نخستین همایش «بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم و توسعه پایدار» با حضور رئیس هیئت عامل ایمیدرو و فعالان این صنعت با همت شرکت آلومینای ایران در هتل المپیک تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، نخستین همایش «بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم و توسعه پایدار» صبح امروز سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت ماه به همت شرکت آلومینای ایران و با حضور تورج زارع، مدیرعامل شرکت آلومینای ایران، وجیهاللّه جعفری، رئیس هیئت عامل ایمیدرو، مسعود منصور، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشو، محمد پاکمهر، نماینده مجلس شورای اسلامی، هوشنگ گودرزی، رئیس هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران، محمد عطائی، مدیر قطب علمی معدن کشور و جمعی از کارشناسان، متخصصان و فعالان صنعت آلومینیوم کشور در هتل المپیک تهران برگزار شد.
محمد عطائی، دبیر علمی همایش در آغاز این همایش، بیان کرد: توسعه پایدار، ایجاد تعادل میان توسعه و محیط زیست بوده که از سه اصل محیط زیست، جامعه و اقتصاد تشکیل شده است. بر اساس پیشبینیهای انجام شده، نرخ تولید معادن در سال ۲۰۳۰ روزانه به بیش از یک میلیون تن خواهد رسید و حفظ محیط زیست در این شرایط برای بشر امر بسیار مهمی است. همچنین پیشبینی میشود که در سال ۲۰۳۰ نزدیک به پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد تن باطله در اثر عملیاتهای مختلف معدنی تولید شود و در این شرایط باید بتوانیم در راستای معدنکاری سبز در توسعه پایدار حرکت کنیم.
وی افزود: هر چند که اشتغال، درآمد، تولید و ساختمانسازی از پیامدهای مثبت معدنکاری است اما این مسئله معضلاتی هم دارد که از جمله آنها میتوان به از بین رفتن طبیعت، جنگلها، منابع آب، فرسایش خاک و آلودگی هوا اشاره کرد. در حال حاضر محیط زیست دغدغه مهم بشر است و در بخش توسعه پایدار و اقتصاد، محیط زیست و اجتماع فصل مشترکی هستند که دستیابی به اهداف اقتصادی برای حفظ ذخایر معدنی در دنیا برای نسل آینده باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.
مدیر قطب علمی معدن کشور عنوان کرد: جمعیت جهان به سرعت در حال افزایش است و استفاده از فناوریهای نوین و پیشرفته بر اساس نیازهای بشر به شدت احساس میشود. طبق آمار، هر فرد در طول عمر خود یک هزار و ۳۴۳ تن مواد معدنی مصرف میکند و همچنین سالانه به ۱۷ تن مواد معدنی نیاز دارد. بنابراین لازم است در این جایگاه برای آینده روشن بشر و حفظ محیط زیست، برنامهریزی های مدونی ارائه شود.
در ادامه تورج زارع، مدیرعامل شرکت آلومینای ایران اظهار کرد: شرکت آلومینای ایران تنها شرکت تولیدکننده پودر آلومینا در کشور است. به منظور افزایش تولید این ماده اولیه مهم، میزان ذخایر قطعی پرعیار بوکسیت را به ۴۰ میلیون تن و ذخایر کمعیار را به ۷۰ میلیون تن افزایش دادهایم. همچنین نیاز شرکت آلومینای ایران به بوکسیت، ۹۰۰ هزار تن در سال است که در تلاش هستیم پرعیارسازی آن را در سال جاری انجام دهیم تا حرکت رو به جلو در راستای توسعه و پیشرفت صنعت آلومینیوم کشور داشته باشیم.
وی اضافه کرد: امسال با سرمایهگذاری بیش از دو هزار میلیارد ریال، چهار طرح توسعه را به اجرا میرسانیم و هیدراتهای ویژه، محصول جدید شرکت است که در سال جاری به بازار عرضه خواهد شد. همچنین به دنبال افزایش ظرفیت تولید شمش آلومینیوم از ۴۰ هزار تن به ۱۲۰ هزار تن هستیم و از آنجایی که تولید آلومینیوم یک فرایند انرژیبر است، احداث نیروگاه سیکل برقی را در دستور کار داریم تا بتوانیم برق مورد نیاز مجموعه را تامین کنیم.
زارع ضمن تاکید بر اهمیت رعایت قوانین محیط زیست، گفت: از آنجایی که حفظ و رعایت مسائل زیستمحیطی همواره یکی از دغدغههای مهم شرکت آلومینای ایران است، تفاهمنامهای را با سازمان محیط زیست به مبلغ یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در این خصوص به امضا رساندهایم و همواره به دنبال بهینهسازی مصرف انرژی هستیم.
