مدیر کارخانه شرکت سیم و کابل مدار لاک گفت: متاسفانه شرایط صنعت سیم و کابل در کشور به دلیل فعالیت پررنگ واحدهای غیرمجاز مناسب نیست و تولیدکنندگان ایرانی به دلیل موانع داخلی مانند قیمت بالای مواد اولیه و شرایط دشوار صادرات، بازارهای خارجی را از دست دادهاند.
ارسلان رزمپور در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در رابطه با وضعیت صنعت سیم و کابل و فعالان این صنعت در کشور، بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر صنعت سیم و کابل در کشور از شرایط مناسبی برخوردار نبوده و عرضه بیشتر مواد اولیه تولید شده (کاتد و مفتول مسی) در بورس کالا به مشکلات تولیدکنندگان دامن زده است زیرا با توجه به سازوکارهای این تالار صنعتی شاهد عرضههای کنترل شده مواد اولیه هستیم؛ به طوری که در اکثر مواقع میزان کاتد و مفتول مسی عرضه شده، کمتر از میزان تقاضای خریداران است و این موضوع منجر به افزایش بیمهابای قیمت مواد اولیه میشود. در اینجا باید به این موضوع اشاره کنم که تقاضای بالای خریداران در بورس کالا حقیقی است زیرا تعداد کارخانههای تولیدکننده سیم و کابل در کشور بسیار زیاد بوده و اگر صنعتگران حتی با حداقل توان تولیدی خود در هفته مشغول به فعالیت باشند، این مقدار عرضه کاتد و مفتول پاسخگوی نیاز واحدهای تولیدی نیست؛ به همین دلیل تامین مواد اولیه از بازار آزاد تنها راهی است که در مقابل تولیدکنندگان وجود دارد. در صورتی که در گذشته صنعتگران به راحتی موفق به خرید کاتد و مفتول مسی از بورس کالا میشدند زیرا چندین سال مواد اولیه با قیمت ثابتی در این تالار صنعتی عرضه میشد و رقابتی برای خرید آن وجود نداشت اما در حال حاضر چند ماه است که شرایط به روال سابق بازگشته و به دلیل رقابت شدید خریداران، خرید مواد اولیه با پیشنهاد قیمتهای بالا امکانپذیر است.
وی در همین راستا ادامه داد: تولیدکنندگان مواد اولیه به دلیل وابستگی صنایع پاییندستی صنعت مس به کاتد و مفتول و همچنین سودآوری بیشتر، اقدام به صادرات کرده و این محصولات را به تولیدکنندگان کشورهای ترکیه و چین میفروشند. در صورتی که خامفروشی مواد اولیه به نفع صنایع داخلی نبوده و حتی اگر میزان تولید کاتد در کشور افزایش یابد، به دلیل صادرات آن، شرایط تولیدکنندگان ایرانی دستخوش تغییرات زیادی نخواهد شد.
دستمان از واردات کوتاه است
مدیر کارخانه شرکت سیم و کابل مدار لاک در خصوص مشکلات و موانع مسیر تولید، اذعان کرد: در حال حاضر واردات دستگاهها و ماشینآلات مورد استفاده در صنعت سیم و کابل به دلایل متعددی مانند اخذ عوارض گمرکی بالا، فرایند طولانی اخذ مجوزهای لازم و… بسیار دشوار و پیچیده شده است. به همین دلیل باید گفت که هیچ حمایتی از سوی دولت از تولیدکنندگان به عمل نیامده و صنعتگرانی که اکنون مشغول به فعالیت هستند، تنها به پشتوانه تجربه و سابقه طولانی خود و یا علاقهای که به تولید دارند، موفق به ادامه مسیر شدهاند. لازم به ذکر است که برخی از ماشینآلات و دستگاهها صنعت سیم و کابل در کشور بومیسازی شدهاند اما به دلیل اینکه تعداد شرکتهای ماشینسازی در کشور محدود بوده و وارات به سختی انجام میشود، رقابتی بین این شرکتها وجود ندارد و قیمت ماشینآلات و دستگاهها در بازار به صورت دستوری تعیین میشوند. به همین دلیل قیمت ماشینآلات داخلی بسیار بالاتر از ماشینآلات خارجی بوده و واردات برای تولیدکنندگان مقرون به صرفهتر است. به عنوان مثال قیمت دستگاههای چینی بسیار کمتر از نوع مشابه داخلی است اما کیفیت ماشینآلات چینی به پای ماشینآلات اروپایی نمیرسد زیرا این ماشینآلات سرعت خطی بیشتر و دوام و ماندگاری بالاتری دارند. علیرغم اینکه ماشینآلات اروپایی از کیفیت خوبی برخوردارند، متاسفانه به سبب محدودیتهای اعمال شده، واردات دستگاهها به سختی صورت میگیرد. گفتنی است که ما در خطوط تولید شرکت سیم و کابل مدار لاک هم از دستگاههای ایرانی استفاده کرده و هم از دستگاههای خارجی اما برخی از ماشینآلات را با توجه به نیاز و محصولات تولیدی مجموعه، خود طراحی کرده و ساختهایم. باید اضافه کنم که در زمینه تعمیر و نگهداری ماشینآلات خارجی با مشکل خاصی روبهروبه نیستیم زیرا قطعات یدکی مورد نیاز در بازار موجود بوده و همچنین امکان استفاده از برندهای مشابه به دلیل اندازه و شکل یکسان قطعات وجود دارد.
