مالک پروژه فولاد اختر تابناک گفت: نوسانات ایجاد شده در قیمت ارز و تغییر شرایط اقتصادی و همچنین خلف وعده بانک در پرداخت وام تصویب شده، موجب شد تا پروژه کارخانهای که پیشرفت ۷۰ درصدی داشت و حتی دستگاههای آن نیز خریداری شده بود، به طور کلی متوقف شود و نقشهها و برنامههای ما را برای راهاندازی این خط تولید به باد دهد.
بهنام هاشمی شهری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: شرکت فولاد اختر تابناک در واقع پروژهای بود که تا اواخر سال ۱۳۹۶ بیشتر برنامهریزیهای آن انجام شد و حتی دستگاههای مورد نیاز پروژه نیز از کشور چین خریداری شده و ۳۰ درصد از بهای آن نیز پرداخت شده بود. متاسفانه علیرغم وعده بانک مبنی بر اعطای وام ۱۰ میلیاردی که در سال ۱۳۹۶ تصویب شده بود، این وام پرداخت نشد و همزمانی این موضوع با افزایش نرخ ارز، سبب شد تا ما نتوانیم به تعهدات مالی خود در این پروژه عمل کنیم و به اجبار ماشینآلات خریداری شده در چین را مجددا به فروش گذاشتیم و طرحی که فاصله چندانی با راهاندازی و بهرهبرداری نداشت، نیمهکاره رها شد.
با ۷۰ درصد پیشرفت متوقف شدیم!
مالک پروژه فولاد اختر تابناک در مورد میزان پیشرفت پروژه نیمه تمام فولاد اختر تابناک، عنوان کرد: این پروژه در آن زمان حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت. ما در این خصوص ساختمان سوله را به اتمام رسانده بودیم و عملیات جرثقیلهای سقفی را نیز انجام داده بودیم، بخش عمدهای از ماشینآلات داخلی مورد نیاز را خریداری کرده بودیم، تجهیزات وارداتی مورد نیاز نیز از چین خریداری شده بود و اگر وام بانک در زمان مقرر به دست ما میرسید، امروز این واحد در حال فعالیت و تولید شمش فولادی بود ولی متاسفانه همه این اقدامات بی نتیجه ماند.
پروژه بیش از ۷۰۰ موقعیت شغلی ایجاد میکرد
هاشمی شهری درباره ویژگیهای این پروژه نیز یادآور شد: این پروژه با برنامه تولید شمش فولادی از قراضه و آهن اسفنجی طرحریزی شده بود و با راهاندازی آن برای ۱۲۸ نفر به صورت مستقیم و همچنین برای ۶۰۰ نفر به طور غیرمستقیم اشتغالزایی انجام میشد که میتوانست نقش بسزایی در کارآفرینی برای جوانــان ایـــن منطقـــه داشتــه باشـــد. نیـــازسنجیهــــای مربــــوط بــــه بـــازار فـــروش محصولات و تامین مواد اولیه این شرکت نیز با توجه به بیش از ۲۰ سال سابقه بنــده در خرید و فروش آهنآلات انجام شده بود و از این نظر هم مشکلی وجود نداشت. ضمن اینکه قرار نبود کارخانه و خط تولید ما در همین مرحله باقی بماند و از برنامههای بعدی ما در این پروژه، گسترش تدریجی آن و ایجاد اشتغال بیشتر در منطقه بود.
اگر آن وام پرداخت میشد!
مالک پروژه فولاد اختر تابناک درباره نقش وام بانکی پرداخت نشده در توقف این پروژه، خاطرنشان کرد: ما در دی ماه سال ۱۳۹۶ به همراه کارشناسان به کشور چین رفتم و قرار بود بانک نیز وام تصویب شده را در اسفند ماه همان سال برای انجام اقدامات مالی، به حساب شرکت وازیر کند تا با نهایی شدن قرارداد و پس از انتقال ماشینآلات به ایران، متخصصان چینی نیز در اردیبهشت ماه برای نصب کورهها و سیسیام، به ایران اعزام شوند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی در خصوص وضعیت فعلی این پروژه، عنوان کرد: پس از منتفی شدن راهاندازی پروژه، ماشینآلات خارجی، در همان کشور مبدا به فروش رفت، تجهیزات نصب شده در سوله نیز با توجه به مشکلات مالی پیش آمده، به تدریج به فروش رسید و در حال حاضر، از آن پروژه تنها یک سوله خالی سه هزار متری در محوطهای که روزی قرار بود تبدیل به محلی برای تولید و اشتغالزایی شود باقی مانده است.
فرصتی که از دست رفت
هاشمی شهری در مورد امکان پیگیری مجدد پروژه فولاد اختر تابناک، تصریح کرد: در سال ۱۳۹۶ هزینه لازم برای راهاندازی این پروژه کمی بیش از ۲۰ میلیارد تومان محاسبه شد و با برآوردهایی که انجام شده بود، به این نتیجه رسیدیم که میتوان با فراهم آوردن نیمی از این میزان سرمایه و دریافت نیمی دیگر به صورت وام بانکی برای تامین باقیمانده هزینهها، این پروژه را به ثمر نشاند که البته دست تقدیر مانع از انجــام آن شــد؛ اما در حـــال حــاضر شرایـــط اقتصادی دچار تغییرات فراوانی شده و برای راهاندازی پروژهای با همین مختصات، نیاز به سرمایهگذاری حدود ۸۰ میلیاردی است که با وضعیت موجود، حتی اگر تمام این میزان سرمایه به صورت وام تامین شود، انجام آن از توان ما خارج است.
فولادسازیهای کوچک در معرض تعطیلی هستند
مالک پروژه فولاد اختر تابناک وضعیت کنونی فولادسازیهای کوچک و متوسط کشور که در حوزه تولید شمش فعالیت میکنند را وخیم توصیف کرد و در این خصوص افزود: مواد اولیه این کارخانهها اغلب آهن اسفنجی است که قیمت آن به دلیل کمبود در بازار به شدت افزایش پیدا کرده و تولیدکننده باید برای تهیه آن تا سه برابر قیمت واقعی هزینه کند؛ از طرف دیگر هزینه تولید فولاد در کشورهایی مثل عراق که میتوانستند مقصد تجاری فولاد ایران باشند نیـــز پایینتـــر از کشـــور مـــا اســـت و بنابرایــــن تولیدکنندگان نمیتوانند چشم به صادرات محصول خود نیز بدوزند؛ به همین دلیل بسیاری از این تولیدکنندگان با مشکل عدم سوددهی مواجه میشوند و به تدریج نقدینگی خود را نیز از دست میدهند و به این ترتیب، در آستانه تعطیـــل کــردن خط تولیــد خود قــرار میگیرند. بخــش خصـــوصی در صنعــت فولاد کشــور بــا مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکند که ادامه حیات کارخانههای کوچک و متوسط را مشکل میکند.