قاره اروپا در حال حاضر نیازمند یک اقدام جدی برای نجات اقتصاد در وضعیت رکود خود، همزمان با افزایش رقابت این قاره در عرصه سیاسی و اقتصادی با ایالات متحده آمریکا و جمهوری خلق چین است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روزنامه فایننشال تایمز، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه اخیرا هشدار داد که اتحادیه اروپا تنها دو یا سه سال فرصت دارد تا بتواند جایگاه مناسبی در روند رقابت اقتصادی با آمریکا و چین کسب کند.
به گفته وی، قاره سبز در حال حاضر در شرایط بسیار حساسی چه به لحاظ اقتصادی و چه از نظر سیاسی قرار دارد.
در همین راستا، آمارهای ارائه شده از منابع معتبر از وضعیت بسیار نامناسب اقتصادی در قاره سبز حکایت دارد. طبق گزارش اخیر صندوق بینالمللی پول، شکاف بین تولید ناخالص داخلی میان اروپا و ایالات متحده آمریکا تا پایان سال ۲۰۳۰، افزایش بیشتری را تجربه خواهد کرد. افت چشمگیر تعداد نیروی کار و رشد بهرهوری پایین، از جمله دلایلی بوده که صندوق بینالمللی پول برای این مسئله اعلام کرده است.
بر اساس گزارش مذکور، نسبت تولید ناخالص داخلی به ازای هر کارگر و متناسب با قدرت خرید در ایالات متحده آمریکا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا در آغاز قرن ۲۱ مقدار ثابتی اعلام شد اما در حال حاضر در کشورهای اروپایی حدود ۲۰ درصد کاهش را به ثبت رسانده است.
نرخ رشد ترکیبی سالانه در پنج کشور و شهر برتر اقتصادی در اتحادیه اروپا
آلفرد کامر، مدیر بخش اروپای صندوق بینالمللی پول بر این باور است که اقتصاد اروپا دارای مشکلاتی بنیادی بوده که به دههها قبل برمیگردد.
در گزارش صندوق بینالمللی پول تاکید شده است که سهم اتحادیه اروپا از نظر نرخ شرکتهای تازه تاسیس و همچنین سهم کسبوکارهایی که برای پنج سال یا کمتر راهاندازی شدهاند، در مقایسه با آمریکا حدود ۵۰ درصد کمتر است.
به گفته وی، اتحادیه اروپا باید راهبردی که ماریو دراگی، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا ارائه داد را در پیش بگیرد. گفتنی است دراگی در دوران تصدی خود، پیشنهاد داده بود اتحادیه اروپا برای برونرفت از بحران اقتصادی در سال ۲۰۱۰، باید حجم سرمایهگذاری در بخش رقابتپذیری اقتصادی را افزایش دهد.
به گفته وی، در گذشته هرگز تا این اندازه اقتصاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا تحت تاثیر چالشها و مشکلات قرار نگرفته بود و از ابتدای تشکیل اتحادیه اروپا تاکنون، هیچ زمانی شرایط تا به این اندازه برای اقدامی جامع و مشترک از سوی اعضای این اتحادیه فراهم نشده بود. بر همین اساس رهبران اروپایی باید تمام توان خود را برای افزایش رقابتپذیری با چین و آمریکا به کار ببندند.
طبق گزارش شرکت تحقیقاتی «Statista» که در زمینه ارائه اطلاعات در مورد بازار و محصولات و صنایع مختلف فعالیت دارد، میزان کسب درآمد در برخی از شرکتهای واقع در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ به طور مداوم با رشد هموار بوده است.
آلفرد کامر مطرح کرد: گزارش شرکت «Statista» تنها یک نمونه از عملکرد مثبت شرکتهای اروپایی در وضعیت نامناسب اقتصادی در این قاره محسوب میشود که علیرغم مشکلاتی همچون بحران افزایش بدهیهای دولتی، اختلالات بیسابقه در زنجیره تامین در طول همهگیری کرونا، بحران انرژی و افزایش فشار بر مصرفکنندگان و در نتیجه رشد تورم به ثبت رسیده است. در واقع این گزارش تنها یک نقطه روشن در اقتصاد در وضعیت رکود قاره سبز به شمار میرود.
بر اساس متن گزارش ارائه شده این شرکتها در سراسر قاره سبز پراکنده بوده است. با این حال، اکثر آنها در بخش اروپای غربی مستقر هستند. این مسئله نشان میدهد که محل استقرار شرکتهای مذکور، ارتباط نزدیکی با بازارهای توسعهیافته و بازارهای سرمایه واقع در بخش اروپای مرکزی دارد.
