حامد سلطانی نژاد طی نشست خبری که صبح یکشنبه در سالن همایش هتل پارسیان انقلاب برگزار شد، در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه گفت: بورس کالای ایران با ارزش معاملات ۱۵۲۴ هزار میلیارد ریالی طی ۱۰ ماهه سال جاری، سهم ۴۱ درصدی را از کل ارزش معاملات بازار سرمایه به خود اختصاص داده و جایگاه نخست را در میان سایر بورس های فعال در کشور کسب کرده است.
به گزارش «فلزاتآنلاین»، مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه به ارزش کل معاملات بورس کالا از سال ۱۳۸۶ تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۷ اشاره کرد و گفت: طی دوره ۱۱ ماهه سال جاری ارزش معاملات بورس کالای ایران از ۱۶۵۷ هزار میلیارد ریال عبور کرد تا رکورد جدیدی در ارزش معاملات بورس کالا از زمان راه اندازی تاکنون به ثبت برسد که از این رقم، ارزش معاملات بازار فیزیکی به ۷۷۳ هزار میلیارد ریال رسیده و ارزش معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا نیز به بیش از ۸۸۴ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
سلطانی نژاد آمار ۱۱ ماهه سال جاری را با دوره مشابه سال گذشته مورد مقایسه قرار داد و گفت: بررسی آمار معاملات بورس کالا در بازارهای مختلف طی دوره ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۶ نشان می دهد که ارزش کل معاملات از حدود ۱۰۳۵ هزار میلیارد ریال در سال ۹۶ به ۱۶۵۷ هزار میلیارد ریال در دوره ۱۱ ماه امسال رسیده و ۶۰ درصد افزایش داشته است.
بازار فیزیکی بورس کالا نیز با رشد ۷۳ درصدی در ارزش معاملات خود رو به رو شده و به رقم ۷۷۳ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال افزایش یافته است. در بازار قراردادهای مشتقه بورس کالای ایران نیز در حالی ۱۴ میلیون و ۶۰۷ هزار قرارداد آتی و آپشن منعقد شده که این تعداد نسبت به دوره مشابه سال قبل از نظر حجم و ارزش معاملات به ترتیب با ۲۸۳ درصد و ۴۱ درصد رشد رو به رو شده که قراردادهای آتی بیشترین تاثیر را در افزایش حجم و ارزش معاملات داشته است.
سلطانی نژاد به آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالا نیز اشاره کرد و گفت: طی این دوره معاملاتی ارزش معاملات بازار مالی شامل معاملات سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی و صندوق سرمایه گذاری به بیش از ۷۰ هزار و ۳۳۹ میلیارد ریال رسیده که با رشد ۶۲۶ درصدی همراه بوده است.
مدیرعامل بورس کالای ایران در بیان سهم گروه های کالایی از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ ماهه ابتدایی امسال عنوان کرد: محصولات صنعتی و معدنی با ارزش معاملات ۲۸۳ هزار میلیارد ریال سهم ۳۶.۶ درصدی را از معاملات بازار فیزیکی به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست از نظر ارزش معاملات قرار گرفته است.
محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی نیز به ترتیب سهم ۳۴.۵ و ۲۵.۱ درصدی را کسب کرده اند و تالار محصولات کشاورزی و بازار فرعی نیز در رتبههای بعدی هستند.
به گفته وی، سهم قراردادهای نقدی از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی در ۱۱ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۷ با ارزش معاملاتی ۴۷۷ هزار میلیارد ریال ۶۲ درصد بوده و معاملات سلف با سهم ۲۹۶ هزار میلیارد ریالی سهم ۳۸ درصدی را از این متغیر کسب کرده است.
سلطانی نژاد از تامین مالی ۲۹۵ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریالی گروه های کالایی مختلف از طریق معاملات سلف بازار فیزیکی از ابتدای فروردین ماه تا پایان بهمن ماه سال جاری خبر داد و گفت: گروه محصولات صنعتی و معدنی با تامین مالی بیش از ۱۸۲ هزار و ۷۱۹ میلیارد ریالی بیشترین تامین مالی را از این معاملات داشته است.
سلطانی نژاد رئوس برنامه های سال ۱۳۹۸ شرکت بورس کالای ایران را چنین تشریح کرد: در سال آینده توسعه داراییهای پایه بر روی اوراق بهادار مبتنی بر کالای موجود را از طریق راهاندازی صندوق های کالایی محصولات کشاورزی از جمله صندوق زعفران و راه اندازی قراردادهای آتی و اختیار معامله بر روی صندوق های کالایی در برنامه داریم.
توسعه اوراق بهادار مبتنی بر کالای جدید از طریق راهاندازی معاملات اوراق خرید دین به عنوان یک ابزار تأمین مالی جدید در بورس کالای ایران و راه اندازی معاملات حق امتیاز از دیگر برنامه های سال ۹۸ است.
در ادامه نشست خبری، سلطانی نژاد به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. مدیرعامل بورس کالا در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر مازاد عرضه فولاد در بورس و ضرورت ایجاد پلتفرم معاملاتی برای صادرات این محصول در بورس عنوان داشت: در بازار فولاد با فزونی عرضه بر تقاضا مواجه هستیم؛ هر چند که در چند هفته اخیر این روند معکوس بوده است.
با این حال بورس کالا بارها اعلام کرده است که رینگ صادراتی بورس کالا آماده پذیرش محصولات فولادی است. اگر تولیدکنندگان تمایل داشته باشند، میتوانند از زیرساخت آن استفاده کنند.
مدیرعامل بورس کالا در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی فلزات آنلاین مبنی بر جلوگیری از صدمه زدن دستورالعملهای پیاپی به عملکرد بورس کالا اظهار داشت: وضعیت ۶ ماه ابتدای بازار بهویژه در بورس کالا به سیاستگذاران نشان داد که دخالت در بازار و بهنوعی قیمتگذاری دستوری اشتباه است.
اگر آن اتفاقات نمیافتاد، مسئولان بهسرعت عکسالعمل نشان نمیدادند. کما اینکه در بازارهای دیگر غیر از بورس کالا اثرات قیمتگذاری دستوری و یارانهای قابل مشاهده است. اعتقاد بر این است که بهترین روش برای رشد رقابت در بازار است. عکسالعملهای قیمتگذاری دستوری در بورس کالا باعث شد که دستورالعملها و بهویژه قیمتگذاری کامل کنار گذاشته شوند.
وی در خصوص ایجاد ابزار اختیار معامله در حوزه صنعت و معدن نیز بیان کرد: بورس کالای ایران آمادگی آن را دارد که برای متقاضیان در حوه محصولاتی مانند مس یا آلومینیوم چنین ابزاری را پیاده کند؛ اما باید در ابتدا یک بازار نقد استاندارد در این حوزه تعریف شود و این صنایع در این بازار به فعالیت بپردازند.
گام نخست راهاندازی گواهی سپرده کالایی و گام بدعدی راهاندازی بازار مشتقات خواهد بود. در این رابطه نیاز است که فعالان بازار در واقع قراردادهای اختیار معامله را طلب کنند. در حوزه کشاورزی متقاضی زیاد بود؛ بنابراین ابزار یاد شده راهاندازی شد. ضمن اینکه بازیگران بخش کشاورزی نیز زیاد هستند.
چرا که برای راهاندازی بازار مشتقه بازیگر زیادی نیاز است. از این رو اگر در رینگ صنعتی نیز بازیگران زیادی حضور داشته باشند، قطعا امکان ایجاد ابزار اختیار معامله فراهم خواهد بود.