به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی، برجام برنامه جامع اقدام مشترک، امکان ایجاد فرصت ویژ های را برای رفع مشکلات و نابسامانیهای حاکم بر اقتصاد کشور بهویژه در حوزه معدن و صنایع وابسته به آن داشت؛ هرچند آنطور که شایسته بود از این فرصت استفاده نشد یا امکان استفاده از آن فراهم نشد. اکنون، کشور در آستانه بازگشت مجدد تحریمها به شکل جدیتری قرار دارد.
بر همین اساس، پایگاه خبری، تحلیلی فلزات آنلاین در همین خصوص با معاون طرحهای توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو به گفتوگو نشسته است. اردشیر سعدمحمدی اعتقاد دارد، باید با تدوین استراتژی صحیح، تنشهای احتمالی وارده به صنایع را به حداقل کاهش داد. وی حمایت از تولید داخل و تعیین اولوی تبندی جدید را از این مشکل م یداند. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
آیا از ظرفیتها و فرصتهای برجام برای بخش معدن و صنایع معدنی کشور به درستی استفاده شد؟ در شرایط کنونی چه سیاست هایی باید اتخاذ شود تا تولید کشور در حوزههای مختلف آسیب نبیند؟
بدون شک با تصویب برجام، فضای آزادان هتری برای فعالیت اقتصادی در حوزههای مختلف از جمله در بخش معدن و صنایع معدنی گشوده شد. اما بهرهگیری موفق از این شرایط موضوع دیگری است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و با توجه به شواهد موجود، انتظار میرفت که از این فرصت به نحو شایست استفاده شود. عامل موفقیت را باید در برنامهریزی دقیق برای استفاده از شرایط دانست.
به هرحال اکنون شرایط تغییر کرده است و باید برای عملکرد صحیح در این موقعیت برنامهریزی کرد. توجه به این نکته ضروری به نظر میرسد که ما در گذشته هم شزایط تحریم را پشت سر گذاشتهایم و در آن شرایط هم امکان صادرات را برای بسیاری از تولیدات فراهم کردیم. اما اکنون شرایط تغییر کرده است.
با لغو برجام و خروجی احتمالی بسیاری از شرکتهای همکار با ایران از کشور، صاحبان صنایع و دست اندرکاران آنها با چه مشکلاتی مواجه میشوند؟
با لغو برجام، اجرای طرحهای توسعه در کشور با مشکل مواجه نخواهد شد؛ ولی مشکل ورود سرمایه و پول به ایران سختتر از گذشته انجام میگیرد. باید خاطرنشان ساخت که اجرای طرحهای توسعه به سرمایه کلانی نیاز دارد.
حال اگر تحریمها با جدیت بیشتری علیه ایران اعمال گردد، جذب فایننس خارجی سختتر خواهد شد. درچنین شرایطی باید اولویتبندی را تغییر داد و با تدوین استراتژی جدید، در مسیر صحیح گام برداشت. درواقع باید کوشید تا سرمایههای نقد جامعه با ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاران جمع شود و نسبت به اجرای پروژهها اقدام کرد.
با توجه به محدودیت های کنونی، چه برنامه برای سال جاری و سالهای آتی در نظر دارید؟
در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در تلاش هستیم تا افزایش تولید محصولات مختلف به اندازه منطقی حاصل شود. بهعلاوه تغییر تکنیکها با هدف تولید بهینه در دستور کار قرار دارد. تلاش برای کاهش قیمت تمام شده را باید از دیگر اولویتهای کنونی این سازمان دانست. گفتنی است، تاکنون اقدامات مثبتی در این زمینه برای تحقق اهداف یاد شده، انجام گرفته و همچنان ادامه دارد.
برای نمونه در معدن مهدیآباد از الگوهای اقتصادی جدید بهره گرفته شده و انتظار میرود درنهایت نتایج مثبتی حاصل شود. از دیگر اقدامات انجام گرفته طی روزهای اخیر میتوان به سرمایهگذاری طرحهای جدیدی مرتبط با زنجیره فولاد توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت در کردستان، اشاره کرد. برای صنعت آلومینیوم کشور نیز اقدامات دیگری در دست اجرا است.
تولید پترولیوم کک موردنیاز برای آندسازی در دستور کار قرار دارد. درمجموع میتوان اینطور جمعبندی کرد که با توجه به اقتضای هر صنعت، اقدامات لازم اجرایی خواهند شد. گفتنی است، درمجموع نزدیک به ۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش صنعت و معدن در حال اجرا و برنامه آینده قرار دارد. در نهایت باید خاطرنشان ساخت، جهتگیری واحدهای تولیدی به جه تگیری صحیح و اولویتبندی نهادهای تصمیمگیر همچون سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران وابسته است و این مجموعه تلاش میکند تا با تدوین مسایل در مسیر صحیح، قدم بردارد.