سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۳:۳۹ /دوشنبه/۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۱۴:۰۹ /دوشنبه/۲۰ اسفند ۱۴۰۳

همگام با فراگیر شدن هوش مصنوعی،

حجم تقاضای جهانی مس افزایش خواهد یافت

با ظهور هوش مصنوعی، همه چیز از مراکز داده گرفته تا عملکرد ربات‌ها و زیرساخت‌های هوشمند تغییر کرده است. اگر همین روند تداوم داشته باشد، حجم تقاضا برای مواد اولیه‌ای نظیر مس به شدت افزایش خواهد یافت. در ادامه گزارش مذکور، تاثیر توسعه هوش مصنوعی بر حجم تقاضای مس مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

با ظهور هوش مصنوعی، همه چیز از مراکز داده گرفته تا عملکرد ربات‌ها و زیرساخت‌های هوشمند تغییر کرده است. اگر همین روند تداوم داشته باشد، حجم تقاضا برای مواد اولیه‌ای نظیر مس به شدت افزایش خواهد یافت. در ادامه گزارش مذکور، تاثیر توسعه هوش مصنوعی بر حجم تقاضای مس مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به‌ نقل از روزنامه «The Globe and Mail»، به نظر می‌رسد حجم تقاضای مس در بازار در حال حاضر و در آینده تحت تاثیر توسعه ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی روندی صعودی به خود بگیرد. در همین راستا، حجم استفاده از مس در صنایعی که با پیشرفت هوش مصنوعی در حال توسعه هستند، افزایش را تجربه خواهد کرد. با توجه به اینکه مس از رسانایی و دوام بالایی برخوردار بوده و نقشی برجسته در توسعه صنایع الکترونیکی دارد، از این فلز می‌توان به منظور توسعه فناوری‌های جدید مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده کرد. در همین رابطه، از آنجایی که برنامه‌های کاربردی هوش مصنوعی نیازمند حجم زیادی از قدرت محاسباتی هستند، تعداد مراکز داده و ابررایانه‌های مجهز به محاسبات ابری به سرعت در حال گسترش است.

طبق گزارش‌های ارائه شده تا ماه مارس ۲۰۲۴، حدود ۱۱ هزار و ۸۰۰ مرکز داده در سراسر جهان وجود دارد که از این تعداد، حدود پنج هزار و ۴۰۰ مرکز در ایالات متحده آمریکا و ۳۳۶ عدد از آن در کانادا قرار دارد. پیش‌بینی شده است تا سال ۲۰۳۰، تنها در ایالات متحده آمریکا تعداد ۱۰ هزار مرکز داده جدید به مراکز فعلی این کشور افزوده شود.

قابل ذکر است که به منظور سیم‌کشی، توزیع برق و نصب سیستم‌های خنک‌کننده در مراکز داده از فلز مس استفاده می‌شود. در همین رابطه، اخیرا در یک مرکز داده ساخته شده متعلق به شرکت مایکروسافت، حدود ۲۷ تن مس در هر مگاوات برق به کار گرفته شده است. همچنین به منظور ساخت یک مرکز داده، به طور میانگین به حدود پنج تا ۱۰ مگاوات برق نیاز است و مراکز داده بزرگ‌تر به بیش از ۲۰ مگاوات برق نیاز دارند. تراشه‌های هوش مصنوعی (واحدهای پردازش گرافیکی «GPU»، واحدهای پردازش تانسور «TPU» و شتاب‌دهنده‌های اختصاصی هوش مصنوعی) با استفاده از اتصالات مسی به منظور هدایت الکتریکی بهینه تولید می‌شوند. همچنین برای تولید بردهای مدار چاپی و جلوگیری از اتلاف گرما در صنعت نیمه‌هادی‌ها از فلز مس استفاده می‌شود. علاوه‌براین، از اتصالات مسی در مدارهای مجتمع به منظور کاهش تاخیر انتقال و مصرف برق به کار می‌رود. آنچه مسلم است، اینکه با پیچیده‌تر شدن مدل‌های هوش مصنوعی، حجم تقاضا برای تراشه‌های بهینه‌تر افزایش می‌یابد و به موازات آن، حجم تقاضای مصرف مس روندی افزایشی را تجربه خواهد کرد.

