میکند و اعلام کرده است که تولید مس و لیتیوم در ایالات متحده آمریکا باید به حداکثر برسد.
بیشتر تحلیلگران بر این باورند که ترامپ دقیقا به همان شکلی که وعده داده است، قانون کاهش تورم را لغو نخواهد کرد اما به احتمال زیاد مشوقهای مربوط به خودروهای برقی را حذف میکند. به گفته موهر، چنین اقداماتی بدون شک پذیرش عمومی خودروهای برقی در ایالات متحده آمریکا را با مشکل مواجه خواهد کرد.
وی یادآور شد: پذیرش عمومی خودروهای برقی در ایالات متحده آمریکا تا به حال بسیار کند بوده است. بنابراین به نظر نمیرسد که سیاستهای ترامپ این موضوع را بیش از پیش تحت تاثیر قرار دهند.
موهر ادامه داد: به نظر کند شدن روند کاهش انتشار کربن در سطح جهانی بسیار دشوار باشد زیرا کماکان علاقه فراوانی به انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای مختلف وجود دارد.
هوش مصنوعی
دونالد ترامپ معتقد است که میخواهد ایالات متحده آمریکا را به یک کشور پیشرو در زمینه هوش مصنوعی تبدیل کند؛ پیشبینی میشود برای تحقق این امر به مقادیر زیادی انرژی نیاز باشد.
بر اساس آمار آژانس بینالمللی انرژی، مراکز داده، ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۲ میلادی، به میزان ۴۶۰ تراوات ساعت برق مصرف کردند. این آژانس پیشبینی میکند که این میزان تا سال ۲۰۲۶، بیش از دو برابر افزایش یابد و به یک هزار تراوات ساعت برسد.
موهر مطرح کرد: در ابتدا اشتیاق زیادی برای خودروهای برقی وجود داشت اما در چند سال اخیر، پیشبینیها برای رشد تقاضای آنها فاصله زیادی از چشماندازهای خوشبینانه پیشین گرفته و این مسئله منجر به کاهش قیمت لیتیوم نیز شده است؛ اگرچه این مورد در خصوص هوش مصنوعی صدق نمیکند و تقاضای برق پیشبینی شده برای هوش مصنوعی به هیچ وجه اغراقآمیز نیست.
این بدین معناست که بخش انرژی هستهای که غولهای فناوری مانند مایکروسافت و آمازون قصد دارند از آن برای تامین انرژی مراکز داده خود استفاده کنند، در دوران ترامپ رونق خواهد گرفت. صنعت اورانیوم کانادا نیز که دومین تولیدکننده بزرگ اورانیوم در جهان است، از سیاستهای ترامپ بهرهمند خواهد شد.
وی اضافه کرد: بخش هستهای و اورانیوم در کنگره ایالات متحده آمریکا از سوی هر دو حزب سیاسی حمایت میشود. تحت ریاستجمهوری ترامپ این حمایتها اگر بیشتر نشوند، کمتر هم نخواهند شد.
تاثیرات مالیاتی
به گفته ماریاژ، در صورتی که دونالد ترامپ به وعدههای خود برای کاهش مالیات عمل کند، کانادا نیز باید در نظر بگیرد که چگونه میتواند به جذب سرمایهگذاری بپردازد.
وی افزود: بخش معدن، یک حوزه پرریسک است و به سرمایه فراوانی نیاز دارد؛ بنابراین فعالان این بخش میدانند که ریسک بالا، مستلزم پاداش بالاست.
سیگنالهای سرمایهگذاری دولت فدرال کانادا ضد و نقیض بوده است؛ به طوری که افزایش مالیات بر عایدی سرمایه در سال جاری، با برنامههای دولت برای تقویت زنجیره تامین و تولید مواد معدنی حیاتی در تضاد است.
ماریاژ خاطرنشان کرد: مادامی که آنها در مورد مواد معدنی حیاتی شعار میدهند، سرمایهگذاری را سختتر کرده و در عین حال در خصوص سادهسازی فرایند صدور مجوز صحبت میکنند اما لزوما کاری در این راستا انجام نمیدهند.
وی در ادامه تاکید کرد: در حالی که دولت فدرال برای توسعه این بخش تلاشهای زیادی انجام داده است و میلیاردها دلار بودجه برای تاسیس کارخانههای جدید خودروهای برقی و تولید باتری اختصاص داده اما برای تامین داخلی مواد اولیه این کارخانهها اقداماتی صورت نگرفته است.
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، تعرفههایی بر آلومینیوم و فولاد وضع شد که در ابتدا برای کانادا معافیت خاصی در نظر گرفته نشده بود. از همین رو، هماکنون نیز کانادا نمیتواند در زمینه تعرفهها انتظار معافیتهای ویژهای داشته باشد.
ماریاژ عنوان کرد: امیدواریم که ایالات متحده آمریکا با کانادا همکاری تضمینشدهای داشته باشد زیرا آنها بزرگترین همسایه ما هستند و کانادا در ۳۵ ایالت این کشور به عنوان اصلیترین مشتری به حساب میآید.
به دلیل احتمال اعمال تغییرات سختگیرانه در قوانین ایالات متحده آمریکا، کانادا که به عنوان یک کشور غنی از منابع معدنی شناخته میشود، باید برای حفظ شهرت خود در این زمینه تلاش کند.
ماریاژ در پایان یادآور شد: اقدامات جسورانهای در بخش معدن ایالات متحده آمریکا در حال انجام است که باعث جذب سرمایهگذاری در این بخش خواهد شد. بنابراین اگر کانادا نیز برای تقویت بخش معدن خود اقدام نکند، سرمایهگذاران داخلی به سرمایهگذاری در ایالات متحده آمریکا ترغیب خواهند شد.
انتهای پیام//