محدودیتهای تجاری چین بر مواد معدنی حیاتی، به تدریج تاثیر خود را بر شرکتهای غربی گذاشته و آسیبهای جدی به آنها وارد کرده است. به نظر میرسد شرایط حاکم بر بازار جهانی مواد معدنی حیاتی در آینده دشوارتر نیز خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، شرکت آلمانی «Henkel» که در حوزه مواد شیمیایی و کالاهای مصرفی فعالیت دارد، محدودیتهای صادرات آنتیموان چین را که در ماه آگوست ۲۰۲۴ اعلام شد، عامل مشکلات خود دانسته است. این شرکت طی نامهای به مشتریان خود اعلام کرده است که به دلیل شرایط اضطراری، تولید چهار نوع چسب و روانکننده پرکاربرد در صنعت خودروسازی را متوقف خواهد کرد.
شرکت «Henkel» از این فلز نقرهای برای تولید محصولات برندهای «Bonderite» و «Teroson» استفاده میکند. این محصولات بخش اصلی فناوریهای چسب این شرکت هستند و سال گذشته میلادی ۱۰.۷۹ میلیارد یورو (۱۱.۴ میلیارد دلار) سودآوری داشتهاند.
شرکت مذکور طی بیانیهای تاکید کرد که عدم صدور مجوزهای لازم، دلیل تاخیر در صادرات این مواد اولیه است. این امر موجب شده که تولید این محصولات در وضعیت اضطراری قرار بگیرد و مدت زمان ادامه این وضعیت نیز مشخص نیست.
بیانیه این شرکت و نظرات بسیاری از تجار، معدنکاران، واحدهای فرآوری، مصرفکنندگان نهایی و کارشناسان صنعتی در آمریکای شمالی، اروپا و چین اختلالات ناشی از محدودیتهای تجاری پکن را برجسته میکند و نشان میدهد که چگونه شرکتهای غربی در تلاشند تا وابستگی به چین در تامین مواد اولیه حیاتی مورد نیاز خود را از بین ببرند.
شرکت «Henkel» اعلام کرد که برای پاسخ به نیاز مشتریان خود و یافتن تامینکنندههای جایگزین اقداماتی را انجام داده است. این شرکت عنوان کرد که بازارهای جهانی آنتیموان را به دقت زیر نظر دارد تا بتواند راهی برای پاسخ به نیازهای مشتریان خود پیدا کند.
طبق دادههای شرکت «Argus»، قیمت این ماده کمیاب که در تولید تجهیزات نظامی مانند مهمات، موشکهای مادون قرمز، سلاحهای هستهای و عینکهای دید در شب کاربرد دارد، در سال جاری تقریبا ۲۳۰ درصد افزایش یافته و به حدود ۳۹ هزار دلار به ازای هر تن رسیده است. لازم به ذکر است که چین، بزرگترین تولیدکننده آنتیموان در جهان به شمار میرود و در تولید بسیاری از مواد حیاتی دیگر نیز پیشرو است.
سال گذشته، پکن صادرات گالیوم و ژرمانیوم را نیز محدود کرد که برای تولید نیمهرساناها، پنلهای خورشیدی و تجهیزات نظامی ضروری هستند. این کشور همچنین برای صادرات انواع خاصی از گرافیت که یکی از اجزای اصلی باتری خودروهای برقی به شمار میروند، محدودیتهایی در نظر گرفته است.
چین در پاسخ به تحریمهای شدید ایالات متحده آمریکا علیه صنعت تراشه خود، صادرات گالیوم، ژرمانیوم و آنتیموان را به طور کامل به این کشور ممنوع اعلام کرده است. این امر برای شرکت «Henkel» چالشهایی را به وجود آورده است زیرا این شرکت محصول «Bonderite» خود را در ایالت میشیگان تولید میکند.
به دنبال جایگزین
ممنوعیتهای صادراتی چین، شرکتهای غربی را وادار کرده است تا وابستگی خود را به مواد معدنی چینی کاهش دهند. به عنوان مثال، شرکت معدنی «Perpetua Resources» با حمایت مالی دولت ایالات متحده آمریکا در حال توسعه یک معدن آنتیموان در ایالت آیداهو است. با این وجود، توسعه معادن جدید پروسه زمانبری است و این امر شرکتهایی مانند «Henkel» را مجبور میکند به دنبال جایگزینهایی باشند که اغلب گرانقیمتتر هستند.
شرکت «Henkel» طی بیانیهای مطرح کرد: ما با تامینکنندگان خود به طور نزدیک در ارتباط هستیم و از تمام روشهای تجاری معقول برای بهرهبرداری از زنجیره تامین جهانی به منظور رفع معضل موجود و پاسخ به نیاز مشتریان خود استفاده میکنیم.
ناگفته نماند که در این میان، برخی شرکتهای معدنی و واحدهای فرآوری غربی به منظور افزایش ظرفیت خود اقداماتی انجام دادهاند. شرکت «USAC»، تنها فرآوریکننده آنتیموان در آمریکای شمالی، برای افزایش ظرفیت واحد ذوب خود در ایالت مونتانا که در حال حاضر تنها از ۵۰ درصد ظرفیت خود استفاده میکند، برنامههایی ترتیب داده است.
گری ایوانز، رئیس هیئت مدیره شرکت «USAC» اظهار داشت: تصمیم ما برای افزایش ظرفیت، عمدتا به دلیل افزایش سه برابری قیمتهای آنتیموان در بنادر روتردام بوده است. از طرفی، منوعیتهای صادراتی چین باعث افزایش قابلتوجه تقاضا برای محصولات نهایی ما شده است.
