مشاور مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب گفت: شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب با استفاده از فرایندها و ابزارهای دیجیتال مانند دستیار هوش مصنوعی، ایجاد سیستم مدیریت منابع انسانی دیجیتال کارآمد را در دستور کار قرار داده که این مسئله پیشگامان فولاد جنوب را به برندی معتبر در این حوزه مبدل ساخته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، سید محمدحسین موسویزاده، مشاور مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب طی گزارشی مطرح کرد: تحولات فناوری در سالهای اخیر همه ابعاد و جوانب فعالیت سازمانها را تحت تاثیر خود قرار داده که مدیریت منابع انسانی یکی از مهمترین این جنبهها است. تحول دیجیتال، موتور محرک تغییرات اساسی در سیستمهای مدیریت منابع انسانی به شمار میآید و فرصتهای ارزشمندی را پیشروی سازمانها قرار میدهد تا بتوانند با برنامهریزی و راهبردهای مناسب از توسعه سرمایههای انسانی دیجیتال در جهت بهبود و ارتقای عملکرد آنها بهرهمند شوند. سازمانها در سیستمهای مدیریت منابع انسانی دیجیتال برای آموزش و توسعه مهارتها، جذب و استخدام، مدیریت عملکرد کارکنان و … استفاده میکنند. باید در نظر داشت که استفاده غیراصولی از این سیستم میتواند منجر به فرسودگی، کاهش تمرکز و توجه منابع انسانی، افزایش اضطراب و کاهش تعاملات اجتماعی حقیقی شود.
اندیشه سرمایههای انسانی، همواره نقش مولد سایر سرمایهها را در سطح کلان کشور و سازمانها ایفا میکند. از سوی دیگر و در دنیای امروز، فناوری و تحول دیجیتال به سرعت در حال پیشرفت و بهروزرسانی هستند و شرکتها برای حفظ جایگاه خود در عرصه رقابت، باید خود را با این شرایط پر تغییر هماهنگ کنند و به تحولات محیطی، پاسخی مناسب و بهموقع دهند. بنابراین توسعه سرمایههای انسانی دیجیتال در هر سازمان، به ویژه در صنایع فنی و مهندسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در صنعت فولاد که یکی از صنایع کلیدی و استراتژیک در هر کشوری شناخته میشود، توسعه منابع انسانی دیجیتال میتواند به بهبود کارایی، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها کمک کند. با توجه به تحریمهای دانشی حاکم بر محیط صنعت و اقتصاد کشور، بنگاههای اقتصادی و صنعتی باید به دنبال راهکارهایی باشند تا بتوانند با استفاده از این راهکارها به دانش و فناوریهای جدید دست یابند. به طور خلاصه، توسعه منابع انسانی دیجیتال، فرایند بهکارگیری فناوریهای دیجیتال و ابزارهای نوین در مدیریت و بهبود عملکرد منابع انسانی در یک سازمان است. در این فرایند از فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی برای بهبود فرایندهای مرتبط با کارکنان از جمله جذب، آموزش، ارزیابی عملکرد و نگهداشت استعدادها استفاده میشود. برخی از جنبههای کلیدی توسعه منابع انسانی دیجیتال عبارتاند از آموزش و توسعه مهارتها، جذب و استخدام، مدیریت عملکرد، ارتباطات داخلی، تصمیمسازیهای دادهمحور و فرهنگ سازمانی.
سازمانها در فرایند آموزش و توسعه مهارتهای منابع انسانی میتوانند از ابزارها و وسایل آموزشی جدید مانند پلتفرمهای آنلاین و آفلاین آموزشی استفاده کنند، «Micro Training» (آموزش قطرهای) را با استفاده از تمام ظرفیتهای رسانهای دیجیتال در برنامههای آموزش خود قرار دهند و با تعریف هوش مصنوعی به عنوان یک دستیار آموزنده در محیط کار بهرهمند شوند. در فرایند جذب و استخدام منابع انسانی نیز میتوان از فضای مجازی، شناسایی استعدادها با استفاده از رزومهکاوی و نرمافزارهای مدیریت جذب و استخدام استفاده کرد. سازمانها به منظور مدیریت عملکرد منابع انسانی به صورت دیجیتال میتوانند از سیستمهای هوشمند نیز استفاده کنند و بازخوردهای آنی و ارزیابیهای دورهای را در پتلفرمهای دیجیتال به ثبت برسانند. از سوی دیگر سازمانها به منظور تقویت ارتباطات داخلی با هدف توسعه منابع انسانی میتوانند از نرمافزارهای کار تیمی، پیامرسان داخلی دیجیتال و اپلیکیشنهای بازخورد نظیربهنظیر استفاده کنند و تصمیمسازیهای دادهمحور را با تحلیل بهبود فرایندها و تصمیمگیریهای استراتژیک به منصه ظهور برسانند. توسعه منابع انسانی دیجیتال در نهایت بر فرهنگ سازمانی به صورت مستقیم تاثیر میگذارد و منجر به یادگیری مداوم، نوآوری دیجیتال و استفاده از فناوریهای جدید در صنعت میشود.
