شرکت بولیدن «Boliden» از مهمترین تولیدکنندگان روی در دنیا و اروپا به شمار میآید که در زمینه اکتشاف، استخراج، فرآوری و بازیافت فعالیت دارد. این شرکت در هر فصل به طور میانگین، ۵۲ هزار و ۳۰۰ تن کنسانتره روی و ۱۱۶ هزار تن روی پالایش شده تولید کرده است. درآمد عملیاتی شرکت بولیدن در فصل سوم سال ۲۰۲۳ به ۱۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون کرون سوئد رسید؛ در حالی که در فصل سوم سال ۲۰۲۴، حدود ۲۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون کرون سوئد درآمد کسب کرد. گفتنی است که حاشیه سود شرکت بولیدن در فصل سوم سال ۲۰۲۴ حدود ۱۴.۳ درصد بود که نسبت به فصل سوم سال ۲۰۲۳، حدود ۴.۴ واحد درصد افزایش یافت. کاهش درآمد و حاشیه سود ناخالص شرکت به سبب توقف معدن روی تارا بود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، شرکت بولیدن، یک شرکت معدنکاری سوئدی است که در زمینه اکتشاف، استخراج، فرآوری و بازیافت فلزات پایه و گرانبها فعالیت میکند. این شرکت در سال ۱۹۳۱ تاسیس شد و هماکنون یکی از تولیدکنندگان برجسته فلزات مس، روی، سرب، نقره و طلا در اروپا به شمار میرود. محل فعالیت اصلی بولیدن در کشور سوئد و حیطه فعالیت آن شامل معدنکاری و تولید شمش میشود. گفتنی است که شرکت بولیدن از مهمترین تولیدکنندگان روی در دنیا بوده است.
معدن آیتیک «Aitik»، بزرگترین معدن مس روباز سوئد است که در شمال این کشور قرار دارد. سنگ معدن آیتیک حاوی عناصر مس، طلا و نقره است که از معادن شرکت بولیدن محسوب میشود. معدن تارا «Tara»، دیگر دارایی معدنی شرکت بولیدن، بزرگترین معدن روی قاره اروپا و یکی از بزرگترین معادن در دنیا است که در کشور ایرلند، قرار دارد. در سال ۲۰۰۴، شرکت بولیدن این معدن را خریداری کرد. معدن گارپنبرگ «Garpenberg» نیز در شهر هدمورای سوئد، از قدیمیترین معادن این کشور به شمار میرود که حاوی سنگهای معدنی روی، سرب، نقره، مس و طلا است. با سرمایهگذاری شرکت بولیدن در سال ۲۰۱۴، ظرفیت تولید معدن مذکور از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن به دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید. معدن کویستا «Kevitsa»، از معادن شرکت بولیدن واقع در شمال فنلاند است که کنسانتره نیکل، مس، پلاتین، پالادیوم و طلا تولید میکند.
از واحدهای ذوب این شرکت میتوان برگسو «Bergsöe»، رونسکار «Rönnskär»، کوکولا «Kokkola»، اودا «Odda» و هارجاوالتا «Harjavalta» را نام برد. واحد ذوب برگسو «Bergsöe»، تنها کارخانه بازیافت سرب در منطقه شمال اروپا و یکی از بزرگترین بازیافتکنندگان باتریهای سرب-اسید در قاره اروپاست. این شرکت به طور میانگین، حدود چهار میلیون باتری را در هر سال بازیافت میکند. مجتمع ذوب رونسکار «Rönnskär» شرکت بولیدن، با مصرف کنسانتره مس و سرب از معادن این شرکت، محصولاتی مانند کاتد مس، سرب، اسید سولفوریک، نقره و طلا تولید میکند. ظرفیت بازیافت روی این واحد ۲۹ هزار تن در سال اعلام شد. از محصولات واحد ذوب کوکولای «Kokkola» شرکت بولیدن میتوان به روی با ظرفیت ۲۹۴ هزار تن و اسید سولفوریک به عنوان محصول جانبی اشاره کرد. در غرب نروژ، واحد ذوب اودا «Odda» برای تولید محصولاتی مانند روی و سولفوریک اسید تاسیس شد. ظرفیت اسمی تولید روی این واحد در سال ۱۶۴ هزار تن گزارش شد. در نهایت، واحد ذوب هارجاوالتا «Harjavalta» شرکت بولیدن در جنوب غربی فنلاند، به تولید محصولاتی مانند مس، نیکل، طلا، نقره و اسید سولفوریک مشغول است.
تولید کنسانتره و شمش روی شرکت بولیدن
روند تولید کنسانتره روی شرکت بولیدن در طول سالیان متمادی، با نرخ رشد مرکب منفی ۲.۵ درصد نزولی بوده است. علت این امر را میتوان حرکت شرکت بولیدن به سمت استفاده از منابع بازیافتی در کنار استخراج سنگ معدن روی عنوان کرد. گفتنی است که شرکت بولیدن از فصل اول سال ۲۰۲۲ تا فصل سوم سال ۲۰۲۴، به طور میانگین در هر فصل ۵۲ هزار و ۵۰۰ تن کنسانتره روی تولید کرده است. در فصل سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به فصل قبل از آن، تولید کنسانتره روی ۲۰ درصد افزایش یافت و به ۴۵ هزار و ۱۰۰ تن رسید. در فصل سوم سال ۲۰۲۳، تولید کنسانتره روی حدود ۳۷ هزار و ۳۰۰ تن گزارش شد که نسبت به فصل قبل از آن، کاهش چشمگیر بالغ بر ۲۰ هزار و ۷۰۰ تنی داشت. افت استخراج و تولید کنسانتره روی در فصل سوم سال ۲۰۲۳، توقف تولید معدن تارا و شروع عملیات ایمنسازی و نگهداری اعلام شد. بنابراین تولید کنسانتره در فصل سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۴، حدود هفت هزار و ۸۴۰ تن کاهش داشت. گفتنی است که احتمالا در ماه اکتبر ۲۰۲۴، معدن تارا دوباره برای شروع به فعالیت برنامهریزی خواهد شد و تا فصل اول سال ۲۰۲۵، شروع به فعالیت میکند. در نتیجه تولید کنسانتره شرکت میتواند افزایش یابد. بیشترین تولید کنسانتره شرکت در فصل دوم سال ۲۰۲۲ با حجم ۷۲ هزار و ۶۰۰ تن ثبت شد.
