سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱:۱۷ /شنبه/۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۷:۴۲ /چهارشنبه/۲۹ آذر ۱۴۰۲

از سوی شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب ارائه شد؛

مدل جامع گستره دانش مهندسی بهره‌برداری صنعت فولاد

حرکت صنعت فولاد کشور در مسیر تحقق چشم‌اندازهای تعریف ‌شده، ضرورت توسعه صنایع فولادی را بیش از هر زمان دیگری روشن می‌کند. تردیدی نیست که راهبری یک کارخانه فولادی و هدایت آن به سمت تحقق ظرفیت اسمی و سودآوری، به تجربه و دانش بالایی نیاز دارد. «گستره دانش مهندسی بهره‌برداری صنعت فولاد»، مدل جامعی به شمار می‌آید که در همین راستا از سوی شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب ارائه شده است. با توجه به نتایج مثبت حاصل‌ شده در پروژه‌های فعلی و همچنین آینده‌نگری در بهره‌برداری تخصصی از کارخانجات فولادی، می‌توان اذعان داشت که این شرکت برای نخستین بار، مهندسی بهره‌برداری را به عنوان مدلی عمومی برای پوشش سراسری در صنعت فولاد کشور و حتی سایر کشورها توسعه داده است.

تجمیع دانش و تجربه در حرفه‌های مختلف، امری مرسوم به شمار می‌آید. تدوین و ارائه این مجموعه، تاثیر بسزایی بر بلوغ آن حرفه و تربیت حرفه‌ای‌ها دارد. اگرچه تاکنون این کار در حوزه‌های محدودی انجام شده است اما بی‌تردید تجمیع دانش و تجربه در هر حرفه‌­ای، ارزش خاص خود را دارد. به این مجموعه، گستره دانش «Body of Knowledge – BOK» گفته می­‌شود.

می‌توان گفت «BOK»، مجموعه کاملی از مفاهیم، اصطلاحات و فعالیت‌هایی است که توانمندی یک حوزه را (آن‌گونه که حرفه‌ای‌ها تعریف می‌کنند)، تشکیل می‌دهد. به عبارت دیگر، مجموعه منظم فعالیت‌ها و نتایج بر حسب ارزش‌ها، ساختارها، مدل‌ها، اصول و مصداق‌های آن‌ها که ناشی از کشف و اعتبارسنجی مداوم توسط حرفه­‌ای‌­ها باشد و رشد، بازتولید، بازبینی و ارائه حرفه را امکان‌پذیر سازد، گستره دانش آن حرفه نامیده می­‌شود. اگر فردی، به مجموعه دانش ساخت­‌یافته تجویز شده در یک زمینه خاص تسلط داشته باشد، به عنوان یک فرد متخصص یا حرفه‌­ای در نظر گرفته می­‌شود.

مدلی یکپارچه و حرفه‌ای

بی‌تردید فرایند سرمایه‌­گذاری تا احداث، مقطع مهمی از چرخه حیات هر کارخانه محسوب می­‌شود اما تهیه، بنانهادن و انجام فرایندهای مهندسی و اجرایی کارخانه توسط یک تیم متخصص و مجرب، حیاتی‌ترین دغدغه سرمایه‌گذار در بلند‌مدت خواهد بود. بهره‌گیری از چنین تیمی، تضمین­‌کننده راه‌­اندازی علمی کارخانه، عبور موفقیت­‌آمیز از منحنی یادگیری «Learning Curve»، دستیابی به تولید پایدار و انتقال موفق تخصص، تجربه و فرهنگ سازمانی به سرمایه‌­گذار است. به هر حال، هر کارخانه­‌ای فعالیت­‌‎هایی را پس از احداث انجام می‌­دهد تا به تولید اسمی و سود دست یابد. در همین راستا، اتخاذ راهبرد و برنامه‌ای جامع در به­‌کارگیری فرایندها، تجهیزات، پیمانکاران و نیروی انسانی، موجب اجتناب از پراکندگی و بی­‌نظمی امور، دوباره‌­کاری یا عدم رسیدگی به برخی فعالیت­‌ها، افزایش ریسک‌­های اجرایی پلنت، عدم مسئولیت‌­پذیری پیمانکاران، استهلاک مضاعف تجهیزات، عدم تحقق کامل برنامه­‌های تولید، نت، مالی و نیروی انسانی خواهد شد.

