سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۹:۴۸ /یکشنبه/۱۷ فروردین ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۱۴:۴۱ /چهارشنبه/۱۷ بهمن ۱۴۰۳

یک حضور استراتژیک؛

نقش راهبردی شرکت فولاد سنگان در تامین مواد اولیه

شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان چشم‌انداز تبدیل شدن به بزرگ‌ترین شرکت صنایع معدنی منطقه شمال شرق کشور، با توانایی تولید اقتصادی کنسانتره و گندله هر یک به میزان 7.5 میلیون تن در سال را برای خود ترسیم کرده است.

شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان چشم‌انداز تبدیل شدن به بزرگ‌ترین شرکت صنایع معدنی منطقه شمال شرق کشور، با توانایی تولید اقتصادی کنسانتره و گندله هر یک به میزان ۷٫۵ میلیون تن در سال را برای خود ترسیم کرده است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، تامین مواد اولیه، نخستین و مهم‌ترین گام در هر صنعت به شمار می‌آید که بروز اختلال در روند آن می‌تواند عملکرد کل صنعت را مختل کند. طبیعتا صنعت فولاد نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ به طوری که هر یک از حلقه‌های زنجیره فولاد، به نوعی به عنوان ماده اولیه برای حلقه بعدی خود عمل می‌کنند. در این میان، نخستین گام‌ها برای تامین مواد اولیه این زنجیره، در حلقه‌های بالادست آن و با استخراج سنگ‌آهن، تولید کنسانتره و گندله اتفاق می‌افتد؛ همان محدوده‌ای از زنجیره که شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان نیز در آن فعالیت می‌کند. این شرکت در کمتر از یک دهه که از فعالیت آن می‌گذرد، گام‌های بلندی را در راستای تامین نیاز کشور به خصوص شرکت فولاد مبارکه اصفهان به عنوان هلدینگ مادر به مواد اولیه صنعت فولاد (به ویژه گندله) برداشته است. گفتنی است که چشم‌اندازهای ترسیم‌ شده در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، نویدبخش توسعه نقش‌آفرینی این شرکت در تامین نیاز کشور به مواد اولیه صنعت فولاد هستند.

صنعت فولاد بی‌تردید می‌تواند پررنگ‌ترین نقش را در رهایی اقتصاد کشور از وابستگی به درآمدهای نفتی، تامین نیاز صنایع پایین‌دستی و دستیابی کشور به اقتصاد غیرنفتی ایفا کند. با این حال، پیش‌نیاز اساسی این مسئله، تامین پایدار مواد اولیه و خوراک مورد نیاز فولادسازان است؛ موضوعی که در صورت توجه ناکافی می‌تواند به پاشنه‌آشیل صنعت فولاد کشور تبدیل شود و در نهایت به رنگ باختن مزیت‌های توسعه این صنعت در کشور نیز منتهی شود.

شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان به عنوان یکی از مهم‌ترین نقش‌آفرینان زنجیره فولاد در حوزه بالادست، دارای کارخانه‌های تولید کنسانتره و گندله هر یک به ظرفیت پنج میلیون تن در سال است. این شرکت به واسطه نقش راهبردی خود در تامین پایدار مواد اولیه مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه به عنوان شرکت مادر و همچنین بزرگ‌ترین فولادساز خاورمیانه، نقش موثری در تامین نیاز زنجیره فولاد کشور به گندله ایفا می‌کند. از مهم‌ترین مزایای شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان که به عنوان بزرگ‌ترین واحد صنعتی شرق کشور نیز شناخته می‌شود، می‌توان به برخورداری از بزرگ‌ترین ذخایر سنگ‌آهن با عیار ۴۳ درصد که در خاورمیانه بی‌نظیر است، دسترسی مناسب به بزرگ‌ترین معادن سنگ‌آهن شرق کشور و دسترسی به خطوط ریلی اشاره کرد.