یک سیستم مدیریت کارآمد
به طور کلی، توسعه منابع انسانی دیجیتال به سازمانها در مواجهه موثرتر با چالشهای پیشرو کمک میکند و در عین حال در بهبود تجربه کارکنان و ارتقای سطح بهرهوری سازمانی موثر واقع میشود. از دیگر مزایای توسعه منابع انسانی دیجیتال میتوان به توانمندسازی کارکنان اشاره کرد زیرا با آموزش و بهروزرسانی مهارتهای دیجیتال، نیروهای انسانی میتوانند به راحتی با فناوریهای جدید آشنا شوند و کارایی و کیفیت عملکرد خود را ارتقا دهند که این امر هم برای منابع انسانی و هم برای سازمان منافع فراوانی دارد. استفاده از ابزارهای دیجیتال برای توسعه مهارتهای منابع انسانی میتواند به بهبود ارتباطات داخلی و همکاری بین تیمها کمک کند. در واقع با استفاده از پلتفرمهای دیجیتال، کارکنان میتوانند به راحتی اطلاعات را به اشتراک بگذارند و در پروژههای مشترک همکاری کنند. این امر میتواند به تسریع فرایندها و کاهش زمان لازم برای انجام پروژهها منجر شود. همچنین، توسعه منابع انسانی دیجیتال میتواند به جذب و نگهداشت استعدادها کمک کند. در دنیای امروز، نیروی انسانی جوان به دنبال فرصتهایی هستند که امکان یادگیری و رشد به آنها را بدهد. بنابراین سازمانها با ایجاد محیط دیجیتال و نوآورانه میتوانند استعدادهای برتر را جذب کنند و آنها را در سازمان خود نگه دارند.
فرهنگ دیجیتال، ابعاد و جوانب مختلفی دارد که برای سازمانها میتوانند اهمیت بسیاری داشته باشد. به نظر میرسد در مجموعههای مهندسی، با توجه به نوع و محتوای کسبوکار آنها، ابعاد نوآوری و خلاقیت، همکاری و ارتباطات، آموزش و توسعه مهارتها، تحلیل داده و تصمیمگیری مبتنی بر داده و تجربه مشتریان اهمیت بیشتری داشته باشد. مدیریت منابع انسانی دیجیتال در حوزه نوآوری با ایجاد محیطی باز و تشویقکننده، برگزاری جلسات ایدهپردازی و کارگاههای خلاقیت، استفاده از فناوریهای نوین و تسهیل نوآوری با ابزارها و نرمافزارهای جدید، تشویق به ریسکپذیری و مدیریت و همکاری با استارتآپها و نهادهای نوآور منجر به بهبود عملکرد منابع انسانی میشود. به علاوه این، سیستم مدیریتی دیجتیال با استفاده از ابزارهای دیجیتال، برگزاری جلسات آنلاین، ایجاد و تقویت فرهنگ بازخورد و ایجاد تیمهای چندرشتهای سهولت و شفافیت در کار را ایجاد میکند.
ایجاد سیستم آموزش و توسعه مهارتهای منابع انسانی با استفاده از ابزارهای دیجیتال، منجر به سازگاری با تغییرات سریع فناوری و نیازهای بازار، کسب تجربه کار با تکنولوژیهای جدید به صورت «hands-on»، خودآموزی در زمان و مکان دلخواه، یادگیری نرمافزارهای جدید، ابزارهای دیجیتال و روشهای نوین مدیریت پروژه و تشویق و توسعه یادگیری و یاددهی میشود و در نهایت سازگاری منابع انسانی را با تغییرات سریع فناوری و نیازهای بازار به همراه دارد. تحلیل داده و تصمیمگیری مبتنی بر داده، یکی از ابعادی است که منجر به تصمیمگیری هوشمندانه با شناسایی الگوها و روندها میشود. مدیریت منابع انسانی دیجیتال در این خصوص از فناوریهای تحلیلی، آموزش کارکنان، ایجاد فرهنگ دادهمحور و تحلیل مستمر و بازخورد استفاده میکند. باید در نظر داشت که با بهبود و ارتقای عملکرد منابع انسانی، تحلیل دادهها، طراحی کاربرپسند پلتفرمهای اجتماعی و وبسایتها، دریافت بازخورد از مشتری و تولیدمحتوای ارزشمند، تجربه مشتری بهبود مییابد و در نهایت منجر به افزایش رضایت و وفاداری مشتریان به برند میشود.
