مدیر کارخانه فرآوردههای نسوز پاک مهر گفت: قیمت پایین حاملهای انرژی در ایران به ویژه گاز، یک مزیت برای فعالان بخش تولید و صنعت محسوب میشود و این مهم، تاثیر بسزایی بر میزان درآمد و سودآوری تولیدکنندگان آجرها و جرمهای نسوز دارد. در حالی که ما محصولات خود را بر اساس یک نرخ مشخص و مصوب گاز تولید کرده و در ادامه قرارداد فروش را با مشتریان خود تنظیم میکنیم، بنابراین هرگونه افزایش غیرمنطقی قیمت گاز و عدم اعلام نحوه محسابه آن، میزان تولید و فروش مجموعه را تحت تاثیر قرار خواهد داد و ممکن است مشتریان خود را نیز از دست بدهیم.
رضا روشی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» بیان کرد: محصولات تولیدی کارخانه فرآوردههای نسوز پاک مهر شامل آجرهای نسوز شاموتی، آلما (۵۰، ۶۰ و ۷۰ درصد اکسید آلومینیوم «AL2O3») و جرمهای نسوز میشود و در صنایع مختلفی همچون فولاد، سیمان، شیشه و پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. ما فعالیت خود را از هفت سال قبل در این کارخانه (واقع در ارومیه) با هدف تامین نیاز صنایع کوچک مانند کارگاههای ریختهگری به آجرهای نسوز آغاز کردیم و حدود سه سال است که با اجرای طرح توسعه، در حال همکاری با صنایع بزرگ مانند کارخانههای فولادسازی و سیمانسازی هستیم. در حال حاضر ۱۵ نفر در کارخانه مشغول به کار هستند و علیرغم چالشهای اقتصادی موجود، تلاش کردهایم شرایط مناسبی را از لحاظ درآمدزایی برای نیروی انسانی شاغل در مجموعه فراهم کنیم.
وی در خصوص شیوه طبقهبندی آجرها و جرمهای نسوز، عنوان کرد: در طبقهبندی کلی آجرها و جرمهای نسوز بر اساس استانداردهای تعریف شده در ایران، از آجرها به عنوان نسوز شکلدار و از جرمها به عنوان نسوز بیشکل یاد میشود. یعنی در بخشهایی که مصرفکنندگان نمیتوانند از آجرهای نسوز به طور منظم استفاده کنند، میتوان نسبت به جایگزینی با جرمهای نسوز که اندکی سیمان نسوز به آنها اضافه شده است، اقدام کرد.
محاسبه غیرمنطقی قیمت گاز
مدیر کارخانه فرآوردههای نسوز پاک مهر با اشاره به اینکه در حال حاضر نحوه تعیین قیمت گاز به مهمترین چالش فعالان صنعت نسوز تبدیل شده است، افزود: قیمت گاز واحدهای تولید نسوز در شهریور ماه ۱۴۰۲ در حالی افزایش پیدا کرد که تولیدکنندگان هزینه گاز مصرفی خود طی نیمه نخست سال گذشته را پرداخت کرده بودند. با این وجود، رشد قیمت گاز مصرفی از ابتدای سال پیش محاسبه شد و بر همین اساس تولیدکنندگان مبلغی را به عنوان مابهالتفاوت هزینه گاز مصرف شده طی ماههای فروردین تا شهریور پرداخت کردند! قیمت پایین حاملهای انرژی در ایران به ویژه گاز، یک مزیت برای فعالان بخش تولید و صنعت محسوب میشود و این مهم، تاثیر بسزایی بر میزان درآمد و سودآوری تولیدکنندگان آجرها و جرمهای نسوز دارد. ما محصولات خود را بر اساس یک نرخ مشخص و مصوب گاز تولید کرده و در ادامه قرارداد فروش را با مشتریان خود تنظیم میکنیم. بنابراین هرگونه افزایش غیرمنطقی قیمت گاز و عدم اعلام نحوه محسابه آن، میزان تولید و فروش مجموعه را تحت تاثیر قرار خواهد داد و ممکن است باعث از دست رفت مشتریان نیز شود.