«مهندسی بهره‌برداری» به عنوان مدلی یکپارچه و حرفه‌­ای در صنعت­‌داری فولاد، تطابق زیادی با مفهوم گستره دانش دارد. شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب به عنوان مبتکر حرفه­‌ای این مدل در ایران و منطقه، مجموعه دانش و تجربه لازم برای راهبری کامل یک پلنت فولادی را با عنوان «گستره دانش مهندسی بهره‌­برداری صنعت فولاد» تجمیع و ارائه کرده است. مجموعه فعالیت‌های مبتنی بر تخصص و تجربه، با هدف راهبری یک کارخانه در زنجیره فولاد از طریق ایجاد زیرساخت‌های دانش‌بنیان لازم و انتقال دانش و تجربه و رسیدن به تولید بهینه، تعریفی از گستره دانش مهندسی بهره‌برداری صنعت فولاد است.

مهندسی بهره­‌برداری به حوزه‌های دانش (مدیریت پروژه، پشتیبانی ستادی، بهره­‌برداری و پشتیبانی عملیاتی)، ۹ گروه فرایندی (منابع انسانی، بازرگانی، تولید، نگهداری و تعمیرات، انرژی و سیالات، حمل، دفتر فنی، مدیریت کیفیت و راه‌اندازی) و کلان­‌فرایندهای شناخته‌ شده (تدوین ساختار سازمانی، جذب و تامین نیروی انسانی، آموزش، توسعه فرهنگ سازمانی، نظام جبران خدمت، تامین، فروش، حمل، مدیریت انبارها، مدیریت مالی، تحقق و نظارت محصول، انواع نت، تامین و تولید، توزیع و فرآوری انرژی و سیالات، تامین و اجرای حمل، خدمات نقشه‌برداری، نقشه‌کشی صنعتی و مهندسی معکوس، کدینگ کالا و قطعات، مدیریت دفتر فناوری، تدوین دستورالعمل­‌ها، آماده‌سازی و پشتیبانی فنی، متره و برآورد، استقرار «ERP» و داشبوردها، تکنولوژی تعمیر و بازسازی، بازرسی، اطلاعات پایه و برنامه‌ریزی نت، خدمات دفتر برنامه‌ریزی، مهندسی ارزش، مدیریت ساخت و سفارشات، آرشیو و کنترل مستندات، تضمین کیفیت (QA)، کنترل کیفیت (QC)، تست تجهیزات و راه‌اندازی دسته‌بندی شده‌ و هر کلان‌فرایند نیز خود از تعدادی فرایند تشکیل شده است. رابطه بین فرایندها، حوزه‌های دانش و حتی گروه‌­های فرایندی، ماتریسی است؛ یعنی هر فرایند مهندسی بهره‌­برداری احتمالا در چند حوزه دانش گسترده شده و شکلی چند بعدی دارد؛ البته با رویکرد بهبود مستمر، این تعداد ثابت نیست و بر اساس تجربیات و ایده­‌های جدید می‌تواند تغییر پیدا کند.

نقشه راهی برای مهندسی بهره‌برداری

نقشه راه گستره دانش مهندسی بهره‌­برداری صنعت فولاد شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در پنج حوزه قابل بررسی است:

-استفاده در پروژه­‌های شرکت پیشگامان:

مهندسی بهره‌برداری، یک الگو و مدل عملی برای ارائه خدمات، نگارش قراردادها، تامین نیروی انسانی، محاسبه بهای تمام‌ شده خدمات و برنامه‌­ریزی در پروژه‌­های آتی شرکت پیشگامان خواهد بود. در واقع این شرکت به ازای هر پروژه مشابه، برنامه‌­ریزی، تدوین فرایند، انجام محاسبات مالی-زمانی و… را از ابتدا انجام نمی­‌دهد بلکه آن­‌ها را با ویژگی­‌های پروژه جدید تطبیق می­‌دهد.

-تکمیل مستمر:

فرهنگ لغت آکسفورد از سال ۱۹۹۳ میلادی، واژه «کایزن» را روشی مستمر در بهبود کار، اثر‌بخشی فردی، بهره‌­وری و نظایر آن در قالب فرهنگ کار بیان می‌کند. کایزن در واقع یک اصطلاح ژاپنی بوده که از دو واژه کای (KAI) به معنای تغییر و زن (ZEN) به معنای حالت خوب تشکیل شده است. بنابراین کایزن را می‌­توان به مفهوم «تغییر برای بهتر شدن» تعریف کرد. این تغییر، چهار ویژگی عمده «مستمر و پایان‌ناپذیر»، «منظم و تدریجی»، «کم­‌هزینه و مبتنی بر اصلاحات جزئی و کوچک» و «بر پایه مشارکت همگانی» بودن را در خود جای می‌دهد؛ گفتنی است که مباحث بهبود مستمر و کایزن در دهه ۷۰ وارد ایران شدند.

