تولید و تامین مواد معدنی حیاتی در توسعه فناوریهای مدرن، رشد بخش انرژیهای پاک و ایجاد امنیت اقتصادی کشورها نقشی بسیار برجسته ایفا میکند. از این مواد اولیه حیاتی در صنعت باتریها، نیمههادیها، سیستمهای مبتنی بر انرژی تجدیدپذیر و صنایع دفاعی استفاده میشود. از این رو ایالات متحده آمریکا همانند بسیاری از کشورها، به دنبال تامین مواد معدنی حیاتی در بحبوحه تنشهای ژئوپلیتیک فزاینده و افزایش تقاضای این مواد اولیه است. اخیرا در همین رابطه، وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا طی اطلاعیهای از اختصاص ۴۵ میلیارد دلار به منظور تامین و تولید مواد معدنی حیاتی با تمرکز ویژه بر عنصر آنتیموان خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «Carbon Credits»، آمریکا برای تامین نیاز خود به مواد اولیه حیاتی، به شدت نیازمند واردات آن از کشورهای مختلف است. بر اساس گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده آمریکا (USGS)، حدود ۹۵ درصد شامل ۱۳ ماده معدنی حیاتی این کشور از طریق واردات انجام میشود که چین بیش از نیمی از آن را تامین میکند. بر همین اساس، وزارت انرژی آمریکا در نظر دارد با تخصیص بودجه از وابستگی این کشور به واردات مواد معدنی حیاتی از سایر کشورها بکاهد. در نموار شمار یک، به میزان واردات مواد معدنی حیاتی از کشورهای مختلف به آمریکا اشاره شده است.
نمودار ۱٫ میزان واردات مواد معدنی حیاتی از کشورهای مختلف به آمریکا
قرار است بودجه مذکور به ۶ پروژه با هدف استخراج مواد معدنی از منابع غیرمتعارف و ثانویه مانند محصولات جانبی زغالسنگ، پسماندهای صنایع نفتی و زهاب اسیدی باطلههای معدنی تخصیص پیدا کند. چنین اقدامی نه تنها وابستگی آمریکا به واردات مواد معدنی حیاتی را کاهش میدهد بلکه باعث ایجاد شغل با دستمزد بالا و حمایت بیشتر از محیط زیست خواهد شد.
در همین راستا، دانشگاه تگزاس در آستین در حال بررسی منابع معدنی حیاتی از ساحل خلیج جنوبی آمریکا و حوضه پرمین بوده؛ این در حالی است که موسسه «Virginia Polytechnic Institute» در حال ارزیابی وجود ذخایر مواد معدنی حیاتی در رشتهکوه آپالاچی است. طرح مذکور با دیگر طرح ارائه شده از سوی وزارت انرژی آمریکا یعنی طرح «Carbon Ore, Rare Earth and Critical Minerals» همراستا بوده و دامنه گسترش آن هشت منطقه وسیع در سراسر ایالات متحده آمریکا را تحت پوشش قرار خواهد داد.
قابل ذکر است که طرح مذکور با هدف رشد اقتصاد بومی و ایجاد اشتغال در آمریکا ارائه شده است. علاوهبراین، اجرای این طرح زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی آمریکا در صنایع بالادستی و میاندستی را با هدف توسعه فناوریهای مبتنی بر انرژیهای پاک تقویت خواهد کرد.
برد کرابتری، دستیار وزیر انرژی آمریکا در بخش سوختهای فسیلی و مدیریت انتشار کربن، با تاکید بر مزایایی که اجرای این طرح به دنبال خواهد داشت، اظهار داشت: بازسازی زنجیره تامین داخلی در بخش مواد معدنی حیاتی آمریکا، به نفع امنیت ملی و همچنین موجب توسعه مداوم استفاده از بخش انرژیهای پاک و تقویت اقتصاد صنعتی در این کشور خواهد شد.
رویکرد نامشخص دولت ترامپ در بخش مواد معدنی حیاتی
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بارها از قانون کاهش تورم آمریکا که در دولت بایدن ارائه شد، انتقاد و ضمن متظاهرانه خواندن آن در حمایت از محیط زیست، اعلام کرده است که این قانون را لغو خواهد کرد. اظهارات وی نگرانیها را در مورد ادامه اجرای پروژههای مبتنی بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در بخشهایی همچون خودروهای الکتریکی و انرژی بادی افزایش داده است.
از سوی دیگر در دولت نخست ترامپ، سیاستگذاریهایی مبنی بر ایجاد خودکفایی در بخش مواد معدنی حیاتی آمریکا ارائه شد. در همین راستا، وی در سال ۲۰۲۰ وابستگی آمریکا به تامین مواد معدنی حیاتی از کشورهای خارجی را یک وضعیت اضطراری ملی، اعلام و از تولید داخلی این مواد معدنی حمایت کرد.
اگرچه ترامپ به شدت از اعتبارات اختصاص یافته به بخش انرژیهای تجدیدپذیر مبتنی بر قانون کاهش تورم انتقاد کرده است اما از تخصیص اعتبار ۷۵ میلیون دلاری مبتنی بر قانون مذکور با هدف توسعه واحد تولید آلومینیوم شرکت «Constellium» حمایت کرده و افزوده است: حمایت از تولید مواد معدنی حیاتی در آمریکا را همچنان همانند دور اول ریاستجمهوری خود در اولویت قرار خواهد داد.