رزمپور با اشاره به فعالیت واحدهای تولیدی غیرمجاز، تصریح کرد: همان طور که اشاره تعداد تولیدکنندگان سیم و کابل در کشور بسیار زیاد است؛ به طوری که تعداد واحدهای مجاز در کشور به حدود ۳۰۰ واحد و با احتساب واحدهای غیرمجاز این عدد به به بیش از ۵۰۰ واحد میرسد. از سوی دیگر برخی از واحدهای مجاز برای اینکه هزینههای خود را پوشش دهند، مس خریداری شده را به صورت محصولات نیمهساخته در بازار عرضه میکنند؛ واحدهای غیرمجاز نیز با خریداری این محصولات، سیم و کابلهای نامرغوبی را تولید و در بازار عرضه میکنند. متاسفانه باید اذعان کنم که شرایط بازار مصرف محصولات بیکیفیت نسبت به محصولات استاندارد، به سبب قیمت پایینتر این نوع سیم و کابلها مناسبتر بوده و سهم تولیدکنندگان مجاز از بازار مصرف روزبهروز در حال محدود شدن است. گفتنی است که برخلاف واحدهای تولیدی مجاز که نظارت دقیقی بر کیفیت محصولات تولیدی دارند، واحدهای غیرمجاز بدون توجه به استانداردهای تولید محصول باکیفیت، سیم و کابل را تولید و روانه بازار میکنند؛ به همین دلیل باید نظارت دقیقی از سوی سازمانهای مربوطه در بازار مصرف صورت گیرد اما چنین موضوعی وجود ندارد. باید اضافه کنم که علاوه بر محصولات غیراستاندارد، کاهش پروژههای عمرانی در کشور و قیمت رقابتی مواد اولیه در بورس کالا باعث شدهاند تا میزان فروش واحدهای تولیدی مجاز کاهش یابد.
متنوعسازی محصولات، کلید حل مشکلات
وی در پاسخ به این سوال که چه عاملی سبب افزایش سرمایهگذاری در زمینه تولید سیم و کابل شده است، گفت: با توجه به کاربردهای فراوان سیم و کابل در صنایع مختلف و پروژههای عمرانی و زیرساختی، نیاز به تولید سیم و کابل بسیار زیاد است؛ به همین دلیل سرمایهگذاران زیادی در این صنعت سرمایهگذاری کردند اما مسئله اینجاست که در حال حاضر میزان تقاضا برای محصولات با میزان تولید سیم و کابل در کشور تناسبی ندارد. در این شرایط ما برای حفظ بازارهای خود، جذب مشتریان بیشتر، ارتقا دانش و متنوعسازی سبد محصولات، تولید سیم و کابلهایی با اندازههای بزرگتر و تخصصی را در دستور کار خود قرار دادیم زیرا واحدهای تولیدی که به تازگی راهاندازی میشوند، توانایی تولید محصولاتی با سایزهای کوچکتر را دارند. در حال حاضر سبد محصولات شرکت سیم و کابل مدار لاک بسیار متنوع بوده و ما در این مجموعه حدود ۳۵۰ نوع محصول تولید میکنیم که میتوان از سیمهای تک رشته مسی، کابلهای دو تا ۶ رشته مسی و آلومینیومی، کابلها شبکه، کابلهای مخابراتی، کابلهای کواکسیال و… نام برد.
مدیر کارخانه شرکت سیم و کابل مدار لاک در رابطه با صادرات محصولات، اظهار داشت: در گذشته ما حضور پررنگی در زمینه صادرات داشته و محصولات خود را به کشورهای آذربایجان، گرجستان و عراق صادر میکردیم اما به دلیل شرایط دشوار صادرات مانند رفع تعهد ارزی، توقف طولانی محصولات در گمرک و وضع تحریمها، میزان صادرات مجموعه نسبت به قبل کاهش یافت و اکنون تمرکز ما روی بازارهای داخلی است؛ در صورتی که در یک برهه زمانی صادرات برای ما در اولویت قرار داشت زیرا در آن زمان تولیدکنندگان ترک امکان صادرات محصولات را نداشته و مسائلی مانند قیمت رقابتی مطرح نبود اما اکنون تولیدکنندگان ترک از تولیدکنندگان ایرانی پیشی گرفته و موفق به تسخیر بازارهای منطقه شدهاند. لازم به ذکر است که کارخانه شرکت سیم و کابل مدار لاک در اصفهان واقع شده و ما محصولات خود را علاوه بر این استان، در سایر استانها و شهرستانهای کشور مانند تهران، شیراز، بندرعباس، کردستان، خرمآباد، بهدشت و… به فروش میرسانیم زیرا کیفیت محصولات تولیدی مناسب بوده و برند مجموعه شناخته شده است. در پایان باید خاطرنشان کنم که با توجه به مشکلات ذکر شده و تعداد زیاد تولیدکنندگان غیرمجاز، دورنمای صنعت سیم و کابل در کشور خوشایند نیست؛ مگر اینکه مسئولان اقداماتی برای تغییر شرایط انجام داده و نظارت دقیقی بر بازار مصرف برای جلوگیری از عرضه محصولات غیراستاندارد صورت گیرد.
انتهای پیام//