با توجه به اینکه آخرین اکتشافات اصولی و سراسری در ایران مربوط به دهه ۴۰ میشود، نیاز به اکتشاف معادن جدید بیش از پیش مشهود است. شرکت معدنی و صنعتی گلگهر یکی از شرکتهای پیشرو در امر انجام اکتشافات جدید به منظور افزایش ذخایر سنگآهن و حفظ تولید پایدار است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، بیش از یک سال و نیم است که فعالیتهای اکتشافی در منطقه گلگهر سیرجان آغاز شده و با دریافت مجوزهای لازم از سازمان ایمیدرو، از نیمه دوم سال گذشته حفاریها را شروع کرده است. تاکنون حدود ۲۷ هزار متر حفاری اکتشافی در استان کرمان انجام شده است.
از اقدامات دیگر شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، انجام فعالیتهای اکتشافی بین معادن منطقه است. در گلگهر ۶ معدن بزرگ از قبل کشف شده اما احتمال وجود آنومالیهای دیگری نیز در این ناحیه وجود دارد.
پس از تعریف پهنههای زمین شناسی توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت، سه پهنه واقع در استان کرمان در اختیار شرکت معدنی و صنعتی گلگهر قرار داده شد که اکتشافات در این سه پهنه در دستور کار گلگهر قرار گرفت، بیشتر تمرکز این مجموعه در این سه ناحیه در زمینه کشف آهن بوده است.
در پی همین بررسیها خوشبختانه در پهنهای نزدیک به آنومالی خوب فلزی پیدا شده که درحال اتمام مرحله پیجویی و شناسایی است. اگرچه در آن سنگآهن کشف نشده، اما این کشف نوید بخش وجود معادن بزرگ فلزی است.
البته شرکت معدنی و صنعتی گلگهر از طرحهای اکتشافی خارج از استان کرمان نیز غافل نمانده و یکی از این کشفیات در ایران مرکزی است. در این منطقه ژئوفیزیک هوایی را انجام داده و به آنومالی خوبی نیز رسیده و بهتازگی حفاریهای اکتشافی آن را آغاز کرده است.
در حال حاضر عمق اکتشافات در گلگهر از ۱۰۰۰ متر نیز فراتر رفته این در حالی است که پیش از این، عمق اکتشافات ۶۰۰ تا ۶۵۰ متر بوده است. در سالهای اخیر دو ناحیه معدنی به آنومالیهای موجود اضافه شده، اما این دو جز ذخایر کوچکی هستند که از چشم دور ماندهاند یا بهدلیل محدود بودن به آنها توجه نشده است.
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در دوره جدید مدیریت این شرکت با هدف تامین پایدار و بلند مدت مواد اولیه موردنیاز طرحهای توسعه خود مشغول انجام عملیات اکتشافی در استانهای کرمان، یزد و خراسان رضوی با تمرکز بیشتر در استان کرمان بوده و نتایج بسیار خوبی نیز در این زمینه کسب کرده است؛ بهطوری که تنها در چند ماه اخیر حدود ۵۰ درصد به ذخایر جدید اکتشاف شده افزوده شد که تماما در استان کرمان واقع بود.
عملیات اکتشافی در استان کرمان از نیمه ۱۳۹۷ آغاز شده و تاکنون ۵۵ گمانه با مجموع متراژ ۲۷ هزار و ۷۰۰ متر حفاری شده است. نتیجه عملیات انجام شده در استان کرمان، اکتشاف مجموعا ۱۶۰ میلیون تن ذخیره جدید بود که کل ذخایر جدید را به حدود ۵۰۰ میلیون تن افزایش داد.
عملیات اکتشافی در استان یزد از اسفند ۱۳۹۶ شروع شده و تاکنون ۲۴ گمانه با مجموع متراژ ۱۲هزار و ۳۵۰ متر حفاری شده است.
انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی از محدودهای به مساحت ۳۲۸ کیلومتر مربع که نتیجه این مطالعات منجر به کشف ۱۲ آنومالی جدید جهت حفاریهای اکتشافی تکمیلی شده است.
دانش و تئوری زمینشناسی و اکتشاف در ایران قوی است و تعداد زیادی کارشناس نیز در این زمینه فعال هستند. اما یکی از مشکلات فعالین حوزه معدن تعداد کم این افراد باتجربه است که بتوانند مباحث تئوری را در عمل پیاده کنند و به نتیجه درست برسند، اما گلگهر توانسته این متخصصان را گردهم جمع کند و از تخصص آنها نهایت بهره را ببرد.