معاون توسعه معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات گفت: هر کشوری که معدنخیز باشد، برای تامین مواد اولیه صنایع خود نیاز به اکتشاف دارد. کشور ایران به لحاظ معدنی در بین ۱۰ کشور پرپتانسیل جهان قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، «ومعادن» طی ۱۸ ماه گذشته نسبت به دوران قبل در زمینه اکتشاف پیشرفتهای چشمگیری داشته و شرکتهایی ایجاد کرده است تا در این زمینه فعال باشند. همچنین به محدودههای اکتشافی جدیدی از طریق مزایده و مشارکت با بخش خصوصی در جهت توسعه اکتشافات خود ورود کرده است. این شرکت در زمینه اکتشاف در بخشهای محدودههای معدنی، تجهیزات و ایجاد ساختار در ارتباط با شرکتهای مختلف عملکرد بسیار موثری را داشته است.
امین صفری، معاون توسعه معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در همین راستا بیان کرد: اکتشافات در کشور ما طی۶۰ تا ۷۰ سال اخیر به صورت سیستماتیک انجام میشود و در این دوره عمده اکتشافات هوایی که شامل معادنی مانند سرچشمه، چغارت، چادرملو و گلگهر است، کشف شدهاند. همچنین در اواخر دهه ۸۰ نیز برنامهریزی کلانی برای کشور انجام و در پی آن پهنههای معدنی تعریف شد که معادنی مانند مس جانجا از این اکتشافات به دست آمدند.
وی با بیان اینکه اکتشافات در کشور چه به لحاظ تجهیزات و چه سرمایهگذاری نسبت به ذخایر و پتانسل کشور بسیار کم است، عنوان کرد: به طور مثال کشور استرالیا در چند سال اخیر سالیانه بین هفت تا ۱۰ میلیون متر عملیات حفاری داشته است؛ در صورتی که در کشور ما در مدت زمان ۶۰ سال، ۱۰ میلیون متر حفاری انجام شده است و نشان از فاصله اکتشافاتی زیادی با سایر کشورها دارد.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی «ومعادن» با اعلام اینکه پیشزمینه انجام عملیات اکتشافات بلوکه شدن آن محدودهها برای آن شرکت است، تصریح کرد: شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات برخلاف اقداماتی که در این زمینه انجام داده، متاسفانه هنوز نتوانسته است پهنهای از سازمانهای زمینشناسی، ایمیدرو و یا صمت که خود متولی این امر هستند، دریافت کند.
صفری همچنین در خصوص متولی اکتشافات در ایران، ابراز کرد: جایگاه سازمان زمینشناسی در تمام کشورها، تولید دیتا و انجام کارهای ابتدایی از جمله ژئوشیمی نقشههای زمینشناسی و انتقال به بخشهایی است که امور اکتشافی انجام میدهند اما در ایران متولیان اکتشاف، سازمانهای مختلفی هستند که از جمله این سازمانها میتوان به ایمیدرو، شرکت ملی مس در حوزه مس، سازمان زمینشناسی نیز در برخی بخشها و… اشاره کرد.
وی ادامه داد: به طور مشخص شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در چندین بخش، عملیات اکتشافی انجام میدهد که از جمله مهمترین آن میتوان به ایجاد شرکتهای جدید در این زمینه و تجهیز کردن آن به دستگاههای حفاری و جذب نیروی متخصص، ایجاد شرکت مدیریت پایا که به صورت کنسرسیومی اداره میشود و همچنین عملیات اکتشاف و حفاری در معادن صبانور و کوهبنان که درحال انجام است، اشاره کرد.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی «ومعادن» درخصوص حضور هلدینگهای سرمایهگذاری در کل زنجیره فولاد از اکتشاف تا فرآوری، اظهار کرد: شرکتهای بزرگ متوجه این شدهاند که منابع اولیه روبه اتمام است. در همین راستا مجموعههایی همچون فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان که در انتهای زنجیره قرار داشتند، ابتدای زنجیره را نیز تشکیل داده و عملیات اکتشاف انجام میدهند. همچنین شرکتهایی مانند چادرملو که در ابتدای زنجیره قرار داشتند نیز تا انتهای زنجیره پیش رفتهاند.
