راب لنگفورد، معاون بخش بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر فراساحلی در اداره کشتیرانی آمریکا (ABS)، از فرصتهای رشد به وجود آمده برای آمریکا که به تازگی و برای نخستین بار تولید برق از انرژی بادی را آغاز کرده است، سخن به میان آورد. به گفته وی، افزایش همکاریها در صنعت انرژیهای تجدیدپذیر، ارتقای مهارت کارکنان فعال در بخش مذکور و تغییر کاربری داراییهای قدیمی و بلااستفاده در سایر بخشهای انرژی میتواند هزینه راهاندازی زیرساخت انرژیهای تجدیدپذیر را کاهش دهد و امنیت شغلی را در بلندمدت تضمین کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و بهنقل از وبسایت خبری «REVE»، مزرعه بادی لانگ آیلند ایالت نیویورک آمریکا که با هدف رسیدن به تامین برق پاک و پایدار به صورت آزمایشی در این کشور راهاندازی شده است، توانسته به تمام اهداف خود دست پیدا کند.
در سال ۲۰۱۵، اولین مزرعه بادی در مقیاس تجاری در سواحل جزیره لانگ آیلند ایالت نیویورک آمریکا، راهاندازی و زمینه برای تولید برق از انرژی تجدیدپذیر فراساحلی در این کشور فراهم شد. پس از سالها نظارت سازمانهای مسئول و ارائه برنامهریزی استراتژیک از سوی فعالان بخش انرژی، در حال حاضر هزاران مگاوات برق از انرژیهای پاک در آمریکا تولید میشود.
مزرعه بادی پروژه سواحل جزیره لانگ آیلند ایالت نیویورک آمریکا شامل ۱۲ توربین بوده و از طریق سرمایهگذاری مشترک بین شرکت دانمارکی «Orsted» و شرکت «Eversource» ساخته شده است. طبق ادعای سرمایهگذاران پروژه مذکور، مزرعه بادی لانگ آیلند برق مورد نیاز برای حدود ۷۰ هزار خانوار را تامین میکند.
با توجه به اینکه آمریکا از مهارتهای فنی بالا، قابلیتهای تولید در مقیاس گسترده و امکان سرمایهگذاری در حجم بالا برخوردار بوده، بنابراین شرایط برای رشد بخش انرژی پاک در این کشور فراهم شده است. با در نظر گرفتن این مسئله، راهاندازی یک زنجیره تامین جهانی قابلاتکا در راستای حمایت از بخش انرژیهای تجدیدپذیر میتواند در تسریع اجرای طرحهای آینده در بخش مذکور نقشی حیاتی ایفا کند.
حجم بالایی از نیروگاههای بادی فراساحلی در آمریکا در دست راهاندازی است
طبق گزارش منتشر شده توسط آزمایشگاه ملی انرژیهای تجدیدپذیر آمریکا (NREL) که به عنوان زیرمجموعه اداره فناوریهای مرتبط با انرژی بادی وزارت انرژی آمریکا (DOE) در حال فعالیت است، مراحل ساخت چندین نیروگاه بادی فراساحلی با مجموع ظرفیت تولید چهار هزار و ۹۷ مگاوات انرژی تا ماه می ۲۰۲۴ به اتمام رسیده است. بر همین اساس، ظرفیت تولید برق در پروژههای بادی فراساحلی آمریکا، حدود ۸۰ هزار و ۵۲۳ مگاوات گزارش شده که ۵۳ درصد نسبت به آمار ارائه شده در سال ۲۰۲۳ افزایش را به ثبت رسانده است.
در رابطه با بخش مزارع بادی شناور آمریکا که توربین آنها به جای متصل شدن به یک دکل یا پایه ثابت به بستر دریا متصل شده، نسبت به نیروگاههای فراساحلی بادی رشد کمتری را تجربه کرده است. از مزایای توربینهای بادی شناور میتوان به امکان تولید برق در شرایط جوی مساعد، امکان تولید انرژی بیشتر با افزایش سرعت باد، سازگاری بیشتر با محیط زیست، آلودگی صوتی کمتر و تاثیر منفی کمتر بر زندگی موجودات دریایی اشاره کرد.