روشی در همین راستا ادامه داد: مناسفانه قیمت گاز در سال گذشته به شدت افزایش یافت و بدتر آنکه چگونگی تعیین قیمت هر مترمکعب گاز مصرفی در واحدهای صنعتی مشخص نشد؛ این در حالی است که اگر نحوه تعیین قیمت گاز مشص باشد، واحدهای صنعتی که انرژی گاز تاثیر بسزایی بر فرایند تولید آنها دارد، میتوانند برنامهریزیهای لازم برای مدیریت گاز را انجام دهند تا زیان مالی کمتری متوجه این مجموعهها شود. افزایش بیرویه و غیراصولی قیمت گاز طی ماههای اخیر، تولیدکنندگان را از مسیر اصلی اهداف و برنامههای خود دور کرده است و به نظر میرسد این رویه در ماههای پیش رو نیز ادامه پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه بخش عمده مواد اولیه تولیدکنندگان نسوز از معادن داخلی تامین میشود و بر همین اساس معضل چندانی در این زمینه وجود ندارد، مطرح کرد: سنگهای نسوز که از خاصیت نسوزندگی برخوردارند، ماده اولیه اصلی مورد نیاز کارخانه را شامل میشوند که پس از آنالیز شیمیایی درصد اکسیدهای مختلف در سنگ، به صورت کلسینه در اختیار ما قرار میگیرند. برای مثال، درصد آلومینیوم موجود بسته به نیاز مجموعه متفاوت است و همین مسئله در خصوص درصد آهن و سیلیس نیز صدق میکند. این سنگها پس از خردایش با استفاده از برخی ماشینآلات خاص، به شکل پودر با دانهبندیهای مشخص درآمده و در نهایت پس از پرس وارد کورههای پخت میشوند؛ البته محدودیتهایی در زمینه تامین یک سری پودرها برای تولید آجرهای با درصد اکسید آلومینیوم بالا وجود دارد و این پودرها از کشورهایی مانند چین خریداری و تامین میشود.
ضرورت آشنایی با دماهای کاربرد و نسوزندگی
مدیر کارخانه فرآوردههای نسوز پاک مهر ضمن اشاره به تشابه صنعت نسوز با صنعت کاشی و سرامیک و استفاده از برخی افزودنیهای مشترک در هر دو صنعت، اظهار داشت: انواع مختلف کوره همچون شاتلی و تونلی در کارخانههای تولید نسوز مورد استفاده قرار میگیرد که نحوه استفاده از آنها بسته به دمای پخت انواع آجرها و جرمهای نسوز متفاوت است. برای مثال، دمای پخت محصولات نسوز در کورههای کارخانه ما به حدود یک هزار و ۴۰۰ درجه سانتیگراد میرسد که دمای قابلتوجهی است؛ چراکه آهن در دمای حدود یک هزار و ۵۰۰ درجه سانتیگراد ذوب میشود و در صورت ذوب کردن آهن در کورههای مجموعه، عملا از حالت مذاب خارج شده و به نوعی تبخیر میشود. لازم به ذکر است که فرایند پخت در این کورهها از یک هزار و ۳۴۰ تا ۳۵۰ درجه سانتیگراد آغاز شده «دمای کاربرد» و گاهی این دما به یک هزار و ۸۰۰ درجه سانتیگراد «دمای نسوزندگی» نیز میرسد. نکته حائز اهمیت در این خصوص، تفاوتهایی است که میان این دو دما وجود دارد و برای مثال باید توجه داشت که پس از رسیدن به دمای نسوزندگی، آجر نسوز شروع به تغییر شکل میکند؛ بنابراین ضرورت دارد آگاهیهای لازم در خصوص ویژگیها و تفاوت این دو دما در کارخانههای تولید نسوز حاصل شود که این مسئله مستلزم تجربه و آموزش در واحدهای فعال است.
روشی در پایان با بیان اینکه طی سالیان اخیر، پیشرفت قابلتوجهی در ساخت انواع کورههای مورد استفاده در کارخانههای نسوز کشور حاصل شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر صنعت نسوز در ایران به یکی از صنایع پیشرو و موفق تبدیل شده که در سطح منطقه و حتی بازارهای جهانی نیز خوش میدرخشد و تولیدکنندگان داخلی به دانش و تکنولوژی روز دنیا جهت تولید انواع محصولات نسوز دست یافتهاند. از طرفی، صنعت نسوز به عنوان یک صنعت مادر در جهان به شمار میآید که نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت صنایع مختلفی همچون فولاد، سیمان و پتروشیمی دارد. بر همین اساس هرچقدر زمینه رشد و توسعه تولید انواع نسوزها در کشور فراهم شود، به طبع آن صنایع بالادستی مانند فولاد و سیمان نیز با پیشرفت همراه خواهند شد و میتوان گفت توسعه این صنایع در گرو رشد تولید انواع نسوزها در داخل کشور است.
انتهای پیام//