گزارش مذکور نشان میدهد که بسیاری از این شرکتها در شهرهای بزرگ قاره اروپا نظیر لندن، پاریس و برلین مستقر هستند. چنین موضوعی حاکی از آن است که رشد در آمد در شرکتهای مذکور، ارتباط نزدیکی با تراکم جمعیت در محل استقرار آنها دارد.
نکته بسیار مهم در رابطه با گزارش مذکور این است که بخش جنوب اروپا که به دلیل مشکلات ساختاری مانند بیکاری مداوم وضعیت اقتصادی به مراتب ضعیفتری در مقایسه با دیگر بخشهای قاره سبز دارد، بهترین عملکرد را با ۸۶ شرکت از نظر رشد درآمد پس از بخش اروپای مرکزی به نام خود به ثبت رسانده است. گفتنی است حدود ۳۰ درصد از شرکتهای مذکور در کل قاره سبز در بخش جنوبی این قاره و در کشور ایتالیا قرار دارند. یکی دیگر از موضوعات مهم در رابطه با گزارش ارائه شده، مربوط به حوزه فعالیت این شرکتهاست که اکثر قریب به اتفاق آنها در بخش فناوری دستهبندی شدهاند.
دراگی در همین رابطه اظهار داشت: در عصری که زیرساختهای دیجیتال به عنوان پایههای اصلی رشد اقتصادی در نظر گرفته میشوند، کسبوکارهای فناورمحور به ویژه در بخش اروپای غربی در مسیر کسب رشد درآمد قرار گرفتهاند.
ارائه چنین گزارشی، به ویژه برای سازمانهای ناظر در اروپا که به دنبال وضع قوانینی برای افزایش رقابتپذیری به نفع کسبوکارهای نوپا مستقر در قاره سبز هستند تا انحصار شرکتهایی همچون اپل، گوگل و دیگر شرکتهای بزرگ آمریکایی شکسته شود، خبر خوشایندی محسوب میشود.
لازم به ذکر است که شرکتهایی مانند «Zalando» در آلمان، به عنوان یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیک در قاره اروپا، به دلیل عملکرد درخشان در ارائه خدمات در قاره سبز، به دنبال توسعه کسبکار خود به دیگر قارههای جهان است. در همین رابطه، شرکت «Zalando» طی گزارشی در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد: میزان درآمد این شرکت از ۱٫۸ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۳، به ۱۰٫۱ میلیارد یورو در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته که حاکی از نرخ رشد مرکب سالانه ۱۹ درصدی است.
رابرت گنتز، مدیر اجرایی شرکت مذکور در گفتگوی خود با روزنامه فایننشال تایمز بر اهمیت بازار اروپا و تاثیر آن بر رشد شرکتهایی مانند شرکت «Zalando» تاکید کرد و گفت: این شرکت فعالیت خود را در ابتدا در بخش فروش کفش در آلمان آغاز کرد و به تدریج کسبوکار خود را به دیگر کشورهای قاره سبز گسترش داد.
وی در ادامه تصریح کرد: توسعه روند ارائه خدمات به مشتریان مبتنی بر همافزایی و افزایش دسترسیپذیری به محصولات شرکت «Zalando»، از جمله عواملی بود به این شرکت در توسعه کسبکار خود کمک کرد.
کنتز بر این باور است که شرکتها برای رشد درآمد و افزایش رقابتپذیری در بازار، باید میان قوانین جدید وضع شده و توانایی خود در استفاده از نوآوری تعادل ایجاد کنند.
به گفته وی، وجود برخی قوانین دست و پاگیر و سختگیرانه در اتحادیه اروپا، اغلب ممکن است شرکتهای فعال در قاره سبز را با مشکلاتی علیالخصوص در زمان نوسان در بازار مواجه کند.
گفتنی است شرکت «Zalando» در سال ۲۰۲۳ شکایتی را به دادگاه به دلیل نگرانی از اینکه قوانین دیجیتال مصوب اتحادیه اروپا مانع از توسعه اقتصاد این شرکت خواهد شد ارائه داد. شماری از کارشناسان بازار با حمایت از این اقدام شرکت «Zalando»، اعلام کردند که برخی از قوانین اتحادیه اروپا افزایش رقابتپذیری در بازار را برای شرکتهای مستقر در قاره سبز دشوار کرده است.
الکساندرو گروپلی، مدیر کل سازمان تجارت «Connect Europe» خاطرنشان کرد: اروپا در سالهای گذشته از خرید فناوریهای دیگر کشورها و سپس تدوین قوانینی برای بهکارگیری از این فناوریها استقبال میکرد اما در حال حاضر زمان آن فرا رسیده اتحادیه اروپا در مسیر توسعه فناوریهای بومی و بهکارگیری آنها در صنایع خود قدم بردارد.
انتهای پیام//