طبق گزارش مذکور، از آنجایی که بخش مزارع بادی شناور هنوز در آمریکا به مرحله بالندگی کامل نرسیده است، بنابراین فناوریهای به کار رفته در این نیروگاههای شناور ممکن است مناسب استفاده در آبهای عمیق نباشد.
ضرورت اشتراکگذاری یا تبادل دانش و ایدهها در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر
در حال حاضر نیروگاههای بادی فراساحلی در آمریکا، در تعدادی از ایالتهای این کشور راهاندازی شده است. شماری از ایالتهای آمریکا در بخش مذکور از ویژگیهای مثبتی همچون تعداد بالای نیروی کار بسیار ماهر و باتجربه، فناوریها و فرایندهای پیشرفته، امکان افزایش ظرفیت تولید و زنجیره تامین قابل اتکا برخوردار هستند. ایالت لوئیزیانا، یک نمونه بارز از این مسئله است. در همین رابطه، میتوان بیان کرد زیرساخت مزرعه بادی «Block Island» توسط گروهی از متخصصان فنی از شرکتهای مستقر در ایالت لوئیزیانا طراحی و ساخته شده است.
شماری از توسعهدهندگان مزارع بادی بر این باورند که ایالت لوئیزیانا به دلیل برخورداری از صنعت غنی نفت و گاز، مرکز ارائه نوآوریها در بخش ارائه خدمات فنی از طریق هزاران نیروی کار ماهر است. گفتنی است که این ایالت، بیش از ۶۰ درصد از سهم صادرات گاز طبیعی مایع آمریکا در سال ۲۰۲۳ را در اختیار داشت.
ایجاد فرصت برای جوامع بومی ساکن ایالت مذکور برای تنوع بخشیدن به مهارتهای خود با حمایت از بخش روبهرشد انرژیهای تجدیدپذیر و همچنین صنعت نفت و گاز، علاوه بر ایجاد تضمین شغلی در آینده، ارتقای مهارت نیروی کار فعال در صنعت نفت و گاز با ورود به بخش انرژیهای تجدیدپذیر فراهم خواهد شد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده اخیر، حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نیروی کار برای ساخت نیروگاههای بادی و خورشیدی در سراسر جهان نیاز است. همچنین به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نیروی کار ماهر دیگر برای ادامه فعالیت و حفظ زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر نیاز خواهد بود. طبق گزارش آزمایشگاه ملی انرژیهای تجدیدپذیر آمریکا (NREL)، بخش انرژی بادی فراساحلی آمریکا از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۰، هر ساله به استخدام ۱۵ هزار تا ۵۸ هزار نیروی کار به صورت تمام وقت احتیاج دارد.
بر اساس گزارش وزارت انرژی آمریکا، ایجاد شغل در بخش انرژی پاک در هر ایالت آمریکا تا سال ۲۰۲۲، حدود ۳٫۹ درصد رشد را به ثبت رسانده است. دادههای منتشر شده توسط انجمن و شورای دفاع از منابع طبیعی (NRDC) مستقر در آمریکا نشان میدهد که تعداد مشاغل در بخش انرژی پاک در سطح جهان در سال ۲۰۲۳، حدود ۲۰۰ درصد رشد داشته است. بر اساس دادههای مذکور، مشاغل مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر هماکنون سهم ۴۰ درصد از ۸٫۳۵ میلیون نفر شاغل در صنعت انرژی آمریکا را به خود اختصاص داده و این موضوع نشان میدهد که در صورت ادامه این روند، بخش انرژیهای تجدیدپذیر میتواند نقشی کلیدی در کاهش نرخ بیکاری در آمریکا داشته باشد.
آنطور که به نظر میرسد، شکاف ایجاد شده در تعداد نیروی کار ماهر در بخش انرژیهای تجدیدپذیر میتواند سرعت توسعه پروژهها در بخش مذکور در آمریکا را به طور قابلتوجهی کاهش دهد. طبق آنچه آزمایشگاه ملی انرژیهای تجدیدپذیر آمریکا (NREL) در گزارش خود اعلام کرده است، توصیه میشود برای جذب و آموزش نیروهای متخصص که تجربه کار در پروژههای دریایی و فراساحلی را دارند و در حال حاضر در صنعت نفت و گاز فعالیت میکنند، اقداماتی صورت پذیرد. همچنین، آزمایشگاه ملی انرژیهای تجدیدپذیر آمریکا توصیه به افزایش همکاریها میان ذینفعان صنعت انرژی بادی فراساحلی و شرکای جهانی، منطقهای و بین ایالتی را در مورد رفع چالشهای عمده نیروی کار از طریق کارگروههای کلیدی کرده است.
