سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۳:۳۹ /پنج شنبه/۱ آذر ۱۴۰۳
زمان انتشار: 18:42 /جمعه/9 اسفند 1398

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن:

ارزیابان گمرک، هیچ شناختی نسبت به فولاد زنگ‌نزن ندارند

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن گفت: تقریبا تمام نیاز کشور به فولاد زنگ‌نزن از طریق واردات تامین می‌شود اما بروکراسی‌های اداری گمرک، علاوه بر تحریم‌ها، مانعی برای واردات شده است؛ از طرف دیگر ارزیابان گمرک، نسبت به گریدهای آلیاژی و توانایی تولید داخلی شناختی ندارند.

امید فرجی در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: مجموعه شهر آهن یکی از تامین‌کنندگان فولادهای آلیاژی در کشور محسوب می‌شود که فولادهای زنگ‌نزن نیز جزو آن هستند. به دلیل اینکه تقریبا تمامی فولاد زنگ‌نزن از طریق واردات تامین می‌شود، نوسانات ارزی به طور مستقیم روی بازار آن اثر می‌گذارد.

وی افزود: به طور کلی نوسانات نرخ ارز روی صنعت فولاد تاثیرگذار بوده اما در مورد محصولاتی که در داخل کشور تولید می‌شوند، این تاثیرگذاری آرام و با شیب نسبتا ملایم است. اثر نرخ ارز بر صنعت فولاد کشور روی آن بخشی اتفاق می‌افتد که به واردات مواد اولیه وابسته است. در حالی که در مورد فولادهای وارداتی، تاثیر نرخ ارز به صورت لحظه‌ای رخ می‌دهد.

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن اضافه کرد: بخش دیگر نوسان بازار فولاد زنگ‌نزن به بروکراسی‌های اداری واردات به ویژه از سوی اداره گمرک بازمی‌گردد؛ به طوری که طی دو سه ماه گذشته شرایط واردات سخت‌تر شده است.

فرجی اذعان کرد: در حال حاضر، نه تنها محصولات فولاد زنگ‌نزن، بلکه کل صنعت فولاد کشور در رکود به سر می‌برد و این امر تنها به یک محصول مربوط نمی‌شود. بیشترین مصرف فولاد زنگ‌نزن در حوزه پتروشیمی است و شرکت‌های فعال در این زمینه، خواهان محصولات زنگ‌نزن هستند.

وی تصریح کرد: حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از مشتریان فولاد زنگ‌نزن مجموعه شهر آهن را صنایع پتروشیمی یا شرکت‌های تابعه آن‌ها تشکیل می‌دهند. سایر تقاضاها در زمینه فولاد زنگ‌نزن نیز بیشتر به صنایع مواد غذایی، پزشکی و… بازمی‌گردد.

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن اذعان کرد: متاسفانه اغلب نیازهای کشور به فولاد زنگ‌نزن از طریق واردات تامین می‌شود و در این میان، تمامی نیاز کشور به ورق‌های زنگ‌نزن وارداتی است. در حال حاضر، در کشور شرکت فولاد آلیاژی اصفهان به تولید میلگردهای زنگ‌نزن می‌پردازد که گرید تمامی تولیدات این شرکت ۴۲۰ است؛ این میلگردها دارای خاصیت مغناطیسی هستند. این شرکت تمامی محصولات خود را در اختیار صنایع دفاع قرار می‌دهد و در بازار عرضه نمی‌کند. اخیرا نیز شرکت فولاد آلیاژی ایران به تولید فولاد زنگ‌نزن پرداخته است که عمده تولیدات این شرکت نیز به صورت میلگرد و شامل گریدهای ۳۰۴ و ۳۱۶ در تناژ پایین می‌شود.

ورق زنگ‌نزن بیشترین حجم مصرف را تشکیل می‌دهد

فرجی در خصوص گریدهای وارداتی فولاد زنگ‌نزن، بیان کرد: بیشترین حجم واردات محصولات فولادی زنگ‌نزن، مربوط به ورق است که هم به صورت رول و هم به صورت شیت تامین می‌شوند. به طور معمول، ورق‌های نازک‌تر از پنج میلی‌متر به صورت رول و ضخیم‌تر از آن به صورت شیت هستند. در این میان، فولادهای زنگ‌نزن سری ۳۰۰ وارداتی که خاصیت مغناطیسی ندارند، شامل ۳۰۴، ۳۱۶ و ۳۲۱ می‌شوند و پرمصرف‌ترین محصولات زنگ‌نزن در کشور به حساب می‌آیند. گریدهای ۳۱۰ و ۳۰۹ از سری ۳۰۰ نیز فولادهای نسوز هستند که علاوه بر مقاومت در مقابل خوردگی و نداشتن خاصیت مغناطیسی، در مقابل حرارت نیز مقاومت نسبتا زیادی دارند و به آن‌ها فولاد نسوز نیز گفته می‌شود.