اخیرا شرکت تابع چینی «DeepSeek»، نرم‌افزار هوش مصنوعی خود را که از یک مدل زبان بزرگ جدید به نام «R1» پشتیبانی می‌کند، معرفی کرده و توجه بسیاری از کاربران اینترنت را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. شرکت مذکور در خصوص نرم‌افزار مبتنی بر هوش مصنوعی خود اعلام کرده است در توسعه این نرم‌افزار در مقایسه با دیگر شرکت‌های فعال در بخش هوش‌مصنوعی، هزینه‌کردهای بسیار کمتری تخصیص یافته است. گفتنی است از تجهیزات قدیمی برای انجام محاسبات در این برنامه استفاده شده است.

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، در تولید بخشی از خودروهای الکتریکی از مس استفاده می‌شود. با در نظر گرفتن چنین مسئله‌ای، حال اگر در توسعه این خودروها از هوش مصنوعی استفاده شود، حجم تقاضای فلز سرخ به طرز بسیار چشمگیری افزایش را به ثبت می‌رساند. به عنوان مثال، در تولید بردهای مدار چاپی دوربین‌ها، رادارها، سنسورهای لیدار و همچنین ساخت رایانه‌های نصب شده در اتوموبیل‌های خودران از هوش مصنوعی استفاده شده است.

در حال حاضر به منظور تولید هر خودروی الکتریکی، به حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد مس نیاز خواهد بود. همچنین، توسعه زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل هوشمند (مدیریت ترافیک و شبکه‌های هوشمند)، موجب افزایش تقاضای مس می‌شود. با افزایش تولید خودروهای مبتنی بر هوش مصنوعی در بخش تولید و تدارکات، به‌کارگیری ربات‌های صنعتی روندی صعودی به خود می‌گیرد. در تولید موتورها، سیم‌کشی‌ها، سیستم‌های کنترل توسعه کارخانه‌های هوشمند و گسترش دستگاه‌های مبتنی بر اینترنت اشیا، همه و همه از فلز مس استفاده خواهد شد. در حال حاضر بیش از چهار میلیون ربات صنعتی در سراسر جهان وجود دارد و هر سال حدود ۵۰۰ هزار به تعداد این ربات‌ها افزوده خواهد شد، از این رو، در تولید ربات‌های جدید به حدود ۱۲ میلیون پوند مس نیاز خواهد بود.

تاثیر توسعه بخش هوش مصنوعی بر روند افزایش تقاضای مس

طبق آمارهای ارائه شده، انتظار می‌رود فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰، تقاضای جهانی مس را بین یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال افزایش دهند. گفتنی است حجم تقاضای فعلی برای فلز سرخ در سطح جهانی، حدود ۲۸ میلیون تن گزارش شده است. پیش‌بینی می‌شود که مراکز داده به تنهایی، حداقل ۶۰۰ هزار تن و طبق برخی پیش‌بینی‌های دیگر، حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن از حجم کلی اعلام شده برای مس را به خود اختصاص دهند.

خودروهای الکتریکی و بخش ربات‌های مبتنی بر هوش مصنوعی پس از مراکز داده، بیشترین سهم در افزایش حجم تقاضای مس را در اختیار دارند. انتظار می‌رود حجم تقاضای سالانه مس در بخش هوش مصنوعی تا سال ۲۰۵۰، به بیش از سه میلیون تن برسد و مراکز داده بین ۶ تا ۷ درصد عرضه جهانی مس را به خود اختصاص خواهند داد.

رشد تقاضا برای استفاده از هوش مصنوعی و تاثیر آن بر نوسانات قیمت فلز سرخ

پیش‌بینی می‌شود قیمت مس در سال ۲۰۲۵، از محدوده فعلی ۹ هزار تا ۹ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن، به بیش از ۱۰ هزار دلار در هر تن افزایش یابد. محدودیت‌های زنجیره تامین، افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و سرعت آهسته نرخ توسعه معادن جدید مس، از جمله عواملی بوده که ممکن است افزایش قیمت مس را به دنبال داشته باشد. آن‌طور که به نظر می‌رسد، افزایش تقاضای مس از سوی صنایع مرتبط با هوش مصنوعی، چشم‌اندازی صعودی در آینده برای قیمت فلز سرخ ایجاد خواهد کرد که منجر به ذخیره‌سازی استراتژیک احتمالی این فلز در انبارها توسط شرکت‌های فناور محور و تولیدکنندگان فلز نامبرده خواهد شد. در نمودار شماره یک، می‌توان نوسان قیمت مس را در بازه زمانی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ مشاهده کرد.

