بازار کشور تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد؛ یکی از مهمترین این پارامترها، بحث نوسانات ارزی و تحریمهای بینالمللی است. دولت با اقدامات اشتباه خود در ماههـای گذشـته نهتنهـا تحریمهـا را خنثـی نکـرده بلکـه بـه آنهـا دامن نیـز زده اسـتش شـرکتهای تولیدکننـده فـولاد و محصـولات فـولادی علاوه بـر تاثیـرات خارجی، بهنوعی با مداخلههای داخلیی نیز همراه هستند.
در این راستا، خبرنگار پایـگاه خبـری تحلیلـی «فلـزاتآنلاین»، گفتوگویـی را بـا نادر خطیبی، مدیـر روابط عمومی شـرکت سـرمایهگذاری توکا فولاد انجام داده اسـت. وی اعتقاد دارد که
اقدامات دولت مانند قیمتگذاری دسـتوری موجب ایجاد رانت و واسـطهگری در حوزه فولاد شده که ضررهای شدیدی را نه تنها به تولیدکننده بلکه به مصرف کننده نیز وارد کرده است. متن کامل این گفتوگو را ادامه بخوانید.
چالشهای موجـود در حوزه تولیدات محصولات فولادی را چه میدانید؟
چالشهای موجـود در این حوزه عبارتند از: پراکندگی صنایع پایین دست و بالادست فولاد در کشـور، تکمیـل نبـودن زنجیـره تولیـد فـولاد، تامیـن مـواد اولیـه بـرای تولیـد ۵۵ میلیـون تـن فـولاد در افـق ۱۴۰۰ اثـر تحریمهـا در حملونقـل بهخصـوص حملونقـل دریایـی در راسـتای صـادرات و یـا واردات مـواد اولیـه و تجهیـزات.
باید خاطرنشـان سـاخت که در آینده نه چندان دور نیـز چالـش انـرژی نیـز بـه مشـکلات ایـن صنعت اضافه خواهد شد.
قیمتگـذاری دسـتوری چـه تاثیراتـی بـر رونـد فـروش شـرکتهای تولیـدکننـده فولاد دارند؟
قیمتگذاری دستوری باعث ایجاد رانت و واسـطهگری در ایـن بخـش شـده و آسـیب غیرقابـل جبرانـی هـم بـه تولیدکننـده و هـم مصرفکننـده خواهـد زد و بـا توجـه بـه تناسـب تولیـد بـه مصـرف ایـن مکانیـزم در دراز مـدت جوابگـو نخواهـد بـود و تجربـه نیز این را نشـان داده اسـت. در شـرایط فعلـی اقتصـادی کشـور، تنهـا تدبیـر لازم توسـعه صـادرات اسـت نـه قیمتگذاری دستوری.
راهـکار خـروج از رکـود و دوران فعلـی را چه میدانید؟
مشـکلات فعلـی اقتصـاد کشـور بهصـورت زنجیـروار بـه تمامـی ارکان صنعـت و تولیـدی کشـور گـره خـورده و راه برونرفـت آن خـروج اقتصـاد از رکـود تورمـی اسـت. یکـی از دلایل عمده آن وابستگی شدید اقتصاد ایران به نفت است. به نظر میرسد تنها راه برونرفت از این وضعیـت کمـک بـه شـکوفایی بخـش صنعـت و تولیـد اسـت. در ایـن راسـتا بایسـتی دولـت بـا تدبیـر و عـدم دخالت نابجـا همچـون بحـث قیمتگذاریهای دستوری، همچنین با تزریق سـرمایه بـه بخـش تولیـد و جلوگیـری از واسـطهگری با تمام قوا از طریق سیسـتم بانکی و دسـتگاههای تحـت اختیـار خـود بـه کمـک صنعـت و بهخصـوص صنایـع مادر آمـده و با کم کردن کاغذ بازیها که خود باعث ایجاد فسـاد در سیستم شده مسیر رشد و توسعه صنعت را هموارتر نماید.