جدای از آموزش نیروی کار، تداوم آموزشها مطابق با تغییرات انجام شده از سوی سازمانهای نظارتی، دستیابی به فناوریهای بهروز و لزوم بهکارگیری استانداردها و تجهیزات بینالمللی در بخش نیروگاههای بادی فراساحلی باید مهم تلقی شوند. توجه به موارد ذکر شده، از آنجایی که بسیاری از سازههای مربوط به نیروگاههای بادی فراساحلی در آمریکا باید از قاره اروپا تامین شوند، میتواند صنعت مذکور در ایالات متحده آمریکا را به تدریج به مرحله پختگی و بالندگی برساند. در همین رابطه، میتوان بیان کرد که به عنوان مثال، مونوپیلهای به کار رفته در مزرعه بادی «Block Island» در اسپانیا ساخته شده است و ژنراتور ۴۵۰ تنی و پرههای توربین استفاده شده در مزرعه بادی نامبرده به ترتیب در فرانسه و دانمارک تولید شدهاند.
در حال حاضر برای نیروی کار آمریکا که به مرحله بالندگی در صنعت نفت و گاز رسیده است، فرصتی ایجاد شده تا با ارتقای دانش خود و یادگیری ترفندهای تولید و کسب مهارت در طراحی ابزارهای پیشرفته از کشورهای اروپایی که ۲۰ سال سابقه درخشان در بخش انرژیهای تجدیدپذیر دارند، آینده شغلی خود را در انرژیهای نو تضمین کند.
علاوهبراین، نیروی کار آموزش دیده باید بتواند با ایجاد فرایندهای جدید و پیشبرد نوآوریهای داخلی آمریکا، به توسعه هرچه بیشتر بخش انرژی پاک آمریکا به ویژه صنعت انرژی بادی فراساحلی کمک کند. آنچه مسلم است، اینکه به اشتراکگذاری یا تبادل دانش و ایدهها در صنایع جهانی انرژیهای تجدیدپذیر، نقش مهمی در تسریع راهاندازی پروژهها در بخش مذکور که از قضا بسیاری از آنها مجوزهای لازم را نیز دریافت کردهاند، ایفا میکند.
نقش کلیدی صنایع نفت و گاز در دستیابی به اهداف انرژیهای تجدیدپذیر
شماری از سرمایهگذاران در صنعت نفت و گاز تاکنون میلیاردها دلار در پروژههای انرژی پاک در راستای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده برای طرح برایند انتشار کربن صفر سرمایهگذاری کردهاند. در حال حاضر، یک تغییر اساسی در نحوه سرمایهگذاری جهانی صنعت نفت و گاز به وجود آمده است؛ چراکه فعالان در این بخش با فشاری فزاینده برای دستیابی به اهداف کاهش کربن تولیدی مواجه هستند.
فعالان صنعت نفت و گاز با تنوع بخشیدن به منابع درآمد خود، یک همافزایی میان این بخش با صنایع انرژیهای تجدیدپذیر ایجاد خواهند کرد. نیروهای کار ماهر، کشتیها و فناوریهایی که در حال حاضر در صنعت نفت و گاز به کار میروند، در صورتی که پروژههای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر در دسترس قرار بگیرند، میتوانند تمرکز سرمایهگذاریهای خود را بر روی این بخش قرار دهند. این مسئله بدان معناست که زمان وقفه در تولید کاهش یافته و صرفهجویی قابلتوجهی در هزینههای تولید در هر دو بخش ایجاد خواهد شد. همچنین، امکان تغیییر کاربری داراییهای نفت و گاز به نفع صنایع انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد؛ البته که این اقدام ممکن است در بسیاری موارد هزینهبر بوده و خطرات زیستمحیطی فروانی را با خود به همراه داشته باشد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی یک دانشگاه معتبر، پیشبینی شده است که حدود یک سوم از کل هزینهکردها (هزینههای بهرهبرداری، نگهداری و ارائه خدمات) در یک پروژه بادی فراساحلی را میتوان در صورت مداخله صنایع نفت و گاز، برای مثال از طریق تغییر کاربری داراییهای کلیدی مانند دکلها و کشتیهای حملکننده نفت کاهش داد. بر همین اساس، صنایع نفت و گاز نقشی کلیدی در پیشبرد و توسعه پروژههای بخش انرژیهای تجدیدپذیر ایفا میکند.
