به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، کمیته نظارت بر بازار و توسعه صادرات ایمیدرو با توجه به برنامه جهش صادرات در ،۱۴۰۰ شرایط لازم برای دستیابی به این اهداف را برشمرد و در قالب راهکارهایی با اولویت “نخست” و “بعدی” مطرح کرد.
از جمله راهکارهای رشد صادرات فوالد ایران با اولویت نخست شامل کاهش هزینه های بانکی مرتبط با صادرات و امکان گشایش اعتبار اسنادی برای مشتریان و کشورهای هدف صادراتی، ارائه تسهیلات مالی با بهره پایین یا بدون بهره برای خرید و انتقال فناوری فولادسازی، ارائه مشوق های مالی- بانکی و معافیت های مالیاتی جدید دولتی برای صادرکنندگان نمونه، به روزآوری استانداردها با هدف ارتقای کیفیت محصول و افزایش رقابت پذیری آن، شناسایی ظرفیت های خالی در زنجیره فولاد و تعیین تا سقف ۱۰ درصد مشوق های صادراتی متناسب با رشد ارزش افزوده و قابل تسویه حساب با مالیات بر ارزش افزوده و نیز افزایش بازارهای صادراتی از طریق توسعه زنجیره فروش محصولات در کشورهای هدف است.
از دیگر راهکارهای رشد صادرات فوالد با اولویت نخست می توان به تقویت و حمایت موثر از صندوق ضمانت صادرات با هدف ارایه اعتبار به صادرکنندگان و مشتریان، موافقتنامه های تجارت دو طرفه بین ایران و کشورهای عمده طرف تجاری ایران در بخش معدن و صنایع معدنی شامل چین، عراق، قزاقستان، افغانستان، اتحادیه اروپا با هدف تسهیل صادرات محصولات ایرانی به بازارهای هدف، ایجاد خطوط تولید محصولات پاییندستی زنجیره فولاد ایران در کشورهای هدف به منظور ثبات در بازارهای صادراتی ایران، ایجاد خطوط حمل و نقل دریایی، ارائه تسهیلات ویزا و ارتباط بانکی با کشورهای هدف صادراتی، حذف مالیات عوارض آلایندگی بر فروش محصولات صادراتی، رفع کمبود مواد اولیه محصولات صادراتی، تعیین قیمت مواد اولیه براساس سبد بیلت فولادی تعدادی شرکت برای افزایش رقابت پذیری سایر شرکت ها، صدور مجوز بهرهبرداری صادراتی از اسکله سنگ آهن فولاد خوزستان توسط سازمان بنادر اختصاصی فولاد خوزستان، تسهیل در امکان صدور ویزای ورود برای مشتریان خارجی در فرودگاه، تمرکز اطلاعات بازارهای صادراتی و به اشتراک گذاری مناسب و صدور مجوز بهرهبرداری صادراتی از اسکله سنگ آهن فولاد خوزستان توسط سازمان بنادر اشاره کرد.
طی سال ۲۰۱۷ میلادی، یک میلیارد و ۶۷۵ میلیون تن فولاد در دنیا تولید شد که ۵۱۹ میلیون تن آن ۳۱ درصد صادر شده است. ۸۰ درصد محصول صادراتی دنیا طی سال ۲۰۱۷ مربوط به ۸ محصول عمده بوده که شرکت های ایرانی قابلیت تولید و صادرات آن را دارند.
همچنین سهم محصوالت فوالدی از بازار جهانی شامل ورق های نورد گرم و کویل ها ۱۸٫۳ درصد، شمش و محصوالات نیمه نهایی )۱۱٫۳ درصد، ورق گالوانیزه ۹٫۶ درصد و میله های نورد گرم ۹ درصد، لوله های فوالدی و اتصالات ۷٫۵ درصد و مفتول ۶٫۶ درصد بود.
بنا به گزارش کمیته نظارت بر بازار و توسعه صادرات ایمیدرو، اکنون نرخ بهرهوری ظرفیت در تولید فولاد تا ۶۲ درصد است که این امر سبب اتالف منابع شده است. متوسط این ضریب در دنیا ۷۲ درصد WorldSteel و درچین ۸۶ درصد است.
طی سال ،۹۲ ظرفیت فوالد ۲۲٫۵ میلیون تن و میزان تولید۱۶٫۱ بوده است. میزان ظرفیت و تولید به ترتیب طی سال ،۹۳ ۲۲٫۵ و ۱۷٫۵ میلیون تن، سال،۹۴ ۲۳٫۷ و ۱۶٫۷ میلیون تن، سال ،۹۵ ۲۹٫۸ و ۱۸٫۵ میلیون تن بوده است.