مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: علیرغم وجود مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم و شیوع ویروس کرونا، توانستیم طی امسال بالغ بر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار درآمد صادراتی داشته باشیم.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اردشیر سعدمحمدی در آیین افتتاحیه چهارمین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع فلزات غیرآهنی که با حضور «وجیهاللّه جعفری، رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی»، «مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران» و جمعی از مدیران و مسئولان صنایع فلزات غیرآهنی برگزار شد، اظهار داشت: جهان پیرامون بشر، مشابه یک دهکده اقتصادی است که کشورهای مختلف به دنبال رشد و توسعه اقتصادی در آن هستند و ما نیز چارهای جز همسو شدن با اقتصاد بینالمللی در راستــای پیشرفت کشــور نداریم. رشد اقتصادی گسترده کشورهای جهان و تغییرات شدت مصرف، دو عامــل مهم در تولیــد ناخالص ملی کشورهــای مختلف است که تاثیر بسزایی بر شرایط اقتصادی آنها خواهد داشت.
وی افزود: میزان تقاضای مصرف مس در جهان از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۵ با رشد ۲٫۲ درصد پیشبینی شده است که این میزان برای مس تصفیه شده، ۱٫۷درصد و قراضه مس حدود ۴٫۷ درصد است. بر همین اساس، میتوان گفت چشماندار مناسبی جهت سرمایهگذاری در حوزه صنعت مس وجود دارد و این در حالی است که ۹۹ درصد بنگاههای اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۱، با سوددهی کامل در زمینه سرمایهگذاری در این صنعت مواجه شدهاند. کشورهای مطرح صنعتی جهان همچون چین و ایالات متحده آمریکا، برنامهریزی بلندمدت و ویژهای جهت استفاده از فلز مس در صنایع مختلف مانند خودروسازی، انرژی و ساختمانسازی تا سال ۲۰۲۶ داشتهاند. برای مثال، مصرف مس تصفیه شده چین و آمریکا در سال ۲۰۲۲ به ترتیب با ۲٫۱درصد و ۳٫۴ درصد رشد همراه بوده است و مصرف مس در این دو کشور بزرگ اقتصادی جهان تا سال ۲۰۲۶ به ترتیب به ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن و دومیلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال خواهد رسید که نشان از توجه ویژه این دو غول اقتصادی جهان به این فلز دارد. این مهم در کشورهای پیشرفته اقتصادی در اروپا نیز دیده میشود و مصرف مس در قاره سبز تا سال ۲۰۲۶ به سه میلیون و ۴۰۰ هزار تن در سال خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در خصوص آینده صنعت مس در جهان، بیان کرد: آینده مس با اقتصاد جهان سبز شکل مناسبی خواهـــد گرفــت؛ چراکه جهــان به سمــت تولید خودروهــای الکتریکی و استفــاده از انرژیهــای تجدیدپذیر در حال حرکــت است. در حال حاضــر، ۳۹درصد از میزان انرژی مورد استفاده در جهان از نفت تولید میشود و میزان تاثیرپذیری تولید انرژی از نفت در سال ۲۰۵۰ به ۴ درصد کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر، حدود ۱۸ درصد از منابع انرژی جهان از نیروی برق تامین میشود و این میزان در سال ۲۰۵۰ به ۵۱ درصد افزایش خواهد یافت. در همین راستا، مس به عنوان موثرترین فلز مورد استفاده در صنعت برق، میتواند به دلیل دارا بودن خاصیت هدایت الکتریکی بالا، نقش کلیدی در راستای تامین انرژی مورد نیاز صنایع مختلف تا سال ۲۰۵۰ داشته باشد. همچنین مصرف کاتد مس طی ۱۵ سال آینده به بیش از ۱۰ میلیون تن در سطح جهان افزایش خواهد یافت که دلیل اصلی آن، توسعه تولید خودروهای برقی و دسترسی بیشتر به انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای مختلف است.
