بازار سنگآهن چین، دوره تعطیلات یک هفتهای روز ملی چین را در پیش روی خود دارد و سیگنالهای متفاوت مبنی بر افزایش حجم تقاضا در بزرگترین واردکننده مواد اولیه تولید فولاد جهان یعنی چین به چشم میخورد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، قیمت معاملات سنگآهن در بورس آتی سنگاپور در روز پنجشنبه ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۳، به ۱۲۰٫۷۷ دلار در هر تن رسید که اندکی نسبت به قیمت ثبت شده ۱۲۰٫۶۷ دلار در ساعات پایانی روز معاملاتی روز مذکور افزایش داشت.
قیمت سنگآهن نسبت به قیمت ۱۲۳٫۳۷ دلار در هر تن ثبت شده در روز ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ اندکی کاهش یافته است اما همچنان ۱۷ درصد بالاتر از پایینترین میزان ثبت شده آن یعنی ۱۰۳٫۲۱ دلار در روز سوم آگوست سال جاری بود.
این روند قیمت سنگآهن در قراردادهای معامله شده داخلی در بورس آتی کالای دالیان تاثیر گذاشته است و رقم آن در پایان روز معاملاتی پنجشنبه ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳، به ۸۵۱٫۵ یوان (۱۱۶٫۶۴ دلار) رسید که اندکی نسبت به قیمت ۸۴۴٫۵ یوان ثبت شده در ساعات پایانی روز معاملاتی مذکور افزایش داشت.
در واقع قیمت سنگآهن در معاملات بورس آتی کالای دالیان نسبت به قیمت ۸۷۳ یوان در هر تن به ثبت رسیده در روز ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ کاهش یافت اما حدود ۱۸٫۶ درصد نسبت به پایینترین میزان قیمت ثبت شده آن یعنی ۷۱۸ یوان در روز ۹ آگوست ۲۰۲۳ افزایش را تجربه کرد.
این افزایش قیمت اخیر سنگآهن به دلیل روند صعودی حجم واردات، کاهش حجم موجودی انبار بنادر و همچنین نشانههایی از بازیابی در بخش مسکن چین به واسطه ارائه بستههای حمایتی در قالب افزایش پرداخت مبلغ وامهای بانکی اتفاق افتاده است.
در مقابل، در راستای تصمیم دولت برای محدود کردن مقدار تولید فولاد در سه ماهه چهارم سال و مشکلات ادامهدار برخی از توسعهدهندگان در بخش املاک چین، حجم واردات سنگآهن از ماه سپتامبر ۲۰۲۳ کاهش پیدا کرد.
شایان ذکر است که شرکت «Evergrande Group» با اقدام طلبکاران بینالمللی برای انحلال این شرکت توسعهدهنده املاک که با کمبود نقدینگی مواجه بوده، در تلاش برای ساماندهی مجدد بدهیهای خارجی خود به ارزش ۳۱٫۷ میلیارد دلار است.
گفتنی است نگرانیها در بخشهای املاک، سنگآهن و فولاد با توجه به اینکه حدود یک سوم از حجم تقاضای داخلی فولاد را تشکیل میدهند و بر روند بازیابی اقتصاد چین سایه افکنده، افزایش یافته است.
حجم واردات سنگآهن به چین
به نظر میرسد حجم واردات سنگآهن به چین در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ پس از پشت سر گذاشتن یک روند افزایشی در ماه آگوست سال جاری، به وضعیت ثبات رسیده باشد.
به گفته تحلیلگران شرکت «Kpler»، حجم واردات سنگآهن به چین در ماه سپتامبر سال جاری میلادی، حدود ۹۶٫۶ میلیون تن به ثبت رسید؛ این در حالی است که دادههای بورس اوراق بهادر لندن، نشان از واردات حدود ۹۶٫۴ میلیون تن در این ماه به چین دارد.
