سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک اتحادیه اروپا اعلام کرد که گرمای هوا در سال جاری میلادی، از سال ۲۰۲۳ پیشی میگیرد و سال ۲۰۲۴، به گرمترین سال تاریخ تبدیل میشود. این دادهها پیش از نشست اقلیمی «COP29» سازمان ملل در آذربایجان منتشر شد؛ نشستی که در آن کشورها تلاش خواهند کرد تا برای افزایش گسترده بودجه مقابله با تغییرات اقلیمی به توافق برسند. لازم به ذکر است که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، انتظارات از این مذاکرات را کاهش داده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری «رویترز»، سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک اعلام کرد که از ماه ژانویه تا اکتبر سال جاری میلادی، میانگین دمای جهانی آنقدر بالا بوده است که سال ۲۰۲۴، به احتمال زیاد گرمترین سال تاریخ خواهد شد؛ مگر اینکه در هفتههای باقیمانده از سال، دما به طور غیرمنتظرهای به نزدیک صفر درجه کاهش یابد.
کارلو بونتمپو، مدیر سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک اظهار داشت: تغییرات اقلیمی، عامل اصلی رکورد دمای امسال است. به طور کلی، آب و هوا در حال گرمتر شدن بوده و این گرمایش در تمام قارهها و اقیانوسها دیده میشود. بنابراین، میتوان پیشبینی کرد که در پایان سال جاری میلادی، شاهد ثبت رکوردهای جدید در این زمینه خواهیم بود.
دانشمندان معتقدند که سال ۲۰۲۴، همچنین به نخستین سالی تبدیل خواهد شد که حتی دمای کرهزمین بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمتر از دوره پیش از انقلاب صنعتی یعنی سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ میشود؛ زمانی که انسانها شروع به سوزاندن سوختهای فسیلی به طور گسترده کردند.
انتشار «CO2» ناشی از سوزاندن زغالسنگ، نفت و گاز؛ علت اصلی گرمایش جهانی
سونیا سنویراتنه، دانشمند مباحث اقلیمی در دانشگاه تحقیقاتی دولتی «ETH» زوریخ مطرح کرد که از این شدت گرمای زمین شگفتزده نشده است و از دولتها در نشست «COP29» خواست تا قوانین جدیتری برای کاهش وابستگی اقتصادی خود به سوختهای فسیلی منتشرکننده گاز «CO2» تصویب کنند.
وی خاطرنشان کرد: محدودیتهایی که در توافق پاریس تعیین شده بودند، با توجه به سرعت بسیار کند اقدامات اقلیمی در سراسر جهان در حال شکست هستند.
در توافق پاریس ۲۰۱۵، کشورها با هدف جلوگیری از افزایش دمای جهانی بیشتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد (۲.۷ درجه فارنهایت) نسبت به انقلاب صنعتی و پیشگیری از پیامدهای مخرب آن، متعهد به اجرای اقداماتی در راستای کاهش انتشار کربن شدند. با این حال، جهان هنوز به این هدف نرسیده است و سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک پیشبینی میکند که دمای جهان در سال ۲۰۳۰، از هدف توافق پاریس فراتر نیز خواهد رفت.
باید توجه داشت که در کشورهای توسعهیافته به علت تولید ناخالص داخلی بالا، مصرف انرژی نیز بالاتر است که به دنبال آن، سوختهای فسیلی بیشتری استفاده میشود. از پیامدهای مصرف این منابع، میتوان به ورود گازهای گلخانهایی به اتمسفر و گرمایش جهانی زمین اشاره کرد. به همین دلیل این کشورها درصدد کاهش انتشار گازهای گلخانهای هستند.
البته باید توجه داشت که سوختهای فسیلی، اساسا منابع انرژی مناسبی به شمار میآیند اما کربن دیاکسید بیشتری نسبت به منابع پاک منتشر میکنند. از طرفی، با رشد تولیدات صنایع، انرژی عرضه شده نیز افزایش مییابد و انرژی بیشتر، کربن دیاکسید بیشتری نیز منتشر میکند.
در ماه اکتبر سال جاری میلادی، سیلابهای فاجعهبار در اسپانیا موجب مرگ صدها نفر شد؛ آتشسوزیهای بیسابقهای در پرو به وقوع پیوست و در بنگلادش بیش از یک میلیون تن برنج به دلیل سیلاب نابود شد و قیمت مواد غذایی به همین دلیل به شدت افزایش یافت. در ایالات متحده آمریکا، طوفان میلتون «Milton» نیز تحت تاثیر تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی شدت یافت.
لازم به ذکر است که سوابق سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک از سال ۱۹۴۰ آغاز شده و با سوابق دمای جهانی که از سال ۱۸۵۰ موجود است، تطبیق داده میشود.
انتهای پیام//