آمارهای رسمی گمرک چین نشان میدهد که حجم صادرات نیکل تصفیه شده از مبدا چین در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت. این روند افزایشی پس از اینکه شرکتهای تازه وارد در عرصه تجارت نیکل تصفیه شده حجم صادرات این محصولات تولیدی خود به کشورهای دیگر را افزایش دادند، اتفاق افتاد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، بر اساس دادههای ارائه شده از سوی گمرک چین، حجم صادرات نیکل تصفیه شده از مبدا این کشور در سال ۲۰۲۳، حدود ۳۶ هزار و ۷۵۴ تن اعلام شد که نسبت به حجم ۲۲ هزار و ۵۶۶ تن صادراتی این محصول ثبت شده در سال ۲۰۲۲، افزایش ۶۲٫۸۸ درصدی را نشان داد.
در ماه دسامبر ۲۰۲۳، حجم صادرات نیکل تصفیه شده چین با جهش ۱۹۷٫۵۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲، به هفت هزار و ۲۵۶ تن رسید. این مقدار افزایش در حجم صادرات نیکل تصفیه شده چین در مقایسه با روند صعودی ثبت شده در ماه نوامبر ۲۰۲۳، با ثبت رکورد افزایش ۳۱۰٫۷۱ درصدی و افزایش ۳۷۱٫۲۲ درصدی در ماه اکتبر سال مذکور نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲، بسیار اندک به نظر میرسد.
برخی از فعالان بازار، این افزایش حجم صادرات را به تلاش شرکتهای تازه وارد در عرصه پالایش نیکل چین برای افزایش حجم فروش محصولات خود نسبت دادند.
در سال ۲۰۲۳، برخی از بزرگترین مشارکتکنندگان بازارهای نیکل چین و اندونزی از جمله شرکتهای «Huayou Cobalt»،«Tsingshan Group»، «Jingmen GEM» و «CNGR New Energy Science & Technology»، از تصمیم خود برای آغاز تبدیل نیکل با خلوص ۹۹٫۸ درصد یا بیشتر (نیکل کلاس یک)، به نیکل با خلوص کمتر از ۹۹٫۸ درصد (نیکل کلاس ۲) به ویژه سولفات نیکل به کاتد نیکل خبر دادند. علاوهبراین، با افزایش ظرفیت تولید نیکل تصفیه شده در چین، وضعیت کمبود عرضه در بازار به وضعیت مازاد عرضه تبدیل شد.
در عین حال، برخی از این شرکتها مانند شرکت «Huayou Cobalt» و «Jingmen GEM» موفق شدند با ثبت امکان تحویل محمولههای نیکل کاتد تولیدی خود به انبار ذخایر بورس فلزات لندن «LME»، راه را برای صادرات این محصولات هموار کنند. گفتنی است شرکت «CNGR New Energy Science & Technology» برای تحویل محمولههای پلیت برش نخورده کاتدهای نیکل تولیدی خود در انبار ذخایر بورس فلزات لندن، در اواخر سال ۲۰۲۳ درخواستی ارائه داد.
موسسه «Fastmarkets» در گزارشی اعلام کرده بود که شرکت «Huayou Cobalt» روند صادرات کاتد نیکل تولیدی خود را در ماه آگوست ۲۰۲۳ آغاز کرده و تمرکز خود را بر روی بازارهای هدف اروپا و هند معطوف ساخته است.
برخی منابع به موسسه «Fastmarkets» اعلام کردند که در اواخر سال ۲۰۲۳، شرکت «Huayou Cobalt» تمرکز خود را بر بازار کشورهای آسیای جنوب شرقی افزایش داد و در عین حال تاکید کرد که اولویت فروش این شرکت، ثبت قراردادهای بلندمدت با خریداران خارجی است.
به گفته این منابع، تلاش شرکتهای تازه وارد در این عرصه برای هدف قرار دادن خریداران خارجی، راهی برای جذب حجم مازاد عرضه داخلی نیکل با خلوص ۹۹٫۸ درصد یا بیشتر (نیکل کلاس یک) در بازار چین بود.
