در حال حاضر شرکت فولاد مبارکه اصفهان به چنان جایگاهی در بازارهای داخلی و بینالمللی دست یافته است که به تنهایی میتواند توسعهای به وسعت صنعت را رقم بزند. سهم ۱٫۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی (GPD) و سهم ۶٫۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی بخش صنعت، به خوبی نقش پراهمیت این شرکت در رشد تولید و اقتصاد کشور را نشان میدهد و بر همین اساس فولاد مبارکه در تلاش است با غلیه بر چالشها و ریسکهای استراتژیک موجود، گامهای استوارتری در مسیر جهش تولید و افزایش سودآوری بردارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، در حال حاضر ضرورت حرکت به سمت اقتصاد بدون نفت و جایگزینی آن با اقتصاد معدن و صنایع معدنی به ویژه فولاد و توسعه صادرات محصولات خاص و ارزشافرای فولادی، به یکی از مهمترین راهبردهای کلان کشور در شرایط دشوار تحریمی تبدیل شده است که تحقق آن علاوه بر برونرفت از وضعیت کنونی، زمینه توسعه پایدار و متوازن کشور را فراهم میسازد. با توجه به مزیتهای طبیعی و جغرافیایی که کشور ما از آنها برخوردار است (مانند ذخایر عظیم معدنی، منابع نفت و گاز طبیعی و دسترسی مناسب به آبهای آزاد)، پتانسیل مناسبی برای فولادسازان داخلی ایجاد شده است تا بتوانند ضمن ارزشآفرینی با هدف تامین ۱۰۰ درصد نیاز صنایع داخلی و نیز ارزآوری از طریق بازارهای بینالمللی، جایگاه مناسبی در اقتصاد کشور را به خود اختصاص دهند. بر این اساس، شرکت فولاد مبارکه اصفهان به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در کشور، به خوبی توانسته است با تولید محصولات خاص و با ارزش افزوده بالای فولادی، سهم ۱٫۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی (GPD) و نیز سهم ۶٫۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی بخش صنعت را به نام خود ثبت کند. این شرکت در حالی به بازیگر اصلی صنعت فولاد کشور طی سالیان اخیر تبدیل شده که کلیه اهداف و برنامههای راهبردی خود را در راستای ارتقای بهرهوری از طریق مدیریت موثر موجودیهای مواد اولیه و محصول، مدیریت هزینهها و بهای تمام شده، مدیریت اثربخش ظرفیت داراییها و نقدینگی، رشد درآمد از طریق افزایش فروش محصولات مطابق با نیاز بازار و توسعه سرمایهگذاری از طریق مدیریت سبد سرمایهگذاریها تدوین و عملیاتی کرده است.
سودآوری بزرگترین فولادساز کشور اتفاقی نیست
با نگاهی به آمار و ارقام منتشر شده در سامانه کدال که مرتبط با عملکرد سال ۱۴۰۲ گروه فولاد مبارکه اصفهان در زمینههای تولید، فروش و سودآوری است، به خوبی میتوان دریافت که بزرگترین فولادساز منطقه منا «MENA» با غلبه بر چالشهای موجود در صنعت فولاد کشور و گذر از بحرانهای موقتی موجود در بازارهای جهانی، توانسته است سود «تلفیقی» بیش از ۱۲۲ هزار میلیارد تومانی را در سال گذشته محقق کند؛ در حالی که سود شرکت «اصلی» یا همان فولاد مبارکه در سال پیش، ۹۲ هزار و ۵۵۱ میلیارد تومان به ثبت رسیده است. در سال ۱۴۰۲، درآمد حاصل از فروش داخلی محصولات شرکت فولاد مبارکه اصفهان به ۲۱۳ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان رسیده که از این میزان ۱۲۵ هزار و ۹۹۵ میلیارد تومان متعلق به محصولات گرم، ۴۸ هزار و ۲۷۱ میلیارد تومان محصولات سرد، ۱۵ هزار و ۸۱۹ میلیارد تومان محصولات پوششدار و ۲۳ هزار و ۴۷۲ میلیارد تومان سایر محصولات بوده است. لازم به ذکر است که بیش از ۸۱ درصد درآمد حاصل از فروش داخلی محصولات شرکت فولاد مبارکه (معادل ۱۷۰ هزار و ۴۰۲ میلیارد تومان) از طریق بورس کالای ایران به دست آمده و کمتر از ۱۹ آن (برابر با ۴۳ هزار و ۱۵۷ میلیارد تومان) به خارج از بورس اختصاص داشته است.
