سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۰:۰۸ /یکشنبه/۱۰ فروردین ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۶:۳۲ /یکشنبه/۲ آبان ۱۴۰۰

توازن، حلقه مفقوده شکوفایی صنایع فلزی؛

آب حیات است داروی تلخ

بر همگان روشن است که صنایع پایین‌دستی در اقتصاد کشورها نقش بسیار پررنگی ایفا می‌کنند؛ از ایجاد اشتغال گرفته تا ارزش افزوده و ثروت‌آفرینی اغلب در صنایع پایین‌دستی رقم می‌خورد. بنابراین باید از صنایع پایین‌دستی که اغلب کوچک هم هستند، به صورت همه‌جانبه حمایت کرد. این حمایت‌ها می‌توانند در قالب اعطای تسهیلات، فراهم کردن زیرساخت‌ها، تامین مواد اولیه و... انجام شود. نکته مهم در خصوص احداث واحدهای پایین‌دستی و کوچک در صنایع مختلف این است که نباید بدون برنامه و حساب و کتاب تنها مجوز احداث برای آن‌ها صادر شود.

بر همگان روشن است که صنایع پایین‌دستی در اقتصاد کشورها نقش بسیار پررنگی ایفا می‌کنند؛ از ایجاد اشتغال گرفته تا ارزش افزوده و ثروت‌آفرینی اغلب در صنایع پایین‌دستی رقم می‌خورد. بنابراین باید از صنایع پایین‌دستی که اغلب کوچک هم هستند، به صورت همه‌جانبه حمایت کرد. این حمایت‌ها می‌توانند در قالب اعطای تسهیلات، فراهم کردن زیرساخت‌ها، تامین مواد اولیه و… انجام شود. نکته مهم در خصوص احداث واحدهای پایین‌دستی و کوچک در صنایع مختلف این است که نباید بدون برنامه و حساب و کتاب تنها مجوز احداث برای آن‌ها صادر شود.

متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل صدور مجوزهای فراوان و احداث بیش از حد واحدهای تولیدی در حوزه‌های پایین‌دستی صنایع فلزی مختلف، شاهد تورم بیش از حد این صنایع بوده‌ایم و نتیجه این امر نیز کمبود مواد اولیه برای آن‌ها بوده است. از یک سو، محدودیت در تامین مواد اولیه و از سوی دیگر، نیاز چند برابری صنایع پایین‌دست به مواد اولیه، به نوعی دولت را مجاب کرد که برای رعایت حال همه صنایع، مواد اولیه را سهمیه‌بندی کند. این سهمیه‌بندی ملاک‌های معینی داشت؛ ظرفیت مندرج در پروانه بهره‌برداری، تعداد اشتغال و میزان تولید صنایع پایین‌دستی مهم‌ترین ملاک‌های مسئولان تامین مواد اولیه بودند. این در حالی است که ملاک‌های اقتصادی همچون سودآوری، ایجاد ارزش افزوده، تولید محصول رقابت‌پذیر و قابلیت صادراتی مورد توجه قرار نگرفتند. همین امر موجب شد تا همواره به جای رقابت برای تولید محصول کیفی و رقابت‌پذیر قابل عرضه در بازارهای جهانی، همواره شاهد رقابت و حتی یک جنگ تمام‌عیار از سوی صنایع پایین‌دستی برای تامین مواد اولیه باشیم. در همین حال، صنایع پایین‌دستی که از تامین مواد اولیه خود به نوعی مطمئن بودند، به جای آنکه به فکر تولید محصولات کیفی جدید و ارتقای محصول باشند، به تولید تنها از دید روزمرگی نگاه کنند و در بزنگاه‌های اقتصادی به ویژه نوسانات نرخ ارز و تحریم، با مشکلات بسیاری مواجه شوند.

از سوی دیگر، با وجود اعمال سهمیه‌بندی و حتی سختگیری‌های نظارتی در این زمینه، شاهد بروز تخلفات و ایجاد بازار سیاه و غیر قانونی برای فروش سهمیه بودیم؛ چراکه مواد اولیه با نرخ دولتی میان مصرف‌کنندگان توزیع می‌شد و همین امر عده‌ای را بر آن داشت که از این وضعیت سوءاستفاده کنند. به این صورت که مواد اولیه سهمیه‌ای را به نرخ دولتی از تولیدکنندگان می‌خریدند و آن را به نرخ بازار آزاد و قیمت‌های جهانی به مصرف‌کنندگان می‌فروختند. حتی برخی از تولیدکنندگان نیز در این موضوع شریک بودند؛ به این صورت که فروش و ظرفیت خود را به صورت غیر واقعی اعلام می‌کردند و با دریافت مواد اولیه بیش از نیاز خود، آن را در بازار سیاه به نرخ آزاد به فروش می‌رساندند. نتیجه سهمیه‌بندی مواد اولیه برای صنایع پایین‌دستی این بود که تعداد زیادی واحد تولیدی گرسنه مواد اولیه هیچ‌گاه به اندازه نیاز واقعی خود، مواد اولیه دریافت نمی‌کردند و آن صنعتی هم که به این شکل مواد اولیه را دریافت می‌کرد، بدون بهره‌وری و تولید محصول رقابت‌پذیر با قابلیت عرضه در بازارهای جهانی، هرگز رنگ شکوفایی، پیشرفت و توسعه را به خود نمی‌دید. ضمن اینکه بازارهای موازی و سیاهی نیز پدید می‌آمد که تنها باعث ایجاد قانون‌گریزی و مالیات‌گریزی و بعضا پول‌شویی می‌شد. به این ترتیب، در هنگامه تکانه‌های اقتصادی به ویژه افزایش نرخ ارز و تحریم‌ها، بسیاری از واحدهای تولیدی به دلیل عدم بهره‌وری و ظرفیت پایین تولید نسبت به ظرفیت اقتصادی، از بازار حذف می‌شوند و تنها واحدهایی باقی خواهند ماند که اولا ظرفیت اقتصادی داشته باشند و در ثانی، بتوانند محصولاتی کیفی با قابلیت عرضه در بازارهای بین‌المللی تولید کنند.