یکی از معاملهگران چدن نیکل (NPI) مستقر در شرق چین اظهار داشت: ظرفیت پالایش نیکل در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲، افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. بر همین اساس، این اتفاق منجر به ایجاد وضعیت مازاد عرضه در بازار نیکل تصفیه شده با توجه به وضعیت نامناسب اقتصاد چین و کاهش حجم تقاضای کلی بازار شده است.
روند صعودی فعالیتهای صادراتی واحدهای پالایشگاه نیکل در چین، بر افزایش سهم کاتد نیکل تولیدی این کشور در سیستم ذخیره انبار بورس فلزات لندن در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ تاثیر گذاشت.
این منابع خاطرنشان کردند: اگرچه حجم تقاضا برای نیکل تصفیه شده در دیگر بازارهای جهانی کاهش یافته است اما بیشتر این محصول صادر شده از مبدا چین در انبارهای بورس فلزات لندن، در وضعیت تحویل به مشتری قرار دارد.
یکی از معاملهگران نیکل مستقر در شانگهای چین مطرح کرد: از آنجایی که حجم تقاضا برای این فلز در بازارهای خارج از چین به ویژه در بازار اروپا همچنان با روند نزولی همراه است، تولیدکنندگان نیکل در چین برای یافتن مصرفکنندگان این فلز در صنایع پاییندستی به مشکل برخوردهاند.
کاهش حجم واردات نیکل حمل شده از طریق دریا
با توجه به افزایش رقابت ناشی از افزایش عرضه داخلی و کاهش حجم نیکل وارداتی در زمان باز بودن پنجره آربیتراژ، حجم کاتد نیکل وارداتی به چین در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.
طبق دادههای دریافتی از گمرک چین، حدود ۹۵ هزار و یک تن نیکل تصفیه شده در سال ۲۰۲۳ به این کشور وارد شد که نسبت به سال ۲۰۲۲ معادل ۱۶۰ هزار و ۵۸ تن، کاهش ۴۰٫۶۵ درصدی را نشان میدهد.
بر اساس محاسبه موسسه «Fastmarkets»، قیمت نیکل در زمان باز بودن پنجره آربیتراژ واردات به طور متوسط حدود ۲,۲۱۱ یوان (۳۱۲ دلار) در هر تن در سال ۲۰۲۳ بود که نسبت به متوسط قیمت ۷۹۵٫۱۹ یوان در هر تن ارزیابی شده در سال ۲۰۲۲، یک روند افزایشی را نشان میدهد.
حدود ۳۸ هزار و ۲۶ تن یا ۴۰٫۰۳ درصد از کل حجم نیکل وارداتی به چین در سال ۲۰۲۳، مربوط به نیکل تولید شده با مبدا روسیه است. این افزایش حجم نیکل وارداتی روسیه به چین را میتوان به افزایش حجم فروش نیکل در بازار فیزیکی چین و در بورس آتی شانگهای مبتنی بر ثبت قراردادهای تحویل بلندمدت نسبت داد.
لازم به ذکر است که حجم واردات نیکل از روسیه به چین از زمان ثبت رقم هفت هزار و ۲۶ تن در ماه مارس ۲۰۲۳، با یک روند نزولی همراه شد. در همین راستا چین در ماه دسامبر ۲۰۲۳، حدود دو هزار و ۸۵۲ تن نیکل از روسیه وارد کرد که نسبت به رقم ثبت شده در ماه مارس سال مذکور، حدود ۵۹٫۴۱ درصد کاهش را به ثبت رساند.
علاوهبراین، حجم کل واردات نیکل از روسیه به چین در سال ۲۰۲۳ به طور کلی کاهش یافت و به ۳۸ هزار و ۲۶ تن رسید که ۱۷٫۹۷ درصد نسبت به رقم ۴۶ هزار و ۳۵۹ تن ثبت شده در سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کرد.
انتهای پیام//