نگرانی صنایع فولاد و آلومینیوم کانادا پس از پیروزی دونالد ترامپ در انخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا افزایش یافته است؛ چراکه وی در کمپینهای تبلیغاتی خود بارها از افزایش تعرفههای واردات کالاها از در سراسر جهان سخن گفته بود. همین مسئله موجب شد صنایع فولاد و آلومینیوم کانادا احتمال جنگ تجاری جدید در جهان را مطرح کنند که به ضرر فعالان هر دو صنعت در کانادا خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روزنامه «The Globe and Mail»، شماری از تحلیلگران بازار بر این باورند که پیشنهاد وضع تعرفههای جدید از سوی دولت آتی آمریکا به رهبری دونالد ترامپ ممکن است موجب ایجاد تورم در بازارهای بینالمللی شود. لازم به ذکر است که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود، موضوع وضع حداقل ۱۰ درصد تعرفه واردات کالاها از سایر کشورهای جهان به آمریکا را مطرح کرده بود.
بسیاری از اقتصاددانان نیز معتقدند افزایش تعرفههای واردات از سوی آمریکا موجی از تورم را به دنبال خواهد داشت. با این وجود، ترامپ اعلام کرده است که وضع این تعرفههای جدید رشد اقتصادی را برای آمریکا به ارمغان میآورد و به ایجاد مشاغل در بخش تولید داخلی و تقویت امنیت اقتصادی این کشور کمک خواهد کرد.
وی در یکی از کمپینهای تبلیغاتی خود، وضع تعرفههای واردات به آمریکا را یکی از دستاوردهای بزرگ دولت جدید معرفی کرد.
لازم به یادآوری است که ترامپ در سال ۲۰۱۸ و در اولین دوره ریاست جمهوری خود، تعرفه ۲۵ درصدی را بر واردات فولاد و تعرفه ۱۰ درصدی را بر واردات آلومینیوم کانادا اعمال کرده بود. دولت وقت کانادا بلافاصله به این اقدام دولت ترامپ در قالب وضع تعرفههای واردات فولاد و آلومینیوم از آمریکا واکنش نشان داد؛ البته جنگ تجاری میان دو کشور در سال ۲۰۱۹ و زمانی که دولت آمریکا تصمیم به لغو تعرفههای وضع شده گرفت، پایان یافت. با این وجود و در تابستان سال ۲۰۲۰، دولت ترامپ دوباره تعرفههایی را بر برخی از محصولات آلومینیومی تولیدی کانادا اعمال کرد اما چندین ماه بعد باز هم دولت ترامپ اخذ تعرفههای واردات از این محصولات آلومینیومی را از مبدا کانادا متوقف کرد.
آنطور که به نظر میرسید، دولت نخست ترامپ از تعرفههای وضع شده به عنوان اهرم و یک تاکتیک در مذاکرات برای کسب امتیازات انحصاری بیشتر در توافقنامه ایالات متحده آمریکا، مکزیک و کانادا (USMCA) که جایگزین توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی شده بود، استفاده کرد.
بری زکلمن، میلیاردر کانادایی و مدیر اجرایی شرکت «Zekelman Industries» به عنوان بزرگترین تولیدکننده لوله و ناودانیهای فولادی در آمریکای شمالی بر این باور است که انتظار میرود جنگ تجاری جدیدی میان صنعت فولاد در آمریکا و کانادا آغاز نشود زیرا کانادا همچنان به مفاد و قوانین تدوین شده در توافقنامه (USMCA) که شامل نظارت بر اقدامات مخرب در روند واردات کالاها به سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا بوده، پایبند است.
به گفته وی، اگرچه حجم واردات چند محصول فولادی از میزان حجمهای تعیین شده در توافقنامه مذکور فراتر رفته است اما با این حال، در همین راستا مذاکراتی در جریان است و به نظر میرسد مذاکرات در حال برگزاری، نتایج بسیار مناسبی را به دنبال خواهد داشت که به نفع هر دو کشور خواهد بود.
به اعتقاد زکلمن، دولت ترامپ به احتمال زیاد مکزیک را هدف افزایش تعرفههای وارداتی قرار میدهد؛ چراکه برخی از کشورها از مکزیک به عنوان درب پشتی برای دور زدن تعرفههای واردات و صادرات حجم بیسابقهای از فولاد به بازار آمریکا استفاده میکنند.
