یکی از نشانههای توسعهیافتگی کشورها سرانه مصرف فلزات پایه از جمله روی است؛ بهطوری که در کشورهای پیشرفته سرانه مصرف این فلز به حدود ۴ کیلوگرم میرسد. حتی ترکیه حدود ۳ کیلوگرم روی به ازای هر نفر مصرف میکند. این در حالی است که در ایران بیش از نیمی از تولیدات صادر میشود و بخش مصرفشده نیز در بورس کالا عرضه نمیشود. آمار معامله ۶۸۰ تنی در ۹ ماه نیز خود گواه این موضوع است.
ماه اکتبر سال گذشته ۲۰۱۷، قیمت سرب در بورس فلزات لندن به بالاترین سطح خود نسبت به قیمتهای پس از ماه آگوست سال ۲۰۱۱ و به بیش از ۲٫۶ هزار دلار در هر تن رسید. در ۳ ماهه آخر سال ۲۰۱۷ قیمت سرب در محدوده نزدیک به ۲٫۵ هزار دلار دائما در نوسان بود. تا اینکه در روز دهم از ماه اول سال ۲۰۱۸ دوباره قیمت این فلز از مرز ۲٫۶ هزار دلار بر هر تن عبور کرد و به دوران اوج خود در چندین سال اخیر رسید.
این فلز در روز ۲۳ ژانویه سال جاری ۲۰۱۸، ۲ هزار و ۶۰۵ دلار برای هر تن در بورس فلزات لندن معامله شد. قیمت فلز سرب که عمدتا در باتریهای خودرو و موتورسیکلتها مورد استفاده قرار میگیرد همواره شاهد نوسانات گوناگونی بوده است، اما در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ افزایشهای شدیدی در قیمت آن اتفاق افتاده است. تحلیلگران دلایل گوناگونی را برای این افزایش بیان کردهاند که سایت فلزاتآنلاین در ادامه به آن میپردازد.
سه کشور چین، استرالیا و آمریکا، به ترتیب بزرگترین تولیدکنندگان معدنی سرب در جهان حسوب میشوند. چین به تنهایی بیش از ۲ برابر استرالیا، فلز سرب در جهان تولید میکند. هرگونه تغییرات در بازار این ۳ کشورتولیدکننده بزرگ سرب، بازار جهانی این فلز را تحت تأثیر قرار میدهد. نمودار ۱ تغییرات قیمت فلز سرب را در انتهای سال ۲۰۱۷ و ابتدای سال ۲۰۱۸ نشان میدهد. سیر صعودی قیمت این فلز در یک ماه اخیر بسیار مشهود است. قیمت هر تن سرب طی یک ماه اخیر چیزی حدود ۲۰۰ دالر افزایش داشته است.
خبرها حاکی از آن است که چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده سرب در جهان، در سال ۲۰۱۷ و سپس ۲۰۱۸ دست به برخی تغییرات زده است. کاهش تولید سرب در چین در کنار کاهش عرضه معدنی استرالیا که از سال پیش از آن آغاز شده بود به دلیل افت عیار معادن این کشور که منجر به ایجاد کسری ۲۱۱ هزار تنی در بازار جهانی در آن سال شد، بازار جهانی این فلز را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده است.
میزان کسری در نیمه اول سال ۲۰۱۷ نسبت به سال ۲۰۱۶ بیش از ۴۱ هزار تن افزایش پیدا کرده بود. میزان تقاضای سرب چین در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۲ درصد افزایش داشته است و این امر در کنار کاهش عرضه این فلز توسط این کشور باعث افزایش قیمتهای جهانی آن شده است. واردات سرب توسط چین در سال ۲۰۱۷ چیزی در حدود ۲ برابر افزایش داشت.