وی ادامه داد: گروه دیگری از ورق‌های فولادی زنگ‌نزن وارداتی سری ۴۰۰ هستند که آسیایی هستند و از کشورهای چین و تایوان به کشور وارد می‌شوند. در گذشته، ورق‌های زنگ‌نزن از کشورهایی مانند اسپانیا، آلمان، فرانسه و… وارد می‌شد اما اکنون که شرایط واردات ورق زنگ‌نزن دشوار شده، ترجیح تجار این است که ورق‌های یاد شده از کشورهای آسیایی تامین شود چراکه واردات از این کشورها دشواری کمتری دارد و زمان کمی را به خود اختصاص می‌دهد.

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن با اشاره به قیمت فولاد زنگ‌نزن، بیان کرد: ورق فولاد زنگ‌نزن، از گران‌ترین ورق‌های موجود در بازارهای دنیا است و تنها ورق‌های سوپرآلیاژها هستند که قیمت بالاتری از این فلزات دارند. با این حال، میلگردهای فولادی ابزار با تکنولوژی بوهلر اتریش از ورق‌های زنگ‌نزن گران‌تر هستند.

تلاطم در بازار فولاد زنگ‌نزن

فرجی تقاضای بازار را تعیین‌کننده میزان مصرف دانست و ابراز کرد: عمده‌فروشی و خرده‌فروشی، هر دو در بازار فولاد زنگ‌نزن وجود دارند. سفارش‌ها می‌تواند چند صد کیلوگرم یا چند تن باشد و میزان سفارش بستگی به حجم مصرف و صنعت مربوطه دارد. البته به دلیل گران شدن قیمت فولاد زنگ‌نزن، طبیعی است که درخواست مشتریان در ارتباط با فولاد زنگ‌نزن کاهش یابد. ضمن اینکه نوسانات قیمتی نیز در بازار باعث عدم اطمینان مصرف‌کنندگان نسبت به شرایط آینده شده و حجم تقاضا را به طور قابل توجهی کاهش داده است. با این حال، شرکت‌های بزرگ و دارای توان مالی مطلوب، معمولا تقاضای بیش از ۱۰ تن به صورت یک‌جا را دارند. گرچه طی سال جاری مجموعه شهر آهن سفارشی بیش از ۱۰ تن ورق زنگ‌نزن را به صورت یک‌جا توسط یک مشتری دریافت نکرده است.

وی تصریح کرد: هنگامی که نرخ ارز کاهش می‌یابد، مشتریان با گمان ارزان‌تر شدن قیمت فولاد زنگ‌نزن، سفارش‌‌های خود را کاهش می‌دهند و منتظر ادامه کاهش نرخ‌ها در بازار می‌مانند. شایان توجه است که کاهش نرخ ارز حتی در مقادیر بسیار ناچیز یعنی ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان می‌تواند باعث توقف معاملات فولاد زنگ‌نزن شود اما در مقابل، هنگام افزایش نرخ ارز و تاثیر مستقیم آن روی قیمت‌ها، خریدها برای جلوگیری از زیان احتمالی ناشی از افزایش قیمت، سرعت می‌گیرد چراکه همواره تجار و مصرف‌کنندگان ریسک کمتری را می‌پذیرند.

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن با تایید کاهش تدریجی کیفیت فولاد زنگ‌نزن، اذعان کرد: به دلیل کاهش واردات این نوع فولادها از تولیدکنندگان معتبر اروپایی و در مقابل، افزایش واردات از آسیای شرقی، طبیعی است که کیفیت نیز کاهش می‌یابد. البته هر دو تولیدکننده، یک نوع فولاد را عرضه می‌کنند اما فولادهای اروپایی ساختار و کیفیت نسبتا بالاتری در مقایسه با فولادهای آسیایی دارند؛ در برخی از فولادهای‌ زنگ‌نزن، ساختار نیز اهمیت پیدا می‌کند و فولادهای اروپایی نیز به دلیل استفاده از تجهیزات و روش‌های تولید پیشرفته‌تر، ساختارهای بهتری دارند.

فرجی عنوان کرد: کشور ما توانایی تولید برخی از گرید‌های فولاد آلیاژی مانند CK45 و Mo40 را دارد اما در همین حال، واردات این دو نوع گرید از کشورهای اروپایی و آسیای شرقی نیز انجام می‌شود. گرچه گفته می‌شود که فولادهای اروپایی کیفیت بالایی دارند ولی قیمت آن‌ها به مراتب بیشتر از محصولات ساخت داخل است. همین موضوع نیز در مورد فولادهای زنگ‌نزن صدق می‌کند و فولادهای زنگ‌نزن ساخت اروپا در شرایط خاص عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند.

بروکراسی‌های اداری، واردات را دشوار کرده است

مدیر بخش فولاد آلیاژی مجموعه شهر آهن با اشاره به چالش‌های واردات و توزیع فولادهای زنگ‌نزن به عنوان یکی از نیازهای اساسی کشور، اظهار کرد: بروکراسی اداری در گمرک و نوسان قیمت، مهم‌ترین چالش‌های بازار ورق زنگ‌نزن محسوب می‌شوند. به عنوان مثال، ارزیاب گمرک که قرار است واردات این نوع فولادها به کشور را تایید کند، هیچ شناختی از گریدهای فولادی ندارد و در عین حال نسبت به توانایی تولید داخلی و بازار ناآگاه است و متاسفانه تنها به یک بخشنامه که به صورت کلی واردات برخی فولادها به دلیل توانایی تولید داخلی را ممنوع کرده است، استناد می‌کند. این در حالی است که ارزیاب مربوطه باید حتی به ضخامت فولادهای وارداتی، توانایی تولید داخلی و تک‌تک گریدها آشنایی داشته باشد چراکه ممکن است برخی گریدها در کشور تولید شوند اما میزان تولید آن به حدی باشد که نتواند نیزا تمامی مشتریان را پاسخ دهد.