بر همین اساس میتوان گفت بخش عمده فروش داخلی شرکت فولاد مبارکه در بورس کالای ایران و در راستای ایجاد تعادل در بازار انجام شده و نرخ فروش محصولات این شرکت در سطح بازار نیز بر اساس نرخهای کشف شده در بورس تعیین شده است. علاوهبراین، شرکت فولاد مبارکه اصفهان در سال گذشته توانسته است به درآمد ۲۷ هزار و ۵۲۶ میلیارد تومان حاصل از فروش محصولات خود در بازارهای صادراتی دست پیدا کند که از این میزان ۶ هزار و ۴۵۳ میلیارد تومان متعلق به محصولات گرم، ۴۱۸ میلیارد تومان محصولات پوششدار و ۲۰ هزار و ۶۵۴ میلیارد تومان سایر محصولات بوده است. مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات بزرگترین فولادساز کشور در سال ۱۴۰۲، به ۲۴۱ هزار و ۸۶ میلیارد تومان رسید که این میزان با رشد ۵۲٫۴ درصدی نسبت به سال قبل از آن (۱۵۸ هزار و ۱۸۳ میلیارد تومان) همراه بوده است. بنابراین بر اساس آمار و ارقام ارائه شده میتوان گفت کسب سود بیش از ۹۲ هزار میلیارد تومانی برای شرکت فولاد مبارکه در سال گذشته کاملا منطقی بوده و با توجه به روند توسعهای که بزرگترین فولادساز کشور در پیش گرفته است، باید در انتظار کسب سودآوری بیشتر این شرکت در سال جاری باشیم.
تحقق سودآوری با مدیریت ریسکهای استراتژیک
جهش تولید و سودآوری شرکت فولاد مبارکه اصفهان در سال ۱۴۰۲ با شناسایی و مدیریت ریسکهای استراتژیک به دست آمده است. این شرکت برای شناسایی، ارزیابی و مدیریت ریسکهای استراتژیک، با یادگیری چارچوب مدیریت ریسک کاپلان و مایکس، اقدام به شناسایی و مدیریت ریسکهای موجود کرده است. علاوهبراین، فولاد مبارکه با توجه به اجرای نظام مدیریت یکپارچه ریسک سازمان (ERMCOSO2017) و مدیریت ریسک با رویکردهای مدیریتی استاندارد ایزو ۳۱۰۰۰، اقدام به شناسایی مهمترین تهدیدهای موجود در فضای کسبوکار خود کرده است. محدودیت در عرضه پایدار کنسانتره سنگآهن و نرمه باکیفیت، یکی از ریسکهای موجود برای شرکت فولاد مبارکه بوده که جایگزینی بخشی از مصرف کنسانتره زبره به جای نرمه جهت رفع این محدودیت انجام شده است. به علاوه، تامین برخی از اقلام استراتژیک و گلوگاهی مانند کنسانتره، گندله، الکترود و نسوزهای ویژه با کیفیتهای پایینتر از استانداردهای تعیین شده، این شرکت را در مسیر سودآوری و جهش تولید با چالش مواجه کرده که بر این اساس تامین مواد اولیه باکیفیت (کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی) از بورس کالای ایران بر اساس نتایج آزمایشگاهی در سالهای گذشته، انعقاد قراردادهای بلندمدت جهت تامین الکترود و نسوزهای ویژه و ارزیابی مواد اولیه مورد نیاز بر اساس استانداردهای زیستمحیطی در دستور کار فولاد مبارکه قرار گرفته است.
سختگیرانهتر شدن استانداردهای زیستمحیطی، دیگر ریسک استراتژیک موجود پیش روی شرکت فولاد مبارکه محسوب میشود. در همین راستا، این شرکت با هدف تحقق جهش تولید و سودآوری اقدام به بهرهبرداری از سیستم تصفیه (RO2)، راهاندازی و بهرهبرداری از پروژه نصب غبارگیرهای جدید ناحیه فولادسازی، مدیریت پسماندها از طریق سیستم جامع محیط زیست انسانی و تهیه شناسنامه تخصصی پسماندهای موجود، مدلسازی سیاهه انتشار جهت بررسی وضعیت آلودگی هوا، بهینهسازی سیستم مهپاش شارژ هوپرهای مدولهای احیا مستقیم یک و ۲، بهبود عملکرد زیستمحیطی نواحی مختلف در حوزههای هوا، انرژی، آب و پساب و تدوین و اجرای فاز نخست سند توسعه محیط زیست پایدار کرده است. همچنین شرکت فولاد مبارکه اصفهان جهت رفع محدودیت تامین و پشتیبانی از لایسنسهای نرمافزاری و تجهیزات سختافزای به عنوان یکی دیگر از ریسکهای استراتژیک موجود، استفاده از لایسنسهای اجارهای، تحلیل ماهیانه حملات سایبری انجام شده و ارائه گزارش در کمیته امنیت اطلاعات و تعریف اقدامات اصلاحی به علاوه محدود کردن دسترسی به سرویسهای فولاد خارج از کشور را در دستور کار خود قرار داده است. از طرفی، فولاد مبارکه در راستای رفع چالش انرژی، سرمایهگذاری برای احداث ظرفیتهای نیروگاهی را در دستور کار قرار داده است که نکته حائز اهمیت در این بین، توجه به استفاده از پتانسیلهای انرژیهای تجدیدپذیر خورشیدی و بادی برای تامین برق در راستای همسویی با روندهای جهانی و تولید فولاد سبز بوده است.
انتهای پیام//