سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۲:۲۲ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۶:۲۶ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

یک ساختار کارآمد؛

حرکت پرشتاب «کنور» در مسیر ارتقای سطح بهره‌‎وری

شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور یکی از برجسته‌ترین فعالان زنجیره فولاد کشور محسوب می‌‎شود که در سال‌‎های اخیر با تمرکز بر بهبود عوامل موثر بر تولید، توانسته است به نتایج ارزشمندی در توسعه اکتشافات معدنی، استخراج و فرآوری مواد معدنی و تولید محصولات نهایی دست یابد.

شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور یکی از برجسته‌ترین فعالان زنجیره فولاد کشور محسوب می‌‎شود که در سال‌‎های اخیر با تمرکز بر بهبود عوامل موثر بر تولید، توانسته است به نتایج ارزشمندی در توسعه اکتشافات معدنی، استخراج و فرآوری مواد معدنی و تولید محصولات نهایی دست یابد. در واقع این شرکت با شناسایی نقاط قوت و ضعف و تمرکز بر تقویت و بهبود آن‌‎‏ها، ارتقای سطح آماده‌‏‎به‌کاری تجهیزات و ماشین‌‎آلات و آموزش منابع انسانی توانسته است به سطح بالاتری از بهره‌‎وری در همه ابعاد سازمانی دست یابد و علاوه بر افزایش چشمگیر ذخایر معدنی در غرب کشور، رکوردهای مختلفی را در تولید کنسانتره و گندله به ثبت برساند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین»، امروزه جایگاه بخش معدن به عنوان یکی از ارکان اساسی رشد اقتصادی پایدار و اشتغال‌زایی مولد در کشور بر کسی پوشیده نیست؛ جایگاهی که حفظ و تقویت آن مستلزم ارتقای سطح بهره‎‌وری و کارایی و استفاده بهینه از سرمایه‌‎گذاری‌‎ها و پتانسیل‌های ارزش‌آفرینی است. در واقع بهبود سطوح راندمان و کارآمدی در بخش معدن، کلید تقویت رقابت‎‌پذیری و مطمئن‌‎ترین مسیر برای تحقق اهداف و چشم‎‌اندازهای رشد اقتصادی کشور به شمار می‌آید. با توجه به اهمیت این مسئله، موضوع توسعه شاخص‌های بهره‎‌وری در این حوزه باید به صورت هدفمند و برنامه‌‎ریزی‌‎ شده و در همه ابعاد توسط متولیان و فعالان مورد توجه قرار بگیرد. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور «کنور» که از فعالان مهم و استراتژیک حلقه‌های نخست زنجیره فولاد در غرب کشور شناخته می‌شود، موضوع بهره‌‎وری را در همه ابعاد کسب‌وکار خود به صورت جدی دنبال می‎‌کند و با استفاده از فناوری‌‎های جدید و ترسیم الگو‎‌های بهینه‌سازی عملکرد، بهره‌‎وری را در حوزه‌‎های مختلف فعالیت خود بهبود می‌بخشد. از آنجایی که فعالیت این شرکت در بخش بالادست زنجیره فولاد صورت می‌گیرد، بهبود عملکرد آن می‌تواند منجر به چابک‌سازی و پویایی عملکرد حلقه‌های پایین‌دستی نیز شود. از این رو، «کنور» تمرکز جدی بر ارتقای سطح بهره‌وری از طریق چابک‌سازی در تولید و استقرار سیستم‌های مناسب دارد تا بیشترین درآمدزایی را با صرف حداقل هزینه تولید محقق کند.

یک نقش تاثیرگذار

به صورت کلی، فعالیت‌های اکتشاف و معدنکاری به دلیل محدودیت منابع و دشواری فرایندهای استخراج، ماهیتی پرریسک و توام با عدم قطعیت دارند و این شرایط پرریسک ایجاب می‌کند که ارتقای سطح بهره‌‎وری عملکرد اولویت اصلی فعالان این بخش باشد. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز حرکت به سمت بهبود و ارتقای بهره‌‎وری و کارایی را از نخستین مرحله یعنی اکتشافات و حفاری آغاز و تا تولید محصولات نهایی دنبال می‎‌کند که توجه به این مسئله با نتایج و دستاوردهای درخور توجهی همراه بوده است. افزایش چشمگیر ذخایر سنگ‌‎آهن در نواحی غربی کشور از مهم‌ترین این دستاوردها است که از موثر بودن رویکردها و تمهیدات «کنور» در خصوص ارتقای سطح بهره‌‎وری در حوزه اکتشاف و معدنکاری حکایت دارد. بر اساس آمارهای ارائه‌شده، آمار حفاری اکتشافی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور از مرز ۶۰ هزار متر در سال ۱۴۰۱ و ۸۰ هزار متر در سال ۱۴۰۲ عبور کرده که فراتر از طرح اولیه بوده است. همچنین پیش‌بینی می‌شود میزان حفاری در سال ۱۴۰۳ نیز از ۶۰ هزار متر عبور کند.

