پس از ادغام بسیاری از واحدهای تولید الکترود گرافیتی در جهان طی سالهای گذشته و رشد شدید قیمت این کالا در جهان، نیاز شدیدی به احداث واحدهای جدید تولید الکترود احساس میشود.
پاسخ به تقاضای رو به رشد الکترودها، یکی از دغدغههای بزرگ تولیدکنندگان فولاد با روش کوره قوس الکتریکی است. دسترسی به الکترودهای گرافیتی، نگرانی اصلی تولیدکنندگان فولاد با روش کوره قوس است.
در حال حاضر عرضهکنندگان الکترودهای گرافیتی ترجیح بر فروش نقدی «Spot» و کوتاهمدت محصولات خود دارند تا بیشترین آمادگی را برای مقابله با هیجانات بازار داشته باشند. این موضوع باعث میشود تا برای پوشش ریسکهای مالی «Hedge» خود روش مناسبی را اتخاذ کنند تا از مضرات قراردادهای بلندمدت مصون بمانند.
رشد مصرف الکترودهای گرافیتی، تقاضای جهانی را افزایش داده و همچنین تنگنای عرضه، بر رشد قیمتها در ماههای آینده اثر بهسزایی خواهد داشت. در نتیجه بدون ایجاد ظرفیتهای جدید واحدهای تولید الکترودهای گرافیتی در آیندهای نزدیک، شکاف عرضه و تقاضای الکترود گرافیتی گسترش بیشتری خواهد یافت.
تقاضای الکترودهای گرافیتی و نیز کک سوزنی همچنان رو به رشد است. ظرفیتهای جدید کورههای قوس در چین ناشی از استاندادرهای جدید زیستمحیطی این کشور و نیز رشد صنعت باتریها، به افزایش بیشتر تقاضای بازار برای الکترودهای گرافیتی دامن میزنند.
الکترودهای گرافیتی بخش بزرگی از هزینههای تولید فولاد را تشکیل نمیدهند، اما این کالا در تولید فولاد بسیار ضروری و بدون جایگزین است. در نتیجه برخی کشورها مانند ایران به فکر راهاندازی ظرفیتهای جدید الکترودهای گرافیتی هستند تا نیاز خود را از طریق تولیدات داخلی تامین کنند.
نمودار ۱ ساختار بازار صاداراتی الکترودهای گرافیتی چین در ژانویه ۲۰۱۸ را نشان میدهد. چنان که پیداست، ایران یکی از بزرگترین مقاصد صادرات الکترود گرافیتی از سوی چین است؛ مقصدی که با توجه به افزایش نیاز داخلی چین و جلوگیری از صادرات الکترود از سوی این کشور برای رفع نیاز داخلی خود در معرض تهدید است.