عزیز قنواتی، مدیرعامل شرکت فولاد امیر کبیر کاشان در خصوص وضعیت صنعت فولاد کشور و چشمانداز آینده این صنعت در گفتوگو با فلزاتآنلاین گفت: فولاد صنعتی است که از هنگام شروع پروژهها، حدود ۲ تا ۵ سال زمان میبرد تا به بهرهبرداری برسد و این بستگی به مشکلاتی دارد که ممکن است برای انتقال تجهیزات و امکانات لازم وجود داشته باشد.
خوشبختانه با روی کار آمدن دولت جدید و نیز تاش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو، پروژههای فولادی مناسبی آغاز شد و تعدادی از آنها در سال جاری به بهرهبرداری رسیدند. بسیاری از طرحهایی که در سال ۱۳۹۶ یکی پس از دیگری افتتاح شدند، در نتیجه چندین سال تاش و سرمایهگذاریهای مناسب ایجاد شده و پر واضح است که این امر منجر به رشد تولیدات در کشور شده است.
وی افزود: تجهیزات نصب شده بالقوه در کشور و ظرفیت اسمی ایجاد شده راه را برای تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴ هموار کرده است. عزم ایمیدرو و جدیت این سازمان باعث راهاندازی پروژههای فولادی بسیاری نظیر گندلهسازی، واحدهای تولید آهن اسفنجی و نظایر آن و ایجاد پیشرفتهای قابل قبول در بسیاری از نقاط کشور شده است.
حتی تعدادی از واحدهای ذوب و فولادسازی نیز طی سال جاری وارد مدار تولید شدهاند. در یک جمله میتوان گفت که سرمایهگذاریهای انجام شده در گذشته اکنون به بار نشسته است.
قتواتی در خصوص چشمانداز کلان دیده شده برای فولاد بیان کرد: سال آینده نیز کشور شاهد رشد فزاینده در این صنعت خواهد بود. چرا که با طرحهای افتتاح شده در سال جاری، به نظر میرسد که در سال آینده صنعت فولاد کشور باز هم به رشد خود ادامه خواهد داد. اما باید توجه داشت که در سال آینده مهمترین امر در صنعت فولاد، سرمایهگذاری مناسب است و پس از آن باید به فکر تکمیل زنجیره ارزش فولاد بود.
باید دانست که جلوگیری از صادرات سنگآهن یا بحث عوارض صادراتی در راستای تکمیل زنجیره صورت میگیرد. در حال حاضر سرمایهای بصورت فاینانس از کشور ایتالیا برای توسعه صنعت فولاد وارد کشور شده است که نویدبخش آینده مناسبی در مسیر توسعه است.
حتی با وجود معادن سنگآهن کنونی در کشور به نظر نمیرسد که تا سالهای آتی مشکلی درحوزه معادن برای اکتشاف وجود داشته باشد. چرا که اقدامات موثر صورت گرفته برای اکتشاف معادن جدید پاسخگوی نیاز کشور طی سالهای آتی خواهد بود. در همین راستا تامین مواد اولیه برای تولید فولاد از جمله دغدغههای همیشگی در راستای تولید فولاد در کشور است.
پرواضح است که وجود معدن برای تولید مواد اولیه برای فولاد لازم و ضروری است؛ اما باید مسیر واردات را نیز برای کشور باز گذاشت چرا که از این طریق نیز میتوان ماده مورد نیاز واحدهای تولیدی را تامین کرد.
مدیرعامل شرکت فولاد امیرکبیر کاشان موضوع بهرهوری و کیفیت نیز برای صنعت فولاد مهم دانست و تصریح کرد: نباید فراموش شود که آنچه باعث افزایش کیفیت و کاهش قیمت و تولید محصولات قابل رقابت در بازار داخلی و خارجی میشود، افزایش راندمان و بهرهوری واحدهای تولید فولاد کشور است؛ چرا که در حال حاضر کشور دارای ۳۳ میلیون تن ظرفیت اسمی است و تولید واقعی نیز چیزی حدود ۲۰ میلیون تن است.
از این رو پر کردن ظرفیتهای خالی نیاز به سیاستهای کلی و کلان دارد. در نتیجه باید طرحهایی که توجیه اقتصادی داشته و قابلیت اجرایی شدن داشته باشند در ستاد زنجیره فولاد مورد تایید قرار گرفته و عملی شوند. ارائه مجوزهای قانونی درست منجر به جلوگیری از راهاندازی طرحهای غیر اقتصادی میشود. قنواتی با بیان اینکه صنعت فولاد کشور به درستی راه صادرات را برای خود انتخاب کرده است، خاطر نشان کرد: نکته مهم این است که صادرات یک شبه انجام نمیشود و نیاز به کار صحیح در طول زمان مناسب دارد.
یافتن بازار صادراتی پایدار و مناسب نیز از دیگر نکات مهم در امر صادرات است. طی دو سال اخیر بسیاری از شرکتهای داخلی توانستهاند بازار مناسبی در جهان برای خود دست و پا کنند و در سال آینده نیز استمرار در فعالیت مناسب برای بازار باعث رشد بهتر و بیشتر صنایع کشور میشود. افق آینده با توجه به استراتژیهای مد نظر بسیار مثبت است. اما ایجاد زیرساختهای مناسب، دغدغه اصلی در کنار تولید است و ایجاد مسیرهای ریلی و آبی مناسب نیز باعث فراهم آوردن مسیرهای راحتتری برای انتقال کالاها میشود.