روند صعودی

شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان اساسا با هدف تولید و تامین پایدار گندله باکیفیت، تکمیل زنجیره ارزش گروه فولاد مبارکه و مشارکت در توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی منطقه شمال شرق کشور، در کمتر از یک دهه گذشته فعالیت خود را آغاز کرده و در همین مدت کوتاه، نقش پررنگ و موثری را در تامین نیاز کشور به گندله ایفا کرده است. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در مدت هفت ماهه سال جاری، حدود سه میلیون و ۲۱۶ هزار تن گندله و دو میلیون و ۵۷۰ هزار تن کنسانتره تولید کرده و فروش گندله خود را نیز به سه میلیون و ۵۰ هزار تن رسانده است. بنابراین در مجموع می‌توان گفت که شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان عملکرد تولید و فروش گندله خود را در مدت هفت ماهه امسال، به ترتیب به میزان ۱۷ درصد و ۴۳ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش داده است. با این عملکرد تولید همچنین به نظر می‌رسد که هدف‌گذاری‌های شرکت فولاد سنگان مبنی بر تولید به میزان ظرفیت اسمی در سال جاری، محقق خواهد شد؛ موضوعی که تاثیر بسزایی بر تامین پایدار مواد اولیه به خصوص برای شرکت فولاد مبارکه اصفهان و به طور کلی تامین نیاز کشور خواهد داشت.

شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در ادامه فعالیت‌های خود در سال جاری، این عملکرد روبه‌رشد را باز هم تداوم بخشیده است؛ به طوری که این شرکت در مدت ۹ ماهه امسال، مجموعا بیش از ۳٫۸ میلیون تن از محصولات خود را به فروش رسانده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۱ درصد رشد داشته است. شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان همچنین از آغاز فعالیت خود تاکنون، نزدیک به ۲۰ میلیون تن از گندله مورد نیاز شرکت و گروه فولاد مبارکه را تامین کرده است. با این حال، این شرکت به این کارنامه درخشان نیز اکتفا نکرده و در صدد توسعه نقش‌آفرینی در زنجیره فولاد و افزایش سهم خود از تامین نیاز کشور است. از مهم‌ترین اقدامات و برنامه‌های شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در این راستا می‌توان به افزایش ظرفیت تولید گندله از پنج میلیون تن در سال به ۷٫۵ میلیون تن و احداث کارخانه کنسانتره هماتیتی به ظرفیت ۲٫۵ میلیون تن در سال اشاره کرد.

نمودار یک، عملکرد ۶ ماهه تولید گندله در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان را در سال جاری و سال قبل به تصویر کشیده است. بر این اساس، مجموع تولید گندله این شرکت در ۶ ماهه نخست امسال، بیش از دو میلیون و ۷۶۲ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، رشد بیش از ۱۴ درصدی داشته است. از طرفی، براساس آمار ارائه‌ شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، کل تولید گندله کشور در ۶ ماهه نخست امسال، ۳۱ میلیون و ۹۲۰ هزار تن و در مدت مشابه سال قبل، ۳۳ میلیون و ۳۹۶ هزار تن بوده است. بنابراین می‌توان گفت که سهم شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان از کل تولید گندله کشور در ۶ ماهه نخست سال جاری و سال قبل به ترتیب برابر با ۷٫۲ درصد و ۸٫۶ درصد بوده است. در واقع سهم شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان از تولید گندله در کشور روندی صعودی را طی می‌کند و این در حالی است که با تحقق چشم‌اندازها و طرح‌های توسعه‌ای این شرکت که در دست اجرا قرار دارند، می‌توان انتظار داشت که این روند صعودی طی سال‌های پیش‌رو، با شیب تندتری نیز به مسیر خود ادامه دهد.

نمودار ۱٫ عملکرد تولید گندله در شرکت فولاد سنگان در ۶ ماهه نخست سال‌های ۰۳-۱۴۰۲

یک اقدام استراتژیک

اصلی‌ترین عامل موثر بر رشد تولید گندله در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان را می‌توان در افزایش تولید کنسانتره به واسطه دسترسی مناسب این شرکت به بزرگ‌ترین معادن شرق کشور جست‌و‌جو کرد. این روند روبه‌رشد تولید گندله همچنین حاکی از انعطاف‌پذیری بالای این شرکت برای تداوم تولید در شرایط بحرانی است زیرا باید توجه داشت که شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در بازه زمانی مورد بررسی با چالش‌های تاثیرگذار و متعددی از جمله ناترازی انرژی، تغییرات نرخ ارز و مشکلات زنجیره تامین رو‌به‌رو بوده است؛ این در حالی است که عملکرد تولید گندله این شرکت در ماه‌های تیر و مرداد که با شدیدترین محدودیت‌های انرژی برای واحدهای فولادی هم‌زمان بوده، به ترتیب رشد بیش از ۳۰ درصدی و ۲۰ درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل داشته است.