در واقع این رقم کمتر از حجم واردات ۱۰۶٫۴۲ میلیون تنی اعلام شده از سوی گمرک چین در ماه آگوست سال جاری است که بالاترین رقم به ثبت رسیده تاکنون در سال ۲۰۲۳ و بیشترین میزان واردات از ماه اکتبر ۲۰۲۰ بوده است.
به نظر میرسد که حجم واردات سنگآهن به چین با توجه به تاثیر تعطیلات یک هفتهای به مناسبت روز ملی چین، کاهش بیشتری در ماه اکتبر ۲۰۲۳ نسبت به ماه سپتامبر سال جاری میلادی خواهد داشت.
لازم به ذکر است که بر اساس دادههای رسمی دریافتی از گمرک چین، از سال ۱۹۹۹ به بعد حجم واردات در ماه اکتبر نسبت به حجم واردات در ماه سپتامبر همواره کمتر بوده است.
تاثیر افزایش و کاهش حجم واردات سنگآهن و تولید فولاد چین در چند ماه آینده، موضوعی است که مقامات چین با فولادسازان درباره آن با یکدیگر گفتوگو خواهند کرد.
اگر هدفگذاری مقامات دولت چین بر این مبنا باشد که مقدار تولید فولاد در سال ۲۰۲۳ نباید بیشتر از مقدار تولید در سال ۲۰۲۲ باشد، این مسئله بدین معنا خواهد بود که مقدار تولید در چهار ماه آخر سال جاری نسبت به هشت ماه اول سال ۲۰۲۳ کمتر است.
بر اساس آمارهای رسمی دریافتی، مقدار تولید فولاد خام در هشت ماهه اول امسال، ۷۱۲٫۹ میلیون تن بود که میانگین آن به طور ماهانه حدود ۸۹٫۱ میلیون تن است.
شایان ذکر است که مجموع مقدار تولید فولاد خام در سال ۲۰۲۲، حدود ۱٫۰۱ میلیارد تن بود؛ بدین معنا که برای حفظ مقدار تولید سال ۲۰۲۳ در همان سطح، در مجموع ۲۹۷٫۱ میلیون تن فولاد خام در چهار ماه پایانی سال جاری میتوان تولید کرد.
این مقدار معادل ۷۴٫۳ میلیون تن در ماه برای ماههای سپتامبر تا دسامبر ۲۰۲۳ خواهد بود که کاهش شدیدی در میانگین تولید ماهانه تاکنون در سال جاری محسوب میشود.
با این حال، هیچ تضمینی وجود ندارد که دولت چین سقف تولیدی برای فولادسازان تعیین کند؛ چراکه ممکن است این مقامات تصمیم بگیرند به منظور تقویت رشد اقتصادی و افزایش حجم صادرات محصولات فولادی، اجازه دهند مقدار تولید در سطوح بالا ادامه پیدا کند.
موضوع دیگر مربوط به کاهش حجم موجودی انبار ذخایر سنگآهن بندرهای چین است. دادههای شرکت «SteelHome» نشان میدهد که حجم موجودی انبار ذخایر سنگآهن بندرهای چین در هفته منتهی به روز ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۳، به ۱۱۰٫۶۵ میلیون تن کاهش یافت که کمترین میزان از ماه جولای ۲۰۲۰ و کمتر از حجم ۱۳۷٫۸ میلیون تن نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ است.
این مسئله نشان میدهد که زمینه برای افزایش حجم واردات سنگآهن به منظور ذخیره در انبار موجودیهای بنادر وجود دارد؛ هرچند که افزایش قیمتهای کنونی ممکن است معاملهگران را از این کار بر حذر دارد.
به طور کلی، عواملی دیگری که احتمالا بر قیمت سنگآهن تاثیر میگذارند، وجود دارند که اثرگذاری بیشتری نسبت به بستههای حمایتی ارائه شده از سوی دولت چین خواهند داشت. ناگفته نماند که عوامل دیگری ممکن است بر مقدار تولید فولاد چین در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ تاثیر بگذارند.
انتهای پیام//