مدیرعامل شرکت آریا مولیبدن کسری گفت: وضعیت تولیدکنندگان فرومولیبدن کشور به شکلی است که اگر وزارت صمت و نهادهایی مثل شرکت ملی مس هرچه زودتر اقدامی در این مورد نکنند، شاید تا اواسط سال آینده، این صنعت به طور کامل در کشور نابود شود و ۱۸ تا ۲۰ شرکتی که مجوز خود را از طریق همین وزارتخانه دریافت کردهاند، با تمام تلاشهایی که انجام دادهاند، به تاریخ بپیوندند!
سید محسن محسنزاده در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» اظهار داشت: طبق آمار ثبت شده، امروز حدود ۲۰ کارخانه تولید فرومولیبدن و اکسید مولیبدن در کشور وجود دارد ولی حقیقت این است که بسیاری از این کارخانهها امروز رو به تعطیلی قرار دارند و فعالیت تولیدی انجام نمیدهند.
وی در مــورد دلیــل وضعیـــت موجود در صنعت فرومولیبدن کشور، عنوان کرد: در حال حاضر، شرایط به نحوی است که تولید این محصول برای تولیدکنندگان همراه با بهره اقتصادی و مقرونبهصرفه نیســت و ادامـــه فعالیـــت آنهـــا حتـــی ممکــن اســت به زیان بیشتر بینجامد.
قیمتها کمر مولیبدن را شکستهاند!
مدیرعامل شرکــت آریـــا مولیبـــدن کســری دربـــاره دلایـــــل ایـــــن وضعیـــت در صنعــــت فرومولیبدن کشور خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین دلایل زیانده شدن این صنعت، تغییرات قیمت آن در عرصه جهانی است که نوسانات قیمت در داخل کشور را به همــراه دارد. در حـــال حاضـــر، قیمت این محصول در دنیا نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش پیــدا کـــرده که این موضوع، فعالیت بسیاری از فعالان این حوزه را دچار چالش جدی کـرده اســـت.
مواد اولیه نداریم!
محسنزاده با اشاره به اینکه این شرکت نیز عملا از چرخه تولید فرومولیبدن خارج شده است، دلیل دیگر کاهش رغبت به فعالیت تولیدکنندگان فرومولیبدن را کمبود مواد اولیه دانست.
وی در این مورد اذعان کرد: مواد اولیه مورد نیاز کارخانههای تولید فرومولیبدن و اکسید مولیبدن در کشور ما ۱۰۰ درصد داخلی است و این ماده اولیه یعنی سولفور مولیبدن را شرکت ملی مس ایران، از طریق عرضه در بورس ارائه میدهد.
سهمیههایی که برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شده به شدت کمتر از نیاز معمول آنها به مواد اولیه است و به این ترتیب اکثر صنعتگران حوزه فرومولیبدن با حجمی بسیار ناچیزتر از سقف ظرفیت کارخانه خود به فعالیت ادامه میدهند که این موضوع نیز به کاهش بهرهوری و توجیه اقتصادی فعالیت در این عرصه میانجامد؛ به عنوان مثال، شرکت ما در پنج سال گذشته همواره با یکسوم ظرفیت خود مشغول به فعالیت بوده است؛ در صورتی که بسیاری از هزینهها ثابت ماندهاند.
مدیرعامل شرکت آریا مولیبدن کسری در این خصوص تاکید کرد: شرایط تولیدکنندگان حوزه فرومولیبدن بسیار نامساعد است و به توجه وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز نهادهایی مثل شرکت ملی مس ایران نیاز دارد که اگر این اتفاق نیفتد، هیچ معلوم نیست که تا اواسط سال آینده اثری از این صنعت و تولیدکنندگان آن در کشور ما باقی خواهد ماند یا خیر!