سعدمحمدی ضمن تاکید بر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در داخل کشور، عنوان کرد: جهت توسعه میادین گازی و افزایش تولید گاز در کشور، به ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است اما با سرمایهگذاری در زمینه انرژی خورشیدی که مس نقش کلیدی در تولید آن دارد، میتوانیم صرفهجویی بسیاری در هزینههای مختلف اعم از تامین مواد اولیه داشته باشیم. در حال حاضر، شرکتهای بزرگ و مطرح مس در جهان، برای تامین انرژی خود به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر رفتهاند و سهم خود را از آلایندگی جهانی کاهش دادهاند. بنابراین اگر ما برنامهریزی مدونی در راستای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نداشته باشیم، تا ۱۰ سال آینده در تولید و صادرات مس به مشکل برخواهیم خورد و باید از هماکنون به دنبال استفاده بهینه از انرژیهای تجدیدپذیر در صنعت مس باشیم.
وی ضمن اشاره به کاهش عیار مس در دنیا، توسعه صنعت مس را طی چهار سال آینده فرصت طلایی برای کشور دانست و گفت: در حال حاضر، عیار معادن بزرگ مس در دنیا روند کاهشی داشته است و میزان تولید مس در این معادن ۲۱ میلیون تن برآورد شده است که این میزان طی چهار سال آینده، به ۱۷ میلیون تن کاهش خواهد یافت. خوشبختانه ما در داخل کشور توانستهایم حدود چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن ذخایر جدید مس با عیار مناسب کشف کنیم که اکتشاف معدن مس سریدون با بهرهگیری از تکنولوژی روز دنیا، افتخار بزرگ شرکت ملی صنایع مس ایران در این زمینه است و این معدن ارزشمند ذخیرهای بالغ بر سه میلیارد تن مس با عیار ۰٫۵۵ درصد دارد. در همین راستا، باید نگاه ویژهای به آموزش و پرورش نیروی انسانی شایسته و کارآمد داشته باشیم تا بتوانیم گامهای موثر و جدیدتری را در حوزه اکتشاف معادن مس برداریم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در ارتباط با سرمایهگذاری کشورهای مطرح جهان در صنعت مس، اذعان کرد: شیلی در مقام یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مس دنیا، سرمایهگذاری ۲۷ میلیارد دلاری در این صنعت استراتژیک داشته است. در پرو، سرمایه هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برای صنعت مس در نظر گرفته شده است و کنگو، سرمایهگذاری ۹ میلیارد و ۷۰۰میلیون دلاری در این حوزه داشته است. همچنین سرمایهگذاری در ایران، هشت هزار و ۸۸۷ میلیارد تومان بوده است تا بتوانیم میزان تولید کاتد مس را به ۶۰۰ هزار تن در سال افزایش دهیم. در حال حاضر، کشور ما رتبه هفتم ذخایر مس در دنیا را دارد که عیار متوسط مس آن ۰٫۵۳درصد است و در حال برنامهریزی و تلاش برای ارتقای یک پلهای این رتبه طی ۶ ماه آینده هستیم؛ چراکه به همت کارشناسان و متخصصان مجرب شرکت ملی صنایع مس ایران، اکتشافات جدیدی در آینده نزدیک صورت خواهد گرفت.
رکورد بالاترین نرخ سود و فروش صنعت مس
سعدمحمدی ضمن اشاره به افزایش قیمت مس تا محدوده ۱۱ هزار دلار، مطرح کرد: تولید کاتد مس در شرکت ملی صنایع مس ایران طی دو تا سه سال اخیر روند روبهرشدی را داشته است و امسال توانستهایم از تولید ۲۸۰ هزار تن کاتد مس عبور کنیم که این میزان در سال آینده به بیش از ۳۰۰ هزار تن خواهد رسید. لازم به ذکر است که شرکت ملی صنایع مس ایران، بزرگترین صادرکننده فلزات اساسی در کشور است که این امر، جزو افتخارات ملی محسوب میشود و ما علیرغم وجود تحریمها و شرایط سخت اقتصـادی در روزهــای کرونایـی، توانستیم طی سال جاری، بالغ بر یک میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار درآمدزایی در حوزه صادرات داشته باشیم. در تولید انواع محصول همچون سنگ سولفور، کنسانتره مس، کنسانتره فلزات گرانبها و… نیز روند افزایشی داشتهایم و با افتخار، رکورد بالاترین نرخ سود و فروش صنعت مس در پایان سال جاری توسط شرکت ملی صنایع مس ایران به ثبت خواهد رسید.