مقایسه آمار استخراج سنگ‌آهن توسط این شرکت نیز در ۶ ‎ماهه نخست دو سال اخیر رشد چشمگیر ۳۷ درصدی داشته است. استفاده از فناوری‌های نوین و ماشین‌‎آلات با ظرفیت مناسب و ارتقای سطح آماده‌‎به‌‎کاری تجهیزات در کنار برنامه‌ریزی برای حفظ پایداری تولید را می‌‏توان از مهم‌ترین عوامل موثر بر تحقق رشد تولید در این شرکت برشمرد.

تکنولوژی و استفاده از ماشین‌آلات و تجهیزات جدید و با ظرفیت مناسب، دو مقوله بسیار مهم در فعالیت‌های اکتشاف و معدنکاری به شمار می‌روند زیرا استفاده از فناوری‌های جدید در فرایند اکتشافات معدنی، دقت و صحت برداشت داده‌‎ها و مدل کانسار را افزایش می‌دهد و در فرایند استخراج، چرخه‌های عملیاتی و برنامه‌های زمان‌بندی، هزینه‌ها و کل عملکرد تولید را بهبود می‌‎بخشد. بخش عمده‌ای از عملکرد بخش معدن، به کارکرد ماشین‌‎آلات و تجهیزات آن وابسته هستند و به همین سبب شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور برنامه‌‏ریزی هدفمندی را برای تامین به موقع قطعات و تجهیزات و نیز بهبود مستمر فرایند نگهداری و تعمیرات ماشین‌آلات در دستور کار دارد تا به این ترتیب از طریق ارتقای آماده‌به‌کاری ماشین‌آلات معدنی و عملکرد آن‌ها و نیز خوراک‌دهی مناسب خطوط تولید، برنامه‌‎های تولید طبق هدف‌گذاری‌ها محقق شوند.

نگاهی به آمار تولید محصولات «کنور» نشان می‌دهد که تولید کنسانتره این شرکت در هشت‏ ماهه سال ۱۴۰۳ به بیش از یک میلیون و ۸۷ هزار تن رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۳ درصد رشد را تجربه کرده است و به نظر می‌رسد با تداوم روند فعلی، تولید بیش از ظرفیت یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن کنسانتره محقق خواهد شد. در مجموع ضریب بهره‌برداری و نسبت تولید به ظرفیت کنسانتره شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در سال‌‎های اخیر نیز روند صعودی و روبه‌‎رشدی داشته است که این مسئله از تلاش این شرکت برای افزایش بهره‌وری و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های خود حکایت دارد. گفتنی است تولید گندله این شرکت نیز در بازه زمانی یاد شده بیش از ۴۱۳ هزار تن بوده که در مقایسه با سال قبل از آن ۳۶ درصد افزایش یافته است.

محور پایداری تولید

رویکردهای سازمانی برای ارتقای سطح بهره‌‎وری باید به صورت دقیق و همه‌جانبه باشند و تمهیدات لازم برای بهبود در هر بخش در نظر گرفته شوند تا کلیه شاخص‌های بهره‌وری تولید در همه حلقه‌های زنجیره ارزش بهبود یابند و در نهایت محصولاتی با کیفیت بالا به بازار عرضه شود. در این راستا، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور آزمایشگاه‌های کنترل کیفیتی را با تجهیزات مناسب و به‌روز راه‌‎اندازی کرده است تا از این طریق بتواند به صورت مستمر کیفیت محصولات را کنترل و بررسی کند و ارتقا ببخشد. در واقع سنجش مستمر کیفیت محصول، یکی از محورهای اقدامات این شرکت برای کنترل و پایش سطح بهره‌‎وری در واحدهای تولید محسوب می‌‎شود که منجر به کیفیت بالای محصول و بهره‌‎وری بالا در همه ابعاد شده است.

