در حالی که چین، بیش از هر کشوری دیگری روی توسعه انرژی پاک کار میکند، میزان گازهای گلخانهای که با افزایش ظرفیت تولید نیرو با استفاده از زغالسنگ تولید میشوند، توسعه انرژی پاک این کشور را تحتالشعاع قرار میدهد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، در حالی که همه دنیا در ۱۸ ماه گذشته تولید برق با استفاده از زغالسنگ را کاهش دادهاند، اما چین به حدی به تعداد نیروگاههای زغالسوز اضافه کرده که برای تامین برق ۳۱ میلیون خانه کافی است.
علاقه چین به نیروگاههای زغالسوز اتفاق جدیدی نیست؛ این کشور از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵ روی برنامه ساخت یک نیروگاه زغالسوز در هفته عمل کرده است. با این حال، در سال ۲۰۱۵ دولت چین تلاش کرد روند رشد استفاده از زغالسنگ را آهستهتر کند زیرا معلوم شد برنامه ساخت یک نیروگاه در هفته تبعات وخیمـــی دارد و مقادیـــر بالایی دود تولیـــد میکند که آسمانهای شهرهای چین را تاریک کــرده و روی محیط زیست و سلامت مردم تاثیر منفی میگذارد؛ با این حال کندی این روند ناموفق بود.
درواقع بهقدری ناموفـــق بـــود که رونـــد پروژههای زغالسنگ جدید شتاب پیدا کرد؛ زیرا پکن به دولتهای منطقهای اجازه داد مجوزهای نیروگاههای زغالسوز جدید را صادر کنند و در نتیجه، مقامات محلی با ساخت نیروگاههای زغالسوز، پنج برابر بیشتر از سابق موافقت کردند.
با روندی کــه اکنـــون چیــن به افزودن نیروگاههای زغالسوز ادامه میدهد، بهزودی ظرفیت تولید نیرو با استفاده از زغالسنگ، معادل کل ظرفیت تولیدی اتحادیه اروپا خواهد داشت. بخش زیادی (حدود ۲۵درصد) از طرحهای نیروگاههای زغالسوزی که چین در دست اجرا دارد، قرار است در کشورهای دیگر ساخته شوند. در مقایسه با سایر نقاط دنیا، چین حدود ۵۰ درصد بیشتر نیروگاههای زغالسوز در دست ساخت دارد.
چنین روندی توانایی جهان برای تحقق اهداف کاهش آلایندگی که در توافق جوی پاریس تعیین شده است (چین به عنوان یکی از امضاکنندگـــان آن) را تضعیـــف میکنـــد. گزارش جدید گروه غیرانتفاعی گلوبال انرژی مونیتور نشان داده که چین قرار است تا سال ۲۰۲۰ ظرفیـــت تولیــد نیــرو با استفــاده از زغالسنـــگ را به یک هزار و ۱۰۰ گیگاوات محدود کنــد.
با این حـــال گروههــای صنعت زغالسنگ و نیروی این کشور توسعه بیشتر این ظرفیت از یک هزار و ۲۰۰ به یک هزارو ۴۰۰گیگاوات تا سال ۲۰۳۵ را پیشنهاد کردهاند. اگر چنین پیشنهادی اجرایی شود، چین بیش از سه برابــر محدودیـــت جهانی در خصــوص نیروی زغالی که در توافق جوی پاریس تعیین شده است، محدودیت خواهد داشت.
بر اساس گزارشی از ایسنا، چین تلاش کرده است با تاکید بر روی زغالسنگ پاک، اذهان عمومی را منحرف کند؛ اما همانطور که نشریه ساوت چاینا مورنینگ پست اشاره کرده است، مشکل اصلی، بطن این داستان است؛ زیرا چیزی به اسم زغالسنگ پاک وجود ندارد.
سوزاندن میزان زیادی زغالسنگ، مشکل بزرگی نه تنها برای چین بلکه برای کل دنیا محسوب میشود. هنگامی که آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان از توافق جوی پاریس خارج شد و چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان به توسعه نیروی زغالی میپردازد، پیامدهای احتمالی برای وضعیت جوی جهانی فاجعهآمیز است.