روز جمعه ۲۷ دسامبر ۲۰۲۴، سرپرست موقت بخش انرژی اتمی در وزارت امور سرزمینی و زیرساختهای ارمنستان در خصوص چشمانداز وضعیت تولید برق از انرژی هستهای در این کشور، گفت: ارمنستان نمیتواند نیروگاه هستهای خود را همانطور که در توافقنامه مشارکت جامع و پیشرفته (CEPA) میان اتحادیه اروپا و ارمنستان بر آن تاکید شده است، به دلیل فقدان منبع جایگزین برای تامین برق تعطیل کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری «ARKA»، طبق توافقنامه مشارکت جامع و پیشرفته (CEPA) میان اتحادیه اروپا و ارمنستان که در سال ۲۰۱۷ به امضا رسید، مقرر شده است فعالیت در نیروگاه اتمی متسامور باید متوقف شود. با این حال، بازه زمانی خاصی برای اجرای مفاد این توافقنامه تعیین نشده است.
نیون آلکیان، سرپرست موقت بخش انرژی اتمی در وزارت امور سرزمینی و زیرساختهای ارمنستان در همین رابطه اظهار داشت: مقامات ارمنستان بارها به همتایان اروپایی خود اطلاع دادهاند که این کشور نمیتواند نیروگاه هستهای متسامور را از آنجایی که این نیروگاه اصلیترین منبع تامین برق ارمنستان به شمار میرود، تعطیل کند.
وی در ادامه تصریح کرد: دولت ارمنستان تا زمانی که یک منبع تامین برق جایگزین و قابلاتکا برای نیروگاه اتمی متسامور پیدا نشود، فعالیت در این نیروگاه را متوقف نخواهند کرد.
سرپرست موقت بخش انرژی اتمی در وزارت امور سرزمینی و زیرساختهای ارمنستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر دولت ارمنستان فاقد امکانات مالی برای ساخت نیروگاه جدید برق بوده و به همین دلیل به دنبال دریافت مجوزهای لازم به منظور افزایش عمر نیروگاه متسامور است.
لازم به ذکر است که نیروگاه هستهای متسامور در ۳۰ کیلومتری غرب شهر ایروان واقع شده است. ساخت این نیروگاه در دهه ۱۹۷۰ به پایان رسید اما در پی وقوع زلزله ویرانگر در سال ۱۹۸۸ فعالیت در آن به طور موقت متوقف شد.
ناگفته نماند که یکی از دو رآکتور آب سبک در نیروگاه مذکور دوباره در سال ۱۹۹۵ راهاندازی شد. به علاوه در ماه مارس ۲۰۱۴، دولت ارمنستان تصمیم گرفت به دلیل تاخیر در ساخت واحد جدید در نیروگاه هستهای متسامور، طول عمر نیروگاه را با همکاری روسیه تا سال ۲۰۲۶ افزایش دهد.
در همین رابطه، روسیه حدود ۲۷۰ میلیون دلار به عنوان وام و ۳۰ میلیون دلار به عنوان کمک بلاعوض در اختیار ارمنستان قرار داد. گفتنی است که ارمنستان تنها عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به رهبری روسیه بوده که توافقنامه مشابهی را با اتحادیه اروپا امضا کرده است.
سورن پاپیکیان، وزیر امور زیربنایی و اداره ارمنستان در اواخر سال ۲۰۱۹ گفته بود که ایمنی نیروگاه هستهای متسامور به اندازهای هست که نه تنها امکان فعالیت در آن تا سال ۲۰۲۷ طبق برنامهریزیهای انجام شده میسر بوده بلکه امکان فعالیت در آن حتی ۱۰ سال پس از زمان تعیین شده وجود دارد.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه ارمنستان، از میان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، ۲۱ عضو این اتحادیه، شورای اروپا و دبیرخانه عمومی شورای این اتحادیه را از تکمیل مراحل لازم برای تصویب توافقنامه مشارکت جامع و پیشرفته (CEPA) میان اتحادیه اروپا و ارمنستان مطلع کردهاند. علاوهبراین، بلژیک و فرانسه نیز مراحل لازم برای تصویب توافقنامه مذکور را تکمیل کردهند. با این حال، هنوز به دبیرخانه عمومی شورای اتحادیه اروپا گزارشی در این خصوص ارائه نکردهاند.
انتهای پیام/