در گزارش مذکور، به فرایند برقرسانی به صنایع نفت و گاز مستقر در دریا با نصب نیروگاههای بادی از طریق توربینهای شناور اشاره شده است. انجام چنین اقداماتی، استفاده از ژنراتورهای دیزلی یا گازی بر روی سکوهای نفتی و حتی میزان انتشار گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا را کاهش میدهد. علاوهبراین، در گزارش مذکور بر استفاده از سکوهای نفت و گاز به عنوان زیرساختی برای نیروگاههای بادی تاکید شده است. به علاوه، در هنگام انجام فرایند برقرسانی به سکوهای نفتی و گازی، صرفهجویی قابلتوجهی در هزینهها به وجود میآید و حتی ایمنی سکوها افزایش پیدا میکند.
یک نکته بسیار کلیدی در خصوص افزایش تعداد نیروگاههای بادی فراساحلی اینکه امکان تولید هیدروژن سبز از این طریق میسر خواهد شد. در همین راستا، برق تولید شده از طریق فرایند الکترولیز، حجمی از آب را به عناصر هیدروژن و اکسیژن تفکیک میکند. از همین رو از عنصر هیدروژن جداسازی شده میتوان در تولید انرژی هیدروژن سبز بهره برد. گفتنی است آمریکا اخیرا کار بر روی استفاده از این روش را آغاز کرده است.
نیاز شدید به ترکیب انرژی متنوع در عصر دیجیتال
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، در حال حاصر بشر وارد دوره جدیدی از مصرف برق شده است. در همین رابطه، حجم استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع، وسایل نقلیه الکتریکی (EVs)، راهاندازی مراکز داده جدید در پاسخ به بهرهگیری از هوش مصنوعی (AI) و و سایر نوآوریهای دیگر مانند دوقلوهای دیجیتال به شدت با افزایش همراه بوده است.
به کمک هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال میتوان در بلندمدت، یکپارچگی عملکرد داراییهای صنعت انرژی بادی مانند دکلها یا سکوهای انرژی بادی به ویژه نیروگاههای بادی شناور را حفظ کرد؛ بنابراین تکامل در این دو نوآوری برای صنعت مذکور، امری کاملا مهم و حیاتی به شمار میرود.
در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، مراکز داده جدید هوش مصنوعی با مجموع ظرفیت نزدیک به ۲۴ گیگاوات در آمریکا راهاندازی شد که بیش از سه برابر رقم اعلام شده در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ بوده است؛ البته این مسئله در این بین نباید فراموش شود که صنایع نفت و گاز به تنهایی قادر به پاسخگویی به حجم تقاضاهای روزافزون برق در عصر دیجیتال نخواهند بود.
در همین راستا، انتظار میرود در کوتاهمدت از سوختهای فسیلی و انرژیهای تجدیدپذیر برای تامین انرژی مراکز داده در آمریکا استفاده شود؛ البته وضعیت صنعت نیروگاههای بادی فراساحلی و احتمال ادامه روند روبهرشد آن به همین منوال به دلیل بر سرکار آمدن دولت جدید در آمریکا همچنان مبهم است. آنچه در این بین مسلم بوده، اینکه در حال حاضر فرایند تکمیل زیرساختهای نیروگاههای بادی در آمریکا به پایان رسیده است.
در پایان میتوان بیان کرد ایالات متحده آمریکا همواره ثابت کرده است که میتواند با متحدان بینالمللی خود برای اشتراکگذاری بهترین روشها و بهکارگیری بهروزترین نوآوریها همکاری کند اما به منظور توسعه صنعت نیروگاههای بادی فراساحلی، چه در این کشور و چه در سطح جهانی، ادامه همکاریهای دوجانبه در سطح بینالمللی یک نیاز اساسی خواهد بود.
انتهای پیام//