عضو هیئتمدیره انجمن سنگآهن گفت: سالها است که زنجیره تولید فولاد به توازن رسیده و سنگآهن مازاد تولید دارد، به همین دلیل تولیدکنندگان، صادرات کنسانتره و گندله را در برنامه خود قرار دادند و درآمد حاصل از فروش صادراتی را صرف توسعه فعالیتهای معدنی خود کرده بودند اما اکنون دولت با محدودیتهایی که برای صادرات در نظر گرفته، موجب شده تا سرمایهگذاران علاقهای به ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن و صنایع معدنی نداشته باشند.
قدیر قیافه در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی«فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: ما اکنون به هیچ عنوان با مشکل کمبود سنگآهن مواجه نیستیم و با توجه به فعالیتهای واحدهای کوچک و بزرگ توازن در کل زنجیره تامین سنگآهن برقرار است.
این فعال حوزه معدن، در خصوص صادرات سنگآهن اذعان کرد: درصد زیادی از صادراتی که انجام میشود، توسط واحدهای بزرگ صورت میگیرد و میزان کمی از آن، توسط واحدهای کوچک و متوسط انجام میشود. در طرح جامع فولاد، ظرفیت واحدهای کوچک و متوسط دیده نشده و با توجه به صحبتهایی که در جلسه اخیر فعالین حوزه معدن و صنایع معدنی در اتاق بازرگانی ایران مطرح گردید، قرار بر این شد که ظرفیت این واحدها نیز در طرح جامع فولاد، در نظر گرفته شود.
کشور با کمبود سنگآهن مواجه نیست
وی در ادامه خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه چند سال اخیر در بازار فولاد و در کل زنجیره، به توازن رسیدیم و با کمبود سنگآهن مواجه نیستیم، واحدهای تولیدکننده سنگآهن و بخشهای مختلف زنجیره تولید، صادرات محصولات معدنی را در دستور کار خود قرار دادند و با توجه به تنگناهای مالی که در داخـــل کشـــور وجـــود دارد، اقــدام بـــه سرمایهگذاری مولد در توسعه واحدهای خود در حوزههای تولید کنسانتره، گندله و آهناسفنجی، نمودند.
این عضو هیئتمدیره انجمن سنگآهن تصریح کرد: مجموعههایی بزرگی همچون گلگهر و چادرملو سعی کردهاند که در تمامی زنجیره تولید فولاد، فعالیت داشته باشند؛ هرچند برخی از کارشناسان این امر را نادرست میدانند اما به عقیده بنده، تصمیم درستی گرفته شده است. از ابتدای مراحل تولید زنجیره فولاد، یعنی اکتشاف معدن تا تولید یک محصول نیمهنهایی یا نهایی، مانند ورق یا میلگرد و …، در یک هلدینگ انجام میشود که این حسن بزرگی است.
درآمد حاصل از صادرات، صرف توسعه شد
قیافه درباره مشکلات صادرکنندگان اضافه کرد: درآمد حاصل از صادرات صرف توسعه شده است اما اکنون، با وضع عوارض سنگین صادراتی بـــرای فعـــالان معدنـــی بخـــش خصوصـــی محدودیتهایی ایجاد کردهاند؛ در حالی که اگر به وضعیت صادرات در سال گذشته نگاه کنیم، متوجه میشویم که بیشتر صادرکنندگان، مجموعههای بزرگ بودهاند.
این عضو هیئتمدیره انجمن سنگآهن در ادامه خاطرنشان کرد: سال گذشته، بخش کوچکی از صادرات، مربوط به سنگآهن دانهبندی و بقیه آن، شامل کنسانتره و گندله بوده است. ما صادرات را نباید به عنوان یک موضوع مخرب و آسیبرسان به چرخه تولید داخلی ببینیم؛ باید برای بهدست آوردن بازارهای جهانی جنگید تا بتوانیم تولید را سرپا نگه داریم. اگر این کار را نکنیم، نمی توانیم نیازهای اساسی کشور را تامین کنیم، به همین جهت، باید نگاه ویژهای به صادرات داشته باشیم.
سرمایهگذاران را به دلیل فعالیت مولدی که انجام دادهاند، مجازات میکنند
وی در خصوص مشکلاتی که بر سر راه تولید وجــود دارد، عنــــوان کـــرد: دولـــت بــــا سیاستگذاریهای غلط خود این سیگنال را به سرمایهگذاران بخش معدن ارسال میکند که به خاطر اکتشاف، فرآوری، تولید کنسانتره و گندله و در مجموع، فعالیت مولدی که انجام دادند، باید مجازات شوند، در واقع، وضع عوارض سنگین صادراتی به نوعی جریمه کردن سرمایهگذاران این بخش است؛ اینکه صادرات برای آنها سخت شود و با ممنوعیتها و محدودیتهایی مواجه شوند، بزرگترین مجازات برای کار درست آنها است. چرا باید برای سرمایهگذاری که در حوزه معدن، اشتغال ایجاد کرده و باعث تولید ثروت در کشور شده است، عوارض صادراتی ۲۵ تا ۳۰درصدی وضع شود؟!
قیافه در ادامه اظهار کرد: این سیاستگذاریها باعث میشود تا تولیدکننده به جای اینکه به سمت ایجاد ارزش افزوده بیشتری برود، برای سپردهگذاری در بانکها تشویق شود. شما در نظر بگیرید کسی که پول خود را در بانک سپرده میکند، هیچ مالیاتی نباید پرداخت کند و ۲۱ درصد نیز سود از طرف بانک به این سرمایهگذار پرداخت میشود، در نتیجه صاحبان سرمایه ترجیح میدهند بدون دردسر سود کافی را دریافت کنند.
عضـــو هیئتمدیـــره انجمـــن سنگآهــن افـــزود: به ایـــن ترتیـــب، اگر هــر شخـــص، سرمایهگذاری غیرمولد انجام دهد، دولت با او کاری ندارد اما اگر کار توسعهای انجام دهد، مجازات خواهد شد. این یعنی ارسال سیگنال منفی، در واقع عدهای آگاهانه یا ناآگاهاه میخواهند تولید این کشور را به سمت نابودی سوق دهند و به همه این پیام را بدهند که در این کشور دنبال تولید نروید. به همین دلیل، این سخن که «مگر عقل شما عیب دارد که به دنبال تولید رفتهاید!» در کشور رواج یافته است.
وی در ارتباط با تولید گندله در کشور، اذعان کرد: خط تولید گندله در کشور بومیسازی شده و ما تکنولوژی تولید این محصول معدنی را داریم. ما امروزه توانایی ساخت حدود ۷۰ درصد تجهیزات گندلهسازی را داریم، لولههای ریفورمر، نمونه بارز این تجهیزات است که بومیسازی شده است. کاتالیزورهای صنعت فولاد نیز از جمله مواردی است که در داخل کشور تولید میشود و کیفیت آن، بسیار بالاتر از نمونههای خارجی آن است.
قیافه در پایان یادآور شد: تمام تجهیزات از معدن تا گندلهسازی در کشور قابل تولید است، با سرمایهگذاری مناسب میتوان واحد گندلهسازی راهاندازی کرد اما در شرایطی که صادرات محصولات معدنی با ممنوعیت و محدودیت مواجه است، عاقلانه نیست که فرد به سراغ ایجاد ارزش افزوده در صنایع معدنی برود.