وی بر این باور است که مکزیک، اصلیترین هدف افزایش تعرفههای واردات در قاره آمریکای شمالی از سوی دولت آتی ترامپ خواهد بود.
کاترین کابدن، مدیرعامل انجمن تولیدکنندگان فولاد کانادا در همین رابطه اظهار داشت: اگرچه پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا موجب ایجاد یک وضعیت مبهم در صنعت فولاد کانادا خواهد شد اما با این وجود، واضح است که صنعت فولاد این کشور در حال حاضر در وضعیت بسیار بهتری نسبت به دوره اول ریاست جمهوری ترامپ قرار دارد.
در واقع میتوان بیان کرد که سیاستگذاریهای تجاری تعیین شده از توافقنامه «USMCA» سرچشمه میگیرند و نسبت به قبل، یکپارچگی بیشتری میان این سیاستگذاریها وجود دارد. به عنوان مثال، هر دو کشور آمریکا و کانادا تلاش میکنند تا در خصوص اقدامات ناعادلانه چین در خصوص صادرات کالاهای چینی به دو کشور نامبرده سختگیریهای بیشتری را اعمال کنند.
به گفته کاترین کابدن، تعرفههای دولت کانادا که در تابستان ۲۰۲۴ بر محصولات فولادی تولید شده از چین اعمال شد، دقیقا مشابه اقداماتی بوده که آمریکا در خصوص محمولههای فولادی صادر شده از مبدا چین انجام داده است. علاوهبراین، دولت کانادا اعلام کرد باید محل فرآوری و ذوب محصولات فولادی چینی قبل از ورود به کانادا مشخص شود.
وضع قانون و تعرفه جدید باعث خواهد شد تولیدکنندگان فولاد در چین نتوانند از یک کشور ثالث برای دور زدن قوانین وضع شده به جهت صادرات محمولههای فولادی به خاک کانادا استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر فرصتی ایجاد شده تا کانادا به دولت جدید آمریکا نشان دهد رابطه میان این دو کشور بسیار مستحکم بوده و آنها در اعمال سختگیریها علیه صادرکنندگان محصولات فولادی و آلومینیومی چینی به این دو کشور مواضعی کاملا مشابه دارند.
از سوی دیگر، باید اعلام کرد اگرچه مشارکتکنندگان بازار فولاد کانادا امیدواری نسبی در خصوص آغاز نشدن جنگ تجاری میان کانادا و آمریکا در دولت جدید ترامپ دارند اما فعالان در بازار آلومینیوم کانادا، نگران وضع تعرفههای جدید از آمریکا در آینده هستند.
در همین راستا ژان سیمارد، مدیرعامل انجمن آلومینیوم کانادا مطرح کرد: باید احتمال وقوع جنگ تجاری دیگر میان کانادا و ایالات متحده آمریکا را در نظر گرفت؛ چراکه ترامپ قصد دارد از این تعرفهها به عنوان ابزار مذاکره قبل از پایان یافتن انقضای توافقنامه «USMCA» در سال ۲۰۲۶ و بازنگری مجدد در آن استفاده کند.
به گفته وی، سناریوهای متفاوتی را در این خصوص میتوان مطرح کرد. به عنوان مثال شاید دولت آتی ترامپ به دنبال ایجاد یک وضعیت پویا در زمان بازنگری توافقنامه «USMCA» در سال ۲۰۲۶ باشد تا در آن امتیازهای انحصاری بیشتری به نسبت کانادا و مکزیک دریافت کند.
به گفته سیمارد، دولت آتی ترامپ وضعیت به مراتب بهتری به نسبت دولت نخست وی خواهد داشت؛ چراکه با رای بالایی در سیستم الکترال انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از سوی مردم انتخاب شده و این بدان معناست که حمایت افکار عمومی در اجرای وعدههای انتخاباتی خود را به دست آورده است.
با این حال باید منتظر ماند و دید تصمیمات دولت آتی آمریکا چه تاثیری بر صنایع آلومینیوم و فولاد کانادا خواهد گذاشت.
انتهای پیام//