محسنزاده در این رابطه هشدار داد که در شرایط کنونی نیز برخی از فعالان این عرصه برای اینکه بتوانند در عرصه صنعت کشور باقی بمانند، به این سمت پیش رفتهاند که محصــول وابستــهای غیــر از فرومــولیبــدن یـــا اکسید مولیبدن تولید کنند و به این طریق مانع از بی حرکت ماندن چرخ کارخانه خود در عرصه صنعت شوند.
بخشنامهای که اجرا نشد
مدیرعامل شرکت آریا مولیبدن کسری یکی از دلایل اصلی کمبود سولفورمولیبدن در کشور را که ماده اولیه اصلی برای تولید اکسید مولیبدن و فرو مولیبدن است، این طور تشریح کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت با توجه به اینکه حس میشد تعداد کارخانههای تولید فرومولیبدن به حد اشباع رسیده است، در سال ۱۳۹۱ بخشنامهای را تنظیم و صادر کرد که مصوبه ستاد تنظیم بازار بود و تصریح کرده بود که از آن زمان، به هیچ وجه مجوز و پروانه بهرهبرداری فرومولیبدن به کسی داده نشود؛ دستورالعملی که میتوانست برای توسعه این صنعت با منابع موجود مفید باشد.
محسنزاده افزود: این بخشنامه تا سال ۱۳۹۳ یا ۱۳۹۴ اجرا میشد و مشکل خاصی نیز در این حوزه نبود؛ اما پس از این سالها، به شکل ناگهانی به چند شرکت که درخواست تاسیس کارخانه را داشتند، مجوز داده شد. مجوزهایی که صدور آنها بدون نیازسنجی و در نظر گرفتن منبع تامین مواد اولیه انجام گرفت و منابع محدود سولفور مولیبدن را تبدیل به کیمیا کرد! یعنی امروز در کنار منابع مواد اولیهای که افزایش نداشتهاند، تعداد زیادی کارخانه تولید فرومولیبدن داریم که برای تامین مواد اولیه خود دچار مشکلات جدی هستند.
وی در این خصوص اضافه کرد: این کمبود به حدی بود که ما در ماههای ابتدایی امسال حتــی در مقـــاطعی شــاهــد بودیــم کـــه در تولیدکنندگان مجبور شدند سولفور مولیبدن را ۷۵ درصد بالای قیمت واقعی یعنی با چیزی حدود ۶۵ درصد زیان خریداری کنند.
تحریمها راه فروش را سخت کردهاند
محسنزاده تحریمهای اعمال شده علیه ایران را از عوامل دیگر مشکلساز در مسیر فعالیت شرکتهای تولید فرومولیبدن دانست و ابراز کــرد: تحریمهــا این صنعــت را دچـار چالشهای جدی کردهاند؛ محصولی که تا چند سال پیش به راحتی به کشورهای اروپایی صادر میشد، امروز برای رسیدن به بازارهای فروش جهانی، باید از کشورهای واسطه کمک بگیرد که این کار نیز تبعات و مشکلات خاص خود را دارد.
وی با ذکر این نکته که صنعت فرومولیبدن ایران با صادرات زنده است، تصریح کرد: بازار داخلی این محصول ۸۰ تا ۹۰ درصد مربوط به صنعت فولاد است و یک بخش کوچک آن مربوط به صنایع دفاع میشود. حال در نظر بگیرید که یک شرکت فولادی بزرگ مثل شرکت فولاد آلیاژی ایران که فولاد آلیاژی تولید میکند، شاید در سال نهایتا ۱۰۰ تن از این مواد را در چرخه تولید خود نیاز داشته باشد؛ در حالیکه ظرفیت تولید تنها یک شرکت در این کشور، یعنی شرکت آریا مولیبدن کسری یکهزار و ۵۰۰ تن است که میتواند به دو هزار تن نیز افزایش پیدا کند و نزدیک به ۲۰ کارخانه تولید فرومولیبدن نیز در کشور وجود دارد. یعنی بیش از ۹۰ درصد تولیدات این شرکتها که مازاد بر نیاز داخلی است باید به کشورهای دیگر صادر شود.
