دبیر انجمن مس ایران گفت: علیرغم افزایش قابل توجه قیمت مس در سایه جنگ روسیه و اوکراین، قیمت این فلز در ایران مسیر طبیعی خود را طی میکند.
به گزارش «فلزات آنلاین» و به نقل از انجمن مس ایران، بازار کلیه محصولات معدنی در سراسر جهان پس از آغاز جنگ در اوکراین دچار آشفتگی شده است و پس از اعمال تحریمها علیه روسیه، نگرانی در مورد در دسترس بودن مواد خام وجود دارد.
قیمت محصولات معدنی از اورانیوم گرفته تا نیکل و مس، از آغاز جنگ روسیه و اوکراین به شدت افزایش یافته و شاخص کالاهای بلومبرگ پس از افزایش بیش از ۲۵ درصدی از ابتدای سال به بالاترین حد خود رسیده است.
افزایش قیمتها نشاندهنده این نگرانی است که تحریمهای اعمال شده توسط کشورهای غربی علیه روسیه میتواند منجر به کمبود مواد خام برای بسیاری از بخشهای صنعتی شود.
روسیه ۴ درصد از صادرات مس در جهان را سهیم است اما با توجه به سهم صادراتی ۴۲درصدی اورانیوم فرآوری شده، ۴۰ درصد پالادیم، ۱۷درصد گاز طبیعی، ۳ درصد تیتانیوم، ۱۰ درصد پلاتین، ۱۰ درصد طلا، ۱۰ درصد نیکل و همچنین آلومینیوم، زغالسنگ، کبالت و فولاد نقش تعیینکنندهای در توازن حاکم بر بازار کالاها و محصولات خام و فرآوری شده معدنی دارد.
از سوی دیگر، اوکراین نیز نقش مهمی در تولید بعضی از این محصولات در جهان بازی میکند که بالطبع توقف یا کاهش تولید و صادرات آن در روند قیمت کالاهای معدنی تاثیر مهمی دارد. در همین راستا، گفتوگویی با ابوالفضل صالحآبادی، دبیر انجمن مس ایران انجام شده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
دلیل اصلی افزایش قیمت محصولات ذکر شده از جمله مس را چگونه ارزیابی میکنید و آیا این افزایش قیمت پایدار خواهد بود؟
دلیل افزایش ناگهانی قیمتها از جمله مس طبیعتا اثرات جنگ روسیه و اوکراین و تحریمهای غرب نسبت به روسیه است اما در خصوص مس، با توجه به اینکه ظرفیت مازاد در کشورهایی از جمله شیلی، چین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا وجود دارد، به نظر میرسد تعدیل قیمتها در طول زمان محتمل باشد. اگرچه رشد قیمت مس در اثر جنگ به نسبت فلزاتی مانند نیکل و اورانیوم چندان زیاد نبوده است و در کل مس بر اساس یک ترند بنیادی پیش از این در مسیر رشد بوده است.
پیشبینی کارشناسان عبور قیمت مس در آینده نزدیک از مرز ۱۵ هزار دلار به ازای هر تن است. بنابراین در کوتاهمدت، قیمت تحت تاثیر جریان اخبار جنگ و تحریمها خواهد ماند اما در بلندمدت، سایر کشورها به تدریج برای جایگزین صادرات از دست رفته روسیه و اوکراین وارد عمل میشوند و قیمتها به سمت تعدیل خواهد رفت.
این افزایش قیمت چه تاثیری بر قیمت مس در ایران میگذارد و قیمت مس در کشور چه تغییراتی را تجربه خواهد کرد؟
قیمت مس در ایران متاثر از شرایط قیمت جهانی، روند روبهرشدی را تجربه میکند و تولیدکنندگان مس و محصولات مسی اعم از صنعتی و معدنی، رشد قیمتها را در محصولات خویش اعمال میکنند اما همان طور که گفته شد، این اتفاق در مسیر ترند رشد قیمت مس در چند سال اخیر بوده و تاثیر روسیه در صادرات این فلز کمتر از ۴ درصد است. بنابراین موقعیت حال حاضر به نسبت قیمت پایه ۱۰ هزار دلاری مس برای سال ۲۰۲۲ تاثیر کمتر از مثبت یا منفی ۵ درصد دارد. اگرچه هیجانات و اخبار جهانی ممکن است رقم درج شده در تابلو معاملات را در نهایت طی چند ساعت یا چند روز به خارج از این بازی بکشاند.
این موارد در بازار معاملات محصولات معدنی و فرآوردههای مس تاثیر خاصی نمیگذارند. بنابراین قیمت مس در ایران مسیر طبیعی خود را پس از فروکش کردن تاثیر اخبار جهانی در خصوص جنگ روسیه و اوکراین ادامه خواهد داد.
سهم ایران از صادرات مس تا چه اندازه افزایش خواهد یافت؟
به طور مشخص جهان به جهت تعدیل شرایط به سمت جایگزینی این کاهش پیش آمده در توازن صادرات و واردات پیش خواهد رفت و کشورهایی مانند شیلی، چین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا در جهت گرفتن این سهم از بازار اقدام خواهند کرد و برنامههای تولیدی خود را به جهت اخذ سهم ۴ درصدی روسیه پیش خواهند برد اما اینکه تولیدکنندگان در ایران چه میزان بتوانند در این عرصه پویا وارد شوند و سرمایهگذاریهای سریعی در خصوص رشد تولید داشته باشند، جای بحث و بررسی بیشتری دارد.
همچنین از آنجایی که تولید مس در کشور مازاد بر نیاز داخلی است و کشور میتواند در صادرات این محصول نقش بیشتری ایفا کند، موقعیت حاضر فرصت مناسبی است که در خصوص استراتژیهای صادراتی محصولات معدنی مس از جمله کنسانتره، آند، کاتد و حتی محصولات نیمهساخته مس با قیمتهای رقابتی در بازار جهانی حضور فعالتری داشته باشیم.