سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۵:۳۳ /یکشنبه/۴ آذر ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۱۴:۴۶ /سه شنبه/۱۶ مرداد ۱۴۰۳

در سال 1402 صورت پذیرفت؛

پیشی گرفتن مصرف برق مشترکان صنعتی از بخش خانگی

به دنبال افزایش تعداد واحد‌های صنعتی، تعداد مشترکان برق صنعتی افزایش یافت و به دنبال آن مصرف برق در بخش صنعتی نسبت به بخش خانگی رشد بیشتری داشت؛ به‌ گونه‌ای که در سال ۱۴۰۲، عمده مصرف برق کشور به بخش صنعتی اختصاص یافت و سهم صنعت از مصرف برق به ۵۶ درصد رسید.

به دنبال افزایش تعداد واحد‌های صنعتی، تعداد مشترکان برق صنعتی افزایش یافت و به دنبال آن مصرف برق در بخش صنعتی نسبت به بخش خانگی رشد بیشتری داشت؛ به‌ گونه‌ای که در سال ۱۴۰۲، عمده مصرف برق کشور به بخش صنعتی اختصاص یافت و سهم صنعت از مصرف برق به ۵۶ درصد رسید. با گرم شدن زمین، متوسط دمای هوا در ایران نیز طی سال‌های اخیر افزایش یافته و همین امر بر مصرف برق کشور به‌ ویژه در فصول گرم سال تاثیرگذار بوده‌ است و می‌تواند از مهم‌ترین عوامل موثر بر رشد مصرف برق به ازای هر مشترک خانگی باشد؛ هرچند که افزایش مصرف برق مشترکان خانگی، هم‌جهت و همگام با افزایش گرما طی سال‌های اخیر بوده‌ است اما بررسی‌ها در بخش صنعتی، روندی متفاوت از انتظارات را نشان می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، مصرف برق ایران در حال افزایش است و بررسی آمار منتشر شده توسط وزارت نیرو نشان داد، مصرف برق کشور طی دوره ۱۰ ساله منتهی به سال ۱۴۰۲، در هر دو بخش خانگی و صنعتی با نرخ رشد مرکب سالانه ۵ درصدی افزایش داشته‌ است. عوامل بسیاری در افزایش مصرف برق تاثیر‌گذار هستند که این گزارش به مهم‌ترین عوامل موثر بر آن می‌پردازد.

می‌توان گفت یکی از عوامل اصلی افزایش مصرف انرژی در هر دو بخش خانگی و صنعتی، رشد اقتصادی کشورها است؛ همان‌ طور که طی سال‌های اخیر اقتصاد کشور‌ها در سراسر جهان با رشد همراه بوده، اقتصاد ایران نیز رشد خوبی داشت. به‌ گونه‌ای که نرخ رشد سالانه تولید ناخالص داخلی این کشور برای دوره مورد بررسی چیزی حدود ۴.۲ درصد برآورد شد که رقمی متناسب با میانگین جهانی است. گفتنی است که افزایش مصرف برق در کشور‌های در حال توسعه، تحت تاثیر عواملی مانند رشد جمعیت و افزایش کیفیت زندگی مردم نیز قرار دارد.

افزایش مصرف برق خانگی به‌ دلیل گرم شدن هوا

مصرف برق ایران در بخش خانگی در سال ۱۳۹۳ چیزی حدود ۷۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون کیلووات ساعت گزارش شد که این مقدار در سال ۱۴۰۲ با ۴۷ درصد رشد به چیزی حدود ۱۰۵ میلیارد کیلووات ساعت رسید. بررسی مصرف برق در بخش صنعتی نیز نشان‌دهنده رشد ۶۲ درصدی مصرف در این بخش طی دوره ۱۰ ساله منتهی به سال ۱۴۰۲ بوده‌ است؛ به‌ گونه‌ای که میزان مصرف برق در این بخش طی سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۲۱ میلیارد کیلووات ساعت رسید و در مقایسه با سال ۱۳۹۳ حدود ۴۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون کیلووات ساعت رشد داشت. بر این اساس می‌توان گفت که رشد مصرف برق در بخش صنعتی با سرعت بیشتری اتفاق افتاده‌ است.

عوامل متعددی بر افزایش مصرف برق بخش خانگی موثر است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به افزیش تعداد مشترکان و افزایش استفاده از وسایل برقی اشاره کرد. یکی از مواردی که طی سال‌های اخیر باعث بیشتر شدن مصرف برق در ایران بود، افزایش استفاده از کولر‌های گازی و آبی در فصول گرم سال بوده‌ است.

مصرف برق در بخش خانگی به ازای هر مشترک در سال ۱۴۰۲ برابر با سه هزار و ۲۳۰ کیلوولت ساعت برآورد شد که نسبت به سال ۱۳۹۳ چیزی حدود ۱۷ درصد رشد داشت. در نمودار یک مصرف برق به ازای هر مشترک خانگی با تعداد روزهای گرم سال (برای نقاطی از ایران با فاصله ۰.۲۵ درجه جغرافیایی) مقایسه شده‌ است؛ همان‌طور که مشاهده می‌شود طی سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ روند مصرف برق خانوارها و تعداد روزهای گرم سال هر دو افزایشی بوده‌ است. بر اساس ارزیابی‌های آتورپات، تعداد روزهای گرم سال در سال ۱۴۰۲ به ۱۲۱ روز رسید و این در حالی است که در سال ۱۳۹۳ این تعداد برابر با ۱۰۹ روز گزارش شد.