نمودار ۲٫ عملکرد شش ماهه فروش گندله در شرکت فولاد سنگان در سال‌های ۰۳-۱۴۰۲

در واقع برنامه‌ریزی‌های دقیق و اتخاذ تدابیر مناسب در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، از جمله مدیریت بهینه انرژی و خرید برق تضمینی موجب شده‌اند که این شرکت علی‌رغم چالش‌ها و موانع موجود به رشد تولید خود و تامین نیاز کشور به مواد اولیه صنعت فولاد ادامه دهد. علاوه‌براین، چنین رشد عملکردی در حوزه فروش گندله نیز از پتانسیل و توانمندی بالای شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در پاسخ‌گویی به نیازهای مشتریان خود و تولید محصولاتی مطابق با استانداردهای مد نظر آن‌ها حکایت دارد؛ عواملی که باعث افزایش تقاضا برای محصولات تولیدی این شرکت شده‌اند.

اگرچه همواره از فراوانی ذخایر معدنی به عنوان یکی از مزیت‌های ایران برای رشد و توسعه صنعت فولاد یاد شده است اما با توجه به استفاده گسترده از ذخایر سنگ‌آهن پرعیار و مگنتیتی در کشور برای سال‌های متمادی، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن هستند که کشور در آینده نه چندان دور با کمبود این منابع معدنی پرعیار مواجه خواهد شد. این مسئله حتی می‌تواند ایران را از کشوری که به لحاظ برخورداری از منابع معدنی دارای مزیت رقابتی است، به کشور واردکننده این منابع تبدیل کند. در همین راستا، شرکت فولاد سنگان که فعالیت آن به طور کامل به بخش معدن و حوزه اکتشاف و استخراج سنگ‌آهن وابسته است، در صدد استفاده از راهکاری برای حل این معضل بر‌آمده است.

این شرکت با بهره‌گیری از توان بالای شرکت‌های دانش‌بنیان، اقدامات قابل‌توجهی را در راستای استفاده از ذخایر سنگ‌آهن کم‌عیار (هماتیت) و تبدیل آن‌ها به مگنتیت انجام داده است. بی‌تردید این رویکرد نوین تاثیر چشمگیری بر تامین پایدار مواد اولیه، تولید پایدار شرکت فولاد سنگان و نقش‌آفرینی پررنگ‌تر این شرکت در تامین نیاز کشور به مواد اولیه صنعت فولاد خواهد داشت. در همین راستا و چنانچه پیش‌تر نیز گفته شد، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در حال احداث کارخانه ۲٫۵ میلیون تنی کنسانتره هماتیتی به عنوان بزرگ‌ترین کارخانه کنسانتره هماتیت در کشور است تا از این طریق، گام بلندی در جهت تامین پایدار مواد اولیه صنعت فولاد و نیز توسعه ظرفیت‌های تولیدی خود برداشته باشد. این اقدام همچنین می‌تواند شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان را یک گام به تحقق چشم‌انداز ۱۴۰۴ این شرکت نزدیک‌تر کند؛ چشم‌اندازی که در آن تبدیل شدن به بزرگ‌ترین شرکت صنایع معدنی منطقه شمال شرق کشور، با توانایی تولید اقتصادی کنسانتره و گندله هر یک به میزان ۷٫۵ میلیون تن در سال برای این شرکت ترسیم شده است.