دولت اخیرا اعلام کرده که درصدد حذف سهمیه‌بندی و سقف خرید برخی کالاها همچون مس و آلومینیوم از بورس کالا است و در ادامه به دنبال تعمیم این رویکرد به همه مواد اولیه خواهد بود. قطعا در صورتی که فضای رقابتی سالم میان واحدهای تولیدی چه دولتی و چه خصوصی پدید بیاید، حذف سهمیه‌بندی نتیجه بسیار پرباری به همراه خواهد داشت زیرا در این شرایط تولیدکنندگان واقعی و دارای مزیت رقابتی، در بازار باقی خواهند ماند و تولیدکنندگان ضعیف و بدون مزیت حذف خواهند شد. حذف واحدهای تولیدی کوچک و ضعیف به ایجاد چندین واحد بزرگ و قوی منجر می‌شود که می‌توانند علاوه بر اینکه محصولات متناسب با نیاز بازارهای داخلی و بین‌المللی تولید کنند، قادر به توسعه روزافزون کمی و کیفی نیز باشند و کارایی صنعت را بالا ببرند. البته دولت باید نظارت خود را بر توزیع مواد اولیه بدون سهمیه‌بندی حفظ کند تا مشابه آنچه که در بازار امروز شاهد آن هستیم، باز هم بازار سیاه و موازی برای مواد اولیه پدید نیاید و تولیدکنندگان واقعی مواد اولیه را تنها برای مصرف و تولید محصول به کار گیرند.

یادداشت: کارشناس فلزات‌آنلاین

 

انتهای پیام//

مدیر بازرگانی شرکت توسعه معادن طلای کردستان:

۹:۲۲ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

عیدی اتابک به صنایع؛

۶:۱۱ /یکشنبه/۱۹ اسفند ۱۴۰۳

به یک سال هم نرسید!

۱۴:۳۸ /یکشنبه/۱۲ اسفند ۱۴۰۳

به دنبال پیگیری‌های انجام شده،

۱۴:۱۸ /شنبه/۱۱ اسفند ۱۴۰۳

تاب‌آوری صنایع به پایان رسیده است؛

۷:۳۱ /یکشنبه/۲۳ دی ۱۴۰۳

دولت به فکر افتاد؛

۸:۳۱ /چهارشنبه/۱۲ دی ۱۴۰۳

بازیار بهمن‌نژاد، معاون برنامه‌ریزی و توسعه منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۹:۱۴ /پنجشنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۱

مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس مطرح کرد:

۱۰:۴۵ /یکشنبه/۲۳ مرداد ۱۴۰۱

علیرضا سلیمانی، مدیر بخش فروش آلومینیوم شرکت جهان عایق پارس در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۱۳:۴۵ /چهارشنبه/۱۷ شهریور ۱۴۰۰

محمد ابراهیم طاهریان‌فرد، سفیر ایران در ترکیه:

۶:۱۸ /یکشنبه/۸ مهر ۱۳۹۷

سید حسین احمدی سلیمانی، مدیرعامل شرکت فولاد خراسان

۷:۳۷ /شنبه/۳ شهریور ۱۳۹۷

ابوالفضل کیانی بختیاری، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی

۱۲:۳۸ /شنبه/۲۷ مرداد ۱۳۹۷

بابک ضیغمی، مدیرعامل شرکت ریخته‌گری تراکتورسازی ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۳ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

احسان اسحاقی، مدیر روابط عمومی شرکت مجتمع فولاد خراسان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۵۶ /دوشنبه/۲۰ اسفند ۱۴۰۳

موسی انصارپور، مديرعامل شرکت سبز و سلامت پارسيان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۵ /شنبه/۶ بهمن ۱۴۰۳

تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن مستلزم چیست؟

۹:۲۳ /سه شنبه/۶ شهریور ۱۴۰۳

مزایای حضور در نمایشگاه‌ها چیست؟

۱۱:۱۶ /دوشنبه/۲۹ مرداد ۱۴۰۳

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۲۴ /شنبه/۹ تیر ۱۴۰۳
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/12/28

278400

فلزات آنلاین

1403/12/28

973636

فلزات آنلاین

1403/12/28

1478906

فلزات آنلاین

1403/12/28

1093112

فلزات آنلاین

1403/12/28

29198

فلزات آنلاین

1403/12/28

17975

فلزات آنلاین

1403/12/28

46715

فلزات آنلاین

1403/12/28

55899

فلزات آنلاین

1403/12/28

41670

فلزات آنلاین

1403/12/28

43790

فلزات آنلاین

1403/12/28

38336

فلزات آنلاین

1403/12/28

36352

فلزات آنلاین

1403/12/28

36527

فلزات آنلاین

1403/12/28

43216

فلزات آنلاین

1403/12/28

42024

فلزات آنلاین

1403/12/28

61794

فلزات آنلاین

1403/12/28

33795

فلزات آنلاین

1403/12/28

46053

فلزات آنلاین

1403/12/28

54563

فلزات آنلاین

1403/12/28

7697800