طی دو سه سال اخیر که رشد صنعت فولاد کشور شتاب بیشتری نسبت به گذشته گرفته است، تامین مواد اولیه در آن نقش حیاتی دارد و حرف اول را میزند. در واقع تامین پایدار مواد اولیه است که میتواند بقای صنعت فولاد کشور را تضمین کند. در صورت توقف در این امر، نهتنها صنعت فولاد، بلکه کل زنجیره دچار خدشه جبرانناپذیر خواهد شد.
در سال جاری آمارها گویای آن است که تولید کنسانتره سنگ آهن کشور با رشد، اما تولید گندله با افت همراه بوده است. در این میان شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بیشترین سهم را در تولید مواد اولیه صنعت فولاد دارد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، آمار تولید مواد اولیه صنعت فولاد که از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) منتشر شده حاکی از آن است که طی سه ماه ابتدایی سال جاری ۱۲ میلیون و ۲۰۷ هزار تن کنسانتره سنگ آهن در شرکتهای بزرگ سنگ آهنی تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۴ درصدی نشان میدهد.
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با تولید ۴ میلیون و ۲۳۸ هزار تن، سهمی ۳۵ درصدی از تولید مواد اولیه صنعت فولاد دارد و همچنان نقش اولیه را در این بازار ایفا میکند. شرکتهای چادرملو، میدکو، سنگ آهن مرکزی و گهر زمین در جایگاههای بعدی قرار دارند. نمودار ۱ گویای سهم تولید شرکتها از کنسانتره است.
در بخش تولید گندله نیز آمار ایمیدرو از شرکتهای بزرگ نشان میدهد این محصول در سه ماه ابتدای سال جاری ۱۰ میلیون و ۹۹۳ هزار تن تولید شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، یک درصد کاهش یافته است.
در این بخش نیز همانند سه سال گذشته، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در صدر تولیدکنندگان گندله قرار دارد و توانسته است که با تولید ۳ میلیون و ۱۲۵ هزار تنی، ۲۸درصد از بازار گندله کشور را در اختیار بگیرد. دیگر تولیدکنندگان اصلی گندله بهترتیب شرکتهای فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، میدکو، چادرملو و اپال پارسیان سنگان هستند. نمودار ۲ سهم تولیدکنندگان بازار گندله را نشان میدهد.
با توجه به آمار یاد شده میتوان دریافت که عملا رشد تولید مواد اولیه صنعت فولاد کشور کند شده و حتی در بخش گندله با کاهش تولید مواجه شدیم که این موضوع میتواند زنگ خطر کمبود مواد اولیه صنعت فولاد کشور را به صدا درآورد.
در این میان شرکت معدنی و صنعتی گلگهر نیز که در سالهای اخیر رشد بسیار خوبی در تولید کنسانتره و گندله سنگ آهن داشت، متاسفانه در بهار هم در بخش کنسانتره و هم در بخش گندله رشد منفی ۳ درصدی را تجربه کرد. در حال حاضر که صنعت فولاد کشور بهنوعی رو به رشد است و به یافتن بازارهای جدید میاندیشد، کاهش مواد اولیه باید بهصورت جدی از سوی مسئولان امر پیگیری شود.