مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان گفت: میزان مصرف فولاد کشور در سالهای اخیر کاهش یافته و تولیدکنندگان برای جلوگیری از کاهش تولید و افزایش هزینههای سربار ناشی از دپوی محصول باید به حوزه صادرات روی آورند.
مجید سعیدیان در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: با توجه به شیوع کرونا و تعطیلی بازار آهن در یکی دو ماه گذشته، بازار هنوز شکل واقعی به خود نگرفته است البته طی چند روز گذشته و پس از گشایش بازارها، قیمتها روند افزایشی را طی میکنند.
وی افزود: در هنگام تعطیلی، طبیعی است که هزینههای سربار تولیدکنندگان به دلیل کاهش شدید فروش افزایش یابد و بسیاری از تولیدکنندگان با افزایش دادن قیمت محصولات، به دنبال جبران این هزینهها هستند. ضمن اینکه قیمت مواد اولیه نوردکاران نیز کاهش نیافته است. بنابراین به نظر میرسد باید انتظار افزایش بیشتر قیمت میلگرد را در روزها و هفتههای آینده داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان اضافه کرد: وضعیت تامین مواد اولیه در هالهای از ابهام است و باید توجه داشت که مواد اولیه نوردکاران یعنی شمش فولادی، عمدتا به شرکتهای دولتی تعلق دارد. با اینکه طبق فرمــول پیشنهــادی قیمــتگذاری بر مبنـــای شمش فولادی در بورس کالا به نوعی وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش کرده قیمت عرضه کاهش دهد اما با توجه به اینکه تقاضا برای این محصول در بورس کالا زیاد است، بنابراین قیمت معاملات نیز به طور طبیعی افزایش مییابد.
سعیدیان با اشاره به تبعیت قیمت میلگرد از قیمــت شمش، خاطــرنشان کـــرد: احتمالا در روزهای آینده با توجه به افزایش قیمت شمش در بورس، قیمت میلگرد نیز افزایش خواهد یافت البته این موضوع منوط به ثبات بازارهای داخلی و خارجی به ویژه نرخ ارز و نرخهای بینالمللی شمش فولاد است.
لزوم اتخاذ رویکرد صادراتی از سوی مسئولان
مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان با بیان اینکه رویکرد این شرکت در سالهای گذشته صادراتی بوده است، عنوان کرد: این رویکرد را نیز در سال جاری ادامه خواهیم داد اما در ابتدای سال جاری با توجه به اینکه مرزهای صادراتی به دلیل شیوع کرونا در دنیا عمدتا بسته بود، میزان صادرات کاهش یافت. با این حال، مرزهای تنها دو کشور عراق و افغانستان آن هم به صورت محدود باز بود و صادرات از آنها جریان داشت.
سعیدیان ادامه داد: صادرات به این دو کشور نیز به این صورت بود که کامیونهای حامل میلگرد در مرز ایران محموله خود را تخلیه میکرد و سپس با انتقال محموله به آن سوی مرزها، وسیله نقلیه دیگری کالا را به مقصــد میرسانــد. به ایــن ترتیــب صــادرات همچنان با کندی انجام میشود و هنوز به میــزان صــادرات ســـال گذشتـــه نرسیدهایـــم. گفتنـــی اســـت کـــه کرونـــا همـــه کشورهای همسایه ما را نیز درگیر کرده است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه محصولات شرکت ما در اغلب کشورهای همسایه مشتری دارد؛ به طوری کــه از کشـــورهای پاکستان و ترکیه نیز پیشنهاداتی داشتیم البته تجارت فولاد با کشورهای همسایه هنوز به طور کامل آغاز نشــده و هم فروشندگان و هــم خریداران برای انجام معاملات، منتظر مهار ویروس کرونا هستند.
مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان خاطرنشان کرد: صادراتمحور بودن یکی از اصــول اساسی تولیــد محســوب میشود. در کشور ما با توجــه به کاهــش مصــرف فولاد در سالهای اخیر و تولید مازاد بر مصرف، راهی جز صادرات برای تولیدکنندگان باقی نمیماند.
سعیدیان با گلایه نسبت به رویکرد دولت در زمینه صادرات، اظهار کرد: دولت برای اطمینان از بازگشت ارز حاصل از صادرات، صادرکنندگان را ملزم به رعایت تعهد ارزی کرده است. سختگیری دولت در صادرات به ویژه در شرایط کنونی به سود تولیدکنندگان نیست زیرا میتوان راههای دیگــری را برای بازگشــت ارز حاصل از صادرات به کشور جستوجو کرد.
وی اذعـــان کــرد: بازگشــت ارز حاصــل از صادرات به کشور توسط صادرکنندگان باید انجام شود و هیچ تولیدکنندهای این موضوع را رد نمیکند اما وزارت صنعت، معدن و تجارت برخلاف رونــد سال گذشته، همه مجوزهای صادراتی مدتدار را لغو کرده و تنها مجوز موردی صــادر میکنــد که متاسفانه در اغلب موارد، این مجوزها با مشکل بروکراسی اداری مواجه میشوند. این سیاست جلوی صادرات را تا حدود زیادی خواهد گرفت.
جهش تولید نیازمند حمایت دولت است
مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان در خصوص وضعیت این شرکت، ابراز کرد: شرکت ما روزانه حدود ۷۰۰ تا یک هزار تن میلگرد تولید میکند. ظرفیت اسمی شرکت ما حدود ۳۰۰ هــزار تـن در سال است که با احتساب روزها و شیفتهای کاری، تولید سالانه به حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار تن خواهد بود.
سعیدیان تحقق جهش تولید در شرکت فولاد خرمدشت تاکستان را منوط به تحقق برخی پیششرطها دانست و تصریح کرد: هر شرکتی برای توسعه فعالیت و کسب سود بیشتر باید تولید خود را افزایش دهد. نگاه ما این است که در سال جاری حداقل به ظرفیت اسمی تولید دست یابیم اما شرکت ما به عنوان تولیدکننده در دستیابی به این موضوع تنها نیست؛ بلکه باید مجموعه عوامل در کنار یکدیگر قرار گیرند.
وی تاکیــد کــرد: اگر مبحــث صــادرات به صورت جدی از سوی دولت مورد توجه قرار نگیرد و راههای افزایش آن در نظر گرفته نشود، نمیتــوان به افزایــش تولیــد امیــدوار بــود. تولیدکنندگان برای ادامه بقا به فروش و بازار مناسب دارند. اگر تولیدکننده نتواند محصول خــود را در بــازار داخلـــی بـــه فــروش برسانــد و همچنان محدودیتهای صادراتی اعمال شوند، جهش تولید محقق نخواهد شد.
به گفته مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان تولیدکنندگان همواره تمایل به افزایش تولید و تعداد شیفتهای کاری دارند تا بتوانند هزینههای سربار و تولید را جبران کنند.
سعیدیان در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به تعطیلات ابتــدای ســال و مشکلات ناشــی از شیوع ویروس کرونا، اعلام شده هزینه برق، آب و گاز تا نیمه اردیبهشت تغییر نخواهد کرد اما پس از آن هنوز مشخص نیست. این موارد برای تولیدکنندگان مبهم هست و باید در مورد هزینه ایــن نهــادههای تولیــد جهـــت روشنتــر شـــدن هزینههای آتی و محاسبات سود و زیان، چارهای اساسی اندیشیده شود.