بخش معدن در ایران بهدلیل پتانسیلهای فراوان و نیز قیمت مواد معدنی مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران و فعالان این بخش قرار گرفته است و در سال جاری نیز شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران «ایمپاسکو» بهعنوان بازوی اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران «ایمیدرو» توانسته است بخش عمدهای از اهداف تعیین شده مانند اکتشافات مواد معدنی، تحقیق و پژوهش و نیز واگذاری راهبری برخی از طرحها و مجتمعهای تابعه را محقق سازد. برای بررسی اقدامات ایمپاسکو در زمینه معدن طی سال ۱۳۹۶ و نیز پی شبینی برای سال ۱۳۹۷ ، ماهنامه اخبار فلزات با مدیرعامل این شرکت به گفتوگو نشسته است.
وجیه الله جعفری اعتقاد دارد که با تغییر مدل نگرش در واگذاریهای مجتم عها و طر حهای تابعه این شرکت به راهبر سرمایهپذیر، فصل جدیدی از تحول در سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و قطعا بخشی از معدن و صنایع معدنی کشور ایجاد شد.
وی همچنین میگوید که طرحها پس از واگذاری رها نشدهاند و نظارت بر آنها همچنان ادامه دارد. جعفری بیان میکند که امیدواریم با ادامه واگذاریها و نیز بهبود ادامهدار قیمت مواد معدنی، سال ۱۳۹۷ سال خوبی برای بخش معدن کشور باشد.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران برای تحرک بیشتر در معادن و بهرهبرداری حداکثری از ذخایر معدنی کشور چه اقداماتی را در سال ۱۳۹۶ صورت داد؟
از برنامههای اصلی شرکت در سال ۹۶ بهرهگیری از توان بخش خصوصی در طرح اکتشافی بود که قطعا با ارائه محدودههای هدف جدید در بخش طلا و مس و کانیهای فلزی ادامه خواهد یافت و امید است این مشارکت در سرمایهگذاری منجر به توسعه هرچه بهتر فعالیتهای اکتشافی شود.
ادامه اکتشاف و تکمیل اکتشاف، اکتشافات زیرزمینی، تحقیق و توسعه و بحث پژوهش از دیگر اقدامات شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال ۱۳۹۶ بوده است. علاوه بر این توسعه فعالیتهای اکتشاف مواد معدنی مختلف در مناطق پرخطر یا مناطقی که بخش خصوصی تمایل به حضور در آنها ندارد نیز میتوان از اولویتهای شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال ۱۳۹۶ نام برد.
رویکردهای این شرکت درخصوص ورود بخش خصوصی به حوزه معدن چیست و در این رابطه تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته است؟
واگذاری یا برونسپاری فعالیتهای مواد معدنی فاقد اولویت استراتژیک بنا بر سیاست ایمیدرو به کلیه موادمعدنی تعمیم داده شد، پتانسیلیابی و توسعه اکتشاف در همه مراحل در داخل و خارج کشور در مواد معدنی دارای اولویت استراتژیک، تجهیز و آمادهسازی ذخایر معدنی و ایجاد واحدهای فرآوری در داخل و خارج کشور در مواد معدنی دارای اولویت استراتژیک، ارتقای بهرهوری و افزایش تولید، گسترش پژوهش در راستای ارتقای فناوری در بخش معدن و صنایع معدنی و نیز افزایش رقابتپذیری واحدهای فعلی و توسعه ظرفیتهای آنها از استراتژیهای کلان شرکت محسوب میشوند که در نتیجه در پیشرفت اهداف شرکت تهیه و تولید موثر هستند.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران چه استراتژیهایی را درخصوص جذب سرمایهگذار و نیز تکمیل زنجیره تولید اتخاذ کرده است؟
بهرهگیری از سرمایهگذاری داخلی و خارجی و جذب سرمایهگذاران توانمند بهویژه در بخش معادن کشور، راهی مطمئن برای سرعت بخشیدن حرکت اقتصاد در جهت توسعه و ایجاد اشتغال پایدار به شمار میرود و در این بین شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با توجه به وجود پتانسیلها و ظرفیتها، آماده و مستعد سرمایهگذاری در بخش معدن است. اهمیت سرمایهگذاری بهعنوان یک مقوله اقتصادی سبب شده است که این موضوع همواره بهعنوان یکی از عوامل اساسی در توسعه اقتصادی و صنعتی جوامع مورد بحث قرار گیرد و دولت ها را بر آن دارد تا توجه ویژهای به امر سرمایهگذاری برای دستیابی به یک اقتصاد توسعه یافته معطوف دارند.
برنامههای شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال ۱۳۹۷ برای معادن فلزی و بهرهبرداری حداکثری از پتانسیل آنها چیست؟
نظر به اهمیت مواد معدنی فلزی در صنایع کشور و نقش این شرکت بهعنوان بازوی اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران که تکلیف توسعه بخش معدن و صنایع معدنی را در کشور برعهده دارد، استراتژی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در راستای توسعه اکتشاف و تولید مواد معدنی مورد نیاز صنایع داخلی بهخصوص فلزات تدوین شده است و مواد معدنی که اغلب آنها را فلزات مانند آهن، مس، سرب، روی تشکیل میدهند، در اولویت اول قرار گرفته اند.
قدر مسلم این است که برنامه استراتژیک این دسته اولویت یک گسترش عملیاتی اکتشافی پهنهها و پتانسیلهای کشف شده از آنها و ازدیاد تولید با توسعه بهرهبرداری از معادن و ارتقای بهرهوری در داخل و خارج کشور است. بدیهی است بنا بر سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در زمینه خصوصیسازی، این موارد نیز تا آنجا که ممکن است، از طریق فعال کردن بخش خصوصی به مرحله اجرا در میآید.