مدل مهندسی بهره‌­برداری، ماهیتی تکاملی دارد و بر مبنای تجربیات طولانی تدوین شده است. از این رو نمی‌­توان از تجربیات جدید غافل بود و مدل فعلی را یک نسخه همیشگی دانست. بر اساس ویژگی­‌های کایزن و با استفاده از روش «Plan-Do-Check-Act»، هم‌اندیشی‌های دوره‌ای سراسری و ثبت و پذیرش تجربیات پراکنده جدید، راهکارهایی برای بهبود و تکمیل مستمر این دانش محسوب می‌شوند.

-اشتراک دانش با همکاران شرکت پیشگامان:

یکی از مهم‌ترین آثار این مدل، الگوسازی برای شرکت­‌های مشابه پیشگامان است تا از این طریق بهره‌­برداری در صنعت فولاد به سمت رویه‌های استاندارد حرکت کند. واضح است که اجرا یا برون­‌سپاری پراکنده شئون مختلف یک کارخانه، با اتلاف هزینه­‌ها، عدم یکپارچگی، بی‌نظمی ناخواسته، اختلاف پیمانکاران، عدم بهینگی مصرف منابع و… همراه خواهد بود. با این حال، با توسعه به­‌کارگیری راهکاری جامع مانند مدل مهندسی بهره­‌برداری، تا حدود زیادی از این آنومالی‌­ها اجتناب می­‌شود.

-توسعه منابع انسانی حرفه‌­ای:

اهمیت جانشین­‌پروری از نگاه متخصصان منابع انسانی، کاملا روشن است. خروج هر نیروی ماهر و باتجربه از صنعت فولاد، به معنی خروج تجربیات ثبت ­نشده اوست. از سوی دیگر، از لحظه ورود نیروهای تحصیل­کرده به صنعت تا تبدیل‌ شدن آن‌ها به یک فرد خبره، زمان زیاد و مسیر مبهم و پرریسکی طی می­‌شود. در همین راستا، از جواهر لعل نهرو (از رهبران جنبش استقلال هند) نقل شده است که می­‌گوید: می­‌توان ظرف دو سال یک کارخانه ذوب­ آهن ساخت اما برای تربیت یک مدیر برای این صنعت، باید ۲۰ سال زمان صرف کرد.

تحصیل‌کرده تازه‌وارد باید خوش‌شانس باشد تا در کنار خبره‌ای قرار گیرد که دانشمند بوده و قدرت انتقال مطلب داشته باشد؛ یعنی اولا ریشه‌ها و مبانی علمی تجربیات خود را بداند و ثانیا حوصله، وقت و توان آموزش به شاگرد را داشته باشد. می‌بینید که فرایند جانشین‌پروری را عدم قطعیت‌ها و ریسک‌های فراوانی تهدید می‌کند؛ ضمن اینکه این استاد، یافته‌های محلی خود و شرکت خود را ارائه خواهد کرد.

بنابراین باید برنامه مدونی جهت آموزش متخصصان تازه‌وارد صنعت فولاد بر اساس اجرا شود تا در کوتاه‌ترین زمان، تمامی دانش و تجربه لازم به ریشه‌ای‌ترین شکل ممکن به ایشان انتقال داده شود؛ البته این نیروها به هیچ وجه، از کسب تجربیات شخصی، بی‌نیاز نخواهند بود.

-اعتبارسنجی و ممیزی:

اگرچه استانداردها و دستورالعمل‌هایی برای ارزیابی و ممیزی فرایندهای صنعت فولاد در دسترس هستند اما استانداردهای جزیره‌­ای و منفرد، تاثیرات یک فرایند روی سایر فرایندها را نادیده می‌گیرند. از سوی دیگر، در نظر نگرفتن ملاحظات و مختصات پلنت فولادی در متن بخش عمده‌ای از این استانداردها، موجب بروز عدم انطباق‌های غیرمنطقی در کارخانه می­‌شود. این مسئله مانند یک پروفسور صنعت­‌ندیده‌­ای بوده که در رشته دانشگاهی خود متخصص است اما درک مناسبی از ملاحظات بین­ رشته‌­ای و عملیاتی کارخانه ندارد.