وی ضمن اشاره به تعریف ۲۹ طرح توسعه برای شرکت ملی صنایع مس ایران تا پایان سال ۱۴۱۰، خاطرنشان کرد: سه طرح توسعه در سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و شرکت ملی صنایع مس ایران طی پنج سال آینده، در جمع ۱۰شرکت برتر تولیدکننده کاتد مس جهان قرار خواهــد گرفـــت و بــا تــلاش همکــاران دلســوز و زحمتکش این مجموعه، میزان فروش شرکت را تا سه میلیارد دلار افزایش خواهیم داد. فلز مس، نقش بسزایی در آینده صنایع فلزی جهان خواهد داشت که باید از فرصتهای پیش رو جهت سرمایهگذاری در صنعت مس استفاده کنیم تا شاهد نتایج مثبت آن در بخشهای مختلف اقتصادی کشور باشیم.
سهم ۷۲ درصدی مس از درآمد ناخالص معادن جهان
همچنین در ادامه این مراسم، سعد عبدی، مدیر امور برنامهریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران ضمن اشاره به اهمیت تولید مس در جهان، اظهار کرد: صنعت مس طی سالیان اخیر در کانون توجه کشورهای مطرح معدنی دنیا همچون روسیه، استرالیا و کنگو قرار گرفته است. قیمت این فلز استراتژیک طی ماههای اخیر به دنبال شیوع و گسترش ویروس کرونا، تنشهای ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی و کمبود عرضه جهانی، رشد چشمگیری داشته است و به احتمال فراوان به ۱۱هزار دلار در هر تن خواهد رسید.
وی در همین راستا اضافه کرد: بر اساس آمار بورس فلزات لندن و بورس شانگهای چین و همچنین پیشبینی کارشناسان، ذخایر مس تا سال ۲۰۲۵ به میزان یک میلیون و ۱۴۰ هزار تن برآورد شده است و به نظر میرسد با کمبود عرضه این فلز در سطح جهان، قیمت مس تا ۱۵ هزار دلار در هر تن افزایش یابد.
عبدی ضمن اشاره به اهمیت اکتشاف معادن مس در داخل کشور، تصریح کرد: در معادن مس جهان علاوه بر این فلز، فلزات دیگری مانند طلا، کبالت، نیکل، مولیبدن و… وجود دارد که با برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از تکنولوژی روز دنیا در حوزه اکتشاف، میتوان علاوه بر تولید مس، به تولید این فلزات اساسی نیز پرداخت. چراکه سهم مس از درآمد ناخالص معادن جهان حدود ۷۲ درصد بوده است و ۲۸ درصــد باقیمانــده دیگر را سایر فلزات تشکیل میدهد که بر همین اساس میتوان با اکتشافات بیشتر، شاهد رشد و پیشرفت در حوزه معدن و صنایع فلزی باشیم.
مدیر امور برنامهریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ذخایر طلای جهان ۵۵۴ هزار تن است، یادآور شد: استرالیا در میان کشورهای مختلف جهان، در مقام نخست ذخایر این فلز ارزشمند قرار دارد و متاسفانه نام کشور ما حتی در بین ۱۵ کشور اول نیز دیده نمیشود. بر اساس جدیدترین آمار و اطلاعات، تولید طلا در داخل کشور در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۰ تن طلا بوده است و این در حالی است که ما در سال ۲۰۲۰ نسبت به سالهای گذشته، شاهد افزایش قیمت طلا در جهان هستیم و در بخش عرضه و تقاضا، بازار جهانی متعادل بوده و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد. بر همین اساس باید تمام تلاش خود را در زمینه اکتشاف و استخراج طلا به کار بگیریم تا بتوانیم بیشترین بهره اقتصادی را از این فلز کمیاب داشته باشیم.