شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با استراتژی توسعه سرمایههای انسانی و تخصصگرایی طی دو سال گذشته توانسته است علاوه بر حفظ رتبه نخست خود به عنوان بزرگترین تولیدکننده سنگآهن و تامینکننده صنعت فولاد، رکوردهای تولیدی و فروش خود را جابهجا کند که این مهم توسط سرمایه انسانی ارزشمند و استفاده از تخصص آنها رقم خورده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، نیروی انسانی به عنوان یکی از اصلیترین سرمایههای شرکتها و سازمانهای معدنی و صنعتی، میتواند نقش بسیار موثری در توسعه فرایندهای صنعتی و معدنی بازی کند. در شرایـــط کنـــونی، سرمایـههـــای انســانی یکــی از ارزشمندترین عوامل تولید و بااهمیتترین سرمایههای سازمانها، منابع اصلی مزیت رقابتی و نیز به وجود آوردنده قابلیتهای اساسی در هر سازمان به شمار میروند.
یکی از مهمترین مسائــل سازمــانی، همواره برنامهریزی برای ساماندهی تشکیلات منابع انسانی بوده است. برنامهریزی برای کارکنان به این معنی است که سازمانها در چشمانداز آتی به چه میزان نیرو با چه مهارتها و قابلیتهایی احتیاج دارند و این نیازها شامل چه منابعی است. برنامهریزی برای ساماندهی نیروهای انسانی به تلاشها، تحلیلها و تدابیری اطلاق میشود که شرکتهـای بزرگ به ویژه گلگهــر، بر اسـاس اهداف، برنامهها، چالشها و نقاط ضعف و قوت خود به کار میبرند تا همراه با روند خروج کارکنان سازمان از خدمت (به دلایل مختلف مثل استعفا، بازنشستگی، اخراج و ازکارافتادگی)، تصمیم به جایگزینی نیروی انسانی جدید گرفته شود.
از آنجا که منطقه معدنی و صنعتی گلگهر بیش از ۲۵ هزار نفر اشتغال ایجاد کرده است، جذب و تامین نیروی انسانی توانمند برای آینده، یکی از چالشهای مهم این شرکت به شمار میرود. از این رو، برای رفع مشکل یاد شده، شرکت گلگهر تدوین استراتژی مدیریت منابع انسانی را با کمک شرکتهای همکار و زیرمجموعه در دستور کار قرار داده است.
مدیریت نیروی انسانی مبتنی بر اصول
در مدیریت نیروی انسانی شرکت گلگهر، موضوعــات راهبــردی و عملیــاتی تشکیلات و برنامهریزی نیروی انسانی شامل مواردی همچون ارتقای حس تعلق سازمانی، تعالی پایدار منابع انسانی، افزایش رضایت و تعهد سازمانی، بهبود سیستمهای اطلاعاتی و مدیریت منابع انسانی، چابکسازی ساختار سازمانی، التزام به شایستگیها، نظام جبران خدمات کارآمد، بازنگری و اصلاح شناسنامه شغلی مشاغل، ارتقای فرهنگ سازمانی با تاکید بر ارزشها و جذب برگزیده و خروج هدایت شده مد نظر قرار میگیرند. همچنین شناسایی منابـع جـذب و ایجـاد بانک استعدادهای مورد نیاز، بهکارگیری روشهــای انگیزشی بــرای خــروج بازنشستگان، توسعه فرهنگ مدیران در جایگاه رهبری و مربیگری، هدایت تحصیلی کارکنان با تعیین نیازهای سازمانی، توانمندسازی کارکنان مبتنی بر غنیسازی، توسعه شغلی، جابهجایی و گردش شغلی و توسعه فرهنگ تفویض اختیار در راستای توسعه کار تیمی در دستور کار است. ضمن اینکه انتصابات مبتنی بر شایستگیها، طراحی و تدویـــن مــدل شایستگی در سطــوح مختلـــف، شفافسازی فرایندهای ارتقا، استقرار مدل و استاندارد ملی و بینالمللی منابع انسانی و برقراری عدالت در نظام جبران خدمت و امور رفاهی شرکتهـــای همکار و همگــروه به عنــوان دیگـر موضوعات در نظر گرفته شده است. در نهایت اینکه به مسائلی همچون مکانیزاسیون فرایندهای منابع انسانی، تعامل و تبادل اطلاعات آنلاین بین واحدها در حوزه منابع انسانی، هماهنگی و همسویی فرایندهای منابع انسانی و تدوین نقشه سیاستگذاری (استراتژی) فرایندها و زیرفرایندهای منابع انسانی توجه میشود.
همراستایی آموزش و نظارت سازمانی گلگهر
یکی از ارکان سیستمهای توسعه منابع انسانی آموزش سازمانی محسوب میشود که هدف آن توسعه توانمندی کارکنان بوده و این مهم همواره نقش موثری در رشد و پرورش مهارتهای کارکنان به ویژه آمادهسازی آنها برای پذیرش مسئولیتهای دشوار و سنگین ایفا میکند. گفتنی است که هر سازمان جهت دستیابی به اهداف و برنامههای خود، کارکنانی فعال و انطباقپذیر با شرایط مختلف نیاز دارد. زمانی که سازمان به اجرای سیستمهای آموزش و بهسازی نیروی انسانی اهتمام داشته باشد، قطعا در این نیرو قابلیت انطباقپذیری با شرایط مختلف سازمان ایجاد خواهد شد. این یعنی آموزش و بهسازی گامی کارآمد برای افزایش سطح شایستگی اعضای سازمان و در نهایت بهبود عملکرد سازمانی به شمار میرود. در این رابطه شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با تاکید بر نقش سرمایههای انسانی و اهمیت آموزش کارکنان، تلاش میکند تا با پیشبرد اهداف سازمان و بهبود عملکرد پرسنل، امور مرتبط با توانمندسازی و ساماندهی نیروی انسانی به آسانی انجــام شــود. علاوهبراین، گلگهــر با عملکــرد شرکتهای پیمانکار منطقه بر مبنای نظام جامع آموزش، بر شرکتهای همکار نظارت کرده و سند جامع آموزش شرکتهای همکار تهیه کرده است تا همراستایی بیشتری در آموزش و یک رویکرد مشترک در سطح منطقه گلگهر ایجاد کند. لازم به ذکر است که برای پیشبرد اهداف و برنامههای کلان توسعهای گلگهر، تورهای آموزشی ویژه مدیران برگزار شده است.