متوسط دمای ایران نیز طی سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ افزایشی بود؛ به‌ طوری که بر اساس بررسی‌های آتورپات متوسط دمای کشور در سال ۱۴۰۲ برابر با حدود ۲۰ درجه سانتی‌گراد برآورد شد و در مقایسه با سال ۱۴۰۲ چیزی حدود ۴ درصد رشد داشته است. همان‌طور که در نمودار ۲ مشاهده می‌شود، می‌توان گفت متوسط دمای کشور در دوره مورد بررسی روند افزایشی داشته‌ است که این روند با روند صعودی مصرف برق خانگی تشابه زیادی دارد.

در این دوره روند مصرف برق توسط مشترکان خانگی با روند افزایش تعداد روز‌های گرم سال و متوسط دمای هوا هم‌جهت بوده‌ است و با توجه به روند افزایشی دما در کشور، بالطبع میزان استفاده از وسایل سرمایشی مانند کولر‌های آبی و گازی نیز افزایش پیدا کرد و به دنبال آن مصرف برق بیشتر شده است. بنابراین می‌توان گفت که در بخش خانگی علاوه بر عواملی مانند رشد جمعیت و افزایش استفاده از لوازم برقی، گرم شدن هوا نیز تاثیر زیادی بر افزایش مصرف برق در این بخش داشته است.

تنزل رادمان مصرف برق در بخش صنعتی!

طی دوره مورد بررسی تعداد مشترکان فعال در بخش صنعتی رشد زیادی داشت و از حدود ۲۰۶ هزار مشترک در سال ۱۳۹۳ به بیش از ۲۷۷ هزار مشترک در سال ۱۴۰۲ افزایش یافت. میزان مصرف برق به ازای هر واحد صنعتی طی این دوره روند صعودی داشت که این امر گمان می‌رود ناشی از افزایش استفاده از تجهیزات برقی، رشد تعداد واحد‌های صنعتی و افزایش تولید این واحد‌ها باشد؛ در این صورت انتظار می‌رود با افزایش مصرف برق در بخش صنعتی میزان ارزش افزوده صنعت به ازای مصرف هر کیلووات ساعت برق نیز روند افزایشی داشته باشد اما همان‌طور که در نمودار ۳ مشاهده می‌شود، ارزش افزوده صنعت به ازای مصرف هر کیلووات ساعت برق کاهش یافته و از ۱۱ هزار و ۶۰۰ ریال (ثابت ۱۳۹۰) به هشت هزار و ۸۰۰ ریال (ثابت ۱۳۹۰) در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

درست است که افزایش مصرف برق در بخش خانگی قابل‌توجه است اما بررسی‌ها نشان داد این افزایش مصرف بیشتر تحت تاثیر افزایش دما و زیاد شدن تعداد روزهای گرم سال بوده‌ است و عواملی مانند افزایش کیفیت زندگی مردم و برقی شدن لوازم تاثیر کمتری در این روند داشته‌‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که سهم بخش صنعتی نسبت به بخش خانگی طی سال‌های اخیر بیشتر شده است؛ به‌ گونه‌ای که در سال ۱۴۰۲ چیزی حدود ۵۴ درصد مصرف برق کشور به بخش صنعتی اختصاص داشت. همان‌طور که گفته شد، با وجود افزایش مصرف برق به ازای هر واحد صنعتی، ارزش افزوده صنعت به ازای مصرف هر کیلووات ساعت برق کاهش یافت که این امر برخلاف انتظارات بود و نشان‌دهنده افت راندمان مصرف برق در بخش صنعتی است. بنابراین علاوه بر بخش خانگی، تغییر الگوی مصرف در بخش صنعتی باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و با اعمال قوانین بازدارنده، میزان راندمان مصرف برق در این بخش و خلق ارزش افزوده بیشتر در ازای مصرف برق بهبود یابد.

انتهای پیام//

به دنبال احتمالات و گمانه‌زنی‌های اخیر،

۸:۳۳ /پنجشنبه/۱ آذر ۱۴۰۳

پس از گذشت سه سال،

۱۲:۳۲ /شنبه/۱۹ آبان ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت نیروگاهی پویای کرمانشاه خبر داد:

۱۱:۳۷ /چهارشنبه/۱۶ آبان ۱۴۰۳

جایگاه انرژی بادی در تولید برق آمریکا چقدر است؟

۱۰:۴۹ /سه شنبه/۱۵ آبان ۱۴۰۳

در سال جاری میلادی رخ داد؛

۱۱:۲۰ /شنبه/۱۲ آبان ۱۴۰۳

بهداد قره‌گوزلو، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان پترو فولاد بهمن در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۰۶ /شنبه/۷ مهر ۱۴۰۳

بهداد قره‌گوزلو، مدیرعامل شرکت پترو فولاد بهمن در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۵:۳۱ /شنبه/۶ آبان ۱۴۰۲
۵:۳۳ /شنبه/۱۳ خرداد ۱۴۰۲
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/09/3

206000

فلزات آنلاین

1403/09/3

573182

فلزات آنلاین

1403/09/3

769238

فلزات آنلاین

1403/09/3

2715234

فلزات آنلاین

1403/09/3

23892

فلزات آنلاین

1403/09/3

12905

فلزات آنلاین

1403/09/3

40091

فلزات آنلاین

1403/09/3

49911

فلزات آنلاین

1403/09/3

42663

فلزات آنلاین

1403/09/3

41480

فلزات آنلاین

1403/09/3

27568

فلزات آنلاین

1403/09/3

29449

فلزات آنلاین

1403/09/3

28043

فلزات آنلاین

1403/09/3

37245

فلزات آنلاین

1403/09/3

34808

فلزات آنلاین

1403/09/3

50294

فلزات آنلاین

1403/09/3

27272

فلزات آنلاین

1403/09/3

39497

فلزات آنلاین

1403/09/3

43987

فلزات آنلاین

1403/09/3

4519700