انتهای پیام//

بازگشت مدنی‌فر به سیمیدکو؛

۵:۴۷ /یکشنبه/۱۷ فروردین ۱۴۰۴

با وجود محدودیت‌های انرژی،

۱۱:۲۳ /شنبه/۱۶ فروردین ۱۴۰۴

بهار توسعه در مجتمع فولاد ظفر بناب؛

۸:۵۴ /پنجشنبه/۷ فروردین ۱۴۰۴

در 11 ماهه 1403 حاصل شد؛

۸:۴۱ /سه شنبه/۲۸ اسفند ۱۴۰۳

با تصویب هیئت‌ مدیره،

۶:۴۷ /سه شنبه/۲۸ اسفند ۱۴۰۳

واکنش‌های جهانی و پیامدهای اقتصادی چیست؟

۱۱:۲۱ /دوشنبه/۲۷ اسفند ۱۴۰۳

رضا طالبی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۴۷ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

علیرضا مخبر دزفولی، قائم مقام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در امور ستادی و مسئولیت‌های اجتماعی در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۴:۱۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۱:۰۸ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

احمد صادقیان، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۲۱ /سه شنبه/۷ اسفند ۱۴۰۳

ابراهیم جانقربانیان، عضو هیئت مدیره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خلیج فارس در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۱۷ /شنبه/۴ اسفند ۱۴۰۳

امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۱۵ /شنبه/۲۷ بهمن ۱۴۰۳

ابراهيم جانقربانيان، عضو هيئت مديره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خليج فارس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

حسين کاظمی‌مهر، نايب رئيس هيئت مديره شرکت مجتمع فولاد و نورد آسين ابهر طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۴ /شنبه/۳ آذر ۱۴۰۳

سید رضا شهرستانی، مدیرعامل شرکت لوله و اتصالات چدنی (کلاچ) طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۳ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مصطفی چمران، معاون فروش شرکت آهن و فولاد ارفع طی یادداشتی نوشت:

۷:۴۹ /سه شنبه/۱۳ شهریور ۱۴۰۳

صادق قاسمی فلاورجانی، مديرعامل شرکت فنی مهندسی آرين مدرن جهان‌آرا طی یادداشتی نوشت:

۷:۲۹ /شنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حسين کهزاد، مديرعامل شرکت صنعت فولاد شادگان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۴۸ /شنبه/۲۵ آذر ۱۴۰۲

همگام با اجرای طرح‌های توسعه‌ای،

۶:۴۷ /دوشنبه/۲۷ اسفند ۱۴۰۳

روزهای دشواری در انتظار اوکراین است؛

۱۱:۳۷ /سه شنبه/۲ بهمن ۱۴۰۳

با تایید سهام‌داران در مجمع فوق‌العاده،

۱۱:۴۲ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

در 11 ماهه 1403 محقق شد؛

۹:۱۰ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت صنعت فولاد شادگان؛

۱۱:۵۹ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک مجتمع فولاد غدیر نی‌ریز؛

۱۱:۳۰ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت فولاد هرمزگان؛

۱۱:۰۵ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه؛

۱۰:۴۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت مجتمع فولاد خراسان؛

۵:۱۲ /شنبه/۲۰ بهمن ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت فولاد خوزستان؛

۱۱:۰۵ /شنبه/۱۳ بهمن ۱۴۰۳

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/01/16

278400

فلزات آنلاین

1404/01/16

973636

فلزات آنلاین

1404/01/16

1518119

فلزات آنلاین

1404/01/16

1111676

فلزات آنلاین

1404/01/16

29788

فلزات آنلاین

1404/01/16

18175

فلزات آنلاین

1404/01/16

50246

فلزات آنلاین

1404/01/16

55899

فلزات آنلاین

1404/01/16

45488

فلزات آنلاین

1404/01/16

43790

فلزات آنلاین

1404/01/16

39803

فلزات آنلاین

1404/01/16

38264

فلزات آنلاین

1404/01/16

37720

فلزات آنلاین

1404/01/16

43660

فلزات آنلاین

1404/01/16

43728

فلزات آنلاین

1404/01/16

63521

فلزات آنلاین

1404/01/16

35392

فلزات آنلاین

1404/01/16

47938

فلزات آنلاین

1404/01/16

57235

فلزات آنلاین

1404/01/16

8238200