نظارت دقیق بر نیروی انسانی شرکتهای منطقه
یکی از اقدامات شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، ایجاد واحد نظارت بر نیروی انسانی پیمانکاران در مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت بود. این اقدام به جهت گسترش شرکتهای همکار شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، جذب نیرو در شرکتهای فوق، ساماندهی، یکسانسازی و اجرای الزامات و مصوبات حوزه سرمایه انسانی در شرکتهای یاد شده صورت گرفت که بر جذب و تردد نیروهای پیمانکاران زیرمجموعه و شرکتهای همکار در منطقه گلگهر نظارت بیشتری انجام شود.در این راستا، سامانه جامع کنترل تردد پرسنل در سال ۱۳۹۴ راهاندازی شد تا توسط آن بتوان تردد نیروهای شاغل در مجموعه رصد و کنترل کرد. علاوه بر این، در صورت نیاز به جذب و بهکارگیری نیرو، تمامی مراحل جذب، شامل اعلام فراخوان، ثبتنام در آزمونها، برگزاری آزمون و اعلام نتایج، با نظارت کامل واحد نظارت بر نیروی انسانی پیمانکاران انجام میشود. به طور مثال، در سال ۱۳۹۹ به تعداد ۱۵ هزار و ۴۴۷ نفر در آزمونها ثبتنام کردند که از این تعداد، هشت هزار و ۷۷۶نفر واجد شرایط بودند و مجاز به شرکت در آزمونهای استخدامی شدند. در نهایت یک هزار و ۳۶۳ نفر نیرو (۵/۱۵ درصد)، با نظارت واحد فوق، به استخدام شرکتهای همکار درآمدند.
تاسیس کانون ارزیابی
گلگهر یک کانون ارزیابی و توسعه شرکت را تاسیس کرده که زیرمجموعه مدیریت منابع انسانی محسوب میشود. این کانون در حال حاضر دو ماموریت اصلی کانون ارزیابی و مدیریت عملکرد را انجام میدهد. باید توجه داشت که کانون شرکت معدنی و صنعتی گلگهر برای شناخت نقاط قوت و قابلیت توسعه فردی تشکیل شده است. به عبارت بهتر، کانون توسعه، ابزاری تشخیصی بوده که توسط آن، کارکنان بر تحقق توسعه متمرکز خواهند شد. این یعنی هدف اصلی این نوع کانون، توسعه و توانمندسازی شخصی و حرفهای افراد است. البته در این کانون، ارزیابی با هدف رد و یا قبول افراد انجام نمیشود؛ از نتایج آن برای توسعه قابلیتهای افراد استفاده میشود. در نهایت اینکه نتایج عملکرد چنین کانونهایی در قالب بازخوردهای توسعهای، برنامههای آموزشی، کارراهه شغلی و … به سازمانها و افراد مربوطه منتقل خواهد شد.
عملکرد مثبت کارکنان گلگهر در تولید
عملکرد کارکنان یک شرکت تولید، باید در کمیت و کیفیت نمایش داده شود. در صورتی که شاخصهای تولیدی کمی و کیفی رو به رشد بود، میتوان گفت شرکت در زمینه آموزش و حفظ نیروی انسانی متخصص و متعهد، موفق عمل کرده است. به عبارت بهتر، پویایی یک سازمان تولید را میتوان در افزایش تولید و فروش مشاهده کرد. در این رابطه شرکت معدنی و صنعتی گلگهر طی دو سال گذشته همواره از نظر تولید و کسب درآمد رشد داشته است. به طوری که در سال گذشته که صنعت کشور به ویژه حوزه فولاد با قطعی برق مواجه شد، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر توانست رکوردهای تولیدی خود را هم به صورت کمی و هم کیفی جابهجا کند. ثبت رکورد تولید ۱۲میلیون و ۱۷۲ هزار تن گندله در سال ۱۴۰۰، یعنی ۴۲هزار تن بیش از سال قبل از آن و فروش ۴۷ هزار میلیارد تومانی این شرکت در سال قبل با توجه به تمام مشکلات موجود، نشان میدهد این شرکت از یک تیم فنی، دقیق و پویا برخوردار بوده که میتواند حتی در مواقع بحرانی نیز سربلند بیرون آید و افتخارآفرینی کند. به موارد یاد شده میتوان صادرات ۳۹۰ هزار تنی این شرکت در سال ۱۴۰۰ را اضافه کرد که درآمد ۱۴هزار میلیارد ریالی برای این شرکت به همراه داشت. این رکوردها در سال جاری نیز ادامه یافته و طی دو ماه ابتدای سال جاری، گلگهر در زمینه تولید گندله و برخی از خطوط کنسانتره هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی عملکرد خود را بهبود بخشیده است.