کاهش قیمت مس در بازارهای جهانی سبب شد تا شرکت ملی صنایع مس ایران ضمن اولویت قرار دادن اقدامات اساسی در جهت افزایش بهرهوری و کاهش قیمت تمام شده، در بسیاری از طرحهای توسعهای خود همانند شرکتهای بزرگ بینالمللی تجدید نظر کند.
با انجام این اقدامات شرکت ملی صنایع مس توانست علاوه بر جبران بدهیهای گذشته، درآمد بسیار مناسبی را نیز کسب کند و ایران از بحران بهوجود آمده در سال ۱۳۹۴ که ریشه در گذشته داشت بهطور کامل خارج شد.
البته کمک دولت به شرکتهای بزرگ تولیدکننده میتواند علاوه بر تسریع در برنامههای توسعه، زمینه را برای رشد بیشتر شرکتها فراهم سازد. در شماره ۹۳ ماهنامه اخبار فلزات در خصوص وضعیت بازار جهانی مس، برنامههای توسعهای شرکت ملی مس، تولید و فروش این شرکت بررسی خواهد شد.
این یعنی قیمت مس تقریبا نصف شده بود. شرکتهای بزرگ مانند کودلکو، بی.اچ.پی، گلنکور و گروپو مکزیکو و… بدین صورت عمل کردند و وقتی قیمت مس از حد پایینتر رفت، شرکتهای مذکور طرحهای توسعهای خود را بهتدریج متوقف کردند و یا بهشدت کاهش دادند.
در سال ۱۳۹۳ که روند نزولی قیمت مس تشدید شد، این اولویتبندی نیز در شرکت ملی صنایع مس ایران صورت گرفت. در کنار موارد یاد شده، و پیشرفت پروژهها، تا اواسط سال ۱۳۹۶ سرمایه بورسی شرکت رقم ۵ هزار میلیارد تومان بود.
اما بر اساس عملکرد بسیار خوب وقابل تحسین همه مدیران، روساء، سرپرستان و کارکنان غیور، هم اکنون، ارزش بازار سهام شرکت افزایش یافته است یعنی دستیابی به ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ارزش در سال ۱۳۹۶ استفاده کردن از افزایش سرمایه در سه نوبت از سال ۱۳۹۲ تاکنون، رشد بهرهوری نیروی انسانی و افزایش سرانه تولید به ازای هر نفر، هدایت نقدینگی به سمت طرحهای توسعه و کاهش قیمت تمام شده از جمله اقدامات موثر شرکت ملی صنایع مس ایران در سال های اخیر بوده است.
از سال ۱۳۹۳ مقوله ای به نام نهضت کاهش قیمت تمام شده در شرکت ملی مس شکل گرفت. واقعیت امر آن است که کاهش قیمت تمام شده، شرکت مس را از وضعیت نگرانکننده به وضعیت مطلوبی رسانده است؛ چنانکه قیمت تمام شده کاتد که در سال ۱۳۹۲ برابر با ۵ هزار و ۱۵۰ دلار در هر تن بود، در سال جاری به ۳ هزار و ۹۰۰ دلار در هر تن کاتد رسیده و برای مس محتوی از سه هزار و ۵۲۵ دلار بر هرتن مس محتوا به میزان ۲ هزار و ۴۴۰ دلار بر هر تن رسیده است.
در کنار این مسائل پروژههای خوبی که از سالیان قبل آغاز شده بودند مانند پروژه بازیافت آب به اتمام رسیدند. کل آب تازه مصرفی شرکت ملی مس تنها ۱۹ میلیون متر مکعب در سال است.
پس بهطور حتم قیم تها باز هم بهبود خواهند یافت. ممکن است اینگونه تصور شود که با افزایش قیمت باید طرحهای توسعهای آغاز شوند. اما واقعیت آن است که برای اجرای طرحهای توسعهای باید قیمت متوسط در نظر گرفته شود.
قیمت مقرون بهصرفه که موسسات معتبر بینالمللی برای توسعه بخش معدن منتشر میکنند، ۷ هزار و ۷۰۰ دلار بر هر تن است.