صفری اضافه کرد: حاکمیت اگر میخواهد توازنی ایجاد کند، باید با دستورالعملها و روشهای خود این مسیر را هموار سازد. هر چه مجموعهها به سمت تکمیل زنجیره حرکت کنند و شرکتهای کوچکتر با یکدیگر ادغام شوند، موفقیتهای بیشتری حاصل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: از جمله فعالیتهای شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در صنایع پاییندست را میتوان سه طرح فولادی آهن اسفنجی و سهامداری شرکتهایی همچون مجتمع معدنی و صنعتی گلگهر، چادرملو، فولاد سرمد ابرکوه، فولاد ارفع و فولاد خراسان نام برد. همچنین این شرکت طرحهای فرعی همچون فروسیلیکومنگنز را که از نیازهای فولادسازی است را در دستور کار قرار خود قرار داده است.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی «ومعادن» درخصوص دستاورها و اقدامات شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در جذب سرمایه با توجه به شرایط تحریم با هدف توسعه فنی، اذعان کرد: کشور در این زمینه دچار مشکل است و این شرکت هم از آن مستثنی نیست. همچنین کشور ما در بخش تکنولوژی و فناوری فاصله زیادی با دنیا دارد و این فاصله لحظه به لحظه درحال افزایش است. از جمله این موارد میتوان به تدریس مباحثی همچون آمار و احتمالات، زمینشناسی و… به روش سنتی در دانشگاهها اشاره کرد.
صفری یادآور شد: در این شرکت سعی شده است با ارتباط موثر با برخی از دانشگاههای خارجی و برخی از شرکتهای این هلدینگ که در خارج از کشور فعالیت دارند، اقدامات لازم جهت بهکارگیری تکنولوژی و فناوریهای روز دنیا صورت گیرد اما همچنان فاصله زیادی با سایر کشورها داریم.
وی همچنین در خصوص استفاده از تکنولوژی و فناوری روز دنیا در بخش فرآوری، تاکید کرد: به طور مثال، ما میگوییم سنگآهن کشور رو به اتمام است؛ در صورتی که در زمینه ذخایر هماتیتی اقدامات لازم صورت نگرفته است. از دیگر نگرانیهای مسئولان صنعت فولاد کاهش قیمت کامودیتیها است زیرا قیمت تمام شده ما بسیار بالاست. همچنین در کشور از تجهیزاتی استفاده میشود که بهرهوری پایینی دارند؛ در حالی که در تولید محصولات فرعی همچون کک، فرومنگنز و فروسیلیکومنگنز میتوان از روشهای تولید متفاوتی بهره برد.
این کارشناس صنایع معدنی کشور در ادامه دلیل عدم فعالیت در تولید فولادهای خاص را نبود تکنولوژیهای لازم جهت تولید دانست.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی «ومعادن» در خصوص قیمتگذاریهای دستوری، بیان کرد: در حالی که سرمایهگذاران با دلار آزاد تجهیزات و مواد مصرفی خود را تامین میکنند و از طرفی در انتهای زنجیره بر روی محصولات قیمتگذاری دستوری اعمال میشود، بسیار طبیعی است که عملا زمینه فرار سرمایهگذاران را فراهم میکنیم.
صفری با تاکید بر اینکه با اعمال قیمتگذاری دستوری توازن در صنعت فراهم نمیشود، تصریح کرد: این مهم در حالی است که همه مسئولان و مدیران تلاش میکنند تا با دستورالعملها و قیمتگذاریهای دستوری مشکلات اقتصادی را برطرف کنند اما به دلیل اینکه این موارد به صورت جزیرهای صورت میگیرد و دارای نقشه راه محکم و مشخصی نیست، با مشکلات زیادی مواجه میشوند.
وی ابراز کرد: طبق نقشه راه، شرکتها فقط باید مجری باشند و نه سیاستگذار؛ دولت و حاکمیت همچنین باید یک اطمینان خاطر و ثبات قوانین برای بخش خصوصی ایجاد کنند تا آنها بتوانند با فراق بال بیشتر اقدام به برنامهریزی و تولید کنند.
معاون توسعه معادن و صنایع معدنی «ومعادن» در پایان خاطرنشان کرد: با وجود معدن صبانور و اکتشافات جدیدی که در آن انجام شده است، میتوان گفت نیاز غرب کشور به تامین مواد اولیه همچون سنگآهن برطرف شد و این نویدبخش یک توسعه است.
انتهای پیام//