فروش اکسید مولیبدن به نفع تولیدکننده است
مدیرعامل شرکت آریا مولیبدن کسری در پاسخ به این پرسش که چرا تولیدکنندگان حوزه مولیبــدن محصــولات خود را به صورت اکسیدمولیبدن صادر میکنند و آن را به شکل فرومولیبدن که ارزش افزوده بیشتری دارد تبدیل نمیکنند، عنوان کرد: در واقع، در این سالها ۷۰ تا ۸۰ درصد محصول صنعت مولیبدن به صورت اکسید مولیبدن و تنها درصد کمی به صورت فرومولیبدن به بازارهای خارجی عرضه شده است و تنها دلیل این موضوع مسائــل اقتصـــادی اسـت.
اگرچــه صـــادرات محصول به شکل فرومولیبدن میتواند ارزش افزوده بیشتری را برای تولیدکننده به همراه داشته باشد ولی این کار برای تولیدکننده بار مالی به همراه دارد. زیرا به ازای تولید هر کیلوگرم فرومولیبدن از اکسید مولیبدن تولیدکننده میبایست حدود چهار دلار هزینه کند که بار این هزینهکرد در شرایط کنونی برای تولیدکننده بسیار سنگین است. ضمن اینکه میزان ارزش افزوده حاصل از این فرآوری برای تولیدکننده چندان چشمگیر نیست.
بازار فروش ما محدود شده است
محسنزاده مشکل پیدا کردن بازار فروش مناسب را از دیگر مشکلات تولیدکنندگان فرومولیبدن دانست و در این خصوص گفت: خوشبختانه شرکت ما از این نظر با مشکل مواجه نبوده ولی محدود شدن بازار فروش، بسیاری از تولیدکنندگان را دچار چالشهای جدی کرده است. بازار اروپا مدتها میشود که تحت تاثیر جوسازیهای آمریکا علیه ایران و تحریمهای اعمال شده، شرایط مطلوبی برای حضور تولیدکنندگان ایران نداشته و شرکت ما نیز بیش از هفت ماه میشود که محمولهای به این بازارها ارسال نکردهاست. وقتی که بازار فروش محصولات به هر دلیلی کــوچک شـــود، طبیعتـــا قـــدرت چانـــهزنی تولیدکنندگان کاهش مییابد و این موضوع در بهره اقتصادی مورد انتظار صادرکنندگان تاثیر منفی میگذارد.
تولیدکننده بخش خصوصی را تنها نگذارید
مدیرعامل شرکت آریا مولیبدن کسری با ابراز نگرانی از وضعیت موجود شرکتهای فعال حوزه مولیبدن در ایران، تاکید کرد: همه ما و دستاندرکاران میدانیم که اکثر شرکتهای فعــال موجــود در کشــور، امــروز بــدون بهــره اقتصادی به معنای واقعی، به فعالیت ادامه میدهند و تنها انگیزه آنها از این کار حفظ اشتغال برای کارکنان خود و تلاش برای حفظ این بنگاههــای تولیــدی و اقتصــادی بــه امیــد روزهای آینده و رسیدن به رونق ملی است.
محسنزاده در این خصوص ابراز امیدواری کرد تا بخش دولتی به عنوان متولی صنعت کشور، بتواند گامی در تامین مواد اولیه مورد نیاز شرکتهایی که خود مجوز فعالیت آنها را صادر کرده است، بردارد و در خصوص رفع مشکلات موجود کاری انجام دهد.
وی تصریح کرد: تولیدکنندهای که در شرایط تحریم و در حالی که با یک اقتصاد شکننده، همچنان دغدغه حضور در عرصه تولید و صنعت کشور را دارد، مطمئنا باید از سوی متولیان این حوزه مورد حمایت قرار بگیرد تا بخش خصوصی بتواند نقش خود را در پیشرفت و توسعه کشور ایفا کند.