تولید شمش روی شرکت بولیدن در طول بازه مورد بررسی، با میانگین ۱۱۶ هزار تن در هر فصل نوسانی بوده است. کمینه تولید روی پالایش شده در فصل چهارم سال ۲۰۲۳ با حجم ۱۰۵ هزار تن اعلام شد. بیشترین تولید شمش روی پالایش شده شرکت با حجم ۱۲۳ هزار تن در فصل اول سال ۲۰۲۳ بود. در فصل سوم سال ۲۰۲۳، حجم شمش روی پالایش شده، افت چشمگیری داشت و به ۱۰۸ هزار تن رسید که نسبت به فصل ماقبل از آن، حدود ۱۱.۴ درصد کاهش پیدا کرد. توقف تولید کنسانتره روی در معدن تارا در فصل سوم سال ۲۰۲۳، منجر به کاهش تولید شمش روی شد؛ چراکه کنسانترههای مورد استفاده در واحدهای ذوب شرکت از معادن خود شرکت بولیدن استخراج شده است که با توقف تولید کنسانتره معدن تارا در فصل سوم سال ۲۰۲۳، تولید واحدهای ذوبی شرکت نیز کاهش پیدا کرد. در فصل سوم سال ۲۰۲۴، حجم تولید شمش روی شرکت بولیدن به ۱۱۳ هزار تن رسید که نسبت به فصل قبل از آن، بالغ بر ۲۳۵ تن کاهش را نشان میدهد. طبق اطلاعیه این شرکت، افت تولید شمش روی در این فصل ناشی از واحد ذوب اودا اعلام شد. گفتنی است که تولید سرب واحد رونسکار و همچنین واحد ذوب برگسو نیز با وقفه مواجه بودند.
درآمد عملیاتی و حاشیه سود
درآمد عملیاتی شرکت بولیدن در طول بازه مورد بررسی، با میانگین ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون کرون سوئد نوسانی بوده است. بیشترین درآمد عملیاتی شرکت در فصل چهارم سال ۲۰۲۲، با ۲۳ میلیارد و ۵۷۷ میلیون کرون سوئد ثبت شد. درآمد کل عملیاتی شرکت بولیدن در فصل سوم سال ۲۰۲۴، به ۲۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون کرون سوئد رسید؛ در حالی که در فصل سوم سال ۲۰۲۳، این شرکت حدود ۱۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون کرون سوئد درآمد کسب کرد. علت این امر، افزایش قیمت روی در فصل سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۳ بود. گفتنی است که درآمد شرکت در فصل سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به فصل دوم آن، حدود ۵۵۵ میلیون کرون کاهش پیدا کرد که کاهش تولید و فروش روی در این فصل، یکی از عوامل موثر بر کاهش درآمد بود.
حاشیه سود عملیاتی شرکت در طول دوره مورد بررسی، با میانگین ۱۸.۵ درصد نوسانی بوده است. حاشیه سود شرکت در فصل سوم سال ۲۰۲۴ به ۱۴.۳ درصد رسید که نسبت به فصل ماقبل از آن، حدود ۶.۹ واحد درصد افت داشت. در فصل سوم سال ۲۰۲۳، حاشیه سود شرکت برابر با ۹.۹ درصد بود. گفتنی است که کاهش قیمت فلزات و نرخ ارز در فصل سوم سال ۲۰۲۴، منجر به کاهش حاشیه سود عملیاتی نسبت به فصل دوم سال ۲۰۲۴ شد. بیشترین حاشیه سود شرکت در فصل دوم سال ۲۰۲۴ رقم خورد که علت آن، کاهش هزینههای نگهداری شرکت اعلام شد.
راهبرد و سرمایهگذاریهای شرکت بولیدن
شرکت بولیدن بالغ بر یک میلیارد و ۵۰ میلیون کرون سوئد روی واحد ذوب اودا سرمایهگذاری کرد تا در فصل اول سال ۲۰۲۵، ظرفیت تولید این واحد به ۳۵۰ هزار تن افزایش یابد. گفتنی است که ظرفیت تولید روی این واحد در فصل سوم سال ۲۰۲۴ حدود ۲۰۰ هزار تن بود. همچنین در ماه اکتبر، برنامهریزی مجدد معدن تارا توسط شرکت بولیدن انجام شد تا در فصل اول سال ۲۰۲۵ دوباره شروع به فعالیت کند. گفته میشود که تا فصل اول سال ۲۰۲۵، ظرفیت تولید کنسانتره روی این معدن به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال میرسد. بنابراین، همزمان با افزایش ظرفیت تولید معدن تارا و واحد ذوب اودا در فصل اول سال ۲۰۲۵، تولید روی شرکت بولیدن نیز افزایش پیدا میکند.
انتهای پیام//