مدیریت آسیبهای منابع انسانی دیجیتال
سازمانها به منظور توسعه منابع انسانی دیجیتال باید هوشمندانه و به دور از هیجانزدگی عمل کنند و مراقب آسیبهای ناشی از به کارگیری فناوری برای توسعه منابع انسانی دیجیتال باشند. این مسئله را میتوان با مثال خاصی مورد بحث و بررسی قرار داد. «Endless scrolling» یا پیمایش بیپایان، به حالتی اشاره دارد که در آن کاربران میتوانند بدون توقف، به پایین صفحه وب یا اپلیکیشن اسکرول کنند و محتوای جدید به طور خودکار بارگذاری میشود. این ویژگی غالبا در شبکههای اجتماعی و وبسایتهای خبری استفاده میشود تا تجربه کاربری را بهبود ببخشند و کاربران به مدت طولانیتری از پلتفرم استفاده کنند. علیرغم جذابیت این نوع طراحی، استفاده از آن ممکن است باعث صرف زمان بیشتری برای حضور غیرضروری در فضای مجازی شود. صرف زمان زیاد برای اسکرول کردن و کاهش بهرهوری فعالیتهای اصلی، تنها یکی از معایب پیمایش بیپایان به شمار میآید. به طور کلی، دنیای دیجیتال میتواند آسیبها و چالشهایی را به همراه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به کاهش توجه و تمرکز و جلب توجه ساده و بیش از حد کارکنان و عدم تمرکز روی یک موضوع خاص کاری، احساس خستگی و فرسودگی ناشی از این احساس که این مطلب به پایان نمیرسد، افزایش اضطراب ناشی از دست دادن اطلاعات، کاهش تعاملات اجتماعی واقعی و صرف زمان بیشتر برای حضور در اجتماع مجازی اشاره کرد.
استفاده غیرعلمی و غیراصولی از فناوریهای دیجیتال و عدم توجه به آسیبهای فضای پلتفرمهای اجتماعی میتواند سازمان را با چالشهای به مراتب بزرگتری در خصوص توسعه منابع انسانی مواجه کنند. به عنوان مثال، اعتیاد به هوش مصنوعی مولد و تنبلی ذهن مستقل، نقطه مقابل شوق استفاده مفید و نامحدود از این ابزار نوین قرار دارد و یا در برابر سهولت اشتراک اطلاعات، باید لزوم تقویت لایههای امنیتی مورد توجه قرار گیرد و…. بنابراین سازمانها علاوه بر استفاده از ابزارها و فناوریهای دیجیتال باید برای آمادگی لازم بر اساس اتمسفر فرهنگی سازمان و واکسیناسیون کارکنان برای کاهش آسیبهای عملکردی، نسبت به انتخاب و استفاده از فناوری اقدام کنند.
پیشگامان دیجیتال
یکی از رویکردهای جدید شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب، حرکت به سمت مدیریت منابع انسانی دیجیتال است. در این رویکرد، موضوعاتی از قبیل جاریسازی دادهمحور فرایندها، تولید محتوای آموزشی قطرهای یا «Micro Training»، رسمیسازی تبادل اطلاعات و گردش کار مجازی، انعقاد قراردادهای هوشمند، تقویت فرهنگ خودآموزی دیجیتال با استفاده از دستیارهای هوش مصنوعی و پلتفرمهای آنلاین آموزشی، تحلیل دادهها و تصمیمسازی بر اساس آن، مدیریت دیجیتال دانش، تولید خودجوش محصولات پاییندستی کتاب و… مورد مطالعه و اجرا قرار گرفتهاند. تجربه گرانبهای اجرای فرایندهای منابع انسانی، پیشگامان فولاد جنوب را تبدیل به برندی معتبر در این راستا کرده است؛ به گونهای که مدیریت منابع انسانی دیجیتال در کنار سایر کسبوکارها در آینده به عنوان یک «Business Capability» برای پیشگامان و قابل ارائه به سایر شرکتها خواهد بود.
انتهای پیام//