شرکت «صنایع آلومینیوم هزار» یکی از دو تولیدکننده با قدمت در حوزه فویل آلومینیوم به شمار میرود. این شرکت که نخستین تولیدکننده پاکتهای هفت لایه آلومینیومدار برای بستهبندی و ماندگاری طولانی مدت مواد غذایی، استریل لبنی و آبمیوه در ایران است، ورق و فویل آلومینیوم را برای مصارف صنعتی و لفافهای چند لایه ترکیبی با فویل به منظور بستهبندی انواع مواد غذایی، محصولات با ماندگاری زیاد، دارویی، آرایشی-بهداشتی، ساختمانی و صنعتی تولید میکند.
صنایع آلومینیوم هزار متشکل از سه کارخانه «ذوب و نورد»، «کانورتینگ» و «اسپتیک» است. با این حال «محمود شریفی»، مدیر کارخانه صنایع آلومینیوم هزار نوسانات دلار، تقلب در واردات و واردات بیرویه را عامل ورشکستگی «صنایع آلومینیوم هزار» و تنها رقیبش شرکت «آلومینیوم پارس» عنوان کرد.
شریفی در گفتگو با «فلزاتآنلاین» با اظهار اینکه در حال حاضر تا حدودی جلوی واردات فویل آلومینیوم گرفته شده است، گفت: با شروع نوسانات قیمت دلار و کم شدن عرضه دلار در سامانه نیما، جلوی واردات گرفته شد و اکنون وضعیت این دو شرکت به مراتب بهتر شده است به گونهای که فکر میکنم نامگذاری امسال به نام «رونق تولید» توسط مقام معظم رهبری در حوزه آلومینیوم میسر شده باشد.
مدیر کارخانه صنایع آلومینیوم هزار با این حال وارد نشدن «قطعات یدکی» مورد نیاز تولیدکنندگان فویل که مشابه آنها در داخل تولید نمیشود را تهدیدی برای این صنعت بیان کرد و افزود: برای نمونه یک ماه و نیم به دلیل نداشتن گرافیت که مشابه داخلی آن نیز وجود ندارد، یکی از خطوط تولیدی کارخانه هزار متوقف شد؛ زیرا مواد اولیه وارداتی است و به دلیل محدودیتهای موجود، امکان وارد کردن موادی که آمریکایی هستند یا به نوعی با این کشور ارتباط دارند، وجود ندارد.
شریفی با اشاره به توان تولید ماهیانه هزار تا هزار و ۱۰۰ تن فویل آلومینیوم در صنایع آلومینیوم هزار، اظهارداشت: ۷۰ درصد تولیدات ما به مصرفکننده نهایی فروخته میشود.
وی با تاکید بر اینکه اگر جلوی واردات محصولات فویل آلومینیوم به ویژه توسط سودجویان گرفته شود، تولید داخلی رونق خوبی خواهند داشت، تصریح کرد: شرکتهای خصوصی از سازمان صنعت، معدن و تجارت یا از وزارت بهداشت مجوز واردات دریافت میکنند؛ برای نمونه درِ شربت اکسپکتورانت از آلومینیوم رنگی است که ما خودمان آن را رنگ هم میکنیم، اما یکی از مواردی است که وزیر بهداشت مجوز واردات آن را داده بود.
نمونه دیگری که مدیر کارخانه صنایع آلومینیوم هزار از واردات محصولات مشابه داخلی و در نتیجه آسیب دیدن تولیدکننده داخلی فویل آلومینیوم نام برد، فویل آلومینیوم ۱۴ میکرون ایزوگام است. شریفی با بیان اینکه از حدود ۶ سال پیش شرکتهای صنایع آلومینیوم هزار و آلومینیوم پارس نتوانستند فویل آلومینیوم ۱۴ میکرون ایزوگام را به فروش برسانند، اظهارداشت: واردات فویل آلومینیوم ۱۴ میکرون ایزوگام دلیل به فروش نرسیدن این محصول تولیدی شرکتهای تولیدکننده داخلی بود، اما در نهایت شرکت صنایع آلومینیوم هزار توانست همه تولیدات فویل آلومینیوم ۱۴ میکرون ایزوگام خود را تا خرداد ماه سال گذشته به فروش برساند.
سئوالی که این بین مطرح میشود این است که چرا با وجود داشتن تولید داخل، فویل آلومینیوم وارد میشود؛ آیا فویلهای آلومینیوم وارداتی مزیت خاصی نسبت به نوع داخلی خود دارند؟ مدیر کارخانه صنایع آلومینیوم هزار در پاسخ به این سئوال توضیح داد: شاید کیفیت فویلهای تولیدی ایران نتواند با محصولات اروپا برابری کند، اما با ۷۰ درصد محصولات چینی برابری میکند هرچند ۳۰ درصد باقیمانده نیز با اغماض قابل پذیرش است؛ بنابراین فویلهای آلومینیومی وارداتی چینی هیچ مزیتی نسبت به تولیدات داخلی ندارند جز اینکه وقتی با دلار ۴هزار و ۲۰۰ تومانی وارد شوند، از نظر هزینه ارزانتر تمام خواهند شد.
به گفته وی علاوه بر واردات فویلهای آلومینیوم، ناتوانی تولیدکنندگان داخلی در رقابت با محصولات وارداتی چینی نیز از مشکلات پیش پای تولیدکنندگان آلومینیوم به شمار میرود زیرا تولیدکننده داخلی شمش آلومینیوم را با دلار آزاد خریداری میکند.
بحث که به واردات و کیفیت فویلهای آلومینیومی وارداتی رسید، شریفی پرده از تقلب برخی از واردکنندگان این محصول برداشت و اظهارداشت: تعرفه واردات فویل آلومینیوم از مبداهای مختلف عدد ثابتی است؛ البته بیشتر واردات فویل آلومینیوم از چین انجام میشود و متاسفانه پیگیریهای زیادی که در گذشته برای جلوگیری از واردات از وزارت صنعت، معدن و تجارت داشتیم، سرانجامی نداشت.
وی در تکمیل توضیح خود اضافه کرد: همچنان عدهای به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه میکردند و از ناتوانی تولیدکنندگان ایرانی در تولید فویل آلومینیوم ۷ میکرون گلایه میکردند تا بتوانند آن را به کشور وارد کنند، اما در نهایت به گمرک بداظهاری کرده و فویل آلومینیوم ۷۰ میکرون را به جای فویل آلومینیوم ۷ میکرون وارد میکنند.
نکته پایانی این گفتگو به ممنوعیت واردات شمش آلومینیوم پرداخت که شریفی در این زمینه گفت: شمش آلومینیوم مورد نیاز تولید فویل آلومینیوم را از شرکتهای ایرالکو، المهدی و هرمزال تهیه میکنیم، اما مشکلی که این بین وجود دارد این است که فقط میتوان شمش مورد نیاز را از بورس و بازار داخل کشور فراهم آورد و نمیتوان آن را وارد کشور کرد، در حالی که مشابه محصولات فویلی که در داخل تولید میشود را به کشور وارد میکنند.