این شرکت اعلام کرد که فعالیتهای استخراجی در معدن مونتانا در سال ۱۹۸۳ متوقف شد زیرا در آن زمان تامین آنتیموان از کشورهای خارجی ارزانتر بود. در حال حاضر نیز محدودیتهای زیستمحیطی، موانعی را برای استخراج از این معدن به وجود آورده است.
ایوانز خاطرنشان کرد: شرکت «USAC» معاملاتی با کشور چین ندارد و هماکنون در حال مذاکره برای تامین آنتیموان از چهار کشور دیگر و یک تامینکننده داخلی است.
هیوز ژاکمن، مدیرعامل شرکت «Northern Graphite» عنوان کرد: پس از اعمال ممنوعیت صادرات گرافیت توسط چین، سفارشها در این شرکت که تنها تولیدکننده گرافیت ورقهای طبیعی در آمریکای شمالی بوده، ۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: زمانی که ممنوعیتهای صادراتی در ماه دسامبر ۲۰۲۴ اجرایی شدند، تقاضا نیز به تبع آن افزایش یافت. به همین دلیل ما شروع به افزایش ظرفیت کردیم و اکنون در حال توسعه پروژههایی در کشور نامیبیا و استان انتاریو در کانادا هستیم.
لازم به ذکر است که چین، تامینکننده اصلی گرافیت طبیعی استخراج شده و گرافیت مصنوعی در سطح جهانی است. بیش از ۷۰ درصد از عرضه جهانی این دو نوع گرافیت از چین تامین میشود.
مارک جنسن، مدیرعامل شرکت «ReElement Technologies» به عنوان یکی از زیرمجموعههای شرکت «American Resources» که در زمینه بازیافت و پالایش عناصر نادر خاکی کمیاب تخصص دارد، گفت: ممنوعیتهای صادراتی اخیر چین باعث شده است که شرکت ما این هفته حداقل ۱۰ تماس مبنی بر پیشنهاد عرضه سنگ معدن روی را از معدنکاران آمریکایی دریافت کند.
باید توجه داشت که سنگ معدن روی میتواند در حین فرآوری، به منبعی برای ژرمانیوم تبدیل شود. محمولههای سنگ معدن روی پیشتر به دلیل هزینههای فرآوری کمتر و قوانین زیستمحیطی متفاوتتر به چین ارسال میشدند.
جنسن خاطرنشان کرد: ما اکنون به عنوان جایگزینی برای چین به شمار میرویم و به همین علت با تامینکنندگان آمریکایی این محصولات جانبی تماس گرفتهایم تا به جای ارسال این محمولهها به کشور مذکور، آنها را به ما بفروشند.
شرکت معدنی کانادایی «Teck Resources» که ژرمانیوم را به عنوان یک محصول میانی در معدن روی «Red Dog» خود در ایالت آلاسکا تولید میکند و به عنوان تنها تامینکننده این فلز در آمریکای شمالی شناخته میشود، اعلام کرد: هماکنون که چین صادرات این ماده حیاتی را ممنوع کرده، در حال بررسی افزایش ظرفیت تولید خود است.
بازارهای آشفته
ممنوعیتهای صادراتی چین، باعث افزایش قیمت بسیاری از مواد معدنی حیاتی شده است. شرکت «Neo Performance» که از طریق بازیافت قراضههای تولیدی گالیوم تولید میکند، در ماه آگوست اعلام کرد که گالیوم فروخته شده در خارج از چین در نیمه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل از آن، ۳۰ تا ۴۰ درصد گرانتر از گالیوم فروخته شده در داخل این کشور بوده است.
به گفته برخی بازرگانان و تحلیلگران، محدودیتهای صادراتی چین موجب شده است برخی فعالان ضعیفتر بازار در داخل این کشور دست از فعالیت بکشند.
با اعلام دو بازرگان چینی گالیوم، به دلیل اینکه مشتریان خارجی آنها از ایالات متحده آمریکا هستند و یا اینکه حاضر به ارائه جزئیات مشخص درباره مصرفکنندگان نهایی خود نیستند، دریافت مجوزهای صادراتی را برای این دو بازرگان غیرممکن کرده است. به همین دلیل نیز آنها از صادرات محصولات خود منصرف شدهاند.
دادههای گمرکی چین نشان میدهد حتی قبل از اینکه ممنوعیتهای صادراتی چین به طور مشخص ایالات متحده آمریکا را هدف قرار دهند، از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا ماه اکتبر همان سال هیچگونه صادرات ژرمانیوم یا گالیوم چینی به ایالات متحده آمریکا صورت نگرفته بود. در حالی که در همین بازه زمانی در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده آمریکا به ترتیب به عنوان چهارمین و پنجمین واردکننده بزرگ این مواد معدنی از چین شناخته میشد.
باید خاطرنشان کرد که محدودیتهای اخیر چین، اهمیت تنوعبخشی به منابع تامین را بیش از پیش برای مصرفکنندگان نهایی نمایان کرده است.
ماکسیم پیکات، مدیر ارشد تدارکات شرکت خودروسازی «Stellantis» اظهار داشت: اگر شرکتی تنها به یک تامینکننده برای تامین مواد اولیه باتری خود اتکا کند و آن تامینکننده نیز از چین باشد، شرکت مذکور خود را در معرض خطر بزرگی قرار داده است.
انتهای پیام//