با تکیه بر گستره دانش مهندسی بهره‌­برداری صنعت فولاد، می‌­توان اعتبارسنجی، ارزیابی، ممیزی و عارضه­‌یابی صنعت فولاد در تمامی شئون کارخانه‌­داری را به صورت یکپارچه انجام داد. این مدل همچنین امکان استخراج لیست اقدامات اصلاحی و ارائه روش‌های بهبود عملکرد را نیز فراهم می‌­آورد.

جدول ۱٫ نمونه‌هایی از «BOK»‌های تعریف‌ شده توسط سازمان‌های حرفه‌ای در جهان

شکل ۱٫ حوزه فعالیت مهندسی بهره‌برداری

یادداشت: سید محمدحسین موسوی‌زاده – مشاور مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب

انتهای پیام//

مدیرعامل «وکغدیر»:

۱۱:۲۳ /پنجشنبه/۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

با حضور مدیرعامل گروه سرمایه‌گذاری امید،

۹:۳۸ /پنجشنبه/۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

در راستای توسعه سرمایه‌های انسانی،

۱۵:۰۸ /چهارشنبه/۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

برای حضور در مجمع عمومی عادی سالیانه،

۱۴:۵۱ /چهارشنبه/۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

در پی محدودیت تامین برق صادر شد؛

۱۰:۲۸ /چهارشنبه/۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

قائم مقام مدیر‌عامل شرکت فولاد خوزستان:

۷:۳۰ /چهارشنبه/۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

علیرضا شریفی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۳۰ /چهارشنبه/۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

امین صفری، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۶ /شنبه/۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

رضا طالبی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۴۷ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

علیرضا مخبر دزفولی، قائم مقام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در امور ستادی و مسئولیت‌های اجتماعی در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۴:۱۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۱:۰۸ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

احمد صادقیان، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۲۱ /سه شنبه/۷ اسفند ۱۴۰۳

بهرام سبحانی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۷ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

ابراهيم جانقربانيان، عضو هيئت مديره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خليج فارس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

حسين کاظمی‌مهر، نايب رئيس هيئت مديره شرکت مجتمع فولاد و نورد آسين ابهر طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۴ /شنبه/۳ آذر ۱۴۰۳

سید رضا شهرستانی، مدیرعامل شرکت لوله و اتصالات چدنی (کلاچ) طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۳ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مصطفی چمران، معاون فروش شرکت آهن و فولاد ارفع طی یادداشتی نوشت:

۷:۴۹ /سه شنبه/۱۳ شهریور ۱۴۰۳

صادق قاسمی فلاورجانی، مديرعامل شرکت فنی مهندسی آرين مدرن جهان‌آرا طی یادداشتی نوشت:

۷:۲۹ /شنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

همگام با اجرای طرح‌های توسعه‌ای،

۶:۴۷ /دوشنبه/۲۷ اسفند ۱۴۰۳

در نشست خبری مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان مطرح شد؛

۱۶:۴۱ /دوشنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

«کگهر» در مسیر توسعه و رشد سودآوری؛

۱۴:۲۱ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

با تایید سهام‌داران در مجمع فوق‌العاده،

۱۱:۴۲ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

در 11 ماهه 1403 محقق شد؛

۹:۱۰ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین؛

۵:۴۸ /شنبه/۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت فولاد هرمزگان؛

۵:۳۵ /شنبه/۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک فولاد خراسان؛

۵:۴۲ /شنبه/۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت فولاد خوزستان؛

۵:۵۲ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت اپال پارسیان سنگان؛

۶:۳۶ /شنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت صنعت فولاد شادگان؛

۱۱:۵۹ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/02/25

233167

فلزات آنلاین

1404/02/25

869230

فلزات آنلاین

1404/02/25

1398405

فلزات آنلاین

1404/02/25

1167989

فلزات آنلاین

1404/02/25

28474

فلزات آنلاین

1404/02/25

16592

فلزات آنلاین

1404/02/25

43388

فلزات آنلاین

1404/02/25

65608

فلزات آنلاین

1404/02/25

47680

فلزات آنلاین

1404/02/25

44103

فلزات آنلاین

1404/02/25

37687

فلزات آنلاین

1404/02/25

35882

فلزات آنلاین

1404/02/25

35490

فلزات آنلاین

1404/02/25

43580

فلزات آنلاین

1404/02/25

38743

فلزات آنلاین

1404/02/25

59217

فلزات آنلاین

1404/02/25

32989

فلزات آنلاین

1404/02/25

41806

فلزات آنلاین

1404/02/25

56111

فلزات آنلاین

1404/02/25

6460500