خروج آمریکا از پیمان برجام، مشکلات متعددی را برای صنایع معدنی و فلزی کشور ایجاد کرده و این چالشها همچنان ادامه دارند. از جمله مهمترین این چالشها میتوان به دشواری جابجایی پول، سختتر شدن واردات مواد اولیه مورد نیاز برای تولید در صنایع و همچنین صادرات محصولات نهایی اشاره کرد.
ورود تکنولوژی و دریافت السی همچون گذشته امکانپذیر نیست و همین مساله اجرای طرحهای توسعه را تحت تاثیر قرار میدهد. پایگاه خبری، تحلیلی «فلزاتآنلاین» با هدف بررسی اثرات تحریم بر عملکرد شرکتهای فولادی و عکسالعمل صحیح این واحدها در شرایط فعلی با مدیرعامل شرکت فولاد خراسان به گفتوگو نشسته است. متن کامل گفتوگو با سید حسین احمدی سلیمانی را در ادامه میخوانید.
اعمال مجدد تحریمها چه مشکلاتی را برای تولیدکنندگان و فعالان حوزه صنعت و معدن کشور به وجود خواهد آورد؟
دور جدید تحریمهای اعمالی علیه ایران را اتاق فکر مقامات آمریکایی و اسرائیلی برنامهریزی کردهاند؛ بنابراین این تحریمها بسیار سخت و بیرحمانه هستند. برای این دوره جدید، مسیرهای سابق دور زدن تحریمها شناسایی شدهاند و تلاشهایی برای بیثمر کردن آنها انجام گرفته است. اما برداشت ما بهعنوان یک بنگاه اقتصادی که تجربههایی متعددی در این خصوص دارد و با توجه به ارتباط با شرکتهای بینالمللی این است که تحریمهای کنونی نمیتواند شکنندهتر از تحریمهای پیشین باشد؛ چرا که در این دور جدید ائتلاف بینالمللی وجود ندارد و این تحریمها از سوی سازمان ملل اعمال نمیشود.
اعمال تحریمهای بینالمللی چه تاثیری بر روند فعالیت شرکتهای فولادساز خواهد داشت؟ کدام بخش از فعالیتها را متاثر میکند؟
وقتی مجبور به دور زدن تحریم هستیم، بهنوعی هزینهها افزایش مییابد. هزینه جابجایی پول، حملونقل، تهیه مواد اولیه و… بیشتر میشود. امکان استفاده از پوشش بیمه وجود ندارد و ناچار به همکاری با افرادی هستیم که با هزینه بیشتر ریسک همکاری را میپذیرند در نهایت نیز قیمت تمام شده افزایش مییابد. قسمت دیگری از مشکلات ما در زمان تحریم نیز به حملونقل دریایی منوط خواهد شد.
بنابراین در ارتباط و تجارت با کشورهای همسایه که امکان حمل ریلی و جادهای دارند مشکل چندانی بهوجود نخواهد آمد اما برای کشورهای دوردست که حمل محصول از طریق دریا انجام= میشود، همچنان چالشهایی وجود خواهد داشت. خوشبختانه در حال حاضر، کارگروهی میان فولادیها و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده استک کشتیرانی اعلام کرده ابزارهایی دارد که محمولههای ما را حمل کند، بنابراین بهجای آنکه به سراغ واسطهها رفت و هزینه بیشتری پرداخت کرد، امکان مذاکره مستقیم با کشتیرانی وجود دارد.
چه برنامهای برای به حداقل رساندن اثر تحریم بر عملکرد شرکت دارید؟
شرکت فولاد خراسان متناسب با شرایط جدید تحریم آرایش جدیدی به خود گرفته و سازماندهی شده است. این شرکت درنظر دارد تا حداقل مواد و تجهیزات استراتژیک مورد نیاز خود را تا پایان سال ۹۸ خریداری و وارد کنند. این امر هزینههایی را برای شرکت به همراه دارد و انتظار میرود که بانکها در این شرایط به شرکت کمک کنند. بر همین اساس نیز از هفتههای قبل برنامهریزی ویژهای ترتیب دادیم تا بتوانیم وابستگی خود را در برخی آیتمها کاهش دهیم.
توسعه در زمان تحریم به چه صورتی امکانپذیر خواهد بود؟ طرحهای توسعهای شرکت فولاد خراسان چهطور ادامه پیدا میکند؟
گندلهسازی این مجموعه در مدار تولید قرار دارد و اکنون به دنبال آن هستیم تا تجهیزات و قطعات یدکی این واحد را نیز از طریق مهندسی معکوس در کشور تولید کنیم. توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که استفاده از توان داخلی سیاست مجموعه فولاد خراسان است. پروژه کنسانترهسازی در سنگان یکی دیگر از پروژههای اصلی توسعه این شرکت بود.
قسمتی از این پروژه اجرایی شده است. قرار بر این بود که بخشی از کار با همکاری “اتوتک” اجرایی شود اما پس از بازگشت مجدد تحریمها از آنجایی که بخش قابل توجهی از سهام این شرکت به ایالات متحده تعلق دارد، از اجرای پروژه عقبنشینی کرد. البته خوشبختانه اجرای این پروژه متوقف نشده است و در تلاش هستیم با همان مدلی که قبال طراحی شده بود، توسط شرکت جایگزین اروپایی ادامه پیدا کند.
برای تامین سرمایه در بخش ریالی نیز مذاکراتی با بانکها داشتیم. این پروژه ظرفیت تولید ۲٫۵ میلیون تن کنسانتره دارد و ماده اولیه گندلهسازی فولاد خراسان را تامین خواهد کرد. امید است که این پروژه تا ۲سال آتی به اتمام برسد. این پروژه عظیم نیاز به ایجاد حجم وسیعی از زیرساخت و معمولا دوره ساخت تا ۵ ساله دارد. بنابراین باید اذعان کرد که پیشرفت بسیار قابل توجهی داشته است.