مدیرعامل شرکت آلومینای ایران در خصوص اهداف نخستین دوره همایش «بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم و توسعه پایدار» مطرح کرد: تامین پایدار بوکسیت و توسعه زنجیره ارزش آلومینا و آلومینیوم، روشهای نوین اکتشاف و استخراج بوکسیت سازگار با محیط زیست، وضعیت ذخایر بوکسیت در کشور، فناوریهای نوین دوستدار محیط زیست، بهینهسازی مصرف انرژی در زنجیره تولید و تحلیل بازارهای فروش داخلی و صادراتی، عمده محورهای این همایش را تشکیل میدهد. توسعه پایدار همراه با رعایت مسائل زیستمحیطی، ازجمله محورهای اصلی این همایش است که ما آن را در دستور کار این همایش قرار دادهایم و امیدوار هستیم با برگزاری این همایش، گام مثبتی را در راستای توسعه و پیشرفت صنعت آلومینیوم کشور برداریم.
در ادامه این همایش، محمد پاکمهر، نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: صنعت آلومینیوم از اهمیت و کاربرد فراوانی در سایر صنایع مانند ساخت و ساز، حمل و نقل هوایــی، ریلــی، کشتیســـازی، خودروســازی و… برخــوردار اســت. افزایـــش تقاضــای جهــانی فلز آلومینیوم طی ماههای اخیر، منجر به رشد چشمگیر قیمت آن شده است و ما باید در راستای تولید هرچه بیشتر آلومینیوم جهت اشتغالزایی و درآمدزایی بیشتر حرکت کنیم. بنابراین، برگزاری این چنین همایشهایی در داخل کشور یک ضرورت است و با بررسی چالشهای موجود، باید موانع تولید در این صنعت در سال جاری رفع شود.
وی تاکید کرد: تامین زیرساختهای لازم این صنعت، همواره یکی از دغدغههای مهم ما در مجلس شورای اسلامی بوده است. تامین آب، یک ضرورت در منطقه جاجرم و شرکت آلومینای ایران است که باید زیرساختهای لازم جهت تامین آن فراهم شود و ما به دنبال تحقق این مهم در مجلس شورای اسلامی هستیم. ضمن اینکه به منظور تامین گاز مورد نیاز شرکت آلومینای ایران، رایزنیهای لازم را با شرکت گاز انجام دادهایم و تاکید جدی بر تامین گاز کافی صنایـــع به ویــژه آلومینیــوم در مجلس داشتهایم. ضمن اینکه تکنولوژی تولید بوکسیت با عیار پایین باید در شرکت آلومینای ایران بومیسازی شود تا بتوانیم به تولید بیشتر پودر آلومینا و فلز آلومینیوم دست پیدا کنیم.
وجیهاللّه جعفری، رئیس هیئت عامل ایمیدرو نیز در بخش دیگری از این همایش بیان کرد: با توجــه بــه رشــد ارزش افــزوده در زنجیــره صنایع مختلف، هماکنون میزان صادرات صنایع معدنی کشور به بیش از ۱۲ میلیارد دلار افزایش یافته است. در حال حاضر، ۳۸ درصد ارزش بازار بورس ایران به شرکتهای معدنی اختصاص دارد و ارزش افزوده این بخش در ۶ سال اخیر ۵۰ درصد رشد داشته است.
وی افزود: امروزه در کشور، حوزه معدن و صنایع معدنی و زنجیره های آن مانند فولاد، آلومینیوم و طلا در توسعه اقتصادی بسیار موثر هستند و در حال حاضر ظرفیتهای خوبی برای سرمایهگذاری و اشتغالزایی در این بخش فراهم شده است.
جعفری مطرح کرد: تامین زیرساختهای لازم در صنعت آلومینیوم به ویژه برق از سالهای قبل در ایمیدرو با همکاری وزارت نیرو آغاز شده است. این همکاری در بخش آب نیز با انتقال آب از خلیج فارس به نقاط مرکزی کشور در حال پیگیری است. ضمن اینکه استفاده از فناوریهای نوین و جدید در زنجیره تولید آلومینیوم میتواند ارزش افزوده بیشتری را برای کشور به وجود آورد و صادرات محصولات معدنی برای پایداری آن یکی از مهمترین برنامههای ایمیدرو در این صنعت است.