نظر به تاثیرات مستقیم فرایندهای معدنی بر شرایط زیست‌محیطی و نیز اهمیت بالای تامین پایدار انرژی برای تداوم فعالیت‌های معدنی و صنعتی، شرکت صبانور تمرکز ویژه‌‎ای بر بهبود راندمان مصرف انرژی و بهینه‌‎سازی مصرف سوخت‌‎های فسیلی داشته و با استفاده از رویکردهای مدیریت انرژی، برنامه‌ریزی برای اجرای پروژه‌های بهینه‌سازی و بازسازی تجهیزات پرمصرف، مصرف آب، برق و گاز را در تمامی نواحی تولید در ماه‌‎های اخیر کاهش داده است. در این راستا، ابتدا تجهیزات پرمصرف و نقاط قابل بهبود شناسایی می‌‎شوند و سپس اقدامات لازم برای کاهش و بهینه‌‎سازی مصرف انرژی صورت می‌‎پذیرد. در واحد گندله‌سازی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، کلیه نقاط قابل بهبود در کوره‌‎ها شناسایی شده‌‎اند و عملیات بهبود و اصلاح در هریک از آن‏‌ها انجام گرفته است. به عنوان مثال، در برنامه‌‎های نگهداری و تعمیرات این شرکت اصلاحات لازم در دمپر فن‌های اصلی، سنسورهای درایر و سیستم جرقه‌زن اتوماتیک برای بهینه‌سازی مصرف انرژی صورت گرفته است.

باید در نظر داشت که اجرای برنامه‌‎های نگهداری و تعمیرات و توجه مضاعف به استانداردها و سیستم‌‎های مدیریت انرژی در شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، منجر به بهبود کارایی و اثربخشی مصرف انرژی و جلوگیری از هدررفت منابع انرژی شده است. علاوه‌براین، تاثیرات زیست‌محیطی مانند کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینه‌‏‎های سوخت و مصرف آب از دستاوردهای این شرکت در زمینه بهینه‌‎سازی مصرف انرژی در واحد گندله‌‎سازی به شمار می‌‎آیند. علاوه‌براین، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در کارخانه تولید کنسانتره نیز از با اجرای سیستم بازگردانی آب توانسته است هم آب مصرفی کارخانه را به حداقل برساند و هم با بازگرداندن آب باطله به کارخانه، شاخص‌‎های زیست‌‎‏محیطی فعالیت خود را ارتقا دهد.

یک نگاه ویژه

منابع انسانی محور عملکرد و بهره‌‎وری بخش معدن به شمار می‌آیند. مهارت و تخصص منابع انسانی و دانش آن‌ها در تجزیه و تحلیل داده‌‎ها در فعالیت‌های معدنی و صنعتی از اهمیت بسیاری برخوردار است و هر چه تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها جدیدتر و پیچیده‌تر شوند، نقش و جایگاه منابع انسانی نیز در ارتقای سطح بهره‌‎وری سازمان افزایش می‌‎یابد. باید در نظر داشت که مهارت و دانش منابع انسانی علاوه بر اینکه به افزایش آماده‌‎به‌کاری تجهیزات و ماشین‌آلات کمک شایانی می‌کند، می‌تواند در شناسایی عیوب و اشکالات دستگاه‌‏ها موثر واقع شوند و حتی زمینه خودکفایی و بومی‌‎سازی و داخلی‌‎سازی برخی قطعات را ایجاد کند. با توجه به این مسئله، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز برنامه‌های متنوعی را در خصوص ارتقای سطح دانش و مهارت منابع انسانی در دستور کار دارد که از جمله آن‌‎ها می‌توان به آگاهی‌‎بخشی به مسائل ایمنی، بهداشت و زیست‌‎محیطی و آموزش و شناسایی مسائل مرتبط با ماشین‌آلات و تجهیزات اشاره کرد.

در مجموع فعالیت‌های معدنی و صنعتی تحت تاثیر تحولات تکنولوژیکی قرار گرفته‌‎اند که بهره‌وری در این بخش را به طور مستمر بهبود می‌بخشند. بنابراین شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز در مسیر همگام شدن با تحولات روز، فناوری‌‎های نوین و بهبود مستمر شاخص‌های تولید و مصرف حرکت می‌کند تا بتواند با به‌روزرسانی فرایندها به بالاترین سطح بهره‌‎وری دست یابد. باید در نظر داشت که «کنور» در این خصوص تعاملات و ارتباطات سازنده‌‎ای را با سایر شرکت‌های فعال در بخش معدن و صنایع معدنی و شرکت‌های دانش‌‎بنیان برقرار می‌‎کند و این تبادل تجربه و تخصص ‎می‌تواند راهکارهای سازنده و نوآورانه‌ای را برای ارتقای سطح بهره‌‎وری در شرکت‌‎های معدنی و صنعتی ایجاد کند.

