مدیرعامل شرکت صنعت گستر شایسته، تولیدکننده شیرآلات صنعتی گفت: بخش عمدهای از چالشهای کنونی تولید، ریشه در ساختار اقتصادی کشور دارد و با روی کار آمدن دولتهای مختلف نیز دردی از تولیدکنندگان دوا نمیشود؛ چراکه دولت جدید، میراثدار دولتهای قبلی است. کمبود نقدینگی، محدودیت تامین انرژی و نبود نیروی انسانی متخصص، ادامه تولید به ویژه در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس را دشوار کرده و گویا دیواری کوتاهتر از دیوار تولیدکنندگان در این کشور نیست!
محمدرضا مبینینژاد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: ما فعالیت خود را از سال ۱۳۷۵ با هدف ریختهگری و تولید شیرآلات پلاگ ولو «Plug Valve» از سایز ۲ تا ۲۴ اینچ و قطعات یدکی توربین، کمپرسور، انواع ایمپلرها و پمپهای مورد نیاز در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در شهرک صنعتی نصیرآباد شهرستان رباط کریم آغاز کردیم. در ادامه با گسترش دامنه فعالیت خود در سال ۱۳۹۵، تولید شیرآلات مورد نیاز بخش تاسیسات و صنایع مرتبط با آب و کشاورزی نظیر گیت ولو «Gate Valve» از سایز ۲ تا ۲۰ اینچ، شیرآلات پروانهای «Butterfly Valve» از سایز ۲ تا ۲۲ اینچ و شیرآلات توپی «Ball Valve» از سایز ۲ تا ۱۰ اینچ را در دستور کار قرار دادیم؛ ضمن اینکه برخی قطعات خودرویی مانند پولی هرزگرد پراید، پولی سر میللنگ نیسان، پولی دینام پژو و پایه کمپرسور چدنی پراید را به صورت سفارشی در مجموعه تولید میکنیم.
وی با اشاره به اینکه شیرآلات فوق با استفاده از آلیاژهای WCB، CG40 و CG50 تولید میشوند، در ارتباط با چالشهای موجود در بخش تولید، عنوان کرد: کمبود نقدینگی و عدم اعطای تسهیلات بانکی، مهمترین چالشی است که هماکنون بیش از ۹۵ درصد تولیدکنندگان کشور با آن مواجهند. در حال حاضر هرگونه وام و تسهیلات، بر اساس معدل حساب بانکی کارفرمایان به آنها اعطا میشود. تولیدکنندگان، بخش عمدهای از سرمایه خود را صرف خرید مواد اولیه و پرداخت هزینههای جانبی میکنند و متاسفانه محصولات تولیدی به دلیل رکود حاکم در بازار به فروش چندانی نمیرسند. در چنین شرایطی، مشخصا معدل حساب کارفرمایان به حد نصاب مدنظر بانکها نخواهد رسید و افراد موفق به اخذ تسهیلات حمایتی نخواهند شد. در واقع این معضل منجر به عدم تحقق ظرفیت اسمی تولید در اکثر واحدهای صنعتی و در ادامه اشتغالزایی و اجرای طرحهای توسعهای شده است.
برهم زدن نظم تولید با قطعی برق
در ادامه مدیرعامل شرکت صنعت گستر شایسته، محدودیت تامین انرژی به ویژه برق را یکی دیگر از مهمترین معضلات بخش تولید دانست و مطرح کرد: در تابستان سال جاری، برق واحدهای تولیدی در شهرک صنعتی نصیرآباد به مدت دو روز در هفته قطع شد و این مسئله، نتیجهای جز برهم زدن نظم و انسجام تولید و نهایتا تعطیلی کارخانجات را به همراه نداشت. قطعی برق علاوه بر اخلال در همکاری مشترک بین واحدهای تولیدی در شهرکهای مختلف صنعتی، آسیب جدی به تولید، فروش و درآمدزایی واحدهای تولیدی نیز وارد کرد. از طرفی، در حالی به روزهای سرد امسال نزدیک میشویم که از هماکنون باید نگران اعمال محدودیت و قطعی گاز صنایع باشیم. متاسفانه قطعی برق و گاز در روزهای مختلف سال، به یک چالش دائمی در بخش تولید و صنعت تبدیل شده است و به نظر میرسد دیواری کوتاهتر از دیوار تولیدکنندگان در این کشور وجود ندارد!
مبینینژاد با بیان اینکه واحدهای صنعتی کوچکمقیاس، در حالی موظف به پرداخت ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده هستند که ممکن است طی یک سال هیچ سودآوری نداشته باشند، تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی کشور، تحت هر شرایطی اقدام به اخذ ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده از واحدهای تولیدی میکند. مادامی که یک واحد صنعتی کوچکمقیاس نتواند محصولات خود را با قیمت تمام شده مناسب به فروش برساند و به سود حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصدی دست یابد، چگونه قادر خواهد بود ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز پرداخت کند؟ به جرات میتوان گفت که تولید، به دشوارترین حالت ممکن در این واحدها انجام میشود و تولیدکنندگان بخش خصوصی در نبود حمایت دولت و سازمانهای ذیربط، به تنهایی این مسیر سخت را طی میکنند.