نوسان قیمت مس در بازه زمانی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴

چالش‌های تامین مس و جایگزین‌های احتمالی این فلز

واضح است که افزایش حجم تقاضای مس، به طور قطع موجب ایجاد اختلال در روند عرضه و نوسان قیمت فلز سرخ خواهد شد. رساناهای مبتنی بر آلومینیوم و گرافن به عنوان جایگزین‌های احتمالی و البته در حد محدود مس که در تولید سخت‌افزار و سیم‌کشی مراکز داده هوش مصنوعی استفاده خواهند شد، مطرح شده‌اند. ناگفته نماند پیشرفت در توسعه فیبر نوری و ابررساناها ممکن است استفاده از مس در برخی از صنایع را کاهش دهد.

در پایان می‌توان اعلام کرد اگرچه به‌کارگیری مواد جایگزین و بهبود بهره‌وری ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی ممکن است بر روند روبه‌رشد تقاضای مس تاثیر منفی بگذارد اما رسانایی و دوام بسیار مناسب مس، امکان جایگزینی این فلز در بسیاری از قطعات مورد استفاده در ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی را غیرممکن کرده است.

انتهای پیام//

در بحبوحه جنگ‌های تعرفه‌ای،

۶:۱۸ /چهارشنبه/۲۷ فروردین ۱۴۰۴

در سال جاری میلادی محقق خواهد شد؛

۱۰:۲۷ /دوشنبه/۲۵ فروردین ۱۴۰۴

در نخستین ماه 2025،

۱۰:۴۱ /دوشنبه/۱۸ فروردین ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر مطرح کرد:

۹:۱۷ /سه شنبه/۲۱ اسفند ۱۴۰۳

آینده فلز سرخ در هاله‌ای از ابهام؛

۱۳:۳۶ /دوشنبه/۲۰ اسفند ۱۴۰۳

در سال 2024 رقم خورد؛

۱۳:۲۷ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

احسان نمازی‌زاده، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۵۵ /دوشنبه/۱۷ دی ۱۴۰۳

احسان نمازی‌زاده، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۲۱ /دوشنبه/۱۹ شهریور ۱۴۰۳

غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامه‌ریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۵۷ /شنبه/۱۴ بهمن ۱۴۰۲

مجید ضیایی، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۵:۰۱ /یکشنبه/۳۰ بهمن ۱۴۰۱

معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران:

۷:۵۴ /پنجشنبه/۳۱ شهریور ۱۴۰۱

عزیزه شریفی، مدیر آموزش شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۰:۴۸ /دوشنبه/۲۴ مرداد ۱۴۰۱

يداله مرادی، مديرعامل شرکت آلياژسازان زنجان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» مطرح کرد:

۵:۴۱ /شنبه/۶ آبان ۱۴۰۲

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۷ مرداد ۱۴۰۲

صادرات، دریچه‌ای برای قدرت‌نمایی

۱۵:۱۲ /شنبه/۳۱ خرداد ۱۳۹۹

در نشست مدیران عامل «تاصیکو» و «فباهنر» با فعالان بازار سرمایه مطرح شد؛

۱۶:۴۹ /دوشنبه/۲۱ آبان ۱۴۰۳

تا پایان هشت ماه امسال؛

۶:۲۶ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

گزارش اختصاصی «فلزات‌آنلاین»

۵:۰۹ /شنبه/۱۶ اسفند ۱۳۹۹

فروش 15 هزار میلیارد تومانی شرکت ملی مس در 9 ماه 98

۸:۱۷ /شنبه/۷ دی ۱۳۹۸

اینفوگرافیک شرکت صنایع مس شهید باهنر؛

۵:۳۸ /شنبه/۶ بهمن ۱۴۰۳

اینفوگرافیک: نگاهی به روند شکل‌گیری و توسعه شرکت گیل‌راد شمال

۱۱:۰۱ /پنجشنبه/۲۰ مرداد ۱۴۰۱
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/01/31

250417

فلزات آنلاین

1404/01/31

936636

فلزات آنلاین

1404/01/31

1427243

فلزات آنلاین

1404/01/31

1167989

فلزات آنلاین

1404/01/31

29636

فلزات آنلاین

1404/01/31

18200

فلزات آنلاین

1404/01/31

44897

فلزات آنلاین

1404/01/31

65608

فلزات آنلاین

1404/01/31

49801

فلزات آنلاین

1404/01/31

44683

فلزات آنلاین

1404/01/31

39489

فلزات آنلاین

1404/01/31

37093

فلزات آنلاین

1404/01/31

36366

فلزات آنلاین

1404/01/31

43793

فلزات آنلاین

1404/01/31

40327

فلزات آنلاین

1404/01/31

61527

فلزات آنلاین

1404/01/31

34296

فلزات آنلاین

1404/01/31

45170

فلزات آنلاین

1404/01/31

56661

فلزات آنلاین

1404/01/31

6564400