التهابات ارزی در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری باعث شد که دولت در اقدامی بیسابقه ارز را تکنرخی و ۴۲ تومان اعلام کند. این اقدام با واکنشهای متفاوتی مواجه شد. ضمن اینکه از آن زمان به بعد، مبنای قیمتگذاری بسیاری از کالاها مانند فولاد، مس و آلومینیوم در بورس کالا همین ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار گرفت.
پس از تثبیت نرخ ارز همه محصولات فولاد کشور با نرخ اعلامی از سوی بانک مرکزی قیمتگذاری شد تا اینکه پس از یکی دو هفته، در بازار آزاد نرخ ارز با قیمتهای دیگری رقم خورد. بدین ترتیب برخی از محصولات فولادی مانند تختال که در بورس کالا با نرخ ۲۲۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان قیمتگذاری میشدند، در بازار آزاد با نرخهایی بیش از ۳۵۰۰ تومان به فروش میرفتند.
بدین ترتیب برخی افراد و شرکتها بدون کوچکترین زحمت و صرف انرژی برای تولید محصول، تنها با صرف هزینه خرید و فروش آن در بورس کالا، رانتها و سودهای نجومی کسب کردند. نمودار ۱ حاکی از آن است که طی ۵ ماه ابتدای سال ۹۷ حدود ۵۵۰ هزار تن تختال در بورس کالا عرضه شد که در مقابل آن نزدیک به یک میلیون تن تقاضا وجود داشت. اما در نهایت ۴۷۲ هزار تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. در این میان شرکت فولاد هرمزگان که یکی از بازیگران بازار تختال کشور است، ۱۹۰ هزار تن از این محصول در بورس کالا عرضه کرد که ۳۴۳ هزار تن تقاضا داشت.
اما در نهایت ۱۷۸ هزار تن تختال فروخت که این امر نشان میدهد بازار تختال از تعادل مناسبی برخوردار نبود و در دورههای زمانی بسیار کوتاه، تغییرات بسیار سریعی در بازار رخ داده است.