وی با تاکید بر اینکه فرسودگی تجهیزات و ماشینآلات، یکی دیگر از مهمترین مشکلات کنونی بخش تولید به شمار میآید، خاطرنشان کرد: ما از انواع ماشین ابزارهای ساخت داخل و همچنین ساخت کشورهای چین و روسیه در واحد ماشینکاری مجموعه استفاده میکنیم. در حال حاضر اغلب ماشینآلات مورد استفاده در واحدهای تولیدی، مستهلک و فرسوده شدهاند؛ ضمن اینکه به دنبال عدم تامین نقدینگی لازم جهت نوسازی خط تولید از یک سو و همچنین دشواریهای موجود در واردات ماشینآلات جدید از سوی دیگر، متاسفانه شاهد تعطیلی روزافزون بسیاری از واحدهای صنعتی کوچکمقیاس هستیم. از طرفی، ماشینآلات چینی موجود نیز از کیفیت مطلوب برخوردار نیستند و تامین قطعات یدکی باکیفیت، به یکی دیگر از دغدغههای تولیدکنندگان تبدیل شده است.
این تولیدکننده شیرآلات صنعتی در ادامه به ضرورت بهکارگیری نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده در بخش تولید اشاره کرد و گفت: کمبود نیروی انسانی متخصص، به یکی دیگر از مهمترین چالشهای موجود در واحدهای صنعتی کوچکمقیاس تبدیل شده است. در چنین شرایطی، ما چارهای جز آموزش نیروی کارگری در مجموعه خود نداریم و علاوه بر پرداخت حقوق، وظیفه آموزش این افراد را هم بر عهده گرفتهایم؛ در حالی که سازمان فنی و حرفهای کشور، باید تمهیدات لازم جهت آموزش این افراد را بیندیشد و نیروی انسانی فنی و متخصص باید در دسترس کارفرمایان و واحدهای صنعتی باشد. لازم به ذکر است که هماکنون ۶۰ نفر در شرکت صنعت گستر شایسته مشغول بهکار هستند؛ در حالی که پیش از این تعداد نیروی انسانی شاغل در مجموعه ما به ۱۳۰ نفر هم میرسید و به دنبال معضلاتی که پیشتر اشاره شد، ناچار به تعدیل بیش از ۵۰ درصدی نیروی انسانی شدیم.
واردات باید در خدمت تولید داخلی باشد
مبینینژاد با اشاره به اینکه حدود ۲۷ سال از آغاز فعالیت ما در عرصه تولید و صنعت میگذرد و طی این سالها، شرایط مختلف بازار اعم از رونق و رکود را تجربه کردهایم، اظهار داشت: در حال حاضر بازار شیرآلات صنعتی، در رکود نسبی قرار دارد و سیاستهای مالی انقباضی دولت جهت کنترل تورم، به واحدهای تولیدی نیز سرایت کرده و فروش انواع محصولات در بازار را با مشکل مواجه کرده است. واقعیت امر اینکه چالشهای بخش تولید، ریشه در ساختار اقتصادی کشور دارد و با روی کار آمدن دولتهای مختلف نیز دردی از تولیدکنندگان دوا نمیشود؛ چراکه دولت جدید، میراثدار دولتهای قبلی است. در همین راستا، ما نیازمند یک اصلاح و بازنگری اساسی در ساختار کلان نظام اقتصادی هستیم و علاوه بر افزایش حمایت از ساخت داخل، باید از واردات بیرویه کالاهای مشابه خارجی نیز جلوگیری کنیم. ما معتقدیم که واردات باید در خدمت تولید داخل باشد و امیدواریم روزی شاهد عدم عرضه هرگونه کالای بیکیفیت چینی در سطح بازار باشیم.
وی در پایان با بیان اینکه طرحهای توسعهای متنوعی را با هدف رشد تولید و افزایش اشتغالزایی در مجموعه در نظر گرفتهایم که متاسفانه به دلیل کمبود نقدینگی و افزایش هزینههای تولید هنوز موفق به اجرای آنها نشدهایم، یادآور شد: در حال حاضر سرمایهگذاری در بخشهایی به غیر از تولید، سودآورتر و اقتصادیتر است؛ بر همین اساس پیشنهاد ما این است که افراد پس از بررسیهای کارشناسانه و در نظر گرفتن تمامی جوانب موجود، محتاطانه وارد عرصه تولید شوند.
انتهای پیام//