نمودار ۱٫ عملکرد هشت ‌ماهه استخراج سنگ‌آهن و تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی شرکت صبانور در سال‌های اخیر

نمودار ۲٫ عملکرد تولید کنسانتره شرکت صبانور در سال‌های اخیر

نمودار ۳٫ عملکرد تولید گندله شرکت صبانور در سال‌های اخیر

انتهای پیام//

در مراسمی با حضور مسئولان سازمان بورس،

۱۵:۲۴ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

مدیریت هوشمندانه در صنعت فولاد؛

۹:۳۶ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان عنوان کرد:

۸:۰۱ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

با هدف برآوردسازی نیازهای عملیاتی و اهداف استراتژیک،

۵:۴۸ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع عنوان کرد:

۱۰:۲۷ /شنبه/۲۲ دی ۱۴۰۳

در نشست رئیس جمهور با فولادسازان کشور عنوان شد؛

۱۰:۰۲ /شنبه/۲۲ دی ۱۴۰۳

جواد حاتمی، مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۹ /شنبه/۱۷ آذر ۱۴۰۳

حسین کهزاد، مدیرعامل شرکت صنعت فولاد شادگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۰۶ /شنبه/۲۶ آبان ۱۴۰۳

بهرام شکوری، عضو هیئت مدیره و کمیته راهبردی موسسه راهبردی معدن و فولاد سبز (سیگماس) در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۴:۳۰ /شنبه/۱۲ آبان ۱۴۰۳

حسین کهزاد، مدیرعامل شرکت صنعت فولاد شادگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۳۱ /یکشنبه/۲۹ مهر ۱۴۰۳

مجتبی حمیدیان، مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۵۲ /شنبه/۲۸ مهر ۱۴۰۳

محسن مصطفی‌پور، مدیرعامل مجتمع فولاد غدیر نی‌ریز در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۴۱ /شنبه/۲۸ مهر ۱۴۰۳

ابراهيم جانقربانيان، عضو هيئت مديره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خليج فارس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

حسين کاظمی‌مهر، نايب رئيس هيئت مديره شرکت مجتمع فولاد و نورد آسين ابهر طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۴ /شنبه/۳ آذر ۱۴۰۳

سید رضا شهرستانی، مدیرعامل شرکت لوله و اتصالات چدنی (کلاچ) طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۳ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مصطفی چمران، معاون فروش شرکت آهن و فولاد ارفع طی یادداشتی نوشت:

۷:۴۹ /سه شنبه/۱۳ شهریور ۱۴۰۳

صادق قاسمی فلاورجانی، مديرعامل شرکت فنی مهندسی آرين مدرن جهان‌آرا طی یادداشتی نوشت:

۷:۲۹ /شنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حسين کهزاد، مديرعامل شرکت صنعت فولاد شادگان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۴۸ /شنبه/۲۵ آذر ۱۴۰۲

آماده‌باش در صنعت فولاد آسیا؛

۱۰:۵۹ /دوشنبه/۱۷ دی ۱۴۰۳

در ششمین دوره جشنواره ملی فولاد محقق شد؛

۱۶:۳۱ /چهارشنبه/۱۹ دی ۱۴۰۳

در نشست رسانه‌ای مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه مطرح شد؛

۱۷:۴۹ /سه شنبه/۱۸ دی ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت مجتمع فولاد خراسان؛

۶:۰۶ /شنبه/۸ دی ۱۴۰۳

اینفوگرافیک توسعه آهن و فولاد گل‌گهر؛

۵:۵۶ /شنبه/۸ دی ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت فولاد هرمزگان؛

۵:۵۶ /شنبه/۲۶ آبان ۱۴۰۳

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/10/22

235036

فلزات آنلاین

1403/10/22

665606

فلزات آنلاین

1403/10/22

1092273

فلزات آنلاین

1403/10/22

3548585

فلزات آنلاین

1403/10/22

25270

فلزات آنلاین

1403/10/22

14181

فلزات آنلاین

1403/10/22

41417

فلزات آنلاین

1403/10/22

47139

فلزات آنلاین

1403/10/22

43212

فلزات آنلاین

1403/10/22

42220

فلزات آنلاین

1403/10/22

29845

فلزات آنلاین

1403/10/22

30664

فلزات آنلاین

1403/10/22

29311

فلزات آنلاین

1403/10/22

39003

فلزات آنلاین

1403/10/22

37007

فلزات آنلاین

1403/10/22

60333

فلزات آنلاین

1403/10/22

28535

فلزات آنلاین

1403/10/22

44077

فلزات آنلاین

1403/10/22

48208

فلزات آنلاین

1403/10/22

5285000