سخنرانی و میزگرد دومین روز همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع غیرآهنی ایران و فناوریهای وابسته، تحت عنوان چالشهای فرآوری اکتشافات کانسارهای غیرآهنی با حضور شهریار متوکل مدیر امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت مس، حسین تودشکی رئیس بخش معدنکاری روباز، علی اصغرزاده مدیر امور اکتشافات ایمیدرو، عباس مجدی رئیس دانشکده معدن دانشگاه تهران، اسدالله کشاورز مدیر کل دفتر امور اکتشافات وزارت صنعت و معدن، داریوش اسماعیلی رئیس سازمان نظام و سید جمال کیوانیان مدرس بخش معدنکاری روباز و معدنکاری بینالمللی دانشگاه کلاوستهال آلمان در سالن مولانا مرکز همایش های صدا و سیما در حال برگزاری شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، شهریار متوکل مدیر امور اکتشافات و مهندسی توسعه شرکت مس، اظهار داشت: تقاضای جهانی فلزات هر ۲۰ تا ۳۰ سال دو برابر میشود. با توجه به منابع موجو در کشور آیندهای روشن برای میزان عرضه و تقاضا مس پیشبینی میشود.
اکتشافات پشتیبان چرخه تولید پایدار هستند، اکتشافات و شناسایی ذخایر کوچک با عیار بالا و دسترسی آسان و رسیدن به تولید در کمتر از ۱۰ سال و تکمیل مطالعات اکتشافات تفضیلی و امکانسنجی کانسارهای کشف شده جدید از جمله برنامههای ما است. کاهش نرخ تبدیل کانسارهای اکتشافی به معادن فعال، کم شدن عیار متوسط مس در معادن فعال و کاهش عیار ذخایر اکتشافی از جمله چالشهای اکتشاف کانسارهای جدید است.
حسین تودشکی، رئیس بخش معدنکاری روباز و معدنکاری بین المللی دانشگاه کلاوستهال آلمان، بیان کرد: پیدا کردن کانسارهای پنهان یکی از لایه های مهم اکتشاف است، کانسارهای سطحی ما تقریبا رو به اتمام است. باید از سیستمهای روز دنیا برای اکتشاف استفاده کنیم به عنوان مثل از فناوریهای اکتشافات نفتی تجربه کسب کنیم، حفاریهای عمیق نفتی بهصورت مورب انجام میشود. مسئله دیگر اکتشاف در آبرفتها است که این موضوع رابطه مستقیم با عمران و مسائل زیستمحیطی دارد. بهطور کلی قبل از استخراج کانسار، مطالعات و تحقیقات لازم را انجام دهیم.
عباس مجدی، رئیس دانشکده معدن دانشگاه تهران، توضیح داد: معدن را میتوان به اجزای یک درخت از ریشه تا محصول آن تشبیه کرد. معادن دومین منابع درآمد کشور هستند و باید توجه ویژهای به این بخش شود. برای تسریع در عملیات اکتشاف کانسارهای جدید باید روشهای سنتی در کنار روشهای جدید قرار گیرند که این امر فقط با ایجاد پل ارتباطی میان صنعت و دانشگاه امکانپذیر است.
اسدالله کشاورز مدیر کل دفتر امور اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت، ادامه داد: قوانین معدن کشور بالغ بر ۱۱۰ سال قدمت دارد که در این مدت با توجه به تغییر حکومتها این قوانین نیز تغییر کردهاند. در سال ۷۷ بحث سازندگی در کشور مطرح بود که در این راستا نیز توجه ویژهای به معادن کشور شد.
در فعالیتهای معدنی ما تابع زمین هستیم که در این زمینه تداخل کاری با ارگانهایی مانند محیط زیست، جنگلداری و انـــرژی هستـــهای داریـــم، بنابرایـــن قانون محیطهایی را تعریف کرده بهعنوان مثال در مکانهایی که راهآهن یا جنگل وجود دارد برای شروع اکتشافات، از ادارات مربوطه استعلام بگیریم تا تداخل کاری با آنها نداشته باشیم. ما مهندسان اکتشافی را تحت عنوان همیاران محیط زیست، جهت حفظ محیط زیست تربیت می کنیم.
علی اصغـــرزاده مدیـــر اکتشـــاف سازمــان ایمیدرو، افزود: ما ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع پهنـــه را از ســـال ۹۳ در ۳۰ استــان در حـــال اکتشاف داریم. مهمترین هدف ما تامین مواد اولیه صنایع است که در نهایت با کاهش میزان واردات، به استقلال کشور برسیم، برای این منظور سرمایهداران و بخش خصوصی را به حمایت از فعالیتهای معدنی دعوت میکنیم. هدف دیگر ما کمک از متخصصین دانشگاهی در جهت ارتقای سرعت اکتشافات معدنی است.
داریوش اسماعیلی، رئیس سازمان نظام مهندسی ایران در ادامه مطرح کرد: معدنکاری باید توسعه یابد اما مسائل محیطزیستی نیز باید رعایت شود، با تعامل با اداره محیطزیست میتوان به این مهم دست یافت. برنامهای تحت عنوان سند استراتژی ۶ ساله را در سازمان نظام مهندسی برای استاندار سازی اکتشافات معدنی طراحی و واحدی را برای استاندارد سازی بحث اکتشافات معدنی در سازمان تعریف کردهایم.