وی با بیان اینکه نیازمند دانش فنی و تکنولوژی روز برای تولید محصولات پاییندستی آلومینیوم هستیم، اضافه کرد: اکتشاف صحیح و عملیات استخراج مناسب باید همواره در صنعت معدن کشور مورد توجه قرار گیرد و این مسئله یکی از مهمترین برنامههای ما در ایمیدرو است و در زنجیره بازیافت در صنعت آلومینیوم و فولاد باید مقدار آن به عدد صفر برسد.
رئیس هیئت عامل ایمیدرو تصریح کرد: ذخایر خوبی برای تولید محصولات صنعت آلومینیوم و پودر آلومینا داریم و به دنبال آن هستیم تا برای تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع آلومینیوم از چهار منطقه و به خصوص منطقه جاجرم بتوانیم پودر آلومینای خود را تامین کنیم.
جعفری یادآور شد: ایمیدرو به عنوان یک سازمان حاکمیتی به دنبال این است که زمینه مناسب برای فعالیتهای معدنی در کشور فراهم شود و وظیفه مهم ما در این حوزه بسیار سنگین است و باید از تمام داشتههای خود برای ارزش افـــزوده بیشتــری در صنایــع معــدنی کشور استفاده کنیم.
در ادامه، مسعود منصور، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ضمن هشدار نسبت به عواقب نابودی محیط زیست، اظهار کرد: دانش و تکنولوژی عملیاتهای معدنی در کشور باید به روز رسانی شود تا محیط زیست کمتر دستخوش تغییرات شود. در واقع ما موظف هستیم بستر لازم را برای توسعه پایدار بخش معدن و صنایع معدنی فراهم کنیم و همواره بر فعالسازی معادن غیرفعال تاکید داریم.
وی همچنین به حقوق دولتی معادن اشاره کرد و گفت: پرداخت حقوق دولتی معادن، مقوله مهمی در بخش معدن و صنایع معدنی است که باید توسط قانونگذار بازنگری شود. امیدوار هستیم در این زمینه، احیا و بازسازی معادن جدید در دستور کار قرار بگیرد.
هوشنگ گودرزی، رئیس هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم نیز در بخش دیگری از نخستین همایش «بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم و توسعه پایدار» به اهمیت به کارگیری از دانش انجمنهای تخصصی در امور مرتبط با معدن و صنایع معدنی اشاره کرد و گفت: سیاستگذاریهای اشتباه دولت و مشاوره نکردن با انجمنهای تخصصی و صاحبنظران صنعت آلومینیوم، چالش اساسی است که باید مورد بررسی و به نوعی یک جراحی قرار بگیرد. برای مثال، وضع عوارض صادراتی در ابتدای سال جاری باعث شد بسیاری از مشتریان خارجی را از دست بدهیم و این مسئله منجر به رکود در بازار داخلی شد. در حالی که دولت میتوانست با مشورت با صاحبنظران و انجمنهای تخصصی، به شکل مناسبتری این بخشنامه را اجرا کند.
وی اضافه کرد: انتظار میرود تولید آلومینیوم علیرغم اعمال تحریمها در داخل کشور افزایش پیدا کند. چراکه این فلز نقش مهمی در صنایع نظامی دارد و خوشبختانه عملکرد شرکتهای تولیدکننده طی این سالها روند رو به رشدی داشته است. همچنین توسعه صنایع پاییندست، مقوله بسیار مهمی است که باید در دورههای بعدی این همایش مورد بررسی قرار بگیرد و سندیکای آلومینیوم نیز همکاریهای لازم در این بخش را خواهد داشت.
گودرزی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت تولید آلومینا در کشور، اظهار کرد: کاهش واردات پودر آلومینا و افزایش تولید ماده اولیه صنایع بالادستی و همچنین حمایت از صنایع پاییندستی آلومینیوم باید در دستور کار دولت قرار بگیرد. همچنین توسعه صنایع پاییندست، مقوله بسیار مهمی است که باید در دورههای بعدی این همایش مورد بررسی قرار بگیرد و سندیکای آلومینیوم نیز همکاریهای لازم در این بخش را خواهد داشت.
رئیس هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم تاکید کرد: بررسی طرح جامع آلومینیوم باید تسریع پیدا کند تا با ترسیم یک نقشه راه کارشناسانه، شاهد افزایش تولید این فلز استراتژیک در داخل کشور باشیم.
لازم به ذکر است در بخشهایی از این همایش، سخنرانیهای تخصصی با محوریت «بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم و توسعه پایدار» توسط کارشناسان و متخصصان صنعت آلومینیوم انجام شد و در پایان نیز از برگزیدگان همایش تقدیر به عمل آمد.