وی خاطرنشان کرد: گاهی به دلیل بروکراسی‌های اداری برای اثبات عدم توانایی کشور در تولید برخی محصولات، ممکن است یک محموله بیش از دو ماه در گمرک معطل شود و این روند جز خسارت برای مصرف‌کننده و تجار، نتیجه‌ای نخواهد داشت. حتی امکان دارد با هزار ترفند ازجمله نامه‌نگاری و… محموله از گمرک ترخیص نشود و متروکه اعلام شود. در این صورت شاهد از بین رفتن میلیاردها تومان سرمایه واردکننده و مصرف‌کننده، به عنوان سفارش‌دهنده خواهیم بود. بنابراین برطرف شدن یکی از مهم‌ترین چالش‌های بازار فولاد زنگ‌نزن در کشور، افزایش دانش و شناخت ارزیابان گمرک نسبت به آلیاژهای وارداتی و داخلی است.

فرجی در پایان تصریح کرد: برای ترخیص محموله از گمرک به واردکننده اعلام می‌شود که چند شرکت در ایران در زمینه فولاد آلیاژی فعالیت می‌کنند. واردکننده در این مرحله باید به دنبال مسئولان این شرکت برود و از آن‌ها گواهی بگیرد که مشابه محصول آن‌ها را وارد نکرده است. مسلما اگر توانایی تولید داخلی در زمینه فولادهای زنگ‌نزن وجود داشته باشد، هیچ مصرف‌کننده و تاجری حاضر به واردات و تحمل دشواری‌های آن نخواهد بود و تامین از بازار داخلی را ترجیح خواهد داد. هنگامی که واردات کاهش یابد و عرضه در بازار متوقف شود، به دلیل افزایش تدریجی تقاضا بازار از تعادل خارج شده و قیمت‌ها افزایش می‌یابند. همچنین، اگر واردات فولاد زنگ‌نزن دچار اخلال شود، فعالیت برخی صنایع مصرف‌کننده نیز متوقف خواهد شد.

انتهای پیام//

در روزهای پایانی اکتبر 2024،

10:16 /یکشنبه/20 آبان 1403

مدیرعامل شرکت تولیدی پیچ و مهره گیجین اراک:

7:46 /چهارشنبه/28 شهریور 1403

در آیین تجلیل از تولیدکنندگان و صنعتگران استان یزد،

7:14 /یکشنبه/17 تیر 1403

در بیست‌ و هشتمین سالروز ملی صنعت‌ و معدن،

7:17 /دوشنبه/11 تیر 1403

مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران مطرح کرد:

9:26 /یکشنبه/3 تیر 1403

محمد کمال‌زاده، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

5:13 /شنبه/23 دی 1402

محمد کمال‌زاده، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

8:50 /شنبه/10 تیر 1402

علیرضا چایچی، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

18:16 /شنبه/30 بهمن 1400

علی ملک، مدیرعامل مجتمع صنعتی فولاد اسفراین در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

12:46 /شنبه/9 اسفند 1399

مجید سلطانی شیرازی، مدیرعامل شرکت تیغه‌های صنعتی تفتان در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

13:22 /شنبه/20 دی 1399

احسان ظفری، دبیر کمیته بومی‌سازی شرکت فولاد آلیاژی ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین» مطرح کرد

18:07 /شنبه/3 اسفند 1398
به زودی یادداشت‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

نگاهی به شرکت فولاد آلیاژی ایران؛

6:11 /شنبه/30 دی 1402

حفاظت از محیط زیست در بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد آلیاژی خاورمیانه؛

7:59 /دوشنبه/22 آبان 1402
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/09/1

206000

فلزات آنلاین

1403/09/1

573182

فلزات آنلاین

1403/09/1

769238

فلزات آنلاین

1403/09/1

2715234

فلزات آنلاین

1403/09/1

24005

فلزات آنلاین

1403/09/1

12905

فلزات آنلاین

1403/09/1

40091

فلزات آنلاین

1403/09/1

49911

فلزات آنلاین

1403/09/1

42663

فلزات آنلاین

1403/09/1

41480

فلزات آنلاین

1403/09/1

27568

فلزات آنلاین

1403/09/1

29449

فلزات آنلاین

1403/09/1

28043

فلزات آنلاین

1403/09/1

37245

فلزات آنلاین

1403/09/1

34808

فلزات آنلاین

1403/09/1

50294

فلزات آنلاین

1403/09/1

27264

فلزات آنلاین

1403/09/1

39497

فلزات آنلاین

1403/09/1

43987

فلزات آنلاین

1403/09/1

4495000