آنتیموان؛ یک ماده حیاتی با اهمیتی استراتژیک
در میان مواد معدنی حیاتی، عنصر آنتیموان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از این ماده معدنی در تولید ابزارهای فناورمحور در صنعت باتری، پنلهای خورشیدی، ابزار ضد حریق و حتی ساخت مهمات جنگی استفاده میشود. با این وجود، آمریکا برای تامین آنتموان مورد نیاز خود به شدت به واردات از چین متکی است.
اخیرا شرکت «Perpetua Resources Corp» موفق شد مجوز توسعه پروژه طلا آنتیموان «Stibnite» واقع در ایالت آیداهو را از سازمان جنگلداری ایالات متحده آمریکا دریافت کند. گفتنی است صدور مجوز برای پروژه مذکور پس از هشت سال انجام مطالعات زیستمحیطی، مذاکره با جوامع بومی و اجرای بررسیهای نظارتی صورت گرفته است.
توسعه این پروژه از جهاتی برای آمریکا بسیار حائز اهمیت خواهد بود؛ نخست اینکه پروژه «Stibnite» دارای حدود ۱۴۸ میلیون پوند آنتیموان بوده و تنها منبع داخلی این ماده معدنی حیاتی در ایالات متحده آمریکا به شمار میرود. دوم اینکه با توسعه این پروژه، حدود ۳۵ درصد از حجم کل تقاضای آنتیموان آمریکا در ۶ سال نخست از آغاز بهرهبرداری آن تامین خواهد شد و وابستگی این کشور به واردات ماده معدنی نامبرده از چین کاهش پیدا خواهد کرد. به علاوه، با توجه به استفاده از آنتیموان در صنایع دفاعی مانند تولید مهمات جنگی، تامین و دسترسی به این ماده معدنی حیاتی در بازار داخلی اهمیت بسزایی خواهد داشت.
تصمیم سازمان جنگلداری ایالات متحده آمریکا در صدور مجوز برای پروژه مذکور، درست در زمانی اتفاق میافتد که چین اخیرا صادرات آنتیموان به این کشور را ممنوع اعلام کرده است. وضع ممنوعیت اعلام شده از سوی دولت چین، همانطور که در نمودار شماره ۲ مشاهده میشود، منجر به افزایش قیمت این ماده معدنی شده است.
نمودار ۲٫ نوسان قیمت آنتیموان در بازه زمانی سالهای ۲۰۲۲ تا سه ماهه اول ۲۰۲۵
یکی دیگر از بازیگران کلیدی در عرضه آنتیموان، شرکت «Military Metals Corp» بوده که قصد دارد فعالیت در داراییهای استراتژیک معدنی خود در اسلواکی و کانادا را دوباره آغاز کند. شرکت مذکور قصد دارد تا با توسعه پروژههای آنتیموان خود در اسلواکی، حجم قابلتوجهی از نیاز بازار به این ماده معدنی، به ویژه در بخش صنایع دفاعی و بخش انرژیهای تجدیدپذیر را تامین کند.
استفاده از روشهای تولید پایدار
تمرکز وزارت انرژی آمریکا بر تامین مواد معدنی حیاتی، فراتر از استخراج این مواد از معادن خواهد بود. در همین راستا، وزارت انرژی آمریکا و شماری از شرکتهای خصوصی در حال بررسی روشهایی نوین به منظور بازیابی پایدار این مواد هستند. مواد ثانویه محصولات جانبی مانند زغالسنگ و زهاب اسیدی باطلههای معدنی، از جمله منابعی به شمار میآیند که دسترسی به تامین حجم زیادی از مواد اولیه حیاتی را فراهم خواهد کرد.
در همین رابطه، میتوان به تلاش دانشگاه آلاسکا فیربنکس در خصوص بررسی ذخایر اکتشاف نشده مواد معدنی حیاتی در شمال غربی آمریکا و همچنین به اقدام دانشگاه وایومینگ در ارزیابی مواد معدنی حیاتی در دشتها و ارتفاعات ۱۰ ایالت بزرگ آمریکا اشاره کرد. ارزیابی این پروژهها، پتانسیل استفاده از ذخایر بومی به منظور ایجاد یک زنجیره تامین انعطافپذیر در آمریکا را به وضوح نشان میدهد.
در مجموع میتوان بیان کرد که سرمایهگذاریهای دولت ایالات متحده آمریکا و مشارکت بخش خصوصی در آن، راه را برای تولید داخلی و تامین مواد معدنی حیاتی به صورت پایدار هموار خواهد کرد. علاوهبراین، توسعه پروژههای آنتیموان به عنوان یک عنصر کلیدی، از اهمیت بسزایی برای آمریکا برخودار خواهد بود.
در پایان میتوان مدعی شد که ایالات متحده آمریکا از طریق توسعه پروژهها و ایجاد مشارکتهای راهبردی، در آینده میتواند سهم خود در رقابت جهانی به منظور تامین مواد اولیه